Skocz do zawartości
IGNORED

plazma 42 Panasonic: rozdzielczosci

worst

Rekomendowane odpowiedzi

Szanowni Koledzy,

Pomimo przegladania forum i czytania postow w temacie roznych rozdzielczosci, ostatnimi czasy uwstecznilem sie bardzo jezeli chodzi o technologie, dlatego potrzebuje ŁOPATOLOGICZNEGO tłumaczenia co jest co i gdzie...

Chce kupic plaze Panasonic (prosze mi nie odradzac :) ).

Plazma ma byc przede wszystkim do ogladania DVD (i TV). Posiadam DVD Panasonic S-47 bez zlacza HDMI. I teraz tak:

- kupic Panasonic TH 42 PV60E (rozdzielczosc 852x480px)

czy

- kupic Panasonic TH 42 PV60EH (rozdzielczosc 1024x768px, HD ready)

I teraz tak - jezeli bede ogladac tradycyjne DVD to czy obraz w jakis sposob bedzie lepszy na PV60EH czy bedzie taki sam niezaleznie od docelowej rozdzielczosci TV (podlaczenie DVD PLAZMA za pomoca 3 RCA [Y, PB, PR])?

Prosze uprzejmie o podpowiedz bo lamie sobie glowe od kilku dni...

https://www.audiostereo.pl/topic/30007-plazma-42-panasonic-rozdzielczosci/

AFAIK obydwa mają taką samą rozdzelczość.

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

Byc moze pokickal topmarket.pl :

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

moj dylemat dotyczy tych dwoch TV. No i stad moje pytanie - czy na 60EH beda w lepszej jakosci filmy DVD czy tez na obu plazmach jakosc obrazu bedzie idenyczna....?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Wiadomo th 42 pv 60 eh jest lepszy,a tu jeszcze lepsza cena-polecam.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Oglądając dvd na 42PA60 i 42PV60 nie zauważysz różnicy.Ale z telewizją kablową 42PA60 radzi sobie lepiej.Jeśli chodzi o HDTV to z 3,5metra nie zobaczysz różnicy.Posiadam 37PA60 i miałem okazję go sprzedać i nie dopłacając

zakupić 37PV60, lecz po przetestowaniu na sygnale SD ,odstąpiłem od wymiany.Posiadam N-kę i programy w hd

np:MGM,DISCOVERY ODBIERAM W SUPER JAKOŚCI.Wiem że rozdzielczość panelu 42pa60 jest mała ale w praktyce

jest troszkę inaczej.Pozdrawiam

No wlasnie plazma ma u mnie zawisnac na scianie o 3,8 metra od kanapy. Glownie ma sluzyc do ogladania DVD i TV tradycyjnej. Jako odbiornik HDTV w ogole w tej chwili plazmy nie rozpatruje - ale wiem, ze PV60 spelni sie lepiej jezeli chodzi o odbieranie sygnalu HD.

Jak na razie mamy jeden glos ze DVD bedzie odbierac na obu tak samo, jeden glos ze lepiej na PV60 i jeden, ze na PA60. A moze ktos jakos bardziej technicznie i parametrami sie posluzy? :) Czy mam rozumiec, ze wyzsza rozdzielczosc bedzie miec tylko znaczenie przy HDTV?

mam pv60,uzywam

i uwazam ze wybrales niewlasciwe forum na to pytanie.

Ukryta Zawartość

tam powinienes sobie poczytac,a jeszcze lepiej tu

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ja temat wyboru Panasa pa60 i pv60 przerabiałem jakiś czas temu. Ma kumpla w sklepir rtv więc postawiliśmy jedną koło drugiej i po koleji puszczaliśmy ten sam sygnał na obie. TV przewaga pa60 dvd po dokładnym przyjżeniu się mały plus dla pv60 ale przy normalnym oglądaniu filmu z 3m. różnic brak, materiał hdtv tu dużo lepiej pv60. Ja wybrałem pa60 nie patrząc na parametry a na to co widać i jestem bardzo zadowolony.

Kupuj PV :) Niewielka różnica w cenie, a po co kupować TV z matrycą robioną pod NTSC i downscallować na nim obraz PAL?? Nie potrzebujesz DVD z HDMI, podłącz po komponencie i będzie super.

Nie traktuje powaznie ludzi "slyszacych" brzmienie kabli USB...

dziwie sie ze ktos chce kupowac starsza technologie w plazmach.

ja uzywam PV po componencie,bo mam lepsza jakosc,niz po HDMI.

za to wyjscie HDMI (z DVD)lepiej sie sprawuje przy projektorze.

Panowie,

Troche przegialem z tymi 3,8 metra - albo mi sie palce poplataly na klawiaturze :)

Zmierzylem dla pewnosci odleglosc od sciany do punktu w ktorym bedzie siedzial widz (czyli ja) i wychodzi mi 280 CM (zakladajac ze plazma musi stac / wisiec 7 cm od sciany i ma 10 cm wlasnej glebokosci). Poczytalem sobie wskazane forum i niesetety mysle, ze 42 (na pewno z serii PV) moze sie okazac za duza przy tej odleglosci od ekranu. I niestety trzeba bedzie nabyc 37PV.

Jakie macie doswiadczenia w przypadku Panasonicow pod katem: wielkosc ekranu (37/42) a odleglosc od niego? Dodam tylko, ze tabelki z odleglosciami znam - i teoretycznie przy 42" lapie sie w 10-20% bledu w sugerowanej odleglosci..

Proponowałbym nie sugerować się tabelkami. Im większy ekran tym lepiej - kupisz 37 i po paru dniach będziesz żałował że nie wziąłeś 42.

Dobrze radzę bierz 42 i nie kombinuj.

pzdr

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.