Skocz do zawartości
IGNORED

Karta dźwiękowa

bolekro

Rekomendowane odpowiedzi

cloudior, 31 Gru 2006, 10:40

>Szukam karty muzycznej na PCI o sensownej jakości (zewnętrzna odpada), w celu podłączenia

>Pianocraft'a do kompa (MP3 z HDD :D:D:D). Zintegrowana na płycie to absolutne gówno. Macie jakieś

>propozycje? Budżet ~200 zł.

[...]

>ps. Czy są karty muzyczne, które mają tradycyjne 2RCA?

Tu masz bardzo piękną kartę PCI z RCA, tyle, że za 300 zł.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

• 2 tygodnie później...

Szukam karty która napędzi Sennheiser'y HD 595 i która będe mógł podpiąć pod wzamcniacz słuchawkowy

Myślałęm nad

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) lub

Ukryta Zawartość

(zależy mi na wyjściu RCA i S/PDIF oraz TosLink, ale najbardziej na dobrym wyjściu słuchawkowym)

Co polecacie ?? (budżet to ~600,-)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Witam

Czy znajde kartę zZEWNETRZNĄ łaczoną cyfrowo z komputerem do 300-350zł ??

Chciałbym uniknąć łaczenia karty z kompem po analogu a potem znów przerabiać na SPDIF ..

pozdrawiam

Placek, 12 Sty 2007, 23:33

>Czy znajde kartę zZEWNETRZNĄ łaczoną cyfrowo z komputerem do 300-350zł ??

Dowolna karta na USB. A z takiej karty wyjścia analogowe i cyfrowe. O to chodzi?

->zergian

>(zależy mi na wyjściu RCA i S/PDIF oraz TosLink, ale najbardziej na dobrym wyjściu słuchawkowym)

>Co polecacie ?? (budżet to ~600,-)

-----

600 zl to spore pieniadze i mozesz zaszalec.

Wszystkie Twe wymagania spelni EMU 0404 >

Ukryta Zawartość

Nie bedziesz zawiedziony - to wysokiej klasy karta jak za te pieniadze

Juli@ juz tyle razy byla polecana, ze mozesz brac ja w ciemno. Fenomenalna karta i oferuje sporo a nawet wiecej.

Ukryta Zawartość

Sprzęt studyjny i oprogramowanie studyjne. Edytory, sekwencery, stacje robocze (DAW), authoring, stoły, maszyny i linie replikacyjne.

Zastanawiam sie nad

-E-Mu 0404 i

-TERRATEC DMX 6FIRE 24/96

(terratec ma w panelu 5,25 wyjście słuchawkowe z regulacja głośności EMU podobnie i to duzy plus dla mnie)

-Juli@ musiałaby być na stałe podpięta pod wzmacniacz słuchawkowy albo hmm można zastosować przelotke RCA-Jack (?) tylko regulacja wtedy tylko z PC'ta :-(

Która z w/w kart oferuje najlepsze brzmienie ? (jakosć nagrywania mnie nie interesuje - z tej funkcji korzystam raczej sporadycznie, "kompozytor" ze mnie kiepski ... (-: )

Placek, 13 Sty 2007, 01:33

> zatem teraz tylko poszukiwania czy znajdę cos więcej niż SB Audigy..

Na przykład taki Edirol, co go używam, ma wyjście Toslink. Nie wiem tylko, jak teraz z cenami stoi...

Co myślicie o tych kartach ? (czym się różni wyjście SPDIF od PDIF ?)

- 0404 -

Ukryta Zawartość

- Phase 22 -

Ukryta Zawartość

- MiaMidi -

Ukryta Zawartość

- Maya44 -

Ukryta Zawartość

- Audiophile USB -

Ukryta Zawartość

- ESI JULI@ -

Ukryta Zawartość

- Prodigy7.1 HiFi -

Ukryta Zawartość

Która z nich najlepiej nadaje się do podłączenia pod Dac'a i bezpośrednio do słuchawek ?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

-> zergian,

>Która z nich najlepiej nadaje się do podłączenia pod Dac'a i bezpośrednio do słuchawek ?

----

W ogole pomysl podpinania sluchawek bezposrednio pod karte jest lekko nie na miejscu. Po co? No chyba, ze ktos nie ma wzmacniacza, ale wowczas zakup karty na 600 zl jest bez sensu.

Przeciez karte podpinamy pod wzmacniacz! a do wzmacniacza podpinamy kolumny i sluchawki, i inne ustrojstwa.

