Skocz do zawartości
IGNORED

Hajendowa forumowa sieciówka DIY

Matthew

Rekomendowane odpowiedzi

:) ludzie do pewnych rzeczy dochodzą latami w miarę prób i błedów. Ty chciałbyś tak od razu posiąść wiedzę i doświadczenie? Za masło to za czasów Gierka dochodziło się do.... . :) A dziś jak zapewne sam wiesz z TV nawet synową "G" łapia pod wpływem %%%% :):)

Myslę że jak dotychczas nikt nie odkrył AŻ TYLU TAJEMNIC budowy hi-endowej sieciówki. Powinieneś być wdzięczny za tak cenne uwagi, a nie wątpić :). Inaczej będziesz skręcał do konca zycia z miernym efektem sowieckie druty :)

Pozdr.

"puszczenie żył w rurce czyli izolacji powietrznej. Rurki te nalezy owinąc ekranem z miedzi. Otrzymujemy dwie zyły w rurce i dwie zyły idące po zewnętrznej stronie rurki czyli po ekranie co izolujemy tasmą teflonową"

Jezei te rurki z plecionką na zewnatrz zaizolujesz tylko warstwą taśmy teflonowej, bez koszulek i będa do siebie przylegać i pracować przy wyginaniu i na jednym oplocie bedzie LIVE a na drugim NEUTRAL to taka sieciówka bedzie krótko zyla i jeszcze komuś skróci nie daj boze życie. Taśma teflonowa jest bardzo delikatna i podatna na przetarcia, drobne druciki plecionki zaraz się przez nią przebiją, chyba ze źle zrozumiałem Twoją koncepcję. Ale jeśli tak to pomysł bardzo stary i czesto używany, na TNT Audio i przez paru innych promotorów DIY.

To tylko ogólna koncepcja :) Wiadomo że... sprawdzonych sposobów się nie zdradza do końca. Myślący niech pomyślą, poeksperymentują itd. Wiedza kosztuje nie?

Zawsze jednak przyjemnie zpiąć system czymś własnym a nie kupionym :)

Nie żałuje info ale czego za duzo to nie zdrowo:)

"Myslę że jak dotychczas nikt nie odkrył AŻ TYLU TAJEMNIC budowy hi-endowej sieciówki"

>Zmora

A nie masz ty przypadkiem trochę wybujałej wyobrźni??

A ja myślę ze nie odkryłeś zadnych tajemnic i nic godnego uwagi nie pokazałes a wieszasz na sobie złote medale i puszysz sie jak paw. Więcej mozna się dowiedzieć studuijąc strony TECH uznanych producentów takich jak Cardasczy czy Audioquest na przykład. Czy to ze puścisz druty w dwóch rurkach, założysz oploty na nie i połączysz na krzyz jest jakaś wielka tajemnica hi-end? Od lat mozna przeczytać o tym w necie (John Risch, Thorsten Loeasch i wielu innych). Zresztą wszystko zależy jakie druty itd itp. W hi-endowej sieciówce nie ma jakis wielkich ukrytych tajemnic tylko zreguły włożona jest praca setek godzin jakiegoś maniaka na odsłuchiwaniu, porównaniach, budowach prototypów i próbowaniu jakis kombinacji. Sposobów zrobienie hi-endowej sieciówki jest pewnie tyle ile samych hi-endowych sieciówek cokolwiek to pojęcie "hi-endowa sieciówka" oznacza. Liczy sie wszystko, przewodniki, dielektryki, geometria, ekranowanie.

marekzawa, 9 Mar 2007, 11:47

>Zmora

>To Ty te sieciówki już w łóżeczku kręciłeś, zamiast bawić się grzechotką ?

Zydelek najpierw dostał bana, a teraz jeszcze na drugim koncie obrywa ;-D

Biadaczek...

Jeszcze do tego Zelumki nie sprzedają się tak dobrze jak zelówki.

Pan Kwiatkowski z Enerr zdradizł mi pewną rzecz, ma dostęp do bardoz specjalistycznego i drogiego laboratorium pomiarowego, mówił że na pomiarach wychodzi czy sieciówka będize grała czy nie.. mierzą widmem jakoś, likwidowanie tych harmonicznych itp itd nie wiem, nie znam się .. i jeszcz ejedno, podobno rodowana miedź jest dużo lepsza na zasilający niż posrebrzana.. :/ też mi tak powiedział..

