Skocz do zawartości
IGNORED

DAC Kustagon The First mkII

wstach1

Rekomendowane odpowiedzi

zoltar7 - ale teorię, to ja znam i już eksperymentowałem dodając do innego dac`a bufor wyjściowy. Zgadza się, mam wzmacniacz bez przedwzmacniacza i ta teoria pokrywała się w tym przypadku (specyficzny dac Petera bez filtrów i bufora po przetworniku). W tym dac`u może być zupełnie dobrze.

"Jakkolwiek będzie - będzie inaczej, aniżeli sobie wyobrażamy - ponieważ między Dobrem a Złem znajdujemy się w życiu i w świecie

wielowymiarowym,w którym dokumentnie pomieszane jest Przypadkowe z Nieuchronnym."(S. Lem 1999)

To nie jest teoria to jest praktyka, przeczytaj chociażby wypowiedzi Andrzeja Stelmacha.

O co ci chodzi. Jak bedziesz miał wzmacniacz np. na fetach to będziesz mógł miec problem... jeżeli w Kustagonie nie bedzie buforów.

oj zoltar7, wydajność prądowa np. ad797 jest duża i może być zupełnie wystarczająca. Kto jak kto ale ja właśnie czasami kształtuję dźwięk dobierając długość i jakość kabla do fabrycznych klocków. Jeśli już mówić o ludziach którzy zgłębili temat i to w szczególności BUF634 na wyjściu cd to polecam raczej Pavla Dudka.

"Jakkolwiek będzie - będzie inaczej, aniżeli sobie wyobrażamy - ponieważ między Dobrem a Złem znajdujemy się w życiu i w świecie

wielowymiarowym,w którym dokumentnie pomieszane jest Przypadkowe z Nieuchronnym."(S. Lem 1999)

poprawka: Pavel Macura

E tam ja sie nie znam.....

pozatym chyba jeszcze za szybko na oceny...

wdalszym ciągu to jest tak poskładane na pale czekam na płytki zasilacza i sławetne OS-Cony

Z tym prawie 30 letnim gagatkiem z fotki i mietkami gra fajnie

nie mam zabardzo do czego porównywać ale nie muszę już sluchawek wyciągać z szafy..

przesłuchuje płytki jedna po drugiej i zawsze znajdę jakieś nieznane dotąd smaczki

Miller&Davis jakoś tak gładko brzmią (nigdy nie mogłem przesluchać tej płyty do końca

zawsze mnie kuła w uszka trąbka)

fortepian szopena wreszcie stanoł na środku pokoju i pojedyńcze dźwieki wybrzmiewają do końca

teraz katuję półkę z elektroniką i to co da się zuważyć to przestrzeń stereofonia i dynamika

basy są odkładnie wycelowane gdzieś w okolice żoładka (ha świetne uczucie)

źródła mam dwa Pionka PD-S505 i Kenwooda PD-4030

na optyce albo jestem głuchy albo nie ma różnicy

u mnie BUF'y zostajana 100%

nad wyborem OPA kontra AD musze chyba jeszcze posiedzieć

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Sds12, 1 Wrz 2007, 10:06

To na zdjęciu to Pioneer ???

Ja proównywałem to to z: Maranzem C40, Maranzem C53, Pioneerem PD-S505, Philipsem CD-750, NAD C542.

Wszystko ze wzmacniaczem Thule IA60 i kolumnami samoróbami na Usherach T-9950 i Vifie XT18WO. Jedynie NAD zbliżył się do Kustagona, ale i on poległ. Najgorzej wypadł Philips i Pioneer, ale i Maranz C40 też poległ z braku dynamiki.

ps. właśnie czekam na paczkę z głośnikami do Mietków... wszystko inne już mam ;-)

A jeszcze testowałem na kolumnach podstawkowych Qba Elements 2 (z głośnikiem wysokotonowym chyba Seas KT 19 TFF H586 - 6 Ohm i Peerless 850104 CSC 145 G, zwrotnica odpowiednio II rzędu i I rzędu).

tak to Pionier Sx-1250

więcej tu:

Ukryta Zawartość

temu dziadkowi niestety już preamp wysiada powoli (bedę go reanimowal..)

narazie jade IN SURCE przez pasywkę zbudowaną z wielkiego Alpsa...

