Skocz do zawartości
IGNORED

format filmu HD w mkv

qot

Rekomendowane odpowiedzi

wpadł mi w rece film HD w formacie mkv - film przy odtwarzaniu bardzo sie zacina - czy jest jakiś kodek lub player który pomógł by odtworzyc ten film płynnie ?? moze ma ktoś jakiś sposób ? ( poza zakupieniem komputera 4 GHz + 3 Giga ramu )

https://www.audiostereo.pl/topic/30325-format-filmu-hd-w-mkv/

filmw HD można zakodować w prawie każdym kodeku, nie tylko x264 (tak dla przypomnienia - xvid wcale nie musi kojarzyć się z gorszą jakością...)

Sprzętowo x264 (format matroska - mkv) sprzętowo obsługują karty GF.

U mnie na leciwym sprzęcie - Athlon 64 +3GHZ, GF6600GT filmy chodzą aż miło. Procek więc niewiele ma tu do powiedzenia.

Nawet udało mi się zmusić AllPlayera, aby poprawnie odtwarzał ten format (z napisami), co na moim systemie było nie lada wyzwaniem.

Osoboście preferuję rozwiązanie, z wyłączoną opcją x264 w ffdshowie.

W plikach *.nfo, które można często pobrać z sieci p2p (obok plików mkv) z reguły podają jakie optymalnie zainstalować kodeki.

Patrząc na jakość kodeka x264 zastanawiam się czy światu rzeczywiście są potrzebne nowe nośniki HDVD czy Blue-ray.

Na poczciwym DVD-9 bez problemu zmieści się film 720p w formacie mkv.

Nowe nośniki są potrzebne.

Na płycie DVD film 1280x720 będzie jedynie dobrej jakości ( wiele zależy od długości ) [np. shrek HD jest BDB ale Gladiator już nie - choć lepszy niż standardowe PAL DVD ). W 1920x1080 już zupełnie nie wejdzie na DVD film rozsądnej jakości np. dwugodzinny.

jak narazie "amatorszcze" w HD ... gdze musze odznaczyc ten plik x264 ? czy to ma wpływ na jakosc wyswietlania ? Mój Player VLC ( którego uzywan do odtwarzania materiałów HD ) nie czyta poprawnie napisów ... moze na to tez jest jakaś metoda ??

Co do jakości kodeków odsyłam na forum Doom9. Był tam test porównawczy H264, x264, Xvid i DivX. Dla leniwych podam, że DivX jest daleeeeeko na końcu (może jedynie w filmach animowanych stara się dotrzymać kroku pozozstałym). Xvid jest bezapelacyjnie lepszy (nawet często z nowszymi kodekami nieźle sobie daje radę). Na czele są x264 i H264.

Co do odtwarzania na kompie. Najlepiej zaopatrzyć się w Media Player Classic wraz z CoreAVC, ffdshow, vsfilter (do napisów) i CoreAAC (jeśli mamy filmy z dźwiękiem AAC).

Po zainstalowaniu tego musimy wejść w ustawienia ffdshow i wyłączyć obsługę x264 - lepiej sobie z tym radzi CoreAVC.

Ja mam poczciwego Bartona 2500@3200, bez wspomagania sprzętowego i wszystkie 720p chodzą bez zacinania.

Gwoli wyjaśnienia:

mkv - to jedynie kontener czyli mówiąc krótko sposób na upakowanie treści audio wideo zapewniający odpowiednią między nimi synchronizację. Podobnie jak avi, mkv umożliwia splecenie w jedno archiwum ścieżki wideo (różnie kodowanej, nie tylko H264) i wielu ścieżek audio (również różnych) przy czym mkv jest daleko bardziej zaawansowany, umożliwia m.in. dodanie wielu napisów z własnymi fontami, konstrukcje menu, obsługuje znacznie więcej różnych formatów strumienia wideo.

Żeby odtworzyć mkv potrzebny jest w systemie tzw, splitter. To takie coś co rozdzieli poszczególne strumienie i prześle je do odpowiednich kodeków. Polecam w tym celu: Haali Media Splitter.

Natomiast w dziedzinie dekoderów wideo dla materiału HD nadal uważam, że rządzi CoreAVC. Kodeki odwołujące się do funkcji wspomagania sprzętowego np.: Cyberlink H264 Decoder cierpią na problemy kompatybilnościowe.

Najlepszym playerem HD jest według mnie MediaPlayerClassic. Daje on pełną kontrolę nad grafem, ma już wbudowane splittery (ale nie ma problemu z wymuszeniem zewnętrznych) i niektóre dekodery (np: MPEG-2), kontroluje również render target umożliwiając np.: wymuszenie na karcie graficznej odpowiedniego trybu resizera dla nakładki VMR czy też wybór mojego ulubionego: Haali's Video Renderer. Generalnie, bardzo zachęcam.

H.264 to standard nota bene o dość osobliwej przeszłości, który posiada kilkadziesiąt różnych implementacji programowych. X.264 jest tylko jedną z nich. Dla niskich bitrate (okolice 4000, 5000 kbps) rządzi, im jednak wyżej tym różnice w stosunku do XVID się zacierają. Zawsze jednak XVID będzie miał na moje oko swoisty "nalot" pochodzący z modelu psychowizualnego. To może być nawet przyjemne w odbiorze ale od wzorca odleglejsze.

A na czym polega to chodzenie gorzej i czy masz taką konfigurację programową jaką polecam (Haali Media Splitter, CoreAVC, MPC)?

Często przycinanie na plikach mkv, a nieprzycinanie na avi wynika z marnego splittera. Szczególnie jeżeli ścieżka dźwiękowa jest nietypowa...np DTS.

Czego używasz do multipleksacji: MKV Toolnix?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.