Skocz do zawartości
IGNORED

Jak ocieplić brzmienie?

Kodam

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich forumowiczów.

Proszę o poradę w rozwiązaniu następującego problemu.

Od miesiąca jestem szczęśliwym posiadaczem zestawu Yamaha AX396 +

CDX396. Zakupiłem do tego zestawu, na allegro, sugerując się tylko opinią prasową - kolumny podstawkowe Mission 700. To mój pierwszy taki zestaw, wcześniej płyt słuchałem na mikro wieży popularnego japońskiego producenta.

Klocki połączyłem interkonektem Profigold PGA-4201.

Słucham głównie polskiego i zagranicznego rocka, czasem cięższych klimatów. Lubię też posłuchać czasem Pani Patrici Barber.

Muzyka z moich Missionów jak dla mnie jest za bardzo jasna, detaliczna, przejrzysta. Może to kwestia osłuchania?

Średnica i góra pasma wydaje mi się jakby za ostra.

Gitarowe granie jest czasem męczące, talerze perkusyjne brzmią bardzo metalicznie, czasem aż za bardzo.

Moje pytanie brzmi: Czy można w jakiś sposób ocieplić brzmienie mojego zestawu, np. przez zmianę kabli głośnikowych? Jezeli tak to na jakie?

Obecnie mam najzwyklejsze za 2ł za metr - może to w nich tkwi przyczyna ostrego brzmienia?

Proszę doświadczonych Kolegów o poradę w rozwiązaniu tego problemu.

Jeżeli zmiana na lepsze kabelki nic nie pomoże to czy zmiana kolumn np. na Wharfedale Diamond 8.1 lub 8.2 lub Tannoy M1, M2 coś by pomogła. Czytałem (niestety nie słyszałem) że są to kolumny o ciepłym brzmieniu.

Pozdrawiam

https://www.audiostereo.pl/topic/3015-jak-ociepli%C4%87-brzmienie/

Witaj bez eksperymentow trudno cos na 100% doradzic jednak po kablu za 2zl nic dobrego spodziewac sie nie mozna .Ja uzywam kabla van der hul clearwater za ok. 20 zl za mb i jest calkiem dobrze.Proponuje zagladnac do sklepu ze sprzetem i zapytac sie czy wypozyczyliby kabel za kaucja. Warto sprubowac . pozdrowienia

Też mam takie M700 w małym pokoju zapięte do wiekowego wzmaka technicsa. Moje nie syczą i jak na kolumienki za 300zł to ciężkiego rocka słucha się na nich całkiem fajnie. Spróbuj najpierw wytłumić nieco pokój. Nic nie pisałeś gdzie stoją. Zamiast od razu wydawać kasę na upgrade czegokolwiek, pokombinuj z akustyką pomieszczenia. W sieci jest sporo artykułów na ten temat.

Przeprowadziłem się włąśnie do innego mieszkania i pokój, w którym stoi mój sprzęt zaczynam stopniowo zagracać. Na własne uszy przekonałem się jak ważna jest akustyka pomieszczenia. Jeśli tego nie załatwisz na początku to nie ma co się zastanawiać nad tym coby tu zmienić w systemie.

Jestem trochę mniej początkujący od Ciebie, ale myślę, że moi doświadczeni koledzy z Forum przyznają mi rację.

Grunt to rozwaga, bo w przypadku sprzętu audio "gorąca głowa" sporo kosztuje.

Pokój w którym gra mój system to: 4.6m x 2.2 m. Kolumny stoją na krótszej ścianie ok. 25 cm od ścian bocznych i ok 50 cm przed oknem.

Jedna strona umeblowana, po drugiej stolik dwa fotele, obraz na ścianie, na podłodze średnio gruby dywan.

Pzdr.

Spróbował bym zmienić interkonekt na jakiegoś Van DenHula (np D102 MKIII , bay c5) - ocieplają brzmienie - kable do zbyt jasnych systemów idealne- ale uwaga potrafią też zamulić zestaw ( tak przynajmniej było w moim przypadku) pozdrawiam Wojtek

moim zdaniem koffers słusznie mówi:) zanim wydasz kasę - zasłoń firankę, na podłogę jakąś wykładzinkę, zamiast gołych babek na ścianach powieś półki z ksiązkami. żartuję - ale poeksperymentuj z wystrojem pokoju i ustawieniem sprzętu.

