Skocz do zawartości
IGNORED

Głośniki Podłogowe max. 4kzł

Uznam

Rekomendowane odpowiedzi

Witam forumowiczów :)

Postanowiłem dzisiaj skorzystać z Waszej pomocy.

W wyszukiwarce troszkę poszperałem i brakuje mi jednak konkretnych podpowiedzi.

Mój problem polega na kupnie tylko i wyłącznie kolumn podłogowych pod sprzęt jak w "o mnie".

Jakiś czas temu kupiłem od forumowicza Jarlbjorna :) fajne kolumienki - JmLab 826.

Głośniki te jednak okazały się za duże do mojego pomieszczenia (15m2) i podjąłem już decyzje o sprzedaży.

Przyznam że wcześniej niesłyszałem szkoły dźwięku JmLab i "energy" to one mają (na pozytywnie)

Jakby ktoś szukał głośników do Rocka i Elektroniki (myślę że nie tylko) w troszkę większych pomieszczeniach to mogę tylko szczerze polecić i zapraszam na odsłuchy.

Wracając do tematu, szukam kolumn podłogowych, które sprawdziłyby się w muzyce: (kolejno)

-HIP-HOP

-ROCK

-JAZZ

-CELTYK I GREGORIANY :)

Czyli mniej-więcej uniwersalne :)

Największym atutem musi być bas (niski, wielobarwny może być lekko twardawy, ale dobrej kontroli i nie męczący), następnie muzykalność, aksamitność góry i przestrzeń.

Na rozdzielczości mi zbytnio nie zależy ale fajnie by było.

Przeglądnąłem co jest dostępnego na rynku i wybrałem kilka modeli:

-Elac 208.2

-Epos m22

-Elac 207.2

-Monitor Audio RS6

Przyznam że najbardziej interesują mnie Elac 207.2-208.2 ze względu na to, że mniałbym czym zapewnić im prądu.

I tu moje pytanie: czy najmniejszy brat sprawdziłby się w moim pomieszczeniu (bas?), czy jak już kupować to dołożyć ~500zł i kupić wyższy model, który rozmiarami jest podobny do Cobaltów, tylko jest chyba 2,5 drożny.

Co do Eposów to boję się, że basu będzie za dużo jak w JmLab-ach, ponieważ są także trójdrożne i AMP+POWER mogą zrobić z nich "wariatów" :)

Monitorów RS6 niesłuchałem, słyszałem że są niezłe, ale ponoć na AUDIOSHOW z EXPOSUREM niezagrało....

Pokój teraz jest zagracony, ale planuję remont i będę przygotowywał go raczej w sposób bardziej nowoczesny (czyt. mniej gratów).

.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-68-100001402 1170307294_thumb.jpg

post-68-100001403 1170307293_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Witam może nie na temat, ale wreszczie ktoś ze Świnoujścia :) Już myślałem że tylko ja tu jestem rdzennym mieszkańcem tego miasta :) Pozdrawiam Serdecznie i Życzę Powodzenia :)

wydaje sie ze tylko "edyton" cie zadowoli. Zajrzyjna ich strone. Napewno bija jakoscia te wymienione a i bas szef firmy moze dostroic do twoich wymagan. A jest tego basu do oporu. Mozna posluchac na miejscu nawet z wlasnym systemem.

eposy powinny być uniwersalne w miarę. są naprawdę szlachetne. gdybym nie uderzał w rękodziała to pewnie myślał bym o nich. mniejsze podłogówki powinny wystarczyć - aczkolwiek nie wiem czy basu nie będzie Ci mało. Wtedy ewentualnie większe. To już jest naprawdę porządny sprzęt. A ceny rynku wtórnego potwierdzają to.

Myślę że Elac'i 208.2 i 207.2 zdecydowanie będą za duże do 15m2 , juz monitory 204.2 potrafią stworzyć naprawdę potężną ścianę dzwięku i to w pokoju 20m2 i do tego potrzebują dużo, dużo miejsca z tyłu .

Nie dasz rady z basem .Na bank.

Świetne głośniki ale konieczny odsłuch przed zakupem.

pozdrawiam

Robert

• Redaktorzy

Zgadzam się ze sprocketem, nawet jak podpięliśmy mojego starego Sound Projecta (20W/8 Ohm) to basu było na prawdę dużo, a kolumny stały z metr od tylnej ściany.

