Skocz do zawartości
IGNORED

DAC Kustagon The First mkII

wstach1

Rekomendowane odpowiedzi

Rambo, 27 Wrz 2007, 11:20

>jeśli chodzi o transformator z allegro to należy on do najlepszych z możliwych, wadą akurat tego

>jest bardzo mały maksymalny prąd wyjąsciowy. proponuję poszukać lepiej w tego typu transformatorach

>na allegro, bo są odpowiednie :)

W nagłówku aukcji podane są parametry: 2x15V/1,9A + 2x4,5V/1,2A - to chyba nie jest "bardzo mały maksymalny prąd wyjściowy" ? Może nieporozumienie wynika z opisu w aukcji, że transformator posiada jeszcze dodatkowe uzw. 2x14V/0,1A :)

Wydawało mi się, że zbyt dużo jest tych uzwojeń wtórnych jak na ilość wyprowadzeń na trafie ;) i wysłałem zapytanie do sprzedającego (na sprzedaż jest 8 szt. więc może ktoś jeszcze będzie zainteresowany - tym bardziej, ze cena jest chyba niezła). Otrzymałem taką odpowiedź:

"[...] uzwojenia 4,5V są fabryczne połączone jednym końcem ze sobą dając 9V

uzwojenia 15V są tak samo połączone, dając 30V

Uzwojenia 14V również są ze sobą połączone na jednym z pinów

Wszystkie te połączenia można rozlutować i będzie wtedy 6 niezależnych uzwojeń wtórnych tak jak w opisie na aukcji [...]"

Te 15V/1,9A mogłyby pewnie zasilić kilka Kustagonów ;) , ale zastanawiam się nad 9V/1,2A - czy to wystarczający zapas (zasilanie miało być 'nadmiarowe' bez kompromisów). Czy wie ktoś jaki prąd pobiera część cyfrowa?

Chętni na CS4390-KP

1. zoltar7 - 1 szt.

2. zbymar - 1 szt.

3. bettik - 1 szt.

4. sonet - 1 szt.

5. benpe - 1 szt

6. loszmi - 1 szt - jeszcze się zastanawiam ;-)

7. robi - 1 szt.

8.wshodni -1 szt.

9. zephyr - 1 szt.

10. Waldi_06 - 1 szt.

Bettik - jeśli jest tak jak piszesz to ok, prąd z napięcia 9V jak najbardziej ok.

"Jakkolwiek będzie - będzie inaczej, aniżeli sobie wyobrażamy - ponieważ między Dobrem a Złem znajdujemy się w życiu i w świecie

wielowymiarowym,w którym dokumentnie pomieszane jest Przypadkowe z Nieuchronnym."(S. Lem 1999)

CS4390

1. zoltar7 - 1 szt.

2. zbymar - 1 szt.

3. bettik - 1 szt.

4. sonet - 1 szt.

5. benpe - 1 szt

7. robi - 1 szt.

8.wshodni -1 szt.

9. zephyr - 1 szt.

10. Waldi_06 - 1 szt.

11. zorro - 1szt.

Chętni na CS4390-KP

1. zoltar7 - 1 szt.

2. zbymar - 1 szt.

3. bettik - 1 szt.

4. sonet - 1 szt.

5. benpe - 1 szt

7. robi - 1 szt.

8.wshodni -1 szt.

9. zephyr - 1 szt.

10. grip - 1 szt.

no to jeszcze raz :)

Chętni na CS4390-KP

1. zoltar7 - 1 szt.

2. zbymar - 1 szt.

3. bettik - 1 szt.

4. sonet - 1 szt.

5. benpe - 1 szt

7. robi - 1 szt.

8.wshodni -1 szt.

9. zephyr - 1 szt.

10. grip - 1 szt.

11. zorro-1szt

Coś ktoś zamieszał. Więc aktualizuję.

Chętni na CS4390-KP

1. zoltar7 - 1 szt.

2. zbymar - 1 szt.

