Skocz do zawartości
IGNORED

Stara poczciwa Yamaha RXV 440 czy 459 ??

krisiss

Rekomendowane odpowiedzi

Witam ponownie.

Po kolejnych kilku godzinach poznawania Pioneera muszę wszystkich przeprosić że się w pewnych kwestiach upierałem ( choć nie miałem racji ) i nazwać się ciemniakiem.

WSZYSTKO JEST I WSZYSTKO DZIAŁA - I JEST O NIEBO A MOŻE O DWA NIEBA LEPIEJ.

A zaczne od tego że znalazłem w końcu że MOŻNA pogłosić na tyłach czyli dodać decybeli i to już był mój pierwszy sukces bo jak puściłem sobie Gladiatora lub Star Wars to słyszałem tył, no niesamowite :-).

Po kolejnych minutach, godzinach grzebania znalazłem że można ustawić korektor na każdy kanał!!!, a moje poprzednie ustawienia to były bas na samym dole, środek po środku i wysokie na górze, wyobraście sobie wizualnie to ustawienie na słupkach korektora i sami będziecie wiedzieli jak to mogło grać.

Nie wiem czy automatyczna kalibracja tak ustawiła bo robiłem ze trzy razy :-), czy tak ustawione były przez producenta nie wiem, wiem jedno że jak podciągnołem na przednich bas prawie pod góre na dwóch słupkach, średnie w połowie i wysokie do samej góry to miodzio w porównaniu z tym co było wcześniej.

Centralny ustawiłem raczej wszystko na połowę zakresu a na tyłach poobniżałem bas za to średnie i niskie podciągnołem na samą górę i jest malina.

Nie wiem czy jest menu ekranowe, może ktoś kto wie mi to podpowie.

Powiem w czym jest jest moja niewiedza, mam instrukcje od Pionka 514, starszego modelu i tam wielu rzeczy nie ma co ma 516, dlatego do wszystkiego dochodzę metodą prób i błędów.

Pomimo że gra dobrze to i tak myślę o wymianie na Yamahe ( bo mam taką możliwość ), ale sam nie wiem czy 559 lub 440 zagra lepiej, czy warto szukać w nieskończenie czegoś czego może nie znajdę, może lepiej za te pieniądze dokupić suba KODA 1000 a nawet zastanawiam się nad zmianą frontów na jakieś dynamiczne podłogówki.

I o to cała historia walki z Pioneerem powiedzmy ( bo jest jeszcze dużo funkcji których nie zdążyłem sprawdzić ) dobiegła końca.

Dziękuję wszystkim za udzielanie rad.

Krzysztof.

".....wiem jedno że jak podciągnołem na przednich bas prawie pod góre na dwóch słupkach, średnie w połowie i wysokie do samej góry to miodzio w porównaniu z tym co było wcześniej....."

A niektórzy tutaj się silą na wskazanie Ci jedynej słusznej drogi.... Spróbuj słuchać tak jak Pan Bóg stworzył - bez podbarwiania.

Słuchając rozumu....

Może masz i racje ale ja lubię dźwięk dynamiczny, soczysty a nie bezbarwny jakyś słuchał za jakąś kotarą.

Ale co chce jeszcze napisać...idąc do sklepu porównać jak grają dwa różne ampli.

Sprzedawca podłancza ampli x do jednych kolumn, no ładnie gra, za chwilę podłancza y do tych samych kolumn, i okazuje się że "niby" powinien być dzwięk dużo lepszy a tu kiszka.Ja wiem że przy porównaniu zeruje się bas i sopran z przedniego panelu, ale nie każdy bierzę pod uwagę jakie mogą być stawienia korektora na każdy kanał bo to już trzeba wchodzić głęboko w menu ( przynajmniej tak jest w Puionku) nawet niektórzy sprzedawcy nie wiedzą.

I po takim porównaniu okazuje się że sprzeęt y który jest jeszcze raz droższy od x gra dużo gorzej.

Mam jeszcze jedno pytanie odnośnie mojego Pionka.

Jak włącze w stereo np. radio to gra dużo głośniej od KD.Żeby zrównać siłe głosu to w KD trzeba dać około 20dB więcej, czy to tak ma być?

Druga żecz to zamierzam zmienić jeszcze kolumny na jakieś dynamiczne np.

Jamo

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Magnat

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Proszę mi doradzić bo moje wysłużone ( mają ponad 10 Lat ) Infinity chciałbym zmienić.

Krzysztof.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Na początku chciałeś by ci doradzić w kwestii ampli - zrobiło to sporo osób proponując w większości Yamahe ze względu na najlepszy stos. jakość/cena !!! A i tak zrobiłeś po swojemu kupując g..... wartego Pionka!

