Skocz do zawartości
IGNORED

CD do 1k do zestawu NAD 325BEE+Jamo D570

EcstazY

Rekomendowane odpowiedzi

Zagadnienie, które powtarza się często na forum audiostereo. Jednak nie znalazłem odpowiedzi na nurtujący mnie problem. Całość zestawu- tj. piecyk NAD'a i kolumny Jamo (jak w temacie) póki co napędza nic innego jak zestaw komputerowy, gdzie dzwiękówka to Sound Blaster X-Fi Platinium, a interkonekt 2xRCA-minijack to kabelek za kilkadziesiąt złotych zakupiony w toruńskim sklepie audiofilskim Patron. Rozwiązanie w sam raz na studenckie warunki. Szukałem poprawy brzmienia i podłączyłem cd Denona DCD-690 wypożyczonego na próbę. Efekt- upłycenie brzmienia. Katie Melua zabrzmiała jakby śpiewała w taniej, przydrożnej karczmie, a Boards of Canada w płycie Geogaddi straciło swoją głębie brzmienia, dla której tak bardzo cenię ich twórczość. Pomimo tego, że źródłem dźwięku póki co nadal jest komputer (żadnych podbarwień software'owych) to jednak brzmienie jest pełniejsze (kompresja we flac'u to próbkowanie ponad 800 kpbs- więc tu nie odczuwam niedociągnięć). Proszę o doradzenie- jakie cd do 1k (najchętniej z 2-giej ręki) pozwoliłoby mi przeskoczyć tą jakość jaką obecnie gwarantuje mi Creative (nazwa tej firmy nie powinna padać na tym forum zbyt często- choć x-fi oferuję imho miłe brzmienie).

Pozdrawiam.

Proponuję przetwornik Pana A.Stelmacha (a najlepiej jeszcze nowy zegar taktujący) zamontowany w bele jakim CD z allegro. Koszt poniżej 1K a gra jak CD za 3-5K.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

pzdr

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

Na allegro bywają CDki po tuningu takich firm jak Marantz i Philips do 600zł.

Jezeli zalezy Ci aby CDek pasował wizualnie do wzmaka polecam NADa C521 (BEE ) i troche w nim pogrzebać ( mam takiego NADa- bez przeróbek to poziom taniego DVD - po - przepaść ). Zobacz do wątku " Tuning cd NAD C521i?? "Wystarczy na poczatek wywalić kilka elementów za wzmacniaczem operacyjnym i zmienić kondensatory przed nim.

Co do wzmaka , to jest on podobny do C521BEE - czyli ma prawdopodobnie taki sam przedwzmacniacz - polecam ominąć cały pre i zostawić sam potencjometr z końcówką - opis w wątku "NAD C320BEE - tuning".

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.