3. bettik - 1 szt.

4. sonet - 1 szt.

5. benpe - 1 szt

7. robi - 1 szt.

8.wshodni -1 szt.

9. zephyr - 1 szt.

10. Waldi_06 - 1 szt.

11. grip - 1 szt.

12. zorro-1szt

Witam

Jestem w trakcie przygotowywania przetwornika 2xCS4390 + PLD + CS8416. Pisałem o takim układzie wcześniej w obecnym wątku.

Mam kilka pytań do forumowiczów.

1). Czy porównywaliście różne układy zasilania dla CS4390 ?. Interesują mnie następujące opcje :

1.1). LM317 (1szt) + koralik ferrytowy (dla VD+)

1.2). LM317 (2szt)

1.3). jak wyżej + kondensatory 100nF X7R lutowane bezpośrednio do wyprowadzeń CS4390-KP

1.4). jak wyżej + kondensatory OS-CON

1.5). jak wyżej (-) OS-CON (+) Panasonic FC

2). Jak oceniacie wpływ na brzmienie następujących typów kondensatorów w układzie filtracji analogowej dla CS4390 ? :

2.1). Dielektryk styroflex

2.2). Dielektryk polipropylen

2.3). Dielektryk ceramiczny

3). Jak dla Was brzmią z CS4390 następujące wzmacniacze operacyjne ? :

3.1). AD797

3.2). OPA627

3.3). OPA134

3.4). OPA604

4). Jakie kondensatory preferujecie do odsprzęgania (jakie do cyfrówki , jakie do analogu) ?

4.1). OS-CON

4.2). Panasonic FC

4.3). ELNA Silmic

4.4). ELNA Cerafine

4.5). Inne - jakie ?

5). Czy dodatkowo do elektrolitów (osprzęganie) stosujecie kondensatory z "stałym" dielektrykiem - jakie (MKP, MKT ...) ?.

6). Jakie chrakterystyki filtracji preferujecie - Bessel ... ?

Mam nadzieję ,że nie przesadziłem z ilością pytań :) .

Czy może któryś z forumowiczów dysponuje zdjęciami przetwornika MBL 1621 - oczywiście wnętrze :) .

Najprawdopodobniej użyto w nim układu CS4390 (w MBL 1511 - CS4329). Ciekaw jestem jakich wzmacniaczy operacyjnych użył MBL w 1621 i czy użyto 2 szt. CS4390 .

Wyniki pomiarów w amerykańskim stereophile są bardzo dobre - np liniowość do prawie -115dBFS (jak podaje stereophile). Cena była kosmiczna ... $15500.

Pozdrawiam

preatorius

preatorius, 28 Wrz 2007, 10:27

>Witam

>Jestem w trakcie przygotowywania przetwornika 2xCS4390 + PLD + CS8416. Pisałem o takim układzie

>wcześniej w obecnym wątku.

>Mam kilka pytań do forumowiczów.

>(...)

To są pytania, o tak wysokim stopniu abstrakcji, że tylko niektórzy forumowicze mogą się podjąć odpowiedzieć na nie. Bo mam pytanie... jak niby można usłyszeć czy lepsze jest odsprzęganie kondensatorem elktrolitycznym 1uF, a jak 1 uF MKT?? Są na świecie (tak słyszałem) ;) urządzenia którymi można to pomierzyć a właściwie zobaczyć... ale .... itd. itd.

Może Rambo coś na twoje pytania odpowie.

