Skocz do zawartości
IGNORED

Najpiękniejsze wkładki gramofonowe

Yanoosh

Rekomendowane odpowiedzi

Bywa że dźwięk przewyższa forme plastyczna , nawet okraszoną złotem. Tym razem Mikolaj poznał się na rzeczy.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

• 2 tygodnie później...

moja zapewne najlepsza i niestety zepsuta Coral MC-82, spalony jeden kanał, ciekawe czy mozna by to przewinąć, widoczny cantilever to ciękościenna rurka z boronu

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

moja aktualna piękność AT-OC7 audio-technica

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

adamhiend, 8 Sty 2007, 21:00

W Polsce tego nie przewiniesz, a na zachodzie taka usluga kosztuje bardzo drogo.

Trzeba by rozbebeszyc wkladke i obejrzec, bo prawdopodobnie nie jest spalona cewka na zwojach tylko upalil sie drucik gdzies miedzy zwojami, a pinami. Jesli tak by bylo, to jest to w miare latwe do naprawienia.

lenin>>>>>

gdyby optymistycznie przyjąć wersję upalenia drucika, to może korni wie kto by to naprawił, ja kiedyś rozmawiałem z jednym "fachowcem" który mówił, że trzeba to przewinąc pod mikroskopem, ale zabrał do przewinięcia spalone kopułki tytanowe corala i kontakt się urwał, wiecej go niewidziałem (głośniczków też)

szkoda MC-82 bo tam był szlif vanDenhula, płyty które normanie trzeszczały na innych wkładkach, na coral'u szły bez trzasków

=>adamhiend, 9 Sty 2007, 10:42

przepraszam że się wcinam może by tak prześwietlić wkładkę promieniami Roentgena przed rozbebeszeniem-takowe dobrej jakości urzadzenie mają w miejscowości Prażka, jest tam bardzo nowoczesna odlewnia głownie metodą form traconych korzysta z niej między innymi Boening i parę innych ważnych firm zbrojeniowych i nie tylko.Oni odlane odlewy na życzenie klienta sprawdzają na pęknięcia ,pęcherze gazowe i takie tam.sądzę że zrozumieli by ból audiofila i zrobili by takową wiwisekcję po kosztach własnych

pozdrawiam

Rafaell

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

Jeżeli masz na myśli zakłady z dawnego Polmo to miejscowość Praszka . Prażka to może zdrobniale od Praga .Zważywży że cewki w e wkładkach są ekaranowane ta technoilpgia badawcza może sie nie sprawdzić .Łatwiej i lepiej zdemontować osłonę lub podpiac sondy miernicze i dynamicznie zadzaiłac na wkladkę -prawdopodonie kiedyś upadła i zerwały sie wyprowadzenia z cewek z pinów.

corni>>

nie upadła! no o co mnie posądzasz, że rzucam wkładkami? po prostu kiedyś uruchamiałem przedwzmacniacz do MC na tranzystorach,na wejściu były najbardziej niszkoszumowe bipolary, jakie kiedykolwiek wyprodukowano, ale jak to bipolary mają jakieś napięcie DC na bazach, a że połączenie było bez kondensatora, więc postanowiłem dorobić układ na podkówce, który by to napiecie doprowadził do zera, i udało się tylko podczas prób, gdzieś kawałek cyny okrecił się na nóżce tranzystora wejściowego i z kolektora poszło napięcie kilkunastu V na bazę, tym samym wkładka dostała to napięcie i cewkę przysmażyło, ten kanał trchę gra, czyli jest gdześ zwarcie, czyli dignostyka rentgenowska odpada, bo wiadomo co sie stało

Panowie ! Mam do Was pytanie bardzo nieaudiofilskie, i nie związane z tym tematem.

Otóż kupiłem kiedyś taki kombajn Philipsa 6987. Niestety gramofon był bez wkładki którą zakupiłem dopiero teraz.

Na zdjęciu widać jednak, że wyrwana jest igła ! I tu pytam........czy można jakoś wmontować samą igłę w oryginalną oprawkę ? Mam starą ale dobrą igłę MF 100. Więc mógłbym wyciągnąć ją, i wmontować jakoś w oryginalną oprawkę. Zaznaczam, że cały tan sprzęt nie jest dla mnie. Kupiłem bo był śmiesznie tani, a po naprawie mam zamiar go komuś opchnąć. Tak więc chodzi tylko o to, żeby "jakoś" grało. Czy coś takiego jest możliwe i jak to zrobić ?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

A czy nie uczciwiej będzie sprzedac w takim stanie jakim jest, z zastrzeżeniem że igła do wymiany.Za kombinowany układ wiele wiecej nie weźmiesz.Koszt igły to ok 30-50PLN

• Redaktorzy

I nie ma gwarancji, że w ogóle w dziurę wlezie, nie mówiąc o poprawnej pracy. Nie lepiej zainwestować 50 zł w jakąś wkładkę kiepską, ale w komplecie?

