Skocz do zawartości
IGNORED

który CD ? rotel RCD-02, Sony CDP-X55ES,

Vader

Rekomendowane odpowiedzi

witam, jaki odtwarzacz CD możecie mi polecić, zastanawiam sie nad tymi konkretnymi modelami:

Rotel RCD-02 (nowy),

Sony CDP-X55ES (używka)

Denon DCD-2560 (używka)

i

Rotel RCD-991AE (używka)

pierwsze 3 w cenie około 1000-1200 zł

ten ostatni niestety sporo drożyszy (około 1600).

Ma to grać razem ze aplitunerem rotela RSX-972, lub wzmakiem RA-985BX, kolumny B&W CDM7NT.

Licze na konstruktywne podpowiedzi.

z uporem maniaka będę powtarzał:

Proponuję przetwornik Pana A.Stelmacha (a najlepiej jeszcze nowy zegar taktujący) zamontowany w bele jakim CD z allegro. Koszt poniżej 1K a gra jak CD za 3-5K.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

pzdr

Ukryta Zawartość

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

Są też wady:

nie każdy lubi super analityczny przekaz - wczoraj jak słuchałem Pat Metheny-go to słyszałem jak palce przesuwają się po strunach i jak sobie muzycy chrząkają od czasu do czasu. Muzyka brzmi po prostu jak live ...

Basik pięknie prowadzony - aż ciary przechodzą po plecach.

i o to chyba chodzi ...

Oczywiście źle nagrane płyty do kosza ....

Coś za coś.

pzdr

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

lubie dzwiek przestrzenny, jedną z moich ulubionych płyt to Clapton - unplugged, tam wszystko słychać albo i więcej, generalnie lubie akustyczne granie. Analityczność to dla mnie zaleta, chociaż faktycznie cześć płyt nadaje się wtedy do kosza.

Ty Piopio to chyba dostales jakas misje z tym Daciem Andrzeja ;-))

Mozesz Vader zerknac w archiwum bo o tym Dacu bylo pisane X razy,

ale wydaje mi sie ze skoro masz juz kase na takie CD jak DCD2560 czy Sony X55ES to warto w nie zaiwestowac i pozniej myslec o ewentualnym upgradzie. Mysle ze wyjdzie lepiej niz jak pisze Piopio - ze Dac Stelmacha z "byle jakim CD z allegro".

powodzenia!

Faktycznie to coś w rodzaju misji ;-)

Przetwornik Stelmacha gra dla mnie tak rewelacyjnie, że za każdym razem jak słucham muzy to mi szczęka opada. Na każdej płycie z mojej płytoteki słyszę rzeczy których wcześniej nie słyszałem. Oj mam jeszcze dużo do przesłuchania na nowo - czy może być większa radość dla audiofila - słuchać muzyki, którą się zna i słyszeć ją jakby na nowo ? A zupełny odlot jest przy symfonice i chórach - każdy instrument i głos słychać osobno - nie ma efektu ściany dźwięku.

Jakość CD poddanego tunningowi ma małe znaczenie - CD służy tylko jako transport - znaczenie ma co najwyżej zegar taktujacy - ale jak Pan Andrzej zamontuje inny zegar (jak ktoś ma taką chęć) i wtedy istotny jest tylko sam napęd. Ja osobiście kupiłem sobie Onkyo 7511 jako napęd bo mi się podobał wizualnie (aluminiowa płyta czołowa). Jakość środka nie miała żadnego znaczenia.

Tego przetwornika warto po prostu posłuchać - mówię oczywiście o najnowszej wersji...

pzdr

o tym przetworniku sporo czytalem i jest to ciekawa propozycja. Natomiast obecnie mam cd pioneer PD-S707, wizualanie podoba mi sie od lat, gra sam z siebie też nie najgorzej, jest to kawał solidnego klocka, aluminiowy panel, estetyczna szuflada (takie lubie), sprzęt ma swoją wagę, nie wiem co prawda co tam w środku siedzi bo się na tym nie znam. W spisie modyfikowanych CD u Pana Stelamacha widnieje róznież ten model. Natomiast zastanawiam sie czy warto go modyfikowac, czy na razie wymienic na jeskies sony ES, czy denon .. o ktorych mowa wyżej, a potem ewentualnie zastanowić sie nad modyfikacjami.