a i jeszcze drukarka od aparatu nadole...

ja nie porównywalem dźwieku pomiędzy poszczegolnymi klockami

za bardzo mie mam pod ręką godnego przeciwnika...

podobno Akai CD 55 coś by mogł pokazać ale mój wyciągnol kopyta chyba z wrażenia

ewentualnie porównywałem dźwięk pomiędzy orginalnym przetwornikiem i podpiętym kustagonem

efekt zazwyczaj był taki że jak przełanczałem na DAC to tak jakbym się odwracał z fotelem

odsłuchowym twarzą do głośnikow...

mietki są super tylko muszą mieć konkretny wzmak przed sobą wtedy czarują...

Ukryta Zawartość

Zmontowałem wreszcie Kustagona. Niestety gra tylko prawy kanał (ale za to pięknie)

Na wyjsciu lewego kanału mam 9,5V stałego. Wymiana opampa i bufora nic nie daje.

Czy mam sądzic, że mam uszkodzonego DACa?

Czy mogę na podstawie tego, że 1 kanał gra poprawnie wnioskować, że układ CS8414 poprawnie steruje DAC-iem?

Czy ktoś z forumowiczów może mi pomóc zidentyfikować co jest nie tak?

jestem baaardzo poczatkujacym elektronikiem ale moze kostka jakims trafem ustawila sie w tryb mono (czyli do pelnego daca budowanego w trybie 2 kosci dla lepszego odstepu sygnal / szum), sprawdz w datashicie jak mozna bez kontrolera wprowadzic kostke w tryb mono moze cos co steruje tym daciem (bo w koncu nie jest uzywany uC do kontroli) zostalo tak nieszczescliwie wlutowane / uszkodzone ze kosc pracuje w mono, ale tak jak powiedzialem na forum znajda sie na pewno bardziej doswiadczeni bo wydaje mi sie ze prawdopodobienstwo tego jest bardzo male,

pozdrawiam

na początek trzeba sprawdzić poprawność montażu z 10 razy, poprawność napięć na pinach kostek, przełożyć opa i Buf z jednego kanału do drugiego a potem podejrzewać cs`y. Jeśli podejrzenie padnie na cs`y trzeba puścić sygnał testowy np. 1 kHz i pójść sprawdzić do oolegi posiadającego oscyloskop. Może być to cs 4390 ale to naprawdę na końcu takie podejrzenie.

>Zmontowałem wreszcie Kustagona. Niestety gra tylko prawy kanał (ale za to pięknie)

>Na wyjsciu lewego kanału mam 9,5V stałego.

ja tak miałem na początku i znalazłem zwarcie do masy na cs i opa poczytaj wcześniej o tym pisałem. usuniecie padów od gory pomogło. O ile to jest przyczyną u ciebie

Dławik z kompensacją DPD42H 1,0mH 3A 0,05 OHM jest dostępny w TME za jakieś 6zł pod symbolem DPD42H1730.

Mam jeszcze trochę płytek do zasilacza więc jak ktoś potrzebuje to niech pisze.

Dziękuje za podpowiedzi. DAC już działa - było zwarcie do masy wokół padów przy C46.

Słucham DAC-a od kilku godzin i jestem pod wrażeniem. Nie myśłałem, że z moich monitorów kiedykolwiek usłyszę tak pięknie brzmiący kontrabas. Blachy perkusji tak jak lubię.

Na razie DAC gra z GC w sobotę posłucham jak zagra z Symasymem i Ugodą.

zorro, 4 Wrz 2007, 19:10

>Dzisiaj urchomiłem DACa.

>Nie odpala od razu ,najpierw cisza , po 30sek pojawiają się szumy , następnie wygasają , po nich

>jest dzwięk.

posprawdzaj montarz

napięcia w podstawkach układów

(jakie masz napięcia na wzmacniaczach operacyjnych)

konfigurację cs8414

wszystko było wyżej opisane są dwa udokumentowane bugi na płytce

i tak masz szczęście, mój nie wydał z siebie ani jednego dźwięku przez pierwsze trzy dni...

powodzenia

e... panie kolego zorro, to zrób tą masę pinu 18 i zamelduj nam na forum jak gra ten dac.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.