Skocz do zawartości
IGNORED

Vifa M18WH i D25AG w 15 litrach?

lete

Rekomendowane odpowiedzi

zwrotka wyglada tak

Rezystor w tlumiku o wartosci 8,2 ohm dodalem bo jak gralo to z koncowka ADCOM to wydawalo mi sie, ze za malo jest gory. Teraz z Denonem jest chyba za duzo wysokich ale nie mam czasu bawic sie w dobor elementow tym bardziej, ze do zwrotki mam dosc ograniczony dostep.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

• 2 tygodnie później...

Czasami pisza do mnie forumowicze, ktorzy probuja zmontowac zwrotnice wg mojego schematu. Z tego, co widze - czesto nie potrafia czytac schematow i robia podstawowe bledy. Takie zwrotnice nie maja prawa 'zagrac' i te produkty DIY trafiaja do obiegu wtornego... Ich poprzedni wlasciciele nigdy zatem nie uslyszeli tak naprawde, jak moze zagrac prawidlowo zlozony zestaw. Dla ulatwienia, na przykladowym zdjeciu pokazalem uklad polaczen na elementach rzeczywistych dla sekcji wysokotonowki d25ag - jako zobrazowanie tego, co jest narysowane na schemacie. Moze sie to komus przyda (zwlaszcza skladajacym swoja pierwsza konstrukcje).

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• 3 miesiące później...

Witam

Pytanie moze nie do końca związane z tematem otuż kupiłem głośnik D25AG-35-06 i ku mojemu zdziwieniu okazało się że to Peerless a nie Vifa. O co tu chodzi symbol się zgadza czy to te same głośniki czy zupełnie różne.

Proszę o odpowiedź.

Wszystkie głośniki Peerless v- line zostały przeniesione do grupy Vifa. Głośniki Vifa są obecnie produkowane w chińskiej fabryce należącej do Tymphany.

ommundek, powiedziałeś że KEP gra lepiej niż M18WH. Możesz jakoś ubrać w słowa wydawany dźwięk obu głośników. Sam zrobiłem konstrukcję na SPH-165KEP + XT19TD, ale ciekawi mnie ta VIFA.

• 1 miesiąc później...

Dziś dokonałem pomiarów m18wh-08-08 + d25ag-05-06

O to wyniki i porównanie propozycji zwrotnic (symulacje na podstawie pomiarów):

charakterystyka częstotliwości

Ukryta Zawartość

w1680.png

faza

porownanie2lw1.jpg

w1680.png

kolory na wykresie i zwrotki do nich:

kamil - niebieska linia

kamil 2 - zieleń

yoshi - zgniła zieleń linia

lete - bordowa linia

Yoshi także dokonał pomiary tych głośników ale miał inna szerokość ścianki 18cm ja mam 21 cm. Nie wiem jaką miał odległość tweetera od krawędzi, ja miałem jak w oryginalnych ostinato 2000, dlatego też lekki dołek na środku pasma może się z tego brać implementując jego zwrotnice w moich obudowach.

Teraz pozostaje kwestia wybrania wariantu, odsłuchu lub małych modyfikacji.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Moja strona audio - kondrax.mayhem.net.pl

Źle się linki wkleiły, jeszcze raz.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Fota

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Co tu stawiać trzeba, sprawdzić każdy wariant l-pada i dobrać do pod siebie i swoje preferencje i swoje kolumny (szerokość ścianki, rozmieszczenie głośników).

Zrobiłem jeszcze taką wersję.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) thpix.gif

porownanie4xs7.th.jpgthpix.gif

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Dziś rozkręcałem skręcałem kolumny kilkanaście razy i próbowałem rożne rozwiązania. Rozwiązanie yoshiego na wykresach fajnie a w odsłuchu oczy aż bolały, na płycie Watersa w jednym utworze rębie gość drzewo to aż mi oczy mrugały jak uderzał, tak dźwięk kół. Najlepiej wypadała konfiguracja z fotki "kamil 2" osłucham się z nią z 2 dni zobaczę jak będzie.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• 1 miesiąc później...