Jak pisałem wyżej - czy to będzie pioneer czy sony czy denon - po włożeniu Stelmacha dźwięk będzie ten sam - znaczy rewelacyjny ;-) Efekt jest taki jakby nagle zdjąć gruby koc z kolumn ;-). Czyli można przeprowadzić eksperyment na własnym CD - jak zmieni się dźwięk po zainstalowaniu Stelmacha i czy nam to odpowiada. Nakładamy koc - słuchamy (CD bez Stelamcha), zdejmujemy koc - słuchamy (CD po tunningu). Będzie oczywiście to symulacja efektu a nie sam efekt. Ale porównanie będzie dobre ;-)

pzdr

Vader, 18 Gru 2006, 13:17

>Natomiast zastanawiam sie czy warto go modyfikowac, czy na

>razie wymienic na jeskies sony ES, czy denon .. o ktorych mowa wyżej, a potem ewentualnie zastanowić

>sie nad modyfikacjami.

Jeśli chcesz uzyskać efekt: "zamienił stryjek siekierkę na kijek" to go wymień;-)

Jeśli chcesz jednak cieszyć się dźwiękiem to wpakuj tam Dac Stelmacha i zegar(albo chociaż rezonator) i będziesz miał fullwypasa;-) Częste niezbyt przychylne opinie o tym DACu biorą się stąd że odsłuchiwany był cedek po aplikacji tylko DACa a nie DACa + zegara.

Masz solidną platformę do tej modyfikacji, z tego co wyczytałem nasz forumowy discoexpertpioneermaniac dobrze się wypowiadał.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Tez mialem tego Daca (blisko 2 lata), kwestia wlasnie charakteru i tego co sie nam podoba, jak sie zgra z reszta itp. Jak sie przesiadlem z taniego technicsa to mi rowniez kopara codziennie opadala :-) Najlepiej jakbys Vader pozyczyl od kogos z trojmiasta i sobie posluchal, moze i sam Andrzej by Ci poslal bys sprawdzil u siebie? Zapytaj moze. Na ile zmienia jeszcze zegar to sie nie wypowiadam bo nie slyszalem.

>Częste niezbyt przychylne opinie o tym DACu biorą się stąd

>że odsłuchiwany był cedek po aplikacji tylko DACa a nie DACa + zegara.

Właśnie w tym sęk - raz z oryginalnym zegarem zagra rewelacyjnie a innym razem będzie kaszana. Zależy od zegara w CD - ale to dopiero słychać po instalacji przetwornika i odsłuchach. Za to po aplikacji nowego zegara i przetwornika efekt na pewno będzie "szczękoopadający".

pzdr

Zastanawiam się dlaczego Pan Andrzej nie wypuścił jeszcze wersji wolnostojącej DAC-a, już tyle czasu upłynęło.....a Chińczyki non stop nowe DAC-i wypuszczają i kasiorę zarabiają ;-)

AmAdeuz, 18 Gru 2006, 13:44

>Tez mialem tego Daca (blisko 2 lata), kwestia wlasnie charakteru i tego co sie nam podoba, jak sie

>zgra z reszta itp. Jak sie przesiadlem z taniego technicsa to mi rowniez kopara codziennie opadala

W przytoczonym przeze mnie wyżej wątku "kopara" opadała również po przesiadce z LektoraIV;-)

>Na ile zmienia jeszcze zegar to sie nie wypowiadam

>bo nie slyszalem.

Zmienia KOLOSALNIE co również można zauważyć w w/w wątku;-)

Piopio,

Uwolnienie dzwieku i te koce o ktorych piszesz to wszystko prawda, tylko kiedy emocje opadaja i chcesz sie po robocie zrelaksowac/odprezyc przy muzie - moze sie okazac ze owe intensywne doznania dzwiekowe zaczynaja Cie meczyc... ja tak mialem i dlatego postanowilem sprobowac czegos innego. Chocby dlatego warto posluchac roznych opcji :-)

Piopio

Porównywałem Sonego CDP-X202ES z Dac'em Stelmacha z seryjnym CDP-X505ES i jeszcze mu trochę brakuje. Jeśli kogoś stać to polecam dobre, stare źródło i nie zawracać sobie głowy przeróbkami, chyba że niewielkim np wymiana kwarcu itp.

czyli jednak lepszy model ale bez grzebania w nim, rownież może się sprawdzić :), a co myslicie o Marantz CD-63 mkII, KI Signature ?? dobre to CD ?? tzn czy lepsze od pd-s707 ?