Teraz pytasz się o kolumny - więc odpowiem ci tak - szkoda czasu bo i tak zrobisz po swojemu!! A ponieważ wszystkie zaznaczone przez ciebie kolumny są niewiele warte - będą idealnie pasowały pod ampli.

kowpat, zasada forum polega na tym aby spytać się "mądrzejszych w tym temacie" aby dotadzili a wybór i tak pozostaje do kupującego, mnie doradziliście Yamahe, kupiłem Pionka bo Yamahy nie mieli ale możliwością wymiany i zastanawiam się nad tym głęboko, tylko boję się ży wymienię i będzie wcale nie lepiej, a żeby wymienić muszę jechać około 60km.

Za rady wszystkim podziękowałemi jeszcze raz dziękuję i nie bądź taki naburmuszony.

Idziesz niestety w złą stronę. Nie wchodzę tu w szczegóły czy Pionek czy Yamaha, choć mnie niestety Pionek również (jak i kowpata) nie przekonuje. Chodzi mi o podjeście do tematu brzmienia. Co ma piernik do wiatraka przy preferowaniu brzmienia dynamicznego w stosunku do ustawień korekcji na ampli?

Mimo wszystko idź gdzieś do salonu ze sprzętem stereo, poproś o krótką prezentację sprzetu (bez podbarwień - choć uważaj bo mogą się uśmiechnąć jak o tym wspomnisz) i sam oceń jaką klasą wykazuje się sprzęt, który potrafi jedynie tandetnym chwytem w postaci podbicia poszczególnych zakresów brzmienia zachęcić słuchacza do jego użytkowania. Zrób to dla siebie - jako prezent świąteczny. Manipulowanie korekcją przy uzyskaniu jako takiego brzmienia ......to nie tędy droga. I do tego jeszcze cieniutki, buczący woofer żeby było dynamiczniej..... brrrr. Wiem że nie szukasz sprzętu do stereo ale do KD, tyle że takie doświadczenie da Ci możliwość oceny w którą stronę iść i czym się kierować przy ocenianiu i wybieraniu sprzętu.

Słuchając rozumu....

Nie mówce że ten Pioneer jest g.... warty a Yamaha "cacy" bo to jest porównywalny model do tej Yamahy 459, którą krissis przecież odsłuchiwał razem z Pioneerem, więc skoro mu się spodobało bardziej brzmienie Pioneera to jego wybrał to chyba oczywiste....

Problem teraz polega na odpowiednim dopasowaniu kolumn do amplitunera, wbrew pozorom co na jednym sprzęcie zagra dobrze, to już na innej elektronice może zupełnie nieciekawie wypaśc

krisiss napisz ile chcesz przeznaczyc na te kolumny i czy to ma byc zestaw 5.0 czy tylko fronty...

don111 zgadzam sie z tobą, że jeśli bardziej mu pasowało to wybrał Pionka - każdy ma wolną wolę. Natomiast nie pisz proszę, że to "porównywalny" model !!! Zbliżona w tym wypadku jest tylko cena - nie ma to niestety przełożenia na jakość grania. Jednocześnie nie zaprzeczam również iż Pionek lepiej zagra na byle jakich kolumnach:)

porównywalny na pewno pod względem funkcji, to jest drugi model "od dołu" podobnie jak ta Yamaha...

co do brzmienia to się nie wypowiem bo nie słuchałęm, choc prawdę mówiąc to o niskich modelach obydwu tych producentów nie ma zbyt pochlebnych opinii (jakośc muzyki w stereo)

Dzięki don111 za poparcie, bo widzę że na forum (przynajmniej w zakłądce KD) jak toś coś innego pochwali niż Yamahe to jest mocno krytykowany, więcej wyrozumiałości Panowie.

Ja słuchałem Pionka 516 i Yamahe 459 ( w stereo ) i powiem szczerze że żadnej różnicy nie widziałem.

Dzisiaj rozmawiałem z jednym sprzedawcą z allegro ( bo dalej po tych wszystkich postach zastanawiam się czy zamienić Pionka na Yamache) który nie sprzedaje z garażu tylko ma sklep audio-video i powiedział mi że obydwa modele testował i nawet Pionek wypadł lepiej.Jeśli by ktoś chciał nick tego sprzedawcy to mogę wysłać na meila.

Majmaj, Pionek też ma direct.

Teraz chcę wymienić kolumny na podłogówki i zapytam jeszcze raz które byście doradzili, za doradzenie z góry dziękuję.

Jeśli chodzi o stereo to praktycznie wszystkiego co mi się podoba, nie mam sprecyzowanego jednego gatunku muzyki.