Slyszalem ze jedna z bardziej strzezonych tajemnic ;-) w tej dziedzinie jest korelacja fazowa! Przesuniecia fazowe to jest klucz do muzykalnosci i wszystkich hiend kabli.

Sluchalem przeroznych sieciowek w swoim systemie, Heavens Gate US, Shunyata Phyton, Nordost Brahma, ale to co wyprawia Velum N1.3 BlueS na zrodle to dla mnie jest absolutnie najlepszy kabel jaki mialem, po wpieciu GRA MUZYKA, trudno jest mi to opisac, kto nie poslucha nie bedzie wiedzial o co chodzi, niestety...

ps

Velum Velumowi nierowny, sa to kable ktore producent stroi jak instrumenty, kazdy egzemplarz, chociaz zalozony poziom wyjsciowy w ramach modelu jest ZAWSZE zachowany.

Przykro mi że nie byłem w stanie kolegów zaskoczyć tym co podpatrzyłem u sąsiada.

Zdaję sobie sprawę, ze nie posiadłem wszystkich sposobów na zrobienie sieciówki. Chciałem się podzielić tym co podpatrzyłem u z...nienawidzonego mojego sąsiada.

Ktoś pytał czy kable kręciłem w przedszkolu- odp. nie ja się wciąż uczę.

Pozdr.

Zmora, 8 Mar 2007, 23:04

>Jednym ze sposobów na wykonanie dobrej sieciówki jest:

>puszczenie żył w rurce czyli izolacji powietrznej. Rurki te nalezy owinąc ekranem z miedzi.

>Otrzymujemy dwie zyły w rurce i dwie zyły idące po zewnętrznej stronie rurki czyli po ekranie co

>izolujemy tasmą teflonową. Żyły krzyzujemy z sobą. Pomiędzy żyłami puszczamy przewód masy. Całosc

>razem łączymy koszulkami termo co 20-cia cm. . Po obu koncach zamiast koszulek stosujemy owijkę z

>taśmy teflonowej i łączymy do wtyków. Całosć wciągamy w gustowną koszulkę zewnętrzną. Taki kabel

>można stroić wg. preferencji słuchacza (ale to już niech pozostanie tajemnicą). Miłego dłubania

>zyczy...... . Efekty będziecie mieli takie jak czystosć surowca jakiego uzyjecie do budowy swojej

>sieciówki.

Zmorą tego forum są takie brednie.....

zaczynam bawic sie w podrobke Valhalli :> Na razie 6 mam drutow srebrnych owinietych 'micro mono filamentem' ;)) czyli owijka robiaca za izolacje o minimalnym styku z powierzchnia przewodnika. Rurki teflonowe beda pomiedzy drutami z owijka, wszystko owiniete na grubszej rurce, w ktorej bedzie (albo nie bedzie, jeszcze nie wiem) przewod uziemienia. Wtyk schuko Furutech FI-E11 zlocony, IEC zostal mi z Neel-a 14Gold. czekam jeszcze na rurke wewnetrzna, na ktorej to wszystko sie bedzie trzymac . Jak to wszystko nie zagra to bedzie troche srebra do sprzedania ;)

kilka fotek:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

pzdr

Ukryta Zawartość

• 1 miesiąc później...
  • 2 tygodnie później...

Matthew - tak terminuje m. innymi oyaide:)

A oto tungsolowy i mardukowy przepis na sieciowke na bazie neotecha.

Kabelek wpiety do CD bez wygrzania, po pierwszej plycie od razu pokazal kilka cech:

*czarne tlo

*bardzo duzo planktonu

*gladkosc dzwieku

Zastanawiam sie tylko czy podpiac mu dodatkowo ferryty TDK czy tez wystarczy je umiescic na kablu do listwy fellowesa.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Otwory balsa ledwo mieszcza te plecionki. Teraz rozumiem dlaczego jajkowate wtyki maja takie ceny -

montaz jest banalnie prosty w przypadku duzych przekrojow, a te nie wejda w nic innego...

No i oczywiscie rodzaj metalu, powloki i tym podobne slyszalne roznice ;))))

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.