Vader

Nie porównywałbym starych ES'ów lub wymienionego przez Ciebie starego Rotela doo CD63 Marantza ( z całym szacunkiem dla tego cd, bo uważam, ze jest przyzwoity) Denon 2560 seryjnie ma górę nie do przyjęcia: zapiaszczoną i rozmytą. Piotek608 twierdzi, ze modyfikacja pomaga..........Jesli chodzi o stare dobre cd to polecam zawsze stare ES'y z tego względu, że sam kiedyś kupiłem za poradą i romans ten trwa do dziś:)

Walery, nosi jak nosi .. mam swojego pionka chyba już z jakieś 8 lat. Po prostu zasadniczo zmieniam system, czyli wymieniam ampa denona na ampa rotela, i szukam do niego jakiegoś lepszego CD, możliwe że ten moj pioneer poddam tej modyfikacji i zobaczymy. Tylko ze z modyfikacjami to nigdy nic nie wiadomo, dlatego wolalbym chyba jednak jakis inny CD ktory bedzie dobrze grał bez ingerowania w jego bebechy. Kiedys gralem tym CD razem ze wzmakiem A400X tez pioneer + kolumienki Traingle titus, w pokoju jakies 12 m. Był to bardzo analityczny system. Teraz mam i pokoj wiekszy i kolumny .. wieksze... tak wiec i reszta sprzetu powoli kwalifikuje sie do wymiany. Nie chce kupic czegoś co bede za 2 miesiace sprzedawał. Bardzo sie przywiązuję do moich klocków..;-) i trudno mi się z nimi rozstawać.

Wiesz do momentu naszych odsłuchów w KAiM jakoś niewiele mogłem powiedzieć o jakości tego źródła, to i nic nie mówiłem;-) ale po tym co zaprezentowały Rotele, Shanlingi, Primary i Atole coś już można powiedzieć. Dlatego gorąco namawiam do tej modyfikacji. Spasować do końca to można kąbelkami a 650zł za tego DACa to naprawdę nie tak wiele. A pioneerek ten to zacny jest jako dawca, bo nie dam sobie powiedzieć że bebechy nie mają znaczenia.

Teraz powoli dojrzewa do mnie pomysł wsadzenia tam bufora lampowego. Zresztą w pionku orginalne wyjście możesz sobie zostawić;-)

Witaj. Mialem ostatnio okazje posluchac paru ciekawych dyskofonow np; wszystkich trzech nowych stereo DENON , MARANTZ scd7001 i HARMAN & KARDON. Kwota ktora dysponujesz niestarczy na zaden z wyzej wynionych (nowy) jednak jak dobrze poszukasz i wykazesz sie nieco cierpliwoscia to sa w zasiegu reki sam planuje zkup Marantza scd7001 poniewaz najbardziej przypadl mi do gustu za 1600zl

Andrzej Stelmach

Ok, byc może pomyliłem model, ale chodzi o jakis Sony z serii 2. To, ze gra gorzej od ES 5 lub 7 nie znaczy, ze ten DAC mu zle robi, wręcz przeciwnie - postęp jest znaczny.

ps. masz wspaniale kolumny sam mam skromne ale za to wpaniale B&W 602.5 s3 graja na przemian z kd.Yamaha i rotel ra02 i doradzam ci dolozyc trche kasy i dokupic dobry dysofon (oraz wzmacniacz stereo ale to inna bajka) B&W sa wrazliwe na elektronike wiec ten wydatek sie po protu zwroci.

brodawid, własnie jedzie do mnie do odsłuchu Rotel RA-985BX i Rotel RSX-972, któryś z nich pewnie u mnie zostanie, pewnie najpierw ten amlituner RSX-972 właśnie sprzedaje mojego denona ... a bez kina jednak ani rusz .., za to sam jestem bardzo ciekawy jak wypdnie porównanie tych dwóch kolcków miedzy sobą .. Po odsłuchu bedę sprzedawał co najmniej jedno z tych urządzeń.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.