Skocz do zawartości
IGNORED

Przedwzmacnaicz korekcyjny do gramofonu.

Irvine

Rekomendowane odpowiedzi

>Andrzej Analogowy

Czy ten pre o którym piszesz jest podobny do tego, co zrobił Bonavolta?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Bo jeśli tak, to chyba napięcia na zasilaczu nie będą tak wysokie, jak podaje autor (przy podanych rezystorach).

Pozdrawiam

Ukryta Zawartość

conri, 19 Gru 2006, 19:04

>Co do kondensatorow to Wima wystarcza

Jakie WIMY masz na myśli? Te:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

>>

dudivan

Fasony sa różne ale generalnie tego producenta i o właściwych parametrach.Osobiscie nie wierzę w magię woo-doo

ale solidnie zalana konstrukcja i selekcja może gwarantowac stabilnosc parametrów a oto chodzi..Nie jestem montarzystą -uklad VSPS to rękodzieło , a że udane to m.in zasługa prostej czytelnej w montażu płytki od Ahaji.No i podstawa- upakowac to to w zgrabna metalowa puszkę.W moim przypadku zasilnaie trafo i weteran PCB dałem w takiej samej obudowie ale jako oddzielny box Zasilanie symetryczne puściłem 3X1,5 przez złacza XLR.GND -ziel zól, +-brązowy , - niebieski.Ale jak kto woli.Mając kilka pre (średnio-budżetowej klasy VSPS , AVT 2608 , Vellemanna,moge łatwo podmieniac zasilanie i eksperymentowac z brzmieniem. Czekam na Mikolaja może przyniesie CSBlue{;>>.

W moim hobby gra wkładka a pre jest dodatkiem.

Bonavolta zrobił to o czym pisałem.Ja robiłem zasilacz z trafami 390v zmiennego,co po obróbce dawało ok 450 v stałego.Działa przyzwoicie.Robiłem próbę z napięciem ok 500v stałego i poza strachem-nie wiem czemu , nie usłyszałem różnicy w brzmieniu.

To moj pierwszy preamp Riaa i jestem ciekawy jekie beda efekty moich prac. Co do rezystorow mam do wyboru opory Tesli, BEYSCHLAG, DRALORIC, DALE, VISHAY, KOA, ALLEN BRADLEY, VITROHM. Które wybrać oczywiście mowa o tolerancji max 1%, Ja osobiście kupił bym Vitrohm lub vishay-a są tanie i jest duży zakres wartości. Ale ostatecznie zalezy mi na efekcie koncowym - brzmieniu, chce zęby bylo ciepła, ale nie zamulone(wysokie tony klarowne).

Ja polecam bardzo prosty przedwzmacniacz RIAA. Bardzo fajnym wzmacniaczem operacyjnym który można tutaj zastosować jest LM4562 - czekam właśnie na druki pod niego.

Ukryta Zawartość

post-772-100001298 1170307454_thumb.gif

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

scalak niesamowity. Chyba koniec samodzialow na tranzystorach? choc w sluchalem juz paru OP o moze mniejszych katalogowo thd ale i tak brzmialy fatalnie? ciekawe dlaczego? sa jeszcze inne OP tej klasy? A Pan Veteran to jaki program do plytek preferuje? kicad?

>> Weteran

Z czego wynika dopasowanie wejściowe na 50 kOhm , a nie 47 jak mają wyjściowo wkładki. Czy 3 kOhm na wtyki i kabel ;-))))) (aby "profe" mnie nie zgnoił to oczywiście żart z tymi 3 kO)Ale pytanie pozostaje

Conri, 47k a 50k różnicy wkładce nie robi - w końcu obciążenie jest setki razy większe niż jej impedancja wyjściowa - ja do takich różnic podchodzę logarytmicznie - 10-20% jest bez znaczenia, pręcej 50% i więcej, tak samo z kondensatorami.

w przypadku wkladek mm waznejest obciazenie pojemnoscia kabla i wejsciowa. Gdyz wiele wkladek ma rezonnas bardzo wybity na wysokich. Czasami firmy dla poprawienia pasma specjalnie zalecaly jakas pojemnosc i to powodowalo rez. np. na 15-20k i podbicie tych f. Czasmi te podbicie jest niezamierzone np spowodowane zbyt duza pojemnoscia kabla. Czasami MM potrzebowaly okreslonej impedancji wejsciowej dla max liniowej pracy. Np 33k albo 22k. a czasami 100k i roznych kombinacji z C wejsciowej kabel + pojemnosc wejsciowa elektroniki.

100% racji.

Producenci wkładek podają jaka ma być C dopasowania . Oscyluje ona dla MM od ok 80- do nawet 600pF. Zwarzywszy na to niektóre niższej klasy kable , stanowią zaporę dla wyższych frekwencji jakie wychodzą z wkładki .Po prostu kiepski kabel działa jak filtr .Solidne pre Riaa mają przelacznane dopasowanie pojemności w kilku stopniach,Ja w jednym ze swoich pre podwiesilem drabinke z zakresami 80-120- 220-360-480 -680 . Mimo korekcji Riaa .ma to też wpływ na charakterystyke sygnału.

duza pojemnosc kabla obniza rezonans wkladki np. na 8k lub jeszcze nizej a to wyraznie slychac jako wyostrzenie dzwieku i nie jest to 1db a kilka lub nawet kilkanascie!

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.