Skocz do zawartości
IGNORED

Bufor lampowy

marcinw899

Rekomendowane odpowiedzi

Wszystko zalezy w jakim stopnu siedzą.

E88cc moga pracowac przy znacznie wyzszym napięciu , pewnie że resurs bedzie krótyszy ale dla lampy która w nominalnych warunkach ma pracowac powyżej 10 tys h niema to znaczenia. I tak to będzie kilka lat grania przy przecietnej częstotliwości odsłuchu.

moim skromnym zdaniem lepsze wykorzystanie obu połowek lampy da schemat o topologii jak na poniższym schemacie. potencjometr można wstawić przed pierwszą lampką. to klasyczne rozwiązanie sprawdziło się u mnie już wiele razy.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

senicz a teraz wytłumacz - dlaczego układ odwracając fazę nie nadaje się do zastosowania ;) . Jeśli nie potrafisz się wycofać lub uzasadnić tego to będzie po prostu przykre. I napisz to w zrozumiały języku ;)

"Jakkolwiek będzie - będzie inaczej, aniżeli sobie wyobrażamy - ponieważ między Dobrem a Złem znajdujemy się w życiu i w świecie

wielowymiarowym,w którym dokumentnie pomieszane jest Przypadkowe z Nieuchronnym."(S. Lem 1999)

ja wiem ale ty piszesz głupoty :)

"Jakkolwiek będzie - będzie inaczej, aniżeli sobie wyobrażamy - ponieważ między Dobrem a Złem znajdujemy się w życiu i w świecie

wielowymiarowym,w którym dokumentnie pomieszane jest Przypadkowe z Nieuchronnym."(S. Lem 1999)

ps. kol. Kuleszy wzmacniacze to wiem jak chodzą ale Twój to podobno taka popierdziawka :)

To jest cały problem z Seniczem, dużo pisze , drażni , szydzi z innych ale jak dojdzie co do czego to ucieka lub odwraca kota ogonem.

Przykry egzemplarz.

Na lampach to on może i się zna , ale tych jarzeniowych z sufitów Trimexu....

=====================

Co odwraca fazę a co nie to chyba widać bez komentarza .

>Marcin

Daj znac jak poszło ?

Tak poza tym aby Senicz mógł obgryzać paznokcie , oto schemat bardzo dobrze znanego układu w Niemczech.

Bardzo dobrze to gra.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Określenie bufor jest takie sobie ...trochę przeinaczone.

Output buffer oznacz wtórnik wyjściowy , innymi słowy wyjściowy wzmacniacz dopasowujący.

Zadaniem takowego jest wysterowanie linii po jak najniższej impedancji. Im jest ona niższa tym jest mniejsze oddziaływanie zewnętrznych pól zakłóceniowych.

Tu faktycznie mamy do czynienia o ile jest to układ typowy ze wzmocnieniem bliskim jedności.

ps. jeśli szukać czegoś niezwykłaego tu ludo na triodzie opracował takowy bufor do karty dźwiękowej. Ludo to GOŚĆ.

duotrioda na wejściu + kilka tranzystorów + bufor na mosfetach. Ciekawe efekty wystąpiły po wpięciu tego bufora na mosfetach. Można czepiać się stopnia skomplikowania ale ... realizacja pomysłu świetna. Ktoś inny może powiedzieć, że lepiej i łatwiej zrobić np. na opa627 i BUF 634, ale tamto to taka ciekawostka i układowo niezłe cacko.

>Mateusz_W

Tak przerób.... daj znać jak ci poszło.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

R102 i 107 możesz dać 100k , ale w tedy musisz zwiększyć wartości kondziorów sygnałowych na min 680n...do 1u.

Przy tych niskich napięciach ...możesz dać idealne do tego smd na 63 i 100 V. 5% są po 15% a 1% po 40gr., i są bezindukcyjne.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.