Skocz do zawartości
IGNORED

Jolida,denon,vienny,dali... hmm

raudio81

Rekomendowane odpowiedzi

Radek

Ja tranzystora jeszce nie doświadczyłem - ten będzie moim pierwszym wzmkiem ale cholera po co kupowac coś z myśłę że to drugie było by lepsze - wtedy będę się gryzł koszmarnie.

Jolidy nie wypożycze na Nowogrodzkiej ale może opdsłucham.

Chciałbym jednak zasięgnąc czyjejs forumowej rady najpierw...

Dziwna ta dyskusja i dziwne opinie. Mam wrazenie, ze niektorzy naprawde doswiadczyli jakichs przelotnych i silnie powierzchownych wrazen a nastepnie wydali rownie przelotne i powierzchowne opinie.

Dokladnie mowiac mam na mysli Dali Icon oraz wzmacniacz Denona 1500.

Poniewaz posiadam Dali Icon 7 i naprawde pokombinowalem juz sobie kilka ukladow elektroniki dla sprawdzenia co siedzi w tych kolumnach to zdecydowanie nie moge sie zgodzic ze zdaniem, ze te kolumny graja ostro, jasno czy draznia ucho. Jezeli takie jest wrazenie to powodem nie sa kolumny Dali Icon. Takze nie mozna powiedziec, ze nie nadaja sie do rocka skoro maja doskonala dynamike, skutecznosc i wykop. Zas pewnie jest tak, ze z elektornika za 1000 czy 2000 zl moga okazac sie.. za dobre.

Wzmacniacz Denona 1500 jak gra kazdy kon widzi. Jezeli decydujemy sie na taki wzmacniacz to dosc silnie ksztaltujemy dzwiek i godzimy sie na starojaponska szkole - dosadne granie. Jak ktos lubi to prosze bardzo. Ale potem nie zwalajcie winy na kolumny ze gra jak gra. Dodawanie zas Triangli do Denona to juz naprawde zabawa brzytwa i zyletkami. No ale moz ktos lubi.

pzdrw

soso

• Redaktorzy

spięcie danonka 1500AE z Trianglami za pomocą najlepiej tanich Nordostów przypomina mi hardcore'ową opowiastkę jak tatuś kupił synkowi zamiast harmonijki brzytwę, a synek grał na tej brzytwie, grał a uśmiech robił mu się coraz szerszy i szerszy ....

Fr@ntz

---------------------------------

"I am an audiophile"

Soso,

Jak mowisz masz Ikon 7 i chyba ekstrapolujesz odnosnie. Ikon 6. Kiedys bylem zywotnie zainteresowany tymi kolumnami ale po dwukrotnym odsluchu odpuscilem sobie, a slucham rock i ciezki rock glownie. Sprzedawcy z ktorymi rozmawialem uprzedzali wrecz ze w ciezkiej muzie bedzie rozczarowanie, a Ikon 6 graja fajnie raczej w muzie typu N. Jones, Melua czy Krallowa, tj. styl i wykonawcy jakich omijam szerokim lukiem.

Byc moze w tych kolumnach budzi sie energia po podlaczeniu wzmaka duzo mocniejszego niz 1500.

NB. Cenie Twoja wiedze i intuicje ale gdy temat schodzi na kolumny Dali wyostrzam odbior:)

JarlBjorn, 8 Gru 2006, 13:55

>Soso,

>Jak mowisz masz Ikon 7 i chyba ekstrapolujesz odnosnie. Ikon 6.

Nie do konca bo sluchalem i Icon 6. Roznica jest znaczna tylko w rozmiarze - Icon 7 sa w rzeczy samej przeogromne. Zas co do sedna dzwieku to nie ma specjalnych rozbieznosci a tylko tapniecie w basie jest w Icon 7 ciezsze (za ciezkie? ;-).

Ciezki rock - Zalezy co kto lubi bowiem osobiscie nie lubie ciezkiego rocka podawanego byle jak. To zreszta ogolna tendencja by jak cos gra byle jak to doczepiac etykietke 'nadaje sie do rocka' czy 'rockowe kolumny'. Rzadko kiedy przy sprzecie silnie hi-endowym pisze sie, ze nie nadaje sie do klasyki, jazzu czy doroslego popu. Dlaczego? Ano bo dobry sprzet gra sobie po prostu dobrze i tyle.