Zoltar - na większość tych pytań odpowiedział GuidoTent i peufeu. Może niezupełnie na te pytania ale jak należy konstruować takie urządzenia jak dac i od czego zależy ich jakość. Mamy tam jasno powiedziane do jakich układów można podłączyć takie coś jak lm317 a do których niestety nie i jaki jest np. sens stosowania perełki ferrytowej. Widać to było np. u mnie kiedy podłączyłem jeden z najlepszych zasilaczy DIY do przetwornika - jest róznica. Tak więc, jeśli bosowie wypowiedzieli się na te tematy i dostatecznie to uzasadnili to jaka tu moja rola ..... . Zawsze walczymy z zakłóceniami z zasilacza, wcz., cyfrowymi i odpowiednio je "kształtujemy", co śmieszniejsze jeśli za mocno je zmniejszymy to też tego nie da się słuchać :). Przy tuningu natomiast każdy układ jest inny i każdy wymaga innej manipulacji kondensatorami, masą itd. Nie ma uniwersalnych "recept" dobrych do wszystkich układów. Częściowo nie czuję się na siłach tłumaczyć to co się nauczyłem a częściowo mi się nie chce bo kosztowały mnie za dużo pracy i za dużo pieniędzy. Poza tym dlaczego nikt z Was nie weźmie się wreszcie za tego mitycznego Massimo ..... można wiele się nauczyć, choć trzeba nieco cierpliwości i inwestycji. Specjalnie o nim piszę bo sam Guido stosuje pewne techniki nazwijmy to CCi ale nie opisuje ich w internecie - w końcu jest inżynierem specjalizującym się w walce z różnymi zakłóceniami.

"Jakkolwiek będzie - będzie inaczej, aniżeli sobie wyobrażamy - ponieważ między Dobrem a Złem znajdujemy się w życiu i w świecie

wielowymiarowym,w którym dokumentnie pomieszane jest Przypadkowe z Nieuchronnym."(S. Lem 1999)

Też poproszę ten scalaczek.

1. zoltar7 - 1 szt.

2. zbymar - 1 szt.

3. bettik - 1 szt.

4. sonet - 1 szt.

5. benpe - 1 szt

7. robi - 1 szt.

8.wshodni -1 szt.

9. zephyr - 1 szt.

10. Waldi_06 - 1 szt.

11. grip - 1 szt.

12. zorro-1szt

13. magazynier 1 szt.

Uwaga lista niniejszym zostaje ZAMKNIĘTA, proszę o potwierdzenie chęci kupna na

e-mail: [email protected]

z podaniem swojego nick z audiostereo oraz informacji czy mam przesłać ew. przetwornik na wskazany adres czy do zorro, który prześle je razem z PCB do Kustagona, w odpowiedzi prześlę nr rachunku bankowego do wpłaty.

1. zoltar7 - 1 szt.

2. zbymar - 1 szt.

3. bettik - 1 szt.

4. sonet - 1 szt.

5. benpe - 1 szt.

6. loszmi - 1 szt.

7. robi - 1 szt.

8.wshodni -1 szt.

9. zephyr - 1 szt.

10. Waldi_06 - 1 szt.

11. grip - 1 szt.

12. zorro-1szt.

13. magazynier 1 szt.

-----------------------------------

Już otrzymałem potwierdzenia i odpowiedziałem na nie via e-mail

od nastepujących forumowiczów:

1. benpe

2. zbymar

3. sonet

4. robi

5. bettik

Proszę o jak najszybsze potwierdzenie pozostałe osoby z listy.

WSHODNI, 1 Paź 2007, 22:19

>Witam potwierdzam zakup CS4390

WSHODNI potwierdź na niżej podany e-mail.

WSHODNI powtarzam ogłoszenie duszpasterskie:

Uwaga lista niniejszym zostaje ZAMKNIĘTA, proszę o potwierdzenie chęci kupna na

e-mail: [email protected]

z podaniem swojego nick z audiostereo oraz informacji czy mam przesłać ew. przetwornik na wskazany adres czy do zorro, który prześle je razem z PCB do Kustagona, w odpowiedzi prześlę nr rachunku bankowego do wpłaty.

Już otrzymałem potwierdzenia i odpowiedziałem na nie via e-mail

od nastepujących forumowiczów:

1. benpe

2. zbymar

3. sonet

4. robi

5. bettik

6. wshodni

7. zorro

Proszę o jak najszybsze potwierdzenie pozostałe osoby z listy.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.