Skocz do zawartości
IGNORED

Malo basu - jakies rozwiazanie?

AREX

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich,

Bardzo dawno nie zagladalem na forum (brak dostepu do netu) ale ciesze sie dziala tak aktywnie.

Mam taki problem - Podlaczylem kolumny Cabasse Antigua 3T do lampki ktorej slucham (Pocahontas po malym upgrade kondensatorow) i o ile gora oraz srodek sa przepiekne (mnostwo szczegolow ktorych nie bylo wczesniej) to basu praktycznie ani widu ani slychu.

Macie moze jakas porade jakby to poprawic?

Pomieszczenie male - ok. 10 m2 - rozstaw glosnikow ok 3metrow - kable glosnikowe 2x4mm2 (miedz OFC ze srebrnymi przeplotami - kabel dostalem w spadku i nie znam producenta).

Pewnie najprosciej byloby zmienic kabel? Ale akurat tego chcialbym uniknac (jest schowany w scianie) - moze jakis upgrade wzmacniacza? Nie wiem co moznaby zrobic z lampa zeby miala wiecej basu?

Wczesniej sluchalem na mini monitorkach Infinity - trudno powiedziec zeby to w ogole gralo wiec nie biore ich jako punkt odniesienia......

https://www.audiostereo.pl/topic/30101-malo-basu-jakies-rozwiazanie/

Jak wnioskuję źródłem w Twoim systemie jest HK?? Wg mojej wiedzy niemal wszystkie współczesne HK grają mocnym basem i wyeksponowaną górą. A zatem problem być może leży w lampce albo w głośnikach. Trudno wyrokować, ale tam upatrywałbym przyczyny.

Zasilanie sprawdze - musze zmierzyc faze.

Monitory sa teraz jakies 60 cm od sciany - maksymalnie moge je dosunac do powiedzmy 20 cm od sciany - poprawi? Moge tez je bardziej w narozniki wstawic - to powino chyba tez spotegowac bas?

Zródlo H/K -nie, nie - Musze zaktualizowac swoj profil

H/K mam caly zestaw (CD, ampli i DVD) ale to gra w salonie.

Zaczalem sobie tworzyc swoja mala oaze w pokoiku ok. 10m2 jak napisalem.

Wzmak to wspomniany pocahontas a zrodlo cd to Pioneer PD-S604.

Za kilka dni podlacze jeszcze gramofon Micro-Seiki MB-14 (ale nie mam przedwzmacniacza jeszcze do niego...) - Poprzedniego sluchalem na starym Dualu....

60 cm od ściany to za dużo. Przecież są to niewielkie monitory. 20cm spokojnie można próbować.

Z drugiej strony, 10 mkw to niewiele. Czy tam bass może być taki jak w Twoim salonie?

Może trzeba przyjąć inny punkt odniesienia.

nie zakładaj nic z góry; bądź nieskazitelny w słowach; nie bierz nic do siebie; rób wszystko najlepiej jak potrafisz.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.