Z ciekawości potestowałem dziś wszystkie propozycje (Yoshiego, Kondraxa - lącznie z wariacjami, np. rezystorkami 5,6ohm, 7.2ohm, 8.2ohm).

Wniosek jest jeden - nie ma co kombinować. Wersja klasyczna jest nie do pobicia - dźwięk najbardziej zwarty, koherentny. Nic lepszego do zestrojenia m18wh i d25ag nie wymyślono - musi być l-pad, dwa rezytroki. Inaczej dźwięk się 'rozjeżdża' i coś w nim przeszkadza (góra gra swoje, a dół swoje).

Jeżeli ktoś preferuje więcej wysokich (ma relatywnie 'ciemniejszy' system) proponuję zmodyfikować l-pada i zamiast wariantu 3.3ohm/4.7ohm dać 3.3ohm/5.6ohm. Na tym ostatnim ustawieniu gram aktualnie i uważam, że jest wprost genialne. Ewidentnie bije na głowę wszystkie pozostałe propozycje. Jest dobre zarówno odsłuchowo, jak i zapewne sporo lepsze, aniżeli 3.3/4.7 również "wykresowo" ;)

I jeszcze bonus dla wszystkich :)

SZCZERZE POLECAM bocznikować kondensatory w zwrotnicy małymi kondkami ERO Vishay - tymi, które poleca autor tego testu

Ukryta Zawartość

Jest to ABSOLUTNA REWELACJA! Po zastosowaniu tych kondensatorów brzmienie staje się naprawdę dojrzałe, z mnóstwem 'uzupełniaczy', których wcześniej nie zauważałem. Słowem - kolejny krok w stronę spełnienia ;)

Podsumowując - ostateczny przepis na genialną zwrotkę M18WH i D25AG jest taki, jak na ostatnim rysunku, który udostępniłem - przy modyfikacji L-Pada na wersję 3.3ohm/5.6ohm i dorzuceniu zarówno dla 3.9uF, jak i 4.7uF po koledze w postaci ERO Vishay ;)

Próbujcie dalej - jeżeli ktoś zbuduje lepszą zwrotkę, niech tu o tym napisze. Chętnie potestuję i zrecenzuję. Na razie - w mojej opinii - zwrotka o której napisałem w tym poście jest nie do pobicia ;) Efekt 2 lat testów i poszukiwań wszelakich.

Pozdrawiam,

Lete

Ukryta Zawartość

Lete jak z rok temu proponowałem ci 5,6 ohm zamiast 4,7 ohm to miałeś parę dni, zmieniłeś z powrotem na 4,7 ohm i napisałeś że nie może tak być bo za dużo wysokich jest i że to złe itp i że mam nie kombinować :D

Porównanie moja (zielona) 8,2 ohm i lete (bordowa)na dwóch rezystorach 3,3 i 5,6

2 db różnicy na wykresie fazy :D ciekawe kogo lepiej wygląda :D ale zapraszam lete do czytania :D

Ukryta Zawartość

post-9392-100008413 1230241460_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Kondrax, gdyby najlepiej brzmiące zestawy konstruowano opierając się li tylko na wykresach, to kto by słuchał takich 'paczek'? ;)

Dalej podtrzymuję, że wersja z porządnym L-padem na 2 rezystorach (w wersji 3.3/5.6) jest optimum dla tej konstrukcji. Wersja z jednym rezystorem - z całym szacunkiem - nie brzmi (to zresztą jest błąd biorąc pod uwagę układ, jako całość). Dźwięk 'rozchodzi' się na dwa poziomy - wysokie są mocno skumulowane (dodatkowo brakuje im 'tego czegoś') + wyraźnie zarysowany dół. Brakuje spójności. Dźwięk męczy po godzinie słuchania.

Poza wersją 3.3/4.7 i 3.3/5.6 można też spróbować 3.3/6.8 - to wariant dla wyjątkowo 'ciemnych' systemów.

Kondrax, idę o zakład, że za jakiś czas wrócisz do wersji z l-padem i przestaniesz się fascynować wykresem ;)

Pozdrawiam!

