Skocz do zawartości
IGNORED

Karta dźwiękowa

bolekro

Rekomendowane odpowiedzi

A tak scislej z tematen postu...ja mam Diamond Monster Sound MX300 opartą o chipset Vortex 2 AU8830A2 i bardzo polecam ja wszystkim szukającym dobrego stereo z komputera.

To naprawde dobra i dokładna karta...

>A tak scislej z tematen postu...ja mam Diamond Monster Sound MX300 opartą o chipset Vortex 2

>AU8830A2 i bardzo polecam ja wszystkim szukającym dobrego stereo z komputera.

fakt, nie jest to zla karta (mam) ale jednak istnieja lepsze za porownywalne pieniadze

Noru, 17 Sty 2007, 21:56

>Wiele bym dał zeby usłyszeć jak to gra:

>

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

urządzony ze smaczkiem ten pokoik... poezja - o sprzęcie nie wspominając.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

No i znalazłem 1212m z rynku wtórnego... czy ktoś używa tej karty ?? Mam problem z pasmem , karta obcina mi cały dół, zostaje tylko góra, nawet srednicy nie ma :(. Na słuchawkach jeszcze slychac troche srednicy i dolu natomiast przy podłaczeniu do zestawu "audiofila" 2+1 creative subwoofer nawet nie drgnie... jest bardzo wysoko. Jutro podepne do wzmacniacza ale czy to cos da ?

Miał ktoś z Was taki problem z tą karta ?

Jak jest realizowane podpiecie glosnikow 2.1 pod karte?

Sprawdziles w mikserze karty czy przypadkiem nie obcinasz korektorem pasm?

Najprosciej bedzie jak podepniesz karte pod wzmacniacz, wowczas sprawdzisz jak ona naprawde gra. Pod wzmacniacz podpina sie oczywiscie normalne zestawy glosnikowe (nie jakies 2.1 czy ilestam.1 komputerowe grajki) oraz sluchawki.

Sprzęt studyjny i oprogramowanie studyjne. Edytory, sekwencery, stacje robocze (DAW), authoring, stoły, maszyny i linie replikacyjne.

>Sprawdziles w mikserze karty czy przypadkiem nie obcinasz korektorem pasm?

nie używałem wogóle korektora, dodałem póżniej 4-band EQ i dałem full band ale nic nie dało.

>Jak jest realizowane podpiecie glosnikow 2.1 pod karte?

Problem rozwiązany - regulator głośności który jest na kablu z głośników obcinał prawie całe pasmo, zostawała tylko góra . Podpialem glosniki terez - przejściówka TS/Chinch - głośniki (bez kabla z reg.)

Dziwne bo gdy podpinam głośniki z tym regultorem np bezpośrednio pod CD to gra normalnie.

>Najprosciej bedzie jak podepniesz karte pod wzmacniacz, wowczas sprawdzisz jak ona naprawde gra...(..)...

Czekam na wzmacniacz Linnart'a (ma być u dystrybutora dopiero w połowie lutego:( )

Dzieki za POMOC !!!

>regulator głośności który jest na kablu z głośników

zrezygnuj z takich wynalazkow. Docelowo glosnoscia steruj galka we zmaku lub przedwzmacniaczu a z karty wypuszczaj jak najsilniejszy sygnal uwazajac tylko by na domowy sprzet nie podac sygnalu +4dB tylko - 10dB.

-> zergian

A swoja droga to gratuluje dobrego zakupu.

Zdradzisz ile dales za te karte skoro zakupiles ja na rynku wtornym?

Sprzęt studyjny i oprogramowanie studyjne. Edytory, sekwencery, stacje robocze (DAW), authoring, stoły, maszyny i linie replikacyjne.

Sprawdziłem jeszcze raz czy to kwestia kabla, kupiłem zwykły kabel do przetestowania jack-jack i użyłem przejściówki TRS-jack. Efekt taki sam jak z poprzednim kablem (może przejściówka jest walnięta ?), obcina cały dół - problem znika gdy użuje wtyczek TS i chinch. Czy to normalne ??

>użyłem przejściówki TRS-jack

trs = duzy jack "stereo" a w tej konfiguracji sluzy do transmisji jednego kanalu ale sym.

teraz pytanie co rozumiesz pod pojeciem przejsciowka "TRS-jack" czy jest to:

1. duzy jack stereo na duzy jack mono gdzie laczone sa dwa kanaly w jeden

2. duzy jack stereo na duzy jack mono gdzie laczona jest przeciwfaza z masa

Tobie potrzeba drugiego wariantu.

