Skocz do zawartości
IGNORED

Układ zabezpieczenia głośników

terminus

Rekomendowane odpowiedzi

no wiec z tym ukladem jest tak:

zaprojektowalem go na potrzeby forum ale ze nie bawie sie w termotransfer to zamowilem plytke w zakladzie i teraz mam ich wiadro :)

no i zeby odzyskac zainwestowane pieniadze (tylko w plytki, pomijam swoja prace) to musze je sprzedac.

wiec do poki sie ich nie pozbede to moge udostepnic tylko dokumentacje montazowa a potem oczywiscie schemat ktory juz moze dostac kazdy kto kupi plytke.

uklad mialem opisac szczegolowo i udostepnic calosc ale polamane rece mnie troche przyhamowaly wiec jakby ktos chcial sie zajac ta sprawa to bardzo chetnie skozystam z pomocy.

mysle ze to uczciwe a mam jeszcze wiele innych ukladow w toku bo np przelaczaniem kolumn ma zajmowac sie zdalne sterowanie ktoro jest opracowane a juz z rok lezy no i mnostwo innych przydatnych ukladow audio.

na mojej starej stronce audioefm.w.interia.pl jest do mnie mail

Też jestem zainteresowany taką płytką. Robimy liste? Da się ustawić czas zwłoki jeszcze większy? Około 15sekund?

irek a miałbyś jakieś elementy (np przekaźniki) do tych płytek? Też z chęcią bym wziął.

Dla soft startu zazwyczaj stosuję bardzo krótki czas zwłoki ok 1 sek i nigdy nie ma problemu z wywalaniem korków. Jak się ustawi zbyt duży czas to rezystor może się zjarać. Ja chyba zrobię zabezpieczenie głośników na uPC1237, płytkę do termotransferu już narysowałem w Cadzie, sam układ jest mega tani a posiada opoźnione załączanie głośników, szybkie wyłączanie głośników oraz zabezpieczenie przed napięciem stałym na wyjściu.Części jest jak na lekarstwo. Można też dorobić przeciwzwarciowy a więc nie ma tylko zabezpieczenia termicznego. Nie wiem tylko czy dla mojej końcówki w klasie A takie zabezpieczenie zdałoby egzamin.

Przysyłajcie maile na PW to wszystkim powysyłam. Ale już chyba jutro rano bo dzisiaj padnięty jestem. Płytka wygląda jak ta z kilku postów powyżej - z dwoma przekaźnikami. Dodatkowo tak ją zmodyfikowałem żeby VDC, VAC i GND podpiąć przez złącze ARK3 a wejście i wyjście sygnału podane będzie z boku przekaźników,dzięki temu będziemożna zastosować solidne złącza na płytce.

Pytanie do irek2 >

Jaką wartość mają rezystory włączone szeregowo z wyj. gł. w Twoim układzie?

Megadeth - A House Divided  🤘SENJUTSU🤘  α  Ω  β  λ  μ  ∅  ½  ²  €  $  π  Ⅵ Ⅵ Ⅵ  TWOYASTARA OF DEATH; TURBO - Blizny [2025]

terminus jakie szeregowe rezystory? jedyne co jest podlaczone do wyjsc glosnikowych to sa rezystory detektora dc i te maja po 220k.

do moich plytek ma wszystkie czesci ale to juz na priv jak ktos chce.

zabezpieczenie termiczne to obecnie standard a ze kosztuje 1zl to chyba nie warto z niego zrezygnowac w przypadku koncowki setki razy drozszej.

teoretycznie klasa a ma stala temperature ale sa dwa przypadki w ktorych zabezpieczenie uratuje im zycie. pierwszy gdy w zimie postawimy wzmacniacz przy kaloryferze ew w lato na sloncu i drugi gdy uklad stabilizacji pradu spoczynkowego zawiedzie lub stabilizacja nie bedzie dokladna (to czesciej sie zdaza).

