Skocz do zawartości
IGNORED

6N13S Single Ended - wasze doświadczenia

uwe300

Rekomendowane odpowiedzi

wiem wiem. bawilem sie ta lampka--tragedia pod wzgledem parametrow. lepiej zlozyc w ciemno ze schematu i nic nie mierzyc bo mozna sie zalamac. chyba ze trafilem takie egzemplarze tych stabilizatorkow z miga

bartsx

Co do tych rozrzutow to przy polaryzacji automatycznej takich mega problemow chyba nie bedzie, ten twoj OTL mnie zaciekawil :) 8x2.5Ax6.3V=130W samego zarzenia :D moze dokupie tych 6n13s i sprobuje chociaz jeden kanał :)

piffko jak najbardziej aktualne, miedzy swietami-sylwestrem moze :) to sie obgada koncepcje... moze jakis wspolny projekcik :)

jednak tak realnie patrząc... OTL 2lampy po dwie triody na polowke zasilania czyli pracujac w A klasie przy pradzie spocz kolo 70mA mamy przy tych 60V do dyspozycji jeszcze max 150mA co na 2 triody daje 300mA i 0.72W na 8R...

tak tak. ale sam przecierz porzuciles swoj projekt i gdzies lezy w piwnicy---nie skonczony !!!!!!!!! gdzie to pisales wiec nie marudz i sie zabieraj do skladania slij foty pomiary, oczywiscie bez schematu bo taka wiedza to nie dla takich ciemnych mas jak my .

zrobilem posluchalem i odstawilem. Powod prozaiczny. W lato temp zbyt wysoka. Co bym radzil to uzyc El509 lub 6p45s choc duzo gorsze te ruskie. Przy bardzo glebokim sprzezeniu mozna obnizyc bias do 50-100ma na cala koncowke. Ale potrzeba duze nfb. tak ze 40-60dB. Warto tez sprawdzic czy czasem koncowka nie generuje na UKF choc wydaje sie ze wszystko jest dobrze. W przypadku EL509 najwazniejsze sa dlawiki w anodach i ekranach no i .................. zreszta co ja wam bede tlumaczy sami wiecie no nie?

• 4 lata później...

ja zrobiłem se na tych lampkach, ale sugerował bym podwójny stopień napięciowy z jakąś mocną lampką przed 6N13S, najpierw zrobiłem według schematu Liliput i to nie grało, a potem zrobiłem według własnego pomysłu z jakąś ruska na wstępie ( chyba 6N1P lub 6N2P nie pamiętam dobrze ) i 6N6P i bez sprzężenia zwrotnego grało super ! Ja miałem zasilanie 250 V - trochę dużo , ale przy autobiasie nie było źle. Pamiętam , że robiliśmy zawody amplitunerów i kolumn i jak wykopałem go ze schowka i podłączylisli pod Avance 503 to wszystkim nam szczęki poopadały , ja też nie spodziewałem się takiego dobrego dźwięku. Trafa maiłem z Zatry pierwotnie do "diabełków z rogami"

Potem zamówiłem trafa do Push-Pulla i jeszcze go nie poskladałem, ale napewno złożę :-) może zimą...

ja zrobiłem se na tych lampkach, ale sugerował bym podwójny stopień napięciowy z jakąś mocną lampką przed 6N13S, najpierw zrobiłem według schematu Liliput i to nie grało, a potem zrobiłem według własnego pomysłu z jakąś ruska na wstępie ( chyba 6N1P lub 6N2P nie pamiętam dobrze ) i 6N6P i bez sprzężenia zwrotnego grało super ! Ja miałem zasilanie 250 V - trochę dużo , ale przy autobiasie nie było źle. Pamiętam , że robiliśmy zawody amplitunerów i kolumn i jak wykopałem go ze schowka i podłączylisli pod Avance 503 to wszystkim nam szczęki poopadały , ja też nie spodziewałem się takiego dobrego dźwięku. Trafa maiłem z Zatry pierwotnie do "diabełków z rogami"

Potem zamówiłem trafa do Push-Pulla i jeszcze go nie poskladałem, ale napewno złożę :-) może zimą...

acha, do zasilania stopnia napięciowego polecam stosować podwajacz lub nawet potrajacz napięcia, nie będzie wtedy problemów z wystarczającym wysterowaniem lampy mocy

do zasilania stopnia napięciowego polecam stosować podwajacz lub nawet potrajacz napięcia

ha ha ha ha

Każdy walczy o JAKOŚĆ, nawet niektórzy stabilizują i filtrują żarzenie, a Ty proponujesz taki paździerz ?

Żenada.

a tu macie schemat hitu z mega-bazaru lat 90-tych - stadionu 10-lecia, "priboj" chodził po 200zł

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

czniać to . . . jak mawia prawdziwy noblista - jadem na ryby

podwajacz dobrze potem odfiltrowany lub nawet stabilizowany nic nie zepsuje , a na 90V nie zrobi sie sterowania do 6N13C - w MA 845 też był podwajacz a wzmacniacz po mojej przeróbce grał znakomicie , ale nie upieram się ,że to najlepsze rozwiązanie , napewno lepszy podwajacz niż 90V :-)

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.