Skocz do zawartości
IGNORED

Subwoofer do 2000zł.

robi007

Rekomendowane odpowiedzi

Po odwiedzeniu kilku salonów (byłem nawet w sklepie dla idiotów) wybrałem pardigma Ps-1200. To co mnie przekonało do niego to jego potęga w KD. Drugi po nim JBL E250 dawał też nieźle czadu, ale nie dorównuje jednak Ps-1200. Pozostałe suby czyli Dali Concept Sub, Infinity Beta SW 12 i Jamo E7 Sub były jednak słabsze od dwóch wyżej wymienionych (przynajmniej w KD). W muzyce prawie wszystkie grały podobnie (przynajmniej dla mnie) i przy szybkich utworach z basem często nie nadążały za frontami. Najlepiej w muzie wg. mnie wypadł Jamo E7, ale w KD grał dosyć słabo (nie było tej potęgi, mocy itd.). Wybrałem Paradigma Ps-1200 bo w zasadzie przy muzyce jaką słucham, sub i tak rzadko byłby wykorzystywany. Co innego w KD, tutaj musi być dobry sub, a po dzisiejszych odsłuchach jestem pewien, że dobrze wybrałem.

Tak to najczęściej działa, że sub który dobrze gra w muzyce, słabiej wypada w kinie i odwrotnie. Suby, które mogą pogodzić obie sprawy to ceny są baaardzo wysokie.

Ja to się nawet zastanawiałem czy nie kupić dwóch subów, jednego małego, szybkiego do muzyki i dużego byka do kina. Ostatecznie jednak dążę do tego aby stereo dawało radę bez suba.

Odcięcie zrobiłem w Denonie na wszystkich kolumnach na 40Hz, w subie głośność ustawiłem na godzinie 11 i teraz nawet w muzyce gra całkiem nieżle (przynajmniej na płycie Sade, gdzie jest dużo basu, ale spokojnego).

Nurtuje mnie jeszcze jedna sprawa: jak w ampli ustawiam odcięcie na 40Hz, to czy w subie działa pokrętło odcięcia (zakres w subie mam od 50-150Hz). Bo wydaje mi się że jak pokrętło ustawiam na 150Hz to sub zaczyna głośniej grać, a chyba nie powinien, jak ampli odcina do 40Hz.

Z odcięciem to są dwie sprawy.

1. Odcięcie samych kolumn czyli crossover. Odcinasz kolumny od dołu czyli np mają grać do 40Hz nie niżej.

2. Odcięcie suba czyli LFE. Ustawiasz jak wysoko ma grać sub np. do 80Hz. Powinieneś ustawić odcięcie w samym subie na maksa, a amplitunerze ustawić pożądaną wartość.Tutaj też robi się problem, bo chcąc słuchać muzyki, nie można za wysoko odcinać suba, natomiast do kina nie polecam obcinać niżej jak 80Hz, zalecane 120Hz bo do takiej częstotliwości nagrywany jest dźwięk dla kanału subwoofera LFE.

Podsumowując odciąłeś w ampli głośniki na 40Hz, ale nie wiadomo jakie jest ustawienie odcięcia dla suba.

Jeszcze jedna, ogólna uwaga, jeśli chodzi o suby polecam używane, suba ciężko zajechać, gra najczęściej znacznie rzadziej niż kolumny, a można kupić ciekawe suby nawet za 50% ceny.

Zgadzam się z opinią o L8400, natomiast jeśli szukasz czegoś nowego, to moim zdaniem warto rozważyć markę Velodyne. Super Subwoofery zarówno do kina jak i muzyki.

W razie czego zapraszamy do nas do salonu na odsłuch lub konsultację

Przyłańczam się do pytania, moja powierzchnia pokoju to 30 m ( średnio wygłuszone), też tylko do kina, pozostałe kolumny to Ushery, amplituner to Marantz SR 6008, myslę poważnie o Velodyne EQ-MAX10 9 - cena 2600 zł .

To mam dylemat, 12 jest dużo droższa, ktoś testował 10 w pokoju 30 m, nie zalezy mi, żeby burzyło ściany, bo i tak nie raz mam problemy z sąsiadką zza ściany - mieszkam w szeregowcu

• 1 miesiąc później...

paradigm ps 1000,mialem,uzywalem,nikomu nie polecam...poprzednio uzywalem pdr10 i z tego powodu kupiłem ,,większego brata,,-i jest to nieporozumienie.to nie bas a dudnienie z buczeniem.takie również ma opinie na forach zagranicznych i w pełni pokrywa się z moim doświadczeniem.mialem ps 1000 v3 i ps 1000 v2 obydwu bym nie polecil.wrocilem do pdr 10 i dokupiłem drugi taki sam . z dwoma byłem zadowolony...

• 2 tygodnie później...

Ja kupilem wczoraj przez internet SVS PB1000 zobaczymy jak wypadnie? wczesniej mialem JBL ES 250 ale trafo padlo po 3 latach.Pokoj mam nie duzy okolo 25 m2. Szloda tylko ze SVS nie ma przedstawicielstwa w Polsce, mogli by byc alternatywa dla Rela i Velodyna.

Oczywiście, że PDR10 jest lepsza od 1000. Też się o tym przekonałem. Polecam subwoofer Paradigm PDR10, albo nawet dwa (stereo).

Kolumny: Monitor Audio PL500II oraz Franco Serblin Accordo Essence ::: Wzmacniacz: VTL MB 185 Series 2 Monoblock ::: PRE: Lamm LL2.1 :: DAC: DIY by Pan Waldemar + Audiobyte Black Dragon ::: IC: Audioquest SKY DBS 72V, Van Den Hul The D-102 III XLR Głośnikowe: Transparent Audio Reference 2x4m, Coaxial: Apogee Wyde Eye + WBT Nextgen 0110Cu::: Zasilające: Shunyata Sidewinder + 4x Wireworld Aurora 7.2, Ekran: Adeo Velvet 135" Projektor:JVC X7900/RS540 4K::: Amplituner:Onkyo TX-RZ50 + NAD M25 + NAD C352 Kolumny Dolby Atmos 7.4.2: Monitor Audio PL500II (front) ,Franco Serblin Accordo Essence (boki) Focal Chorus 806(tył, sufit), Monitor Audio PLC3500II (centralny), 4x SW800V (Subwoofer)

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.