Jesli nie masz wzmaka z wejsciem symetrycznym to najlepiej wpinaj w karte duze jacki mono . Jesli masz wmak z wejsciem sym. to wpinaj w karte duzy jack stereo a we zmak XLR/TRS.

liamk, 28 Sty 2007, 16:12

>teraz pytanie co rozumiesz pod pojeciem przejsciowka "TRS-jack" czy jest to:

-Dużu jack stereo na mały jack stereo (niestety na wzmacniaczu nie moge tego narazie sprawdzic , podpinam pod "zabawkowe" glosniki 2.1 creative) najlepiej to chyba sprawdze jak w koncu sie doczekam wzmacniacza sluchawkowego . . . (czekam na Linnart'a hmm w sumie Musical Fidelity V3 moge miec od reki ale nie wiem ktory jest lepszy... Musicala slyszalem i zagral ciekawie z rotelem rcd-06 z moim zrodlem bez wiekszej roznicy czy na wyjsciu sluchawkowym czy przez Musicala ale to moze dlatego ze sluchalem tylko godzine :) niestety linnarta nie mam gdzie - ktorego polecacie ??)

Pozdrawiam

napisz DOKLADNIE jak laczysz emu z tymi glosnikami creative 2.1. Albo ja glupi jestem albo masz nieslychany talent nieprecyzyjnego wyslawiania sie ;)

btw.

Jesli podlaczasz te glosniki creative zakonczone stereofonicznym malym jackiem bezposrednio do przejsciowki duzyJackSteroWtyczka->malyJackStereoGniazdo wsadzonej do JEDNEGO wyjscia na twoje karcie to polecam przeczytac instrukcje obslugi emu lub sprzedac te karte zanim ja zepsujesz ;)

liamk, 28 Sty 2007, 18:04

>napisz DOKLADNIE jak laczysz emu z tymi glosnikami creative 2.1. Albo ja glupi jestem albo masz

>nieslychany talent nieprecyzyjnego wyslawiania sie ;)

>Jesli podlaczasz te glosniki creative zakonczone stereofonicznym malym jackiem bezposrednio do

>przejsciowki duzyJackSteroWtyczka->malyJack StereoGniazdo wsadzonej do JEDNEGO wyjscia na twoje

>karcie to polecam przeczytac instrukcje obslugi

Jednak nie mam takiego duzego talentu :). Tak Głosniki miałem połączone duzy jack stereo wtyczka - maly jack stereo gniazdo - aktywne glosniki 2.1 (i gralo bardzo d... wiec zmienilem na 2x duzy jack mono - chinch - glosniki i jest ok.)

Myslalem ze skoro TRS jest stereo to mozna uzyc tylko jednego.. jak widac - Mylilem sie

Dzieki.

Nie chce mi się czytać wszystkiego, ale mam bardziej ogólne pytanie? Jaki jest sens podłączać Emu do głośników Creative??? Przecież wszystkie zalety tej kart zgina po przejściu przez te głosniki.

pq, 28 Sty 2007, 18:20

>Nie chce mi się czytać wszystkiego, ale mam bardziej ogólne pytanie? Jaki jest sens podłączać Emu

>do głośników Creative??? Przecież wszystkie zalety tej kart zgina po przejściu przez te głosniki.

Chyba żadnego :-) . Podpiąłem Emu pod creative bo nic innnego nie miałem a chciałem ją sprawdzić czy działa. Jak pisałem wcześniej czekam na wzmacniacz słuchawkowy.

>Jednak nie mam takiego duzego talentu :).

no nie wiem . .. conjamniej ponadprzecietny ;)

>Tak Głosniki miałem połączone duzy jack stereo wtyczka - maly jack stereo gniazdo

> - aktywne glosniki 2.1 (i gralo bardzo d... wiec zmienilem na 2x duzy jack mono - chinch - glosniki i jest ok.)

>Myslalem ze skoro TRS jest stereo to mozna uzyc tylko jednego.. jak widac - Mylilem sie

ok, wszystko jasne. Przy polaczeniu na JEDNEJ przejsciowce wsadzonej w JEDNO wyjscie na karcie a wpietej w stereofoniczne glosniki jest do D bo poprostu prawy glosnik gra w przeciwfazie z lewym stad objawy o jakich piszesz.

Troche teorii:

1. twoja karta nie ma jednego/wspolnego wyjscia stereofonicznego typu gniazdoDuzyJack. Lewy i prawy kanal maja osobne dziurki. Chcac miec stereo ZAWSZE musisz miec wpiete dwie wtyczki do karty.

2. wyjscia w twojej karcie sa SYMETRYCZNE czyli przystosowane do TRS (duzy jack stereo). Na takim wyjsciu masz sygnal, jego przeciwfaze oraz mase ale TYLKO dla jednego kanalu !

3.idealne polacznie w przypadku emu1212 to DWA kable zakonczone po obu stronach TRS lub po jednej z nich XLR. Polaczenie takie wymaga wzmacniacza z wejsciem symetrycznym.

4. istnieje mozliwisc uzycia wzmacniacza nie symetrycznego stosujac DWA kable ktore po jednej stronie maja bigJackMono a po drugiej RCA (pewnie takie wejscia masz we wzmaku)

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.