Skocz do zawartości
IGNORED

yamaha rxv459 + PC....problemy :(

majmaj

Rekomendowane odpowiedzi

witam wszystkich serdecznie i bardzo prosze o rady.

od wczoraj mam Yamahe rxv 459 jest polaczona z moim PC kabelkiem coaxialnym, yamaha rozpoznaje flage dolby (nie wiem dlaczego ale przez PowerDVD juz nie posiada flagi :/ co jest wielkim problemem bo na tym programie ogladam filmy DVD a jesli film w formacie dolby puszcze przez subedit to jest Ok)

po właczeniu muzyki w fomacie DTS słysze tylko szum (po właczeniu przez powerDVD) zainstalowałem jakies kodeki do winampa DTS i udało mu sie odtworzyc (tzn była słychac muzyke) ale na ampli mnie pojawiłą mi sie flaga DTS'u.

kto wie co moze byc nie tak??

https://www.audiostereo.pl/topic/30374-yamaha-rxv459-pcproblemy/

Ustaw sterowniki karty na wyjscie spdif nie wiem jak wyglada konfiguracja power dvd(ale tam tez powinno byc ustawienie dzwieku przez spdif)w programie WinDVD wyglada to nastepujaca wchodzisz w menu konfiguracja ustawiasz jak na zdjeciu i po problemie.Konfiguracje ffdshow do divx(do dolby) pokazywalem w innym watku

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

u mnie w WinDVD wyglada to tak i nie dziala :( tzn dolby jest ale DTS juz nie (tylko szum)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Kolego nie (cenzura)po co obsluga sprzetowa dtsu chlopak puszcza sygnal przez cyfrowe lacze i dekodowaniem dtsu zajmnie sie jego amplituner.Osobiscie korzystam z takiego rozwiazania a moja karta nie obsluguje sprzetowo dtsu dolby itp na dodatek jest zintegrowana ale optyka ma.Akceleracja nie jest potrzebna pozatym windvd potrafi odczytac zapis dts (WERSJA PLATINUM)

Ja mam tak że koncerty nagrane w DTS puszczam przez SPDIF czyli kablem cyfrowym i amplituner dekoduje DTS - wyskakuje przy tym znaczek na amplitunerze. Mam niektóre płyty ściągnięte z netu w DTS, ale też mam szum przy puszczeniu przez SPDIF :/ i nie wiem czemu. Wtedy zmieniam na analogowe, czyli karta dźwiękowa dekoduje DTS, akurat mam Audigy 2 ZS z tym dekoderem, więc w taki sposób odtwarzam, chociaż ampli powinno to odtworzyć.

• 2 tygodnie później...

ale teraz to juz trace głowe:

Nagrałem to na plytke za pomoca nero jako audio cd włozylem plytke do napedu PC i co zobaczylem przez winDVD, nie było dzwieku ale na ampli pokazało sie DTS i te 6 kwadratów ale wszystko migało (tak jak by chwilke odbierało chwilke nie) kurde co jest? jak w winDVD wyłaczylem spdif i dałem analog to grało to ale jako zwykle stereo.....

co jest nie tak?????

-> majmaj

Nie martw się, u mnie też dts na kompie nie działa jak należy. Fakt, nie próbowałem w sumie tego naprawiać, ale przy standardowych ustawieniach (przy których dolby digital działa prawidłowo) też są problemy.

Odpal google, szukaj i walcz. I nie martw się, to nie jest wina ani Twojej Yamahy, ani też PC (prawdopodobnie ;). Winny jest w sumie prawie napewno soft i jego ustawienia.

Pozdrawiam.

Once a CD or download is converted to FLAC, the only way you can achieve the superior sound of WAV files is to go back to the original CD or source for a new rip or WAV download. - "The Absolute Sound" - Charles Zeilig, Ph.D., and Jay Clawson

Jaki dolby w jakich grach?