Najbardziej zastanawiam się nad Magnatami 1000.

Jamo

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Magnat

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

bez odsłuchu nie brał bym żadnych... zwłaszcza patrząc na parametry Magnat-ów... normalnie deklasują większość subwooferów... i to nie tych najtańszych.

pzdr

123... test

Witam,

a ja pozwolę sobie napisać, że zarówno Ci, którzy piszą o wyższości Pioneera nad Yamahą mają rację jak i Ci, którzy mają zdanie przeciwne. Przecież chodzi o subiektywne zdanie co komu się podoba. Nie ma sensu kupować takiego sprzętu, który podoba się temu czy tamtemu :) Odtwarzana z niego muzyka ma zadowolić kupującego ! Ja np. też wolę Pioneera (mam 515) niż Yamahę. Dźwięk bardzo mi pasuje. Gdyby Yamahę zachwalało 90 % ludzi a tylko 10 % Pioneera to powalająca róznica, ale jak czytam to głosy są różne. Najlepiej przesłuchać samemu i wyrobić sobie opinię.

pozdrawiam

Magnaty nadadzą się do kina (jak więszkośc kolumn), w muzyce pewnie wypadną niespecjalnie ale w tej cenie cudów nie ma co oczekiwac...

sub w kinie to koniecznośc :) chobyś miał nawet 2x taki (cyt. z tej aukcji magnatów)

"potężny 20 centymetrowy mega bass!! KTÓRY PORUSZA SZKLANKI W SZAFCE!" hehe

"potężny 20 centymetrowy mega bass!! KTÓRY PORUSZA SZKLANKI W SZAFCE!"

jak ja nienawidze takich wiesniackich opisów :/ az mi sie cos robi grrrr, za taki opis bym u niego nie kupił :P

krisiss

1. Jest wiele fajnych ampli - w twoim przedziale cenowym polecana była Yamaha i nikt cię nie krytykuje!

2. Z tego co pamiętam słuchałeś na gieldzie elektronicznej więc o jakich "odczuciach" i "odsłuchach" ty Mówisz!!!Wybrałeś więc wzrokiem a do tego żonie się podoba więc luzik.

3. Sam znam parę osób które handlują sprzętem na Allegro /sam to kiedyś robiłem/ i nikt ci nie poleci Pionka - chyba że ma na stanie i szuka jelenia by mu wcisnąć:)

Może i byś różnice usłyszał ale na bardzo porządnych kolumnach z dobrymi kablami. U mnie w modelach 6xx różnica była minimalna - nie warta wstania z kanapy - bo directa pilotem włączyć nie moglem - choć podświetlenie zaje.....

Witam.

kowpat odpowiem Ci na pytania.

- zgadza się, amplitunery słuchałem na giełdzie i na jakiś pewnie cienkich głośnikach ale jak by była różnica ( a w twojej wypowiedzi to Pionek jest g...no wart, a Yamaha to miodzio ) to by ją było słychać, więc zgadzam się z tobą że wybrałem wzrokiem skoro różnicy nie widziałem.

Żonie też się podoba, ale ona na giełdzie nie była i została powstawiona przed faktem dokonanym przywożąc sprzęt do domu, pewnie jak bym przywiózł Yamahe to też by jej się podobała.

- jeśli chodzi o rozmowę z gościem z allegro to jest to poważny sklep audio, i z góry Panu sprzedawcy powiedziałem że ja już mam amplituner a chodzi mi tylko o obiektywne porównanie.

Jestem ciekaw czy TY wogóle słuchałeś tych dwóch amplitunerów aby mieć porównanie, jeśli tak to w jakich warunkach i jakich kolumienkach skoro tak ostro oceniasz Pionka.

Wrócę do tematu kolum, na kolumny mam przeznaczone 1000zł, lubię dzwięk dynamiczny z mocnym ciepłym basem aby wydmuch powietrza przez bas refleksy było czuć na klacie, oczywiście z dobrym środkiem i piękną górą, ale tak poważnie to proszę mi doradzić jakieś kolumny do 1000zł aby były chociaż namiastką tego co napisałem.

Krzysztof.

don111, ja chcę kupić tylko fronty, na dzień dziesiejszy mam na przodzie Infinity SM 102, centralny Tonsil, tył Tonsil, centralnego i tył narazie nie chcę zmieniać( nie mam kasiórki) , chcę wymienić przód, na podłogówki z mocnym basem.

Krzysztof.

don111, 21 Gru 2006, 18:36

>ok 1 tys. zł masz komplet Quadral Quintas 5.0 , suba możesz dokupic troche później

1 kpln za 5 kolumn ??? LOL .... don111 czy one w ogóle grają ???

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.