Skocz do zawartości
IGNORED

SONY XA5ES, XA7ES czy X555ES - który?

zafop

Rekomendowane odpowiedzi

Szanowni Koledzy,

noszę się z zamiarem zakupu jednego z wymienionych klocków.

Po zapoznaniu się z różnymi wypowiedziami na forum zdecydowałem się na założenie tego wątku ponieważ mam następujące wątpliwości:

- XA7ES jest chyba najlepszym z tych cd-ków, ale też i najdroższym - na niemieckim forum znalazłem info, że lasery do tego modelu jak i XA5ES są niedostępne (!?)

- X555ES jest najbardziej popularnym cdkiem z w/w i raczej nie ma problemu z laserem do niego (gdyby "padł")

- czy decydując się na kupno XA7ES, który jest ponad dwa razy droższy od X555ES uzyskam dźwięk, który jest wart tych pieniędzy?

Zaznaczam, że chcę kupić taki model, który nie będzie poddawany żadnemu tuningowi.

Z góry dziękuję za wszelkie sugestie.

https://www.audiostereo.pl/topic/30199-sony-xa5es-xa7es-czy-x555es-kt%C3%B3ry/

Nie przejmuj się, że lasery sa niedostępne.....one żyją 20 lat i czytają bez zająknięcia. Mój 505ES ma prawie 17 lat, oryginalny laser i nie zdarzyło się jeszcze, żeby jakiejś płyty nie przeczytał.

Co do brzmienia to mój 505ES po wymianie kwarcu na precyzyjny omig i kondów wokół DAC'a gra bardzo dobrze tzn precyzyjnie, neutralnie, równo, gładko, "dużym" dźwiękiem ze świetną kontrolą basu. Na górze, o czym pisał kiedyś tez Piotrek608 jest lekko jednostajny, ale tego powinno się wymagać od wiele droższych konstrukcji.

zafop ja mialem x505es czyli mlodszy model niz 555 i to juz sa super klocki, nie sadze ze 555 cie nie zadowoli, mysle ze placic 2 razy tyle za 7es nie ma sensu. Slyszalem opinie ze prawdziwe Esprity skonczyly sie na serii 505 i 707 tzn na tych z drewnianymi bokami. Swoja droga cokolwiek z podanych modeli kupisz napewno bedziesz zadowolony, to naprawde wyjatkowo dobre cd

Od wielu lat gram na XA7ES. Od roku mam problem z laserem. Raz czyta raz nie, po jakims czasie jest OK by nastepnego dnia..... d. blada. Mimo poszukiwan nie moge znalesc do niego nowego lasera. Na szczescie jest winyl.

Przestrzegam wszystkich przed starymi Sony CDP z tej serii. Sony jest kolosem dla ktorego los starych CDP jest malo istotny gdyz profity sa w innej czesci rynku. Maja gdzies starych klientow i nie utrzymuja inwentarza czesci zamiennych.

No wlasnie po kiego grzyba sie podniecac starymi CD-kami Sony i to jeszcze za tyle pieniedzy,zgadza sie ze sa dobre,ale jak laser siądzie to zostanie tylko ladny kawalek blachy :) U jednego moze dzialac 20 lat a u innego 10 przeciez to nie jest regula, ze bedzie dzialalo wiecznosc. Za taka kase jaka chca za XA7ES wolabym sie rozejrzec za nowymi modelami Denona.

Ale jak ten sprzęt się prezentuje, nie mówiąc już o tym jak gra!

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

No i ostatecznie kupiłem X555ES. Jak na zdjęciach poniżej. Jeszcze tylko poszukam na wszelki wypadek nowego lasera.

Ukryta Zawartość

post-7657-100001422 1170307268_thumb.jpg

post-7657-100001423 1170307267_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

.zafop

W jakiej sredniej cenie obecnie chodza takie cudenka?

Pytanie ogolne: Jak ma sie taki 555ES w kontekscie zwyklego napedu z DAC od Andrzeja Stelmacha? Da sie to porownywac?

Pozdrawiam,

Lete

Ukryta Zawartość

Lasery do starszych ES są dostępne.....tylko nie Polsce......

Ukryta Zawartość

Koledzy,

jestem w trakcie potwierdzania cen i dostępności nast laserów do cd SONY:

- KSS 271A

- KSS 273B

Chciałbym zrobić rozeznanie, ilu byłoby chętnych na w/w lasery.

Cen niestety jeszcze nie znam - dzisiaj lub jutro powinienem uzyskać potwierdzenie z Tajwanu i Singapuru.

marekzawa,

KSS271A - 515 zł + koszt przesyłki. Firma nazywa się RADIO HOBBY. Wpisz w google to na 2 albo 3 stronie pownieneś dostać odnośnik. Czas oczekiwania min 3 tygodnie - ściągają z Niemiec. Żądają przedpłaty 100%.

hmm widzicie koledzy sprawa wyglada tak fizycznie ogólno dostepny laser KSS151A jest identyczny jak KSS271,272 (nie jak 273 to juz całkiem inna konstrukcja) niestety nie posiada doklejonego chipu CXA1081..w ostatecznosci mozna zrobic tak, ze zainstalować laser KSS151A a na osobnej płytce do której bedzie doczepiona taśma od tego lasera dobudowac blok odczytu z scalakiem CXA1081S..chyba nie będzie innej metody...za pare lat..obecnie opracowywuję odpowiedni schemat aplikacjii...ale to jeszcze dłuugo potrwa.Koszt takiego"lasera wyszedł by 250+50zł czyli ze czysta zł..

Mam odpowiedź w sprawie laserów.

A oto dostępność:

- KSS271A - są

- KSS273A - niedostępne

Cena z 1 szt - z uwzględnieniem transportu do Polski, kosztów przelewu bankowego i po wszelkich opłatach = nie powinna przekroczyć USD 100.

Czy ktoś (oprócz mnie) byłby zainteresowany?

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.