Skocz do zawartości
IGNORED

Mały dylemat (fotka)

hazel

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Postanowilem zajzec do środka wzmacniacza( ah tak młodziencza ciekawosc) i gdy rozkrecilem wzmacniacz to ujzalem kilka plam niedaleko kondensatorów, wyczyscilem to z latwoscia ale postanowilem jeszcze pstryknac fotki, niestety na fotkach juz wiekszosc jest wyczyszczona ale jeszcze zostalo kilka plamek wiec pokazuje je na zdjęciu. Dodatkowe 2 pytania to takie czy kondensatory są orginalne jakie byly produkowane w tych wzmacniaczach? (Sony TA-F530es) Moge dac fotki z innej perspektywy jesli trudno jest odgadnąc. I czy zaznaczone wtyczki na zdjeciu to do czegoś służą? Czy tam coś mogło byc? Dziekuje za wysłuchanie i czekam na odpowiedzi :P z pozdrowieniami zaciekawiony młodzieniec..

Tu jest link do dużego zdjęcia jakby ktoś chciał :)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-9084-100001371 1170307343_thumb.JPG

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/30314-ma%C5%82y-dylemat-fotka/

Tylko ze niewiem czy popuścily czy poprostu poprzedni właściciel był bambrem i sie niewylalo tam mu cos.. A co do kondensatorów to niewydaje mi sie zeby chyba były spuchnięte, daje zdjecie z innej perspektywy.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Nowe odkrycie na niektórych kablach.. Poprostu widze ze bede mial duzo czyszczenia.. Teraz sie denerwuje czy to czasem poprzedni własciciel tak niedbal o wzmacniacz czy poprostu coś sie wylalo z kondensatorow kiedys i tak osadzilo sie? Zamieszczam fotke i dziekuje z góry za pomoc :)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Koniecznie obejrzyj druk! W moim transceiverze niewiele kropel wody, tyle że niezauważonych, zrobiło totalny fajans. Przy przepływie prądu zrobił się elektrolit i po urządzeniu, ale wcale nie wyszło to od razu.

Jeśli nad tymi plamami są otwory, to jest szansa, że to tylko pojedyńcze krople jakiegoś szlachetnego trunku:)

Duże kondy były kiedyś przyklejane żywicą, ale tu były chyba cybanty.

Nastepne zdjęcie.. Co to jest za dziwne tworzywo czy cos? Troche tego jest na kablach itp.. Jestem totalnie ciemny w tym temacie :(

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Kondensatory często się klei, nie tylko żywicą, czasem jest to coś silikonopodobnego, czasem coś jak butapren.

Przy produkcji maszynowej często "przy okazji" klei się wszystko do okoła.

Jeśli to coś jest "wodozmywalne" to klej to nie jest, jeśli schodzi tylko mechanicznie to bym stawiał na klej.

Ale raczej nie masz się co martwić, kondensator to nie wiadro i wątpie, żeby tak duże ilości się z niego wysdostały.

Troche poczyscilem :) jednak to nie z kondensatorów tylko jakis chyba poprostu zaschniety brud :) dołanczam nowe 2 fotki bo upatrzylem cos i niewiem czy to cos jest ułamane czy nie.. wyglada jakby bylo kawalek plytki ulamanej albo moze juz tak farbycznie robili.. i zdjecie number two czyli do czego mogą słuzyc te wtyczki? :) Jeszcze raz dziekuje tym którym chce sie pisac na moje bez sensowne pytania :P jestem mlody wiec pytam, musiscie mi to wybaczyc :P

Pozdrawiam!

Ukryta Zawartość

post-9084-100001354 1170307369_thumb.JPG

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

AHa czyli jestem spokojny.. :) A niewiecie może gdzie by dało rade kupic orginalną gałke od podglasniania do Sony ? Dziadek powiedział ze mi moze wytloczyc ładnie na tokarce aluminiową gałke tylko niewiem jak bedzie z pomalowaniem jej na kolor czarny zeby bylo ładnie.. CO sądzicie na ten temat?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.