I na koniec taka malenka i silnie osobista refleksja - kiedys bardzo ostro gralem (czyt. sluchalem) rocka wlasnie w stylu loudness ON, treble +12dB, bass +12 dB. Skutek? Pieknie ladowalo! Cykanie na gorze az uszy kladly sie po sobie a brzuch masowany jakby ktos rzucal w niego poduszkami. Co za czar! Potem zakupilem sobie lepszy sprzet i pierwsze wrazenie bylo koszmarne - cale ladowanie gdzies zniknelo! Zgroza!! Trzeba jednak bylo jesc zabe i zaczalem sluchac rocka, w tym i ostrego na owym nowym i badziewiastym sprzecie. Zaczalem zauwazac mase subtelnosci i smaczkow, ktorych nigdy przedtem nie zauwazalem a takze zaczely sie nagle melodyjki czego w zasadzie przedtem nie doswiadczalem (doswiadczalem glownie rytm). No i dzis sluchajac np. metalu na swoim sprzecia a potem nagle na 'sprzecie' latorosli (kolumny jak szafki na buty) wiem, ze to co kiedys mi sie podobalo juz mi sie nie podoba. Zupelnie. Brakuje mi wlasnie tego wszystkiego co doszlo wraz z lepszym sprzetem a samo lupanie jako takie juz mi nie wystarcza. No i w tym sensie uwazam, ze jezeli kolumny maja przytup, dynamike i szybkosc to dosc by fajnie grac rock. No i Dali Icon maja.

pzdrw

soso

no właśnie nawet w galerii raczej mi odradzali te icony do ciężkiego grania....a ja sobie myślę - dlaczego ? wykop jest , góra dokładna choć nie ostra..nic się nie gubi i nie robi się klucha..pamiętam nawet ,że nie było najgorzej jak podłączyłem do tego mojego jeszcze ra02 (rotel)...trudno sie było przyczepić...takie fajne kolumny do wszystkiego..ale podkreślam - krótko słuchałem i w mocno odmiennych od domowych warunkach..pozdr.

Radek, jesli Ci odpowiadaja to je bierz, dla mnie dzwiek byl za malo energetyczny i otwarty, ale kazdy slyszy po swojemu. Podobno nie ma roznicy w dzwieku w porownaniu z seria Concept, nie wiem na ile to prawda, jakos od tamtego czasu przestalem sie interesowac Dali.

...no jak już pisałem to ich nie wykluczam - one i bachy (vienna acoustic) są w kolejce do odsłuchu jak tylko będe miał wzmacniacz....

cholera - jeszcze miesiąc bez muzyki i bez odsłuchów --- jak mnie kusi, żeby sobie kupić zestaw bose do kompa (sub + dwa głośniczki) testowałem go w salonie w galerii i creative się nie umywa...to jest idealne do komputera (gry,filmy,...a i muzyki na tym fajnie można posłuchać) miód....ale tysiąc złotych - ech ;)))

Tak mi przyszło do głowy ... wycieczka do Poznania będzie mnie kosztowała ok. 250-300 zł czyli cała ta jolka będzie mnie kosztować ok. 2500-2600 ... i będzie bez gwarancji ... tu :

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) mogę ją dostać za ok. 500 zł więcej i mam rok gwarancji ..i cała sprawa na miejscu w Warszawie..a i może da się coś utargować..

ale ok - tyle czasu poświęciłem na ta zabawę więc dla kilkuset złotych mogę pojechać do Poznania - będzie więcej na kolumny...niepokoi mnie jedno i chciałbym prosić o poradę kogoś kto zna sie na sprzęcie (szkoda by zakładac nowy temat)

co tak w praktyce może się zepsuć w takim wzmaku, który działa dobrze przy sprawdzeniu...jakie mogą być koszty ewentualnej naprawy ? pozdr. (ech - mam teraz za dużo czasu na myślenie)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

eee tam, nie zakładaj, że coś się zepsuje, to bez sensu. W tekiej sytuacji możesz zakładać, że jutro rozjedzie Cię samochód i już niczego nie posłuchasz (tfu tfu tfu na psa urok!)

Zepsuś się może wszysto, ale mi się nie psuje. Uspokój myśli i zastanów się czego będziesz słuchał na tym sprzęcie. Może warto zrewidować swoją płytotekę?

Lubię słuchać muzyki! :)

>>> Może warto zrewidować swoją płytotekę?

Dobierac sluchana muzyke pod katem gratow? Zart chyba... Kto panem, kto sluga?

Radek, kupujac w sklepie nie zawracaj sobie glowy gwarancja, wez PARAGON i masz zabezpieczenie z przepisow konsumenckich na 2 lata. To odpowiedzialnosc z ustawy od jakiej zaden sprzedajacy nie moze sie wykpic, w odroznieniu od gwarancji ktora ma charakter d o b r o w o l n y, a gwarant w dowolny sposob ksztaltuje jej tresc i zawsze moze sie z odpowiedzialnosci wykpic. Przepisy zmienily sie juz prawie 4 lata temu ale jeszcze mit rzekomo wszechmocnej gwarancji wciaz pokutuje. Pozdrawiam.

