Skocz do zawartości
IGNORED

przetwornik D/A z odtwarzacza CD

yayacek

Rekomendowane odpowiedzi

Naszła mnie pewna myśl.

Otóż posiadam DVD z wyjściem cyfrowym (nie optycznym) i chciałbym podpiąć go pod przetwornik D/A w odtwarzaczu CD. Odtwarzacz CD ma trochę lat ale daje sygnał miły dla moich uszu.

Czy jest jakiś magiczny sposób by sygnał jaki wychodzi po kablu z cyfrowego wyjścia z DVD trafił na przetwornik D/A w odtwarzaczu CD?

Czy wystarczy jedynie przylutować końcówkę kabla do jakiegoś komponentu w CD i po sprawie?

Czy nie załatwiłoby sprawy podpięcie kabla z sygnałem cyfrowym z DVD pod taśmę, jaką idzie sygnał z lasera w CD?

W odtwarzaczu CD padł po prostu laser (naprawa jest nieopłacalna), lecz wszystkie inne układy sa sprawne dlatego chciałbym go wykorzystać wedle powyższego opisu

-------

Uprzedzam odpowiedzi jakie moga się pojawić

- nie zamierzam kupować samodzielnego stacjonarnego przetwornika D/A

- nie zamierzam wykonywać samodzielnie ani alecać złożenia zewnętrznego przetwornika D/A

P.S.

Zaiescilem identyczny watek na elektrodzie. Ciekaw jestem gdzie beda pierwsze wpisy :)

Sprzęt studyjny i oprogramowanie studyjne. Edytory, sekwencery, stacje robocze (DAW), authoring, stoły, maszyny i linie replikacyjne.

https://www.audiostereo.pl/topic/30430-przetwornik-da-z-odtwarzacza-cd/

Witam.

Miałem podobny problem i też wpadłem na taki sam pomysł. Z takim skutkiem:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Pozdrawiam.

Ukryta Zawartość

Once a CD or download is converted to FLAC, the only way you can achieve the superior sound of WAV files is to go back to the original CD or source for a new rip or WAV download. - "The Absolute Sound" - Charles Zeilig, Ph.D., and Jay Clawson

sam tego nie zrobisz gdyz potrzebny jest uklad odbiornika spdif i dopiero sygnaly z niego moga sterowac twoim dacem i reszta ale trzeba go odciac od reszty ukladu przynajmniej wejscia.

-> senicz

Da się to zrobić "samemu". Molibden dał "sam" radę mi to zamontować. Zajęło to może z godzinkę. A odbiornik spdif można bez problemu kupić, np. tutaj:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Once a CD or download is converted to FLAC, the only way you can achieve the superior sound of WAV files is to go back to the original CD or source for a new rip or WAV download. - "The Absolute Sound" - Charles Zeilig, Ph.D., and Jay Clawson

Dzieki za wpisy - nedj, przeczytalem watek i wlos mi sie na glowie burzy. Sam tego nie zrobie, myslalem, ze sprawa bedzie banalnie prosta a jest troche skomplikowana.

Uklad odbiornika spdif - nie wiedzialbym jak to zastosowac i co z czym polaczyc.

dzieki raz jeszcze

Sprzęt studyjny i oprogramowanie studyjne. Edytory, sekwencery, stacje robocze (DAW), authoring, stoły, maszyny i linie replikacyjne.

Receiver cs8414(smd) do kupienia na allegro za ok. 40zł jak nie ma aktualnie, moge dać namiary kto ma. + ok. 10zł przejsciowka na dip - mozna zawsze polutowac na uniwersalnej jako smd.Podstawowe pytanie jaki to DAC, bo jak solidny to chyba warto.

-> yayacek, 26 Gru 2006, 19:36

Generalnie sprawa nie jest aż tak skomplikowana, jak się wydaje. Przede wszystkim należy znaleźć kogoś, kto się na tym zna i kto lubi kombinować. Potrzebna jest także serwisówka do odtwarzacza CD i ewentualnie nota katalogowa do zainstalowanego tam przetwornika. Dlatego przy dobrym CD gra jest w sumie warta świeczki, zwłaszcza, że cenowo nie jest źle - najdroższy jest właśnie wspomniany wcześniej odbiornik spdif, pozostałe elementy nie powinny zaś kosztować więcej niż 20zł.

P.S. "Generalnie sprawa nie jest aż tak skomplikowana"

Witam

Napisz może jaki to cd, na pewno ułatwi sprawę, pozatym niewiem jakie masz doświadczenie z lutownicą.

Na poczatek nie żucałbym sie na tego CS-a zastosowałbym tańszą i prostrzą kość yamahy YM3623B.

Układ jest do zrobienia.

Pozdrawiam Romek

Da się zrobić, ale przetwornik w CD dostaje 3 sygnały które są potem kodowane na 1 drut jako SPDIF (+ 1 sygnał ale o tym potem). Te sygnały to:

-SDTA - dane audio po jednej próbce kanał L i P naprzemian

-SCLK - zegar synchronizujący bity w SDTA (żeby przetwornik wiedział kiedy ma odczytać z SDTA)

-LRCK - przełącza przetworniki w kości (są 2 w kości stereo) na odbiór dla kanału P i L

Żeby je dostać z SPDIF potrzebny jest do dołożenia w CD odbiornik/dekoder SPDIF - np. CS8416 (8412 i 8414 nie są już produkowane) - o Yamasze czytałem gdzieś, że ma problemy z PLL i rzadko kto ją stosuje.

PLL w odbiorniku/dekoderze synchronizuje się do odbieranego SPDIF (czstotliwość nie jest nigdy idealna) i odtwarza te 3 sygnały i wytwarza czwarty sygnał - MCLK - też trzeba go podać na przetwornik zamiast tego z CD.

Musisz mieć karty katalogowe przetwornika i odbiornika/dekodera (do ściągnięcia od producentów) żeby ustawić taki sam format danych wysyłany przez odbiornik/dekoder jak ten jaki jest ustawiony w przetworniku bo się nie dogadają.

Bardzo dziekuje wszystkim za wpisy. Czytam i stwierdzam, ze to dla mnie czarna magia, ludzilem sie, ze sprawa bedzie prosta jak drut. Niestety dla mnie ten drut jest pokrecony i zakrecony tak, ze jedynym rozwiazaniem jest w ogole sie nie zabierac za jakakolwiek przerobke.

Zamykam tym samym temat i dzieki raz jeszcze za chec pomocy!

• 1 rok później...

Witam. Czy miałby może ktoś z Kolegów datasheet układu PD0052 Pioneera? Pełni on rolę układu spdif podobnie jak CS8412 a został pozyskany z jakiejś wieży wraz z kawałkiem płytki. Pracuje wraz z AD1865 i YM8344 i chciałbym podłączyć diody określające częstotliwość próbkowania oraz jakiś muting, bo trzeszczy przy przełączaniu sygnału. Z góry dzięki

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.