Po co karte podpinac pod zewnetrzny przetwornik? Po co? Przetworniki D/A/D na karcie sa wysokich lotow i zapewniaja standard niemal pro.

Sprzęt studyjny i oprogramowanie studyjne. Edytory, sekwencery, stacje robocze (DAW), authoring, stoły, maszyny i linie replikacyjne.

Tak w tym przypadku, pod karte chce podpiąć wzmacniacz słuchawkowy .Niestety jedyne kolumny jakie w tej chwili posiadam to "bzyczki" 2+1 creative i je chce podpiac bezpośrednio pod karte (inne zabiegi w przypadku tych głośników uważam za zbędne).

Nie wiedziałem , żę w tych kartach są dobre przetworniki D/A/D (w takim razie i cyfrowe gniazko mi niepotrzebne..)

Dzieki.

zergian, 13 Sty 2007, 14:05

>Co myślicie o tych kartach ? (czym się różni wyjście SPDIF od PDIF ?)

zergian, ty szukasz katy do desktopa? W takim razie zamiast

>- Audiophile USB -

Ukryta Zawartość

firmy M-Audio, lepiej przyjrzeć się Audiophile 2496 lub Audiophile 192 tej samej frmy. To są porządne karty na USB, z parametrami przetworników 96kHz 24-bit i 192kHz 24 bit. I to jest prawdziwe 24bit, a nie oszukiwane jak w SoundBlasterach, gdzie cyfrowy sygnał 24-bit przechodzi zawsze prze 16-bit procesor obcinający ostatnie 8 bitów. 192 poza wyższą możliwa cz. próbkowania różni się zbalansowanymi wyjściami analogowymi na złączach TRS. 2496 ma niezbalansowane wyjścia na RCA. Poza tym wyjścia analogowe 192 są na break-out cable, zaś 2496 na karcie. Więc jeśli nie używasz MIDI i S/PDIF, to używając 2496 nie musisz wpinac break-out cable i masz wiecej porządku za kompem.

Amerykańskiej firmy M-Audio, producenta kart dźwiękowych, mikrofonów, monitorów studyjnych, i nie tylko (

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ) nie należy mylić z niemieckim M-Audio od g*wnianych o ile wiem głośników, radiobudzików itd. dostępnych w Polsce

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) . To zresztą może być tylko przykrywka do w rzeczywistości polskiej lub chińskiej produkcji dla maxaudio.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

> lepiej przyjrzeć się Audiophile 2496 lub Audiophile 192 tej samej frmy. To są

>porządne karty na USB, z parametrami przetworników 96kHz 24-bit i 192kHz 24 bit

Kurna, co ja piszę!!! To są porządne karty na PCI oczywiście!

Ja mam starszy PC P III z płytą posiadającą jeszcze złącza ISA. Do tego karta Yamaha odpowiadająca SB Pro warta tyle co nic. Do tego Tannoye M1 i subwoofer pasywny wykonany ze starej kolumny Canton(odłączony tylko gwizdek), który stoi pod biurkiem. Wszystko podłączone BEZPOŚREDNIO pod wyjście słuchawkowe karty. Sub (4 Ohm)chodzi równolegle z lewym kanałem, co obniża znacznie impedancję na tym kanale do ok. 2,5Ohm, lecz to zupełnie nie wpływa na dźwięk i głośność, a karta jakoś żyje. Powiem wam tyle - wzmak w tej karcie jest niesamowity. Nie ma ona żadnego radiatora, tylko kilka malutkich scalaków. Nie wiem skąd ta moc, ale każdego zadziwia. bas jest naprawdę niski, góra czyściutka, a poziom mocy wystarczający by drżały szyby. Porównywałem u znajomych do kompletów Logitecha i jakiś innych badziewii, nie mają szans- kiepskiej jakości wysokie tony + dudniący średni bas. Kiedyś jednak to robili konkretniejsze karty. Teraz tylko jakieś szumiące wielokanałowe badziewia.

Tak szukam w miare dobrej karty która dobrze zagra :-) do desktopa,

Bardzo dobrą recenzje otrzymała tutaj karta Echo MiaMidi

Ukryta Zawartość

Pomiary podobne do 2496

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Szczerze mówiąc zastanawiam się nad Echo MiaMidi i Audiophile 192 (ale im więcej szukam i czytam tym więcej mam pytań i modeli kart do wyboru....)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

>Czy do wyjścia TRS można wpiąć inne końcówki niż są dodane standardowo do karty ??

