Skocz do zawartości
IGNORED

Bufor lampowy

marcinw899

Rekomendowane odpowiedzi

zakupiłem juz trafo i kilka innych części.

mam bardzo podobne trafo do tego ze zdjęcia.

dolne uzwojenie jest z grubego drutu, a górne z cienkiego.

czy 230 v podłącza sie do tego uzwojenia z grubego drutu?

zakupiłem juz trafo i kilka innych części.

mam bardzo podobne trafo do tego ze zdjęcia.

dolne uzwojenie jest z grubego drutu, a górne z cienkiego.

czy 230 v podłącza sie do tego uzwojenia z grubego drutu?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

>marcinw899

Przewaznie jest odwrotnie, tzn. cienkie idzie pod 230V. Ale lepiej uwazaj bo ta zabawa moze sie zle skonczyc!!!!

ps. jakos to sie sprawdzalo przez pomiar rezystancji uzwojen- pierwotne

Gruby - wtórne. Cienki - pierwotne. Rezystancja pierwotnego jest zawsze większa (znacznie!) od rezystancji wtórnego (grubszy drut - mniejsza rezystancja z metra)... w przypadku traf EL i normalnych napięć. W przypadku gdy mamy np. trafo do lampowca, gdzie może być napięcie anodowe zbliżóne do sieciowego, a nawinięte cieńszym drutem - będzie miało większą rezystancję :)

Mam pytanie do kolegów.

Tak się składa, że przed świętami zrobiłem ten sam bufor, który składa marcinw i jestem z niego bardzo zadowolony.

Na dzień dzisiejszy jednak mam go włączonego na wyjściu CD, czyli po wzmacniaczach operacyjnych. Tak sobie myślę, że jeden wzmacniacz można by pominąć (1/2 OPA w każdym kanale). I tu moje pytanie: jak "ożenić" posiadany bufor lampowy z odtwarzaczem by pominąć ten bufor na wzmacniaczu operacyjnym ?

Będę wdzięczny za sugestie.

Mała uwaga do Marcina.

Jeśli robisz ten bufor zwróć uwagę na napięcia na kondensatorach. Na jednym z kondensatorów w powielaczu, jeśli się nie mylę C3 jest około 40V (przynajmniej u mnie), tak więc wypadało by go dać na 50V a nie na 35V.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

noga nr 7

"Jakkolwiek będzie - będzie inaczej, aniżeli sobie wyobrażamy - ponieważ między Dobrem a Złem znajdujemy się w życiu i w świecie

wielowymiarowym,w którym dokumentnie pomieszane jest Przypadkowe z Nieuchronnym."(S. Lem 1999)

Ukryta Zawartość

warto kupic u niego e88c? w sklepach sa tylko JJ, a na innej aukcji (NOS) nie wysle za pobraniem:/

Ukryta Zawartość

stanley - możeż dać do masy kondensator 1 - 1,5 nF

"Jakkolwiek będzie - będzie inaczej, aniżeli sobie wyobrażamy - ponieważ między Dobrem a Złem znajdujemy się w życiu i w świecie

wielowymiarowym,w którym dokumentnie pomieszane jest Przypadkowe z Nieuchronnym."(S. Lem 1999)

Przetwornik to Tda1541A.

Po ominięciu bufora na wzm. operacyjnym dźwięk zrobił się bardziej przejrzysty, ale jak dla mnie trochę za dużo wysokich. Będę musiał dołożyć ten kondensator. Chyba, że to efekt podmiany trafa. Poprzedni 10W grzał się niemiłosiernie, dałem 12W, ale ten ma trochę niższe napięcie i w efekcie zmienił się nieco punkt pracy lampy (żarzenie doregulowałem).

>morris

Nie wiem dokladnie, kiedyś rozmawialem o tym z Molibdenem - za dużo juz nie pamietam. W kazdym bądz razie mówil cos o pradzie 4mA i napieciu ponad 2V na wyjsciu! Być moze cos przekrecilem, ale jakie to ma znaczenie jesli DAC śmigal bez zadnego opampu na wyjsciu. Faktycznie wtedy przydaje sie preamp.

>Rambo

Filtr rc przed buforem wydaje mi się niezbędny (na moje ucho). Dałem z 7 nogi układu (u mnie póki co ne5532) przez rezystor 600 om (RMGB) i kondensator 1nF (KSF) do masy, i muszę powiedzieć, że jest cudnie. Idealna równowaga tonalna, piękna barwa i prześliczne wokale. Spróbuję jeszcze dać 5534 zamiast 5532 tylko muszę zaprojektować stosowne płyteczki.

Pozdrawiam.

No tak, to były 2 właściwe kroki. Można jeszcze dla prób zbudować układ na duotriodzie np. ECC88 - tak jak zrobił Thorsten, ale bez rezystora do masy a pobrać sygnał U jak dotychczas, tj. z nogi 7, choć nic nie szkodzi porównać jak zabrzmi na rezystorze jako I/V i bezpośrednio do dac`a - choć zapwne zrezygnujesz z tego ostatniego rozwiązania. Dobranie op ampa na pewno dopełni reszty. Też lubię ostatnio ten dźwięk z lampki :)

Czy jest to poprawne podłacznie?? czy jedna dzurka ma byc nie lutowana?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Tak sobie siedzę i myślę że jeddyny problem z tymi lampami i konwersją I/V na rezystorze to napięcie na rezystorze tj. na wyjściu TDA1541, które nie powinno przekraczać według not katalogowych 25mV, a ja mam stałego 100mV + to co w amplitudzie.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.