Skocz do zawartości
IGNORED

Czy warto zmienić Marantza na Denona?

andrew777

Rekomendowane odpowiedzi

dzięki za opinię discomaniac :)

jednak zaryzykuję z kupnem Marantza, nie spodoba mi się brzmienie to trudno, najwyżej sprzedam

tylko pytanie którego brac (mowa o allegro - wszystkie w podobnej cenie), PM 72, PM 80, jest jeszcze PM 80 mk2 - tylko że on różni sie nie tylko minimalnie nieco mniejszą mocą od zwykłego PM80 ale i wagą - jedynie 13,5 kg podczas gdy oryginalny PM waży aż 20kg.. wie ktoś jakie są różnice między tymi modelami ? który bardziej polecacie ?

chyba jednak coś z tą wagą modelu PM80 jest nie tak... 20kg jest napisane w przy jednej z aukcji ale chyba coś się pomieszało sprzedającemu - znalazłem stronkę:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

tam jak byk w specyfikacjach technicznych widnieje waga wszystkich PM80 13,5 kg, jednak patrząc na te same modele kolejno z lat 1990-1993 to można zauważyc różną moc oraz zmieniony dumping factor 120 na 150...

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

witam

podzielam opinie odnośnie klasy A ,

przy klasie AB można odnieść wrażenie raczej pospolitego dżwięku i braku suplementów

- natomiast klasa A to klasa sama w sobie , otwiera się scena i miły dżwięk przyjemnie

łaskocze uszy , przy dobrze wysterowanym okablowaniem systemie daje sie zauważyć

potencjał który raczej przemawia za trybem relaksacyjnym , chociaż niespodziewanie

potrafi łupnąć szybkim mocnym dżwiekiem co przysparza miła nagłą niespodziankę

ogólnie niezwykła subtelność , czar , ale też momentami wiele werwy.

pozdrawiam

krzystekov - właśnie na zmianę charakteru brzmienia w tym kierunku choc trochę liczę, także powalcze chyba o tego pm 80...

zobaczymy jak to się spasuje z moimi kolumnami (mam pewne obawy), no ale w końcu trzeba spróbowac ;)

dziękuje wszystkim za pomocne opinie, pozdrawiam

Mam okazję kupić okazyjnie Denona PMA 1500AE. Niestety bez możliwości odsłuchu. Czy waszym zdaniem warto zaryzykować kupno, czy odczuję poprawę dźwięku w stosunku do Marantza PM75?

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

andrew777 zdecydowanie tak.

camle: cieplo miekko bez mulenie - Sony 550 ES, jasno detalicznie z duza iloscia powietrza i z klasa - AX 900

Soniakowi tez nie brakuje powietrza i gra naprawde swietnie ale inaczej niz Yamaha.

andrew777, 28 Gru 2006, 22:23

>Mam okazję kupić okazyjnie Denona PMA 1500AE. Niestety bez możliwości odsłuchu. Czy waszym zdaniem

>warto zaryzykować kupno, czy odczuję poprawę dźwięku w stosunku do Marantza PM75?

Zmiane odczujesz ale nie poprawe, o ktorej marzysz. To jest ta sama polka z ograniczeniami i tylko tyle. Jezeli ta zamiana ma Cie kosztowac to lepiej ulokowac pieniazki w swince i po roku przesiasc sie na naprwde inna polke. Sprzet 2 razy drozszy gra zwykle nieco lepiej ;-)

pzdrw

soso

• 1 miesiąc później...

Witam ponownie.

Być może kogoś interesuje jak skończyła się historia z zamianą Marantza PM75 na Denona PMA-1500AE. Otóż kupiłem Denona w ciemno. I... po 2 tygodniach sprzedałem go. Niestety okazało się, że Marantz gra lepiej. Denon to zupełnie inna szkoła brzmienia. Dynamika wgniata w fotel, ale przy dłuższym odsłuchu jest to męczące. Bas schodzi niżej w Marantzu, scena jest dużo szersza. No i można go słuchać godzinami.

Być może w innym torze Denon zagrałby lepiej, być może osobom o innych preferencjach brzmienie Denona bardziej odpowiada. Nie twierdzę, że jest gorszy w kategoriach bezwzględnych. Jest po prostu inny.

Póki co przekonałem się, że nie warto kupować sprzętu w ciemno sugerując się opiniami innych lub recenzjami w gazetach. Na razie pozostanę przy Marantzu PM75 (szczerze mówiąc zdziwiłem się, że Denon nie rozłożył go na łopatki). Za jakiś czas poszukam czegoś znacznie droższego o podobnym charakterze brzmienia do PM75.