Posiadam zupełnie sprawną wkładkę MF 100 i nową igłę do tej wkładki. Tak więc najlepiej będzie gdy zamontuję cały ten komplet, zamiast kombinować. No chyba da się to zrobić.......co nie ???

Jeżeli masz kompletną wkładkę Mf-100, to faktycznie najlepszym wyjściem będzie zamontowanie jej do tego ustrojstwa.

W ten sposób nic nie inwestujesz, a sprzęt będzie działać.

Wkładka Mf-100 jest kiepska, ale taki kombajn, to bynajmniej też nie żadne cudo.

Wcale bym się nie zdziwił, gdyby Mf była lepsza od tej, która była w tym kombajnie.

No ale o tym się nie przekonasz, bo ta, która tam jest - nie zagra (bez igły).

Janusz z Torunia

Tyle, że musiałem kupić tą wkładkę Philipsa, ze względu na specjalną przejściówkę widoczną na zdjęciu.

Okazało się że facet który sprzedawał tą wkładkę, to ten sam który sprzedał mi ten kombajn !

Cwaniak specjalnie wymontował wkładkę, aby sprzedać ją osobno. Nie mam dużych pretensji do niego ponieważ kupiłem ten sprzęt za 45zł + 20zł wkładka (nie licząc kosztów wysyłki).Ogólnie nie jest taki zły ten kombajn.

Wzmacniacz na końcówkach kapeluszowych Motoroli był sprawny, radio też sprawne, magnetofon wymagał wymiany pasków.Najwięcej roboty było przy gramofonie.Jakość dźwięku, jak dla laika jest bardzo dobra.Napewno lepsza niż w wielu dziesiejszych wieżyczkach z supermarketu.Wątpię abym coś na tym zarobił, więc jeżeli aukcja na "Allegro" kiepsko pójdzie, to zrobię komuś prezent i tyle.Niejeden "żółtodziub" będzie miał jeszcze uciechę z tego sprzętu :-)

• 2 tygodnie później...

Ten mój pomysł z wstawianiem samej igły do oryginalnej oprawki, był tak głupi że teraz nie mogę uwierzyć w to, że sam coś takiego wymyśliłem ! Tego się poprostu nie da zrobić ! Ostatecznie kupiłem na "Allegro" oryginalną,nową igłę do tej wkładki "Philipsa" za 28zł.Teraz wszystko jest OK. I nawet nieźle gra, napewno nie gorzej od polskich grmofonów z serii "GS".Pozostaje problem, jak się pozbyć tego kombajnu.Tak żeby chociaż trochę zarobić.

Aby wątek nie zaginął:

Jedna z tych , za którą oglądamy sie z otwartymi ....uszami

Pieknie nie jest , ale jaki ma głos My name is (ma na imię ) Shure 111HE.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

>>vinylec

Stan posiadania wynika z hobbystycznego (może dewiacyjnego ;-) ) podejścia do tematu.

Szperam na wyjazdach po starych werkstadach. Bywa że macherzy sa nieświadomi walorów. Kazdy zachwyca się Sumiko, Koetsu,i innymi powyżej 1kPLN A tu tanio i pieknie. Te stare MM-ki mają duszę .Nawet Shure z zakończonej produkcji potrafi zadziwić ucho.Problem tylko z igłami .Ich wartość przewyższa cenę zakupu wkładki.Co najciekawsze że kazda z nich ma indywidualne brzmienie. Raz neutral ,innym razem kolorowany bas , a i w innych bardziej wysoko i wokalnie. To nie jest wszystko jedno jaka gra, Problem tylko z justowaniem do konkretnego gramofonu.Dlatego dobrze do władki miec przypisany headshell.choć czasem droższy od zakupionej wkładki.Łatwiej z T4P . tam oprawka -redukcji SME 1/2" na stałe w headzie a tylko podmiany 4bolcowych przetworników. Bo reszta w typolinni standaryzowana.

Ostatnie "wykopki"

Ukryta Zawartość

post-3405-100008676 1170403749_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• 1 miesiąc później...

w ramach ratowania wątku -

van den hul mc one special, kurczę, kocham tę wkładkę. vdh forever!

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Koetzu Bulet

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

• 1 miesiąc później...

Witam,

w ramach odświerzenia wątku - mój nowy nabytek, z trochę niższej półki niż poprzednicy - ale nie tak znowu niskiej :-)

Audio Technica AT160 ML z dedykowanym dla niej headshell-em AT-MS11 .

Bardzo ładne wykonanie, dopracowane w każdym szczególe.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.