>>>> Może warto zrewidować swoją płytotekę?

>

>Dobierac sluchana muzyke pod katem gratow? Zart chyba... Kto panem, kto sluga?

>

JarkBjorn, Ty wyluzuj troszeczkę, boś strasznie popędliwy w interpretacjach. Co ma rewizja płytoteki do doboru muzyki? Chodziło mi o dokupienie tego lub owego... ;)

-> bagnet, sorry, wszystko jasne.

Nb jako alternatywe dla Ikon 6 proponowalbym posluchac, zwlaszcza do rock i ciezszych klimatow, kolumny, to nie zart, JBL seria Studio L8x0... Mialem mozliwosc posluchania ich przypadkowo pare dni temu i sa pod kazdym wzgledem co najmniej poprawne. Jesli chodzi o energetycznosc przekazu bija Ikony na glowe. Cena porownywalna. Heja

JarlBjorn, 10 Gru 2006, 11:49

>

>Nb jako alternatywe dla Ikon 6 proponowalbym posluchac, zwlaszcza do rock i ciezszych klimatow,

>kolumny, to nie zart, JBL seria Studio L8x0...

a czemu niby zart? JBL to wielgachna firma na dodatek z tradycja w pro estradowych zatem czemu nie.

pzdrw

soso

o rany - ta cisza oczekiwania na wzmaka mnie dobija - i to jeszcze w święta;) ...może ma ktoś jakis stary wzmacniacz na podtrzymania życia ;))) ? za chwilę zacznę słuchać płyt winylowych z uchem przy gramofonie ;)) pozdr.

• 1 miesiąc później...

Hej...no i się doczekałem - jest wzmaczek chiński :))) narazie sobie plumkał trochę bo musiałem wyjechać i wiem tylko, że działa ... na pożyczonych monitorach jamo ...moge już powiedzieć, że bas schodzi nisko ;) monitory leżą na dywanie (nie mam standów) i jest jedna wielka klucha na dole (ale bardzi głęboka;) ) .

I teraz w miarę chęci, kasy, życzliwości w sklepach będą :

vienny acoustic bachy

dali icon 6

eposy m22 (mimo,że tylko vincent sv-233 potrafił nimi potrząsnąć jak trzeba to jednak kosztem średnicy..myślę, że z jolidą na dłużej nie będzie tak źle...moga pasować do tego wzmaka )

myślałem o mozartach ale już kilka osób mi powiedziało, że ta jolka może sobie z nimi nie poradzić jak trzeba - szczególnie na basie)

jakieś inne propozycje ? pozdr.

Hej

No to gratuluję!!! Ja niestety przeżywam kryzys źródlany bo nie mam porządnego CDka. Wiem tylko, że już się więcej do Arcama nie dotknę. :( Tak kapryśnego odtwarzacza to ja jeszcze nie miałem. Musiałem go zwrócić, bo nie czytał oryginalnych płyt i wyglądało to jakby coś nie tak było z logiką a nie napędem. A słuchanie muzyki z mojego DVD to fatalna pomyłka. No i cisza w domu, ew. radyjko plumka, ale jak słyszę tą kompresję utworów do MP3, to już i tego nie chce mi się słuchać

Proponuję miniAmstaffy. Mnie osobiście urzekły i moim zdaniem są warte pieniędzy jakie trzeba za nie zapłacić, a nawet więcej. Bezpośrednia konfrontacja z Tethysami II na korzyść tańszych Harpii ( przynajmniej u mnie ). Sugeruję odsłuchać ( i nie przejmować się wymiarami, bo te sugerują raczej zastosowanie do większych pomieszczeń ( u mnie 16,4 m2 )

• 2 tygodnie później...

Hej, w tym tygodniu będę mógł posłuchać(oczywiście nie naraz) ze swoją jolidą :(może się uda,czas, kaska)

cabasse tobago - czy myślicie, że ona sobie z nimi poradzi ?

dali icon6 - no tu mam spore oczekiwania...

epos m22 - żeby się ostatecznie przekonać, że to jednka nie to gdyż mnie ciągnie do tych kolumn ;)

a w przyszły weekend albo nawet w niedziele vienny acoustic bachy.... podobnie jak z dali..

co do harpii - praktycznie nie ma możliwości odsłuchu proponowanych amstaffów ( audiofil w Wawce tyleko czeka,czeka,czeka....i czeka.) a Pata już nie produkują...

czy myślicie, że takie dynaudio nie byłyby zbytnio wymagające : Dynaudio Contour 1.8mkII - są akurat do sprzedania...

pozdr.

dziś były dali icon 6 ...po godzinie wiem już, że nie dam za nie 3000 zł. nie z jolidą 1501 rc ...

