Skocz do zawartości
IGNORED

Problem z kinem Sony HT SF 1000

homar100

Rekomendowane odpowiedzi

Kilka dni temu kupiłem kino domowe Sony HT SF 1000. Okazuje się ,że poziom wysokich tonów jest żenująco niski mimo podbicia ich o max +6dB dotyczy to sygnałów z tunera,CD,TV,DVD. Rozumiem.ze za tą cenę nie mogę wymagać żadnych cudów (1700zł) ale, mimo wszystko nie może grać jak owinięty w kołdrę. Dla porówniania użyłem zepołów głośnikowych Cantaro 200 firmy Akustyka oraz m-Audio HSC8800. Potwierdziło to, że coś jest nie tak o zgrozo z cyfrowym wzmacniaczem S-master. Moje pytanie to jak dostać się do menu serwisowego jeśli takie jest albo cokolwiek innego co podniesie średnie i wysokie pasmo.

https://www.audiostereo.pl/topic/30315-problem-z-kinem-sony-ht-sf-1000/

moze masz włączoną opcję wyłączającą regulację tonów ?? więc sprawdź czy nie masz ustawionego dźwięku na direct albo ew. source direct, pure direct, u mnie w denonie np nazywa się to "tone def. " :))

Przepraszam, że dopiero teraz kontynuuję rozmowę, ale musiałem na chwilę odejść od kompa.

Maksymalna regulacja tonów niskich i wysokich to +/- 6 dB i to podniosłem na maxa. Działa to w opcji DOLBY PROLOGIC II. Regulacja jest słyszalna, ale tak mało, że prawie nie mozna jej wyczuć. Oszukałem trochę autokalibrację zatykając głośniki średnio- i wysokotonowe, znowu trochę pomogło, ale w porównaniu z jakimkolwiek tanim sprzętem, to żenująco mało.

Porównywałem u sąsiada za ścianą ONKYO TX SR 603E i na tych samych ustawieniach gra zupełnie inną historię. Albo ten sprzęt wywalę na złom, albo jest gdzieś jakiś myk o którym nie wiem, poza tym szkoda kasy. Dzięki za zainteresowanie.homar100

P.S. Być może te typy tak mają i nie ma się co podniecać . Wiadomo, że SONY zdefragmentowało rynek dla popularnego odbiorcy, ubierając swoje produkty w chwytne slogany"S - master". Być może nic się nie da z tym zrobić, pomijając menu serwisowe, może w nim coś jest.?? Natomaiast nigdy nie sądziłem, że SONY tak nisko upadnie. Z tego wynika tylko tyle, że nieświadomie kupiłem popularny sprzęt, będąc, jak mi się teraz wydaje audiofilem.Jeśli ktoś coś wie o tym sprzęcie, to proszę o pomoc.

no raczej z ampli jest wszystko ok, różnica powinna byc mocno słyszalna, może w dolby prologic nie działa regulacjia ? spróbuj przestawic na stereo

a sprawdziłeś czy nie masz ustawionej tej opcji o której pisałem we wcześniejszej wiadomości ??

PS jakie masz kolumny ?

Sony zdecydowanie schodzi na psy - to już cień tylko dawnej świetności.

"Bits are bits, right? Wrong! 

If you can't hear the difference between cables, DACs, etc. - count yourself lucky. Your audio life is much simpler."

Konkluzje:

- kombinowałem jak koń pod górę, aby to ustrojstwo grało,niestety nie gra i nie będzie jak bym tego chciał .

W końcu zadzowoniłem do serwisu autoryzowanego, aby mi na to coś poradzili, nie odmówili, ale stwierdzili, że " te typy tak mają". Potem poszedłem do sprzedawcy . No i trafiłem na spoko kolo.I to był pierwszy człowiek który wiedział o czym mówię. Stwierdził, że taka plastikowa masówa z Tajlandi nie ma prawa pożądnie grać./ te słowa kieruję, ku przestrodze potencjalnym nabywcom/.

Kolo zaproponował wymianę na coś lepszego. Wybór padł na "Pionka" tzn. VSX-1016V. Kosztuje znacznie więcej, ale nie będę ryzykował drugi raz.

Czasami tak bywa, że jeśli nie ma 5 tysięcy na sensowny sprzęt, to lepiej odłożyć 3 tys., ale nie kupować za 1500 zł. Dziękuję uczestnikom forum za cenne opinie. Pozdro homar100

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.