ksa50 to klasa ab no chyba ze ustawisz 3,5A w spoczynku to wtedy bedzie 50w/8 w czystej klasie a na 4omach bedzie 100w i wtedy musisz ustawic prad na 5A, raczej tego nie probuj :)

Do KSa50 mam zrobiony układ sterujący wentylatorami. W zależności od temperatury ustalana jest prędkość obrotowa wiatraków. Zastosowałem 2 potężne radiatory typu fin o wymiarach 21 x 12,5 x 12,5 cm każdy, więc nie powinno byc problemu z temperaturą. Odnośnie prądu spoczynkowego to bedzie musiał być dośc duży bo mam 2 trafa po 450VA i uzwojeniach po 35V. Po wyprostowaniu będzie dużo a muszę zjechać do ok 40-45V. Albo ustawię wyższy prąd, oczywiście w rozsądnej granicy albo będę odwijał uzwojenia. Szkoda bo trafa są zalewane w konfiguracji audio z toroidy.pl. Ale to już troche nie na temat.

Ja mam pytanie. Kiedyś zmontowałem do wzmacniacza Crescendo milenium taki układ zabezpieczający. Jak należy go przerobić żeby działał na napięcie np +-40V. Dodam że w Crescendo napięcie zasilania wynosi ok +-48-50V. Można taki układzik zastosować w KSA50?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

>irek2

>8 Wrz 2009, 11:25

Właśnie o te 220k mi chodziło. Dziękuję za odp.

Megadeth - A House Divided  🤘SENJUTSU🤘  α  Ω  β  λ  μ  ∅  ½  ²  €  $  π  Ⅵ Ⅵ Ⅵ  TWOYASTARA OF DEATH; TURBO - Blizny [2025]

adigrzelczak musisz oszacowac maksymalna moc ktora mozesz wydzielic w tranzystorach mocy albo podaj ich typ i ilosc ci to policze. mozesz metoda prob i bledow zwiekszac prad i mierzyc temperature samych tranzystorow dobre wytrzymuja 120stopni.

zbyt skomplikowany ten uklad zabezpieczen ale bedzie dzialal na nizszym napieciu tylko trzeba zmienic prog zabezpieczen pradowych.

• 2 miesiące później...

potrzebuję wzór płytki do termotransferu dla układu uPC1237 + schemat (do współpracy z wzmacniaczem na lm3886 z dwumostkowymi prostownikami, więc nie ma "0" z transformatora) mogą być też gotowe płytki dla 2 kanałów, ktoś dysponuje?

• 2 miesiące później...
Gość V-savage

(Konto usunięte)

Może by zrealizować zamówie na pcb pod układ upc1237, kosteczka kosztuje całe 3zł, a sprawdza się znakomicie do tego pewnie wymiary pcb byłyby bardzo małe co ułatwia aplikację?

Ja zacząłem projekt na uPC1237 ale stanął w miejscu między innymi dlatego że potrzeba by ustalić wartości elementów a nie za bardzo wiem jak się za to zabrać.

Jak ktoś chce się pobawić to załączam przykłady firmowych zabezpieczeń na tym układzie oraz pliki źródłowe z DipTrace:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

post-20643-100003863 1264875535_thumb.jpg

post-20643-100003864 1264875535_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Jeszcze na LM393. Trzeba by dodać jedno wejście zabezpieczające przed przeciążeniem.

Ale do suba może być chyba?

Ukryta Zawartość

post-20643-100003859 1264875959_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

panterka, 31 Sty 2010, 11:08

>marusmk, jaki masz problem z uPC1237, wszystko jest w datasheet.

Tak ale moja wiedza jest za mała aby dojść (przeliczać) dlaczego w nim tak jest a w aplikacjach wzmacniaczy jest inaczej.

To znaczy wiem że zależy to od napięcia zasilania ale mój stary łeb ma coraz mniej szarych komórek i dałem spokój :)

Aczkolwiek gdyby dodać do proponowanego schematu zasilacz na zenerce+tranzystorek, raz policzyć i byłby uniwersalny.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.