Skocz do zawartości
IGNORED

rozbudowa stereo do 5.1

mateuszek

Rekomendowane odpowiedzi

witam wszystkich po dlugiej przerwie

temat wielokrotnie walkowany...

nie to zebym chcial wracac do kina, nie nie :)

ten etap juz jest poza mna

ale...

do tego co mi sie poskladalo wypadalo by kupic cos co napedzilo by centralny glosnik i satelitki

opcje sa dwie

apli z wyjsciem pre out

lub sam procesor

drugie rozwiazanie bylo by calkiem cacy ale fajny procesor ciezko trafic - w gre wchodzi niestety wylacznie sprzet uzywany. taki usher albo topowy procesor yamahy. hmm sam miod :)

z kolei pierwsze rozwiazanie jest latwiejsze z tym tylko ze nie jestem zupelnie w temacie ktore ampli maja wyjsce pre out na kanaly centralne tak aby podlaczyc do koncowki mocy czy przedwzmacniacza moim zestawie

i tu tez jest problem - ktore z tanszych ampli maja wyjscie pre out - nie musi byc to nic topowego - najlepiej cos topowego i uzywanego

no chyba ze macie jakies jeszcze inne rozwiazania...

dzieki za odpowiednie sugestie

https://www.audiostereo.pl/topic/30242-rozbudowa-stereo-do-51/

Hmmmm procesor + końcówki ( np. monobloki ) to takie bardziej .... "kulturalne" rozwiązanie ;) Zysk taki że w kinie nie tylko fronty z rozmachem będą w stanie zagrać. Tył też jest ważny.

no tyły faktycznie są tak wymagające że potrzebują monobloków heheh, to chyba był żart z tym "rozmachem" ? :D

surroundy tworzą jedynie tło, podobnie jak centralny przenoszą niewielkie ilości basu (nawet mimo ustawienia ich na Large) i dlatego nie wymagają mocnego zasilenia, tutaj przeciętny ampli kinowy sobie sam poradzi i je dobrze wysteruje (nawet z zapasem mocy)

a do frontów jak najbardziej, zwłaszcza jeśli zestaw ma służyc też do słuchania muzyki

To czy tyły uzupełniają brzmienie czy nie to zależy od reżysera tak na prawdę. Wszak w studiu Abbey Road nawet głośnik centralny to 800'ki. A co byś powiedział na realistyczny wybuch słyszany z tyłu? Myślę że nie powinno się "olewać" tyłu - po warunkiem że chcemy tam słyszeć realistyczny dźwięk. Nie zapominajmy też o muzyce wielokanałowej ( DVD-AUDIO .... a może będzie jakiś popularny format na "niebieskich" płytkach ). Ale trzeba zwrócić uwagę że kiedy fronty zostana przejęte przez inny wzmacniacz stereo to 3 pozostałe kanały zagrają lepiej napędzane przez ampli ( wiadomo że im więcej kanałów z ampli kina tym bardziej spada moc dla pojedynczego kanału ) więc generalnie i tak będzie lepiej.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Kawał dobrego ampli

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

ten procek yamah bylby nieglupim rozwiazaniem i nawet sie nad czyms takim zastanawialem z tym tylko ze nad starsza siostra tejze zabawki

Yamaha wyprodukowala bardzo duzo takichze procesorow(DSP - A 3090, DSP - A 1092, DSP - E 1000, DSP - A 990, DSP - E 580, DSP - E 390, RX - V 890, DSP - A 2070, DSP - A 1000.) z tym tylko ze niewielka ich czasc byla sprzedawana na europejskim rynku a szkoda bo niekture byly w kolorze szampanskim i drewnianymi boczkami :)

tu jest link - z tym tylko ze po szwabsku - koles opisuje pare podobnych procesorow.

robione takie procki gyly rowniez przez inne firmu naweet pionek i marantz popelnil takowe dzielo. nowe sa cholernie drogie taki uscher DV-9 ze zdjecia ponizej moze trzeszczec okolo 2000tys euro :(

ponadto chcialbym zaznaczyc ze mialem juz jedno kino domowe i stwierdzam ze szkoda na to po prostu pieniazkow - wole kupic sobie pare plyt - nie za czesto poza tym ogladam filmy ktore wymagaja faktycznie efekciarskich sygnalow z satelitek a przy moim kinie basu wystarczy. bardziej mi raczej chodzi o centralny glosnik - tu jest nieco za malo miesa kiedy jego role przejmuja fronty docelowo satelitki tez sie jakeis pojawia ale to raczej przyszlosc

mial ktos do czynienia z takowymi procesorami?

Ukryta Zawartość

post-983-100001533 1170307096_thumb.jpg

post-983-100001534 1170307095_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Gość jarokar

(Konto usunięte)

Witam

Myślę , że dobrym rozwiązaniem jest coś takiego zajrzyj do wątku:http://www.audiostereo.pl/Yamaha_DSPE800_29693.html#bottom

jest niestety jeden problem z tą Yamahą praktycznie nie do dostania w Polsce ale na angielskim ebayu pojawia się regularnie i za przyzwoite pieniądze.Może masz kogoś w Angli kto by Ci ją przywiózł.

Ja urzywam jej od jakiegoś czasu i jestem zadowolony , co prawda nie skompletowałem jeszcze wszystkich potrzebnych głośników ale w tej konfiguracji już jest oki.

Technics SH-AC500,trafia się rzadko ale można upolować,ma DD i DTS i prologic ,odpowiednią ilość wejść cyfrowych i analogowych,łatwa obsługa,pilot,może działac jako przedwzmacniacz więc można podłączyć nawet pięć końcówek i je wysterować,dźwiękowo bardzo dobry,trafia sie na ebayu,ale też na allegro,ja swojego wyrwałem za 700zł,polecam,ma też dobre opinie na zagranizcnych forach,w swojej cenie był nie do pobicia.

z tym tylko ze to nie ma koncowek mocy na fronty i tyly - sam procesor

ale dzieki za newsa bo o tym ze technics robil cos takiego to nie wiedzialem

nie bardzo lubie ta firme w ogole ale dzieki za info

• 3 tygodnie później...

Mi udalo sie jakis czas temu w sumie za male pieniadze wyrwac Yamahe DSP-A1092.

Kawal solidnego sprzetu wielkosci plyty chodnikowej i tej samej wagi :). Trafo jak butelko 2 litrowej coli polecem kazdemu.

Na szczescie wersja czarna i bez drewna :)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.