Lete ja spróbuje tak i tak czas mam i chęci. Ale ty doczytaj za co odpowiada wykres fazy :D podpowiem ci że za tą twoją spójność.

Z jednym rezystorem nie brzmi dobrze (i to nie jest w praktyce l-pad). Dźwięk nie ma zwartości, a góra jest... jakaś 'rozproszkowana' i chaotyczna.

Jeżeli chcesz mierzyć, to powinieneś dla każdego ustawienia zrobić pomiar rzeczywisty (w konkretnych paczkach i w konkretnych uwarunkowaniach), a nie sugerować się tym, co wyrysuje SpeakerWorkshop.

Jest wiele legendarnych wręcz zestawów, które na wykresach "nie wyglądają" (nie raz była o tym dyskusja), a grają znakomicie. Słuch jest tu najlepszym doradcą, jeżeli są wątpliwości.

Podłącz się do jakiegoś solidnego zestawu i przesłuchaj raz jeszcze wszystkie warianty - wnioski mogą być inne, niż teoria z Workshopa.

Zerknij też na ten spadek (teoretyczny, bo nie zmierzony przecież) jaki masz przy prawie 2k.

Dodatkowo cytat z tego, co napisałeś o modyfikacji yoshiego "Rozwiązanie yoshiego na wykresach fajnie a w odsłuchu oczy aż bolały" - sam przyznajesz, że wykresy to jedno, a odsłuchy to już inna bajka.

Zresztą, po co szukać daleko... ESA w Ostinato 2000 zastosowała bardzo podobne rozwiązanie (klasyczny l-pad).

• 2 miesiące później...

Jeżeli pojedynczy rezystor - to trzeba zmniejszyć cewkę (lub/i zmniejszyć pojemność kondensatora).

Bo w innym przypadku obniżymy podział i kopułka Vify nie będzie grała za dobrze.

• 3 lata później...

Lete,kondrax

ogrzewam wątek; ciekawe czy u Was jeszcze grają te zestawy.

Czy w końcu ktokolwiek pomierzył te konstrukcje?

Bo na słuch to jednemu się podobają zniekształcenia a innemu nie ...

no ale przecież już w tytule tego wątku jest napisane: w 15 Litrach

wrzuć do środka dwie butle z woda mineralną 5L i będziesz wiedział co dalej :-)

Ape ale zwrotka jest generalnie od Ostinato 2000 w obudowie 30 litrów tylko modyfikowana w sekcji tweetera pod inny wysokotonowy. Więc 24L jest bliżej do 30 niż do 15 litrów. Strojenie BR powinno tę róznice miedzy 24 i 30 L zniwelować...

ale jak ma mieć bas skoro ten woofer się nie nadaje na to pasmo?:) Nie bez powodu zrobiono wersje M18-WO, która wspomaga WH na basie w 2,5drogach...

www.audio.lutuje.se

Trójmiasto

Dolphin123

załóżmy że dam ten drugi głośnik na dół. To jest obudowa wolnostojąca , ma jeszcze jedną komorę ok 18 litrów. Otwory wyciąć to nie problem.

Czy wystarczy dodać go równolegle z cewką np 4 mH, czy konieczna jest korekta w zwrotnicy średniotonowca, np zmiana cewki.

Podkreślam, że średnica i wysokie bardzo mi pasują, doskwiera wyłącznie brak basu.

Obecnie na midwooferze jest szeregowo cewka 1,5 mH i korekta impedancji równolegle do głośnika 4,7 uF i 6,8 oma.

Można to skleić teoretycznie, ale nie wydobędziesz potencjału całości jak tego docelowo nie pomierzysz i dopiero wtedy zaprojektujesz zwrotnicę... I bez sensu dawać drugi ten sam głośnik, musiałaby być wersja WO a nie za bardzo jestem pewien czy 18litrów mu wystarczy... Jeśli dobrze pamiętam to miałem go kiedyś w 22-24litrach.

www.audio.lutuje.se

Trójmiasto

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.