Once a CD or download is converted to FLAC, the only way you can achieve the superior sound of WAV files is to go back to the original CD or source for a new rip or WAV download. - "The Absolute Sound" - Charles Zeilig, Ph.D., and Jay Clawson

Nie wydaje mi się, żeby w grach możliwy był dźwięk dolby digital. Może jest to jakis rodzaj dolby surround w czasie rzeczywistym uprzestrzenniający dźwięk, podobnie jak np. EAX. Twój amplituner w tym przypadku będzie jednak widział normalny dźwięk stereo PCM, a nie dolby digital.

Nie ma znaczenia, czy jest to dźwięk cyfrowy, czy nie. Cyfrowo możesz przesyłać nawet dźwięk monofoniczny.

Jesteś na 100% pewien, że w tej grze jest Dolby Digital? A nie jakiś Dolby Surround, Virtual Dolby czy jakieś coś innego? Co jest dokładnie napisane w menu?

Ale nie masz napisane, że jest to Dolby Digital, tak? Czyli nie oczekuj tej flagi na wyświetlaczu amplitunera. Dolby to nazwa laboratorium (firmy), która opracowała i sprzedaje właśnie takie standarty, jak Dolby Digital, Dolby Surround, Virtual Dolby, a wcześniej w magnetofonach Dolby B, Dolby C, Dolby S.

To, że wybierasz w menu coś, co ma w nazwie Dolby, nie musi znaczyć, że wybierasz cyfrowy system kodowania wielokanałowego Dolby Digital.

No to nie wiem. Para buch, google w ruch...

też mam YAMAHĘ model 650 i jak kolega Raptor99 Blastera 2 ZS i te same cyrki się dzieją płyta niby demo DTS a kupa...szumy albo nic. A ustawiałem już praktycznie wszystko - przynajmniej tak mi sięwydaje

Czy jest ktoś tutaj komu to wszystko hula jak należy ??

A z drugiej strony zastanawiałem się nad jakością dźwięku i obrazu z czytnika DVD w kompie czy nie wyjdzie na to samo ( lub zdrowiej ) jak się zainwestuje w DVD marki MANTA czy HOMETEH lub coś podobnego w okolicy 150zł które podłączymy sobie kabelkiem 0,5m a nie kilku metrowym SPDiF z naszego PC i będziemy siędzieszyć DTS-ami i innymi przestrzennymi efektami + DIVX i inne takie tam ??

pozdr

• 4 tygodnie później...
  • 8 miesięcy później...

U mnie Yamaha RX-V459 podłaczona jest do kompa SPDIF (SB Live!) i powiem tyle, że wiele zmieniają sterowniki.

*Na podstawowych sterownikach windowsowskich mam DD i DTS w Power DVD Deluxe (oczywiście w audio wybrane SPDIF) oraz w All Playerze (odpowiednia konfiguracja w sterownikach K-Lite Codec Pack tj. AC3 filter). Winamp za cholere nie che mi odtwarać w DD plików z rozszerzeniem *.ac3 nawet po wgraniu odpowiedniego plugina.

*Po wgraniu sterowników Sound Blastera (najnowszych) do karty dźwiękowej mam już tylko dźwięk dwukanałowy - wszędzie :(

*Po wgraniu sterowników KX jeszcze gorzej bo już zamiast dts mam szum.

Oczywiście próbowałem wszelkiej maści ustawień.

Wniosek: powrót do początku.

Odnośnie dźwięku 5.1 z gier. To można:

*analogowo ale wtedy jeden wtyk zajmuje mi SPDIF (oszczędne i niepraktyczne jak widać rozwiązanie Creative) i wtedy też lipa

*cyfrowo przez SPDIF za pomocą programiku redocneXk - mi nie wyszło, bo nie uruchomił się ale jak komuś się uda prosze o powiadomienie, bo wkur... mnie to że standard DD czy DTS jest od lat a producenci sprzętu i oprogramowania komputerowego zaspali

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.