...ja się przyłączam do Parmenidesa i Koffersa... najpierw nalezy lepiej wytłumić pokój a zabawę z kabelkami raczej sobie darować, przy droższym sprzęcie kabel będzie robił różnicę, a przy tańszych Yamahach różnica będzie żadna lub prawie żadna.

Pzdr.

To wszystko prawda, ale proponuję mały experyment. Odwiedź sklep w którym Cie nie znają- robi tak sporo osób. popytaj o swoje Misiony, ale nie jako osoba chętna do ich zakupu. Usłyszysz sporo złego na ich temat, a raczej krótki tekst że to zabawki. sprzedaj je i kup coś z wymienionych. Z drugiej strony przemyśl sprawę repertuaru- jak ma być taki rock to może coś podłogowego, albo przynajmniej większe monitorki. Może Twoim Misionom nie brakuje ciepła tylko basu ?

pozdrawiam

--> andrzej

Ja kupiłem swoje M700 na allegro, bo szukałem małych kolumn do małego pokoju. Nie zwróciłem uwagę na wymiary i bardzo się zdziwiłem po odbiorze paczki.

Kodam pisał, że ma pokój ok. 10m2. W takim pomieszczeniu te kolumienki mają baaardzo dużo basu, nawet za dużo. Dobrze, że basrefleksy są z przodu, bo byłoby je naprawdę trudno ustawić.

Piszesz, żeby się wybrał do sklepu i kupił nowe. Po co? Do ciężkiego rokca? W M700 basu jest dość, jest twardy, i perkusista napiep...cy w dwie centralki naraz powoduje wrażenie przetaczania się solidnej maszynerii.

Wczoraj wieczorkiem posłuchałem sobie na nich Coil'a - Love's Secret Domain. Na wzmaku Technicsa, na zwykłych kablach i podłączonego do discmana (koszmar jakościowy) tylko te "zabawki" ratowały dźwięk. Bas był, przestrzeń drgała tak jak drgać na tej płycie powinna.

M700 plus Yamaha do rocka to nie jest złe rozwiązanie.

Cykanie, syczenia i kłucie w uszy można zlikwidować pracując nad akustyką pokoju.

Bo jeśli kolumny kosztowały 300 zł za parę, to niby jaki kabel głośnikowy w pieniądzach z tej półki spowodowałby likwidację ssssssssssyczeń?

Witam ponownie.

Na początku to chciałem coś sprostować - moje kolumny to Mission 701

a nie jak napisłem wcześniej - Mission 700 (jedynka gdzieś mi uciekła, sorry). 701 to większe monitory od 700 (450x215x300)

Dzięki za wszystkie uwagi i porady. Na początek to spróbuję

poeksperymentować z pokojem tak jak radzą Koledzy Koffers,

Parmenides i Lolo.

Interkonektu to na razie chyba nie będę zmieniał, może później.

Kable głośnikowe chciałbym jednak zmienić na jakieś lepsze,

myślę że mój system na to zasługuje. Może Cable Talk jak

polecacie. Myślałem tez o Cordialu CLS 225 lub 240 ,Ultralink

Challenger. A co sądzićie o Sonic Link AST75-ponoć ociepla brzmienie?

PS.

A czy macie jakieś doświadczenia osłuchowe co do zmiany

charakteru brzmienia nowych kolumn po jakimś okresie czasu ich

pracy?

Pozdrawiam

>Kodam

Klaśnij mocno w ręce - jeżeli słychać "trzepoczące" echo to pokój jest za słabo wytłumiony. Kolumny stoją bardzo blisko scian bocznych - w pierwszej kolejności wytłumiłbym boczne odbicia. Dognij je do środka tak aby osie promieniowania przecinały sie przed Twoją głową - to też zmniejszy znaczenie odbić bocznych i jednocześnie trochę zdejmie wysokich. Może wystarczy. Brytyjskie głośniki z japońską elektroniką często grają trochę sucho i krzykliwie. Tanie kable coś tam poprawią ale też i pewnie "zamulą". Kiedyś rewelacją był taki "prosiak" MF wstawiany w tor pomiędzy cd i wzmacniacz - może są używane na allegro?

kup u garmina dwa kondensatory mikowe 10 pikofaradów na 500V i wlutuj na poczatek te kondensatory równolegle do gniazda out rca w swoim cd..po jednym na lwewy i prawy kanał....dalej sprawdz czy masz jaki-kolwiek kondycjoner..nawet listwa sieciowa typu "acar" moze dosc duzo pomóc..twój kompakt jest oparty o c/a mash technicsa a ten jest dosc podatny na syfy z sieci...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.