po przepięciu z jamo 407 ( stare monitory z wyższej półki jamo na 30 kg standach ) pojawiło sie wszystko czego można sie było spodziewać ...i aż za wiele do takiego wzmaka jak mój ... po zatkaniu śmiećreflexu skarpetkami trochę się to poprawiło ale nadal słychać było, że ten wzmak go za morde nie utrzyma jak powinien..mam wrażenie, że one potrzebują dużo mocniejszego wzmaka niż 100 watowa hybryda jolidy...na myśl przyszedł mi vincent sv-233 ale ten ma taki bas, że efekt mógłby być przytłaczający i ...nie wiadomo czy by nie było ogromnego pulpetu na dole (tak było z usherami za 8 tys....znowu z eposami m22 vincent zagrał wy...ście, z takim ostrym, mocnym,krótko trzymanym i sytym wykopem - ale ten zestaw trochę mało nasycony na średnicy był i poprostu za drogi podczas gdy jolidę mam za ok.2000 a w tej cenie to rewelacja - średnica miód...)

jedno mnie ciekawi , soso gra na iconach 7(!!!) z rotelem 02 ( też go miałem) i ja nie wiem jak on "kontroluje" ten bas...może poprostu rotel gra na tyle jasno ( a taka szkoła serii 02 ) , że nie ma czego kontrolować ;)... nie wiem, ale każdy słyszy po swojemu i co innego się każdemu podoba......

jak bachy odpadną za tydzień to zostawiam używane jamo i zabieram się za testy monitorów z półki do 3-4 tys.

wolę nie mieć najniższego basu do czasu aż kupię coś w stylu najmocniejszego krella.... śmiećbasior to nie dla mnie juz teraz...

kurde - nie przypuszczałem, że skończę na monitorach ;)

radek862, 1 Lut 2007, 23:58

>jedno mnie ciekawi , soso gra na iconach 7(!!!) z rotelem 02 ( też go miałem) i ja nie wiem jak on

>"kontroluje" ten bas...może poprostu rotel gra na tyle jasno ( a taka szkoła serii 02 ) , że nie ma

>czego kontrolować ;)... nie wiem, ale każdy słyszy po swojemu i co innego się każdemu podoba......

Na ten temat mam takie oto zdanie:

rotel 02 faktycznie gra dosc lekkim i jasnym dzwiekiem ale wrazenie takie glownie za sprawa nieco ostrej gory pasma, ktora na dodatek dosc szybko popada w histerie przy rozkrecaniu wzmacniacza powyzej godziny 9.00-10.00 (zalezy nieco od kolumn). Za bas jest w rotelu zdecydowanym atutem. Zreszta potwierdza to niezly dumping factor. Stad mysle, ze kontrola basu, szczegolnie na niskich i srednich poziomach grania to nie problem dla rotela i icon 7 nie maja dyskomfortu co do basu. Szkoda, ze mieszkamy daleko bo chetnie bym zaprosil na odsluchy by zweryfikowac wrazenia. tapniecie w ukladzie icon 7 + rotel 02 jest szybkie i zdecydowane bez oznak poluzowania ale jak piszesz - sa rozne odczucia. Oczywiscie, wierze, ze z zubrem na zasilaniu icony 7 zagraja lepiej ale wowczas pojawia sie kwestia kasy.

pzdrw

soso

jestem zdziwiony, mi czasami brakuje troszkę basu, jest u mnie konturowy, punktowy i bardzo dokładny. Dziwne. Pierwszy raz słyszę o rozłażącym się basie w Ikonach... A jaka była konfiguracja reszty systemu, jaki pokój? Bo obawiam się, że w tym pomieszczeniu, w tych warunkach, każda większa kolumna może zagrać żle. Jolida ma świetne możliwości kontroli basu. Kurcze, aż niewiarygodne, ja na takim samym systemie (dali, jolida, rotel rcd02), z kablami QEDa mam dźwięk rewelacyjny... 8-]

Witaj soso, należysz do tych użytkowników, na których odpowiedź zawsze można liczyć :) dzięki Ci za to ;) ...powiem CI tylko, że sporą miałem nadzieję co do tych iconów i niezbyt mi się to podoba, że tak poległy pod tym kątem... dobrze, że póki co mam na czym grać - i nie na byle czym jak widzę - jamo 407 (stare monitory) z dobrych czasów jamo ?;)

szkoda, że tak daleko - zapewne skorzystałbym z zaproszenia, dziękuję.

dziś mi z rana przyszły do głowy jeszcze Eposy m 15.2 bo z m22 raczej sobie nie poradzi ... może zajżę do audioforte...bachy za tydzień najwcześniej...eposy m12.2 mogą być za małe...

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.