TRS (tip-ring-sleeve ) to zazwyczaj symetryczne wyjscie dla jednego kanalu. Praktycznie spelnia takie samo zadnanie jak XLR. Nie ma problemu z przejsciowkami z TRS na xlr lub TS lub RCA z tym ze w przypadku 2 ostanich rezygnujesz z symetrycznego przekazu.

ps.

karty echo sa kartami problematycznymi od strony sterownikow i oprogramowania. Taka przynjamniej o nich opinia krazy. Po szczegoly uderz tu

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Problem w tym,że wszystkim tym kartą są robione testy przewaznie od strony jakosci nagrywania, a przeciez nie moga grac tak samo.... Chyba bede musial zaryzykowac i sprawdzic na pierwszej lepszej ;-)

liamk, 14 Sty 2007, 14:38

>>Czy do wyjścia TRS można wpiąć inne końcówki niż są dodane standardowo do karty ??

>

>TRS (tip-ring-sleeve ) to zazwyczaj symetryczne wyjscie dla jednego kanalu. Praktycznie spelnia

>takie samo zadnanie jak XLR. Nie ma problemu z przejsciowkami z TRS na xlr lub TS lub RCA z tym ze w

>przypadku 2 ostanich rezygnujesz z symetrycznego przekazu.

Rezygnując z symetrii można wetknąć TS zakończony na drugim końcu tym co pasuje do niesymetrycznego wzmaka. Zwykle RCA.

TRS to to samo co tzw duży (6.3 mm) jack stereo, TS - duży jack mono

->zergian

Można użyc karty muzycznej jako dac'a ??

-------

Mozna, dlaczego by nie.

Nic nie stoi na przeszkodzie by karta dzwiekowa robila za dobry DAC. Sa jednak pewne uwarunkowania by mogla tak pracowac

- komputer musi byc wlaczony

lub

- karta (w tym wypadku zewnetrzna USB czy FIREWIRE) musi miec wlasne zasilanie i mozliwosc pracy przy wylaczonym komputerze

Komputer u mnie chodzi 24h wiec to nie problem (wyciszenie to inna sprawa bo nawet chlodzenie wodne na swój sposób słychać - wieczna wojna z przenoszeniem wibracji z pompy na obudowe....albo jestem przewrazliwiony :))

Czy zeby karta pracowala jako Dac wystarczy wpiąć CD i spowrotem z karty do wzmacniacza, czy trzeba użyć jeszcze jakiegoś programu ??

Co myślicie o karcie E-mu 1212m ?

Pozdrawiam

Zergian

E-mu 1212 - czemu nie, ale czy potrzebne Ci 12 kanalow? Choc jesli Cie stac to kupuj smialo, mimo ze nawet w polowie nie wykorzystasz mozliwosci tej dzwiekowki :)

Ekwilibrystyka kablowa jak podlaczanie CDplayera przez karte dzwiekowa do wzmacniacza jest jak najbardziej mozliwa, lecz zastanowilbym sie czy ma sens. Skusilbym sie na takie podpiecie o ile poprawa dzwieku bylaby znaczna w porownaniu do bezposredniego podlaczenia CDplayera pod wzmacniacz.

Programow zadnych uzywac nie trzeba, wszystko bedziesz robil z poziomu miksera karty.

yayacek, 16 Sty 2007, 23:03

>E-mu 1212 - czemu nie, ale czy potrzebne Ci 12 kanalow? Choc jesli Cie stac to kupuj smialo, mimo

>ze nawet w polowie nie wykorzystasz mozliwosci tej dzwiekowki :)

Masz racje yayacku 12 kanałów jest mi zbędne, w sumie to potrzebuje dwa :).

Zadnej karty nie wykorzystam w 50%, wszystkie te karty sa nastawione na home recording ktorego ja nie potrzebuje, nie ma zadnej okrojonej wersji (czyt tanszej) z parametrami drozszej tylko bez tylu wyjsc/wejsc itp ?

>Masz racje yayacku 12 kanałów jest mi zbędne, w sumie to potrzebuje dwa :).

emu1212m jesli chodzi o wyjscia analogowe jest wlasnie 2 kanalowa tzn. ma 2 wyjscia (kanal L i P czyli stereo). Dodatkowe 8 kanalow jest dostepne dopiero po dokupieniu przetwornika adat a kolejne 2 po podlaczeniu przetwornika DA spdif/toslink - wtedy faktycznie wyjdze 12.

Wiele bym dał zeby usłyszeć jak to gra:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.