Fr@ntz

---------------------------------

"I am an audiophile"

W tej sumie zdecydowanie polecam Ushery X-718 albo projekt Pana Albeckiego V1 lub Kisiela R1

Ukryta Zawartość

Za 4 kzł będziesz mieć głśniki, obudowy, zwrotnice i jak dobrze pogadasz to i montaż. Jeśli cąłość złożą on to są kolumny markowe bo "Akkus" czy "Akustyk" to są dobrze rozpoznawalne brandy.

Ukryta Zawartość

jaro4444

Usher-ki x718 już miałem, fajne głośniczki, pozbyłem się, bo niepasowały mi na nich ryski.....taka choroba samochodowa :).

718-ki grają jak podłogowe - jest mięso, wogóle są niesamowite, ale pamiętam że wyłożyły się dosyć mocno przy pewnych dźwiękach ~hz w jednym nagraniu, ale to tylko ze względu na gabaryty. Większe pewnie grają cudnie. No i ta średnica była za daleko. Być może to wina Exposura.

sprocket

Tu na zdjęciu stoją blisko tylnej ściany i widocznie nie przeszkadza to ich właścicielom :(

Czy jesteś pewny, że niezagrają stojąc 30-40cm od tylnej ściany i ok. 80cm od ścian bocznych?

Mam tu już na uwadze model 207.2, bo większego brata skreśliliście i jak do holery z tym basem :)

Eposy w dalszym ciągu rozważam.

Pozdrawiam Cervantes :)

Swoją drogą w Świnoujściu oprócz Ciebie jest jeszcze dwóch Panów, których miałem możliwość poznać.

jaro4444

Projekt R1 też rozważam, tylko chyba jednak wolałbym coś powszechnie popularnego. O tym drugim niesłyszałem.

Czy to nie są jedynie fotki reklamowe ??

Moje 204.2 w pokoju 20m2 stoją 1,2 od tylnej ściany i ok. 60 cm. od ścian bocznych i basu jest naprawdę dużo.

W ramach eksperymentu przeniosłem je do mniejszego pokoju niecałe 15m2 i bas nawet po zatkaniu basreflexów firmowymi gąbkami przeginał na maxa ...po kilku dniowych kombinacjach z ustawieniem i wytłumieniem pokoju głośniki wrócily na swoje stare miejsce , ...raz jeszcze przypominam że mówię o monitorach .

co oni teraz produkują - jakieś plastiki zamiast porządnych membran i ta stylistyka rodem z kiepskich filmów o ufoludkach? Co by na to powiedział marszałek Piłsudski?

• Redaktorzy

marek s -jakiś Koreańczyk napędza te Elaci "Kambodźą" ? Coś mi się wydaję, że albo ma problemy ze słuchem, albo całą kasę wydał na kolumny i TV a za to co zostało kupił pierwszy lepszy zestaw CD+amp. Poza tym przy takim ustawieniu nie ma siły, żeby tekolumny dobrze zagrały.

Fr@ntz

"I am an audiophile"

Co do Edytona, to jakoś mało na forum osób, które się z nim zetknęły - oprócz Senicza.

A jak sprawdziłby się model Harpii - Amstaff Mini?

Może jest ktoś na forum, kto miał okazję posłuchać?

Mistrz Waldemar to skromny czlowiek wiec .............. a co do jego glosnkow to wymagaja bardzo dobrego wzm gdyz sa nadzwyczaj dokladne i analityczne. Slychac doskonale thd i inne wady wzmacniacza. Zreszta do testow wzm idealnie sie nadaja. Tak wiec EDYTON zmusza wlasciciela ich do duzych zmain wsystemie. Bo czesto jest tak ze jak kupujacy wlaczy je u siebie doslownie zatyka go wiedza jak kiepski ma sprzet w domu. A to sie wielu nie podoba. Bo musza odnawiac zestaw. I to nie jakies tam byle co tylko naprawde dobry sprzet od zrodla po koncowki mocy. Dlatego niedzielni hiendowicze troche sie od Edytona trzymaja z daleka bo wiedza ze ich ukochane wzm i cd moga sie okazac dosc amrnej jakosci. A co do basu? w duzych edyton jest i to taki ze nie slyszalem w niczym czegos podobnego. A mam mozliwosc slucha wielu skrzyn. Malo tego Mistrz Waldemar moze strojeniem dopasowac kolumny do potrzeb kupujacego. A to wielka zaleta. Wzm do tych kolumn to musi byc jakis dobry lampowiec i nie musi byc bardzo duzej mocy bo te kolumny sa naprawde sprawne i to nie tak jak podaja inni producenci ze ich wyroby maja 92dB/1W a w pomiarach okazuje sie ze 88. Tu skutecznosc jest prawdziwa. Choc wiadomo mocna lampa mocno ozywi muze chocby na nagraniach o duzej dynamice. Oczywiscie mozna dac wzm na tranzystorach lub scalakach ale musi to byc super liniowy uklad. Tak zwane gacki obnazane sa bezlitosnie. Sam sie troche boje jechac ze swoim nalesnikiem do Mistrza waldemara bo ....... no wiecie rozumiecie. I zrodlo tez usi byc super. CD najlepeij jak ma wyjscie na lampach bo brzmienie wyjscia na OP wyraznie slychac. Tak wiec EDYTONY to kolumny dla prawdziwych audiofili. Ktorzy nie boja sie wyzwania ze zmiana reszty sprzetu po wprowadzeniu w sytem kolumn EDYTON.