Korzystając z okazji mam pytanie - czy droższe i nowe modele Marantza zachowują podobny charakter brzmienia?

jezeli denon nie przypadłci do gustu, to spróbuj Sony ESs, co prawda miałem tylko 570, i praktycznie sie nim nie bawiłem (i teraz załuje), albo yamahe ax-900. jakby co to zapraszam na odsłuch, mieszkam w płd wlkp. specyfikacje mojego skromnego zestawu masz w moim profilu.

->denon.dcd.2560

Dzięki za zaproszenie. Może kiedyś skorzystam. Na razie po przygodzie z Denonem robię sobie krótką przerwę w wymienianiu sprzętu. Poza tym wydaje mi się, że w przedziale cenowym Marantza PM75 i Denona PMA1500AE (1000 - 3000 zł) nie uzyskam poprawy dźwięku. Dlatego będę celował półkę wyżej - nowy 5000 - 6000 lub używka trochę taniej.

Kurde, a pod wpływem komentarza z innego wątku juz byłem napalony na PMA 1500. "Szczęśliwie" raczej nie starczy mi na niego kasy.

Po latach słuchania co prawda wyśmienitych ale jednak "ciepłych kluch" zatęskniłem za "kopem" (choć ciekawe jak przykładowo taka Rodriguez czy Evora z kopem zabrzmią :-))) ) stąd moje zakusy na prostackiego i ordynarnego Denona. Czy ktoś porównywał PMA1500 z PMA 700? Duża to róznica? Warta ponad dwukrotnie większej kasy? Bo o PMA 700 właśnie myślę

->jarekeraj

Nie sugeruj się moim wpisem przy zakupie. To, że mi bardziej przypadł do gustu Marantz nie świadczy o tym, że Denon źle gra. Szczerze mówiąc w pierwszej chwili po podłączeniu byłem zachwycony Denonem. Dopiero po dłuższym odsłuchu zatęskniłem za spokojnym i głębokim brzmieniem Marantza. Tak czy inaczej musisz posłuchać sam. Jeżeli szukasz wykopu to Denon będzie w sam raz. Mnie on dosłownie wbił w fotel.

Przepraszam że wtrącę ale jestem ( juz od miesiąca ) w trakcie zmiany źródła ( chodzi o uniwersalny odtwarzacz CD/SACD/DVD ) z przeznaczeniem 70% do muzyki ( niestety ) i znów w przedział cenowy ograniczył mnie do modeli:

marantz dv6001

denon 1930

lub

yamaha 1700

Czy ktoś ma doświadczenie z takimi odtwarzaczami ? Jakieś powrównania ?

dzieki

- got-

Sam mocno zastanawiam sie nad kupnem żródła sacd/dvd/cd i stego co piszą inni forummani to zdecydowanie Yam 1700 , był już podobny wątek i tam były propozycje jeszcze innych modli Onkyo Marantz 6600(?) .Poszukaj a znajdziesz

-> Placek

Podobny charakter do PM75 to przede wszystkim piękna barwa, szeroka scena, nisko schodzący bas. Jeżeli słuchałeś kiedyś Marantza PM75 to będziesz wiedział o co chodzi. Jeżeli nie to poczytaj opinie. Mimo wielu krytycznych zdań na temat PM75 uważam, że nie jest on wcale przereklamowany. Jak dla mnie to wyższa klasa niż np. Denon PMA1500AE.

Jakie firmy? Szczerze mówiąc jeszcze nie wiem. Być może też Marantz z tym że z wyższej półki. Nie słuchałem jeszcze nowych klocków Marantza więc nie wiem jak grają.

andrew7777

ta nowa seria 7001 podobno ciekawa , sluchalem jejale jakby brkowalo rozmachu, barwa swietna ale gdyby jeszcze mnial tego powera co 1500ae ...

pm75 sluchalem i zlego slowa nie powiem - czegos tak brzmiacego szukam ale w nowej skorze ...

Z uporem maniaka proponuje posluchac A-9000 (moim zdaniem w kazdym aspekcie przewyzsza PM-75... no moze poza designem :)). Mialem PM-75. Mam A-9000 od roku i wlasnie go nieco "podrasowalem" - trudno mi sie obecnie do czegokolwiek "doczepic" w jego brzmieniu, perfect! :)

Pozdrawiam,

Lete

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.