• Redaktorzy

sprocket - to nie logówka tylko albo klimatyzator, albo piecyk. Jeden z moich kumpli też sobie kupił mieszkanie w którym ciepła woda i ogrzewanie "idą" przez piecyk gazowy zamontowany....... w kuchni będącej aneksem dużego pokoju. I takie cuda są w nowym bloku !!

Fr@ntz

"I am an audiophile"

• Redaktorzy

więcej równie ciekawych ustawień znajdziecie na stronce podenej d prawym dolnym rogu powyższej fotki:

Ukryta Zawartość

a poniżej jedno z moich ulubionych (kolumny MBLa mają woofery z obu stron)

post-2651-100001338 1170307396_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Fr@ntz

"I am an audiophile"

senicz, 20 Gru 2006, 09:50

>Mistrz Waldemar to skromny czlowiek wiec ...... a co do jego glosnkow to wymagaja bardzo

>dobrego wzm gdyz sa nadzwyczaj dokladne i analityczne. Slychac doskonale thd i inne wady

>wzmacniacza. Zreszta do testow wzm idealnie sie nadaja. Tak wiec EDYTON zmusza wlasciciela ich do

>duzych zmain wsystemie. Bo czesto jest tak ze jak kupujacy wlaczy je u siebie doslownie zatyka go

>wiedza jak kiepski ma sprzet w domu. A to sie wielu nie podoba. Bo musza odnawiac zestaw. I to nie

>jakies tam byle co tylko naprawde dobry sprzet od zrodla po koncowki mocy. Dlatego niedzielni

>hiendowicze troche sie od Edytona trzymaja z daleka bo wiedza ze ich ukochane wzm i cd moga sie

>okazac dosc amrnej jakosci. A co do basu? w duzych edyton jest i to taki ze nie slyszalem w niczym

>czegos podobnego. A mam mozliwosc slucha wielu skrzyn. Malo tego Mistrz Waldemar moze strojeniem

>dopasowac kolumny do potrzeb kupujacego. A to wielka zaleta. Wzm do tych kolumn to musi byc jakis

>dobry lampowiec i nie musi byc bardzo duzej mocy bo te kolumny sa naprawde sprawne i to nie tak jak

>podaja inni producenci ze ich wyroby maja 92dB/1W a w pomiarach okazuje sie ze 88. Tu skutecznosc

>jest prawdziwa. Choc wiadomo mocna lampa mocno ozywi muze chocby na nagraniach o duzej dynamice.

>Oczywiscie mozna dac wzm na tranzystorach lub scalakach ale musi to byc super liniowy uklad. Tak

>zwane gacki obnazane sa bezlitosnie. Sam sie troche boje jechac ze swoim nalesnikiem do Mistrza

>waldemara bo ....... no wiecie rozumiecie. I zrodlo tez usi byc super. CD najlepeij jak ma wyjscie

>na lampach bo brzmienie wyjscia na OP wyraznie slychac. Tak wiec EDYTONY to kolumny dla prawdziwych

>audiofili. Ktorzy nie boja sie wyzwania ze zmiana reszty sprzetu po wprowadzeniu w sytem kolumn

>EDYTON.

senicz --> znaczy się że zamierzasz resztę toru wybierać po zakupie tych EDYTONÓW?

Coś o lampach piszesz a ten Twój naleśnik jak wieść gminna niesie to raczej krew cieknąca z uszu ;)

zdezi

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.