Skocz do zawartości
IGNORED

Sprzęt stereo za 6-7 tyś. do 36m2.

dirtyfrank

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

mam zamiar kupić sprzęt stereo, na razie szukam porad.

Sprzęt ma stać w pomieszczeniu 36m2 6m x 6m (zdjęcie).

Na sprzęt chcę wydać 6-7 tyś. wraz z kablami.

Preferowałbym sprzęt nowy (ze względu na gwarancję), ale nie wykluczam używanego.

Słucham alternatywnego rocka (Pearl Jam, Myslowitz, System Of A Down), trochę niujazzu, r'n'b.

Nie zależy mi na b. mocnym basie.

Mam kilka propozycji:

wzmak:

- Cambridge Audio Azur 640A v.2

- NAD C352

cd:

- Cambridge Audio Azur 640C v.2

- NAD 522

kolumny:

- Audio Academy Mimas II

- Celestion f28

- AVANCE DANA 670 AV

Jak jakieś inne propozycje to mile widziane.

Pozdrawiam i Dziękuję

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

ze względu na ustawienie sprzętu sugeruję zestaw monitury + sub w celu osiagnięcie jak najlepszej przstrzeni przy zachowaniu prawidłowego balansu tonalnego. dobór sprzetu oczywiście wedle swoich preferncji. z nadem dobrze gra epos lub AE.

propozycje sprzetowe od kolegow napewno zaraz sie posypią, ale ja w troche innej kwestii. mam powazne obawy, czy kolumny zagraja w proponowanym przez ciebie ustawieniu. kwadrat to dosc trudne akustycznie pomieszczenie i naogol trzeba sie niezle nagimnastykowac, zeby osiagnac w nim dobre wyniki brzmieniowe. ustawienie symetryczne wzgledem bocznych scian pewnie sie nie sprawdzi, ale na wszelki wypadek mozna sprobowac metody wg. cardasa. tutaj opis ustawienia kolumn w takich pomieszczeniach:

Ukryta Zawartość

inne opcje to ustawienie niesymetryczne (rozne odleglosci od scian bocznych) albo diagonalne (z rogiem pokoju na wewnatrz bazy). tak czy siak przygotuj sie z gory na dlugotrwale eksperymenty, bo latwo nie bedzie na pewno. powodzenia.

Ukryta Zawartość

czy subwoofer byłby konieczny - nie zależy mi na mocnym basie.

wolałbym razczej pozostać przy typowym stereo (dwa głośniki),

rozważałem też wcześniej (a raczej byłem zdecydowany - ale pokój się zwiększył dzięki wyburzeniu ściany) dwa stendowe głośniki - mianowicie AE Aelite2, ale nie wiem czy byłyby wystarczające mocowo do takiej wielkości pomieszczenia.

jeżeli chodzi o rozmieszczenie to jestem zaskoczony, myślałem że taki kształt pomieszczenia jest najlepszy do rozmieszczenia głośników.

z tego co czytam jest to trudne, ale chyba nie niemożliwe???

>dirtyfrank

Zaznaczam to moje subiektywne odczucia, tak więc odsłuch jest wskazany. Celestion F28 - praktycznie wszystkie Celestiony od F20 w górę to dobry wybór. Dla mnie te kolumny są maksymanie niedoceniane, a grają naprawdę dobrze, jednak musiałbyś sam posłuchać. Możesz spróbować największych F38. Co do wzmacniacza to odpuściłbym sobie wymienione przez Ciebie. W tej cenie spokojnie zmieścisz się z czymś znacznie lepszym. Przykład - Rotel przy którym CA i Nad mogą się schować:

Ukryta Zawartość

Jak już masz te 7 koła to przyjrzałbym się temu:

Ukryta Zawartość

Jeśli ten Krell jest sprawny, nie był naprawiany i pójdzie za tą cenę to jest to okazja. Musiał byś się tylko bardzo dokładnie mu przyjrzeć, bo identyczny widziałem całkiem niedawno na allegro i o ile pamiętam facet aukcję odwołał. Tak więc na dwoje babka wróźyła. Oczywiście w takim wypadku w grę wchodzi jedynie odbiór osobisty.

W reszcie coś do czego sam mam zaufanie. Co jakiś czas pokazuje się oferta na Allegro jednego z sklepów audio. Mają na zbyciu nowy AA Puccini SE. Ostatnia propozycja cenowa wynosiła niewiele ponad 3200. Rzecz warta rozważania. Jakbym nie miał MF'a to byłby to dla mnie numer 1.

Ukryta Zawartość

Poza tym możesz się rozejrzeć w ogłoszeniach na forum. Czasami w całkiem umierkowanej cenie pojawiają się np. Primare, czy też Exposure. Oczywiście możesz wybrać CA lub Nada, ale na Twoim miejscu za bardzo by się z tym nie spieszył. Moim skromnym zdaniem szkoda kasy. Wzmacniacze o których wyżej wspomniałem to znacznie wyższa półka.

p. deep

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

>dirtyfrank,

>halo halo,

>te 7 koła to ja mam na wszystko czyli wzmak + cd + kolumny + kable???????!!!

Widzę, widzę. ;) Nie zauważyłem tego nieszczęsnego CD. W takim układzie Krell odpada w przedbiegach. Poszukałbym na allegro przez najbliższe tygodnie i posłuchałbym AA Puccini + Celestion F28 + jakiś CD do 2 kzł. Co daje w sumie 7 kzł. Jak nie AA to np. Rotel. Musisz tylko sprecyzować jakiego dźwięku szukasz. Każdy z tych wyżej wymienionych klocków gra inaczej. Np. AA z lekkim ociepleniem, Rotel z dobrą podstawą basową, a dla odmiany CA to co sam wybrałeś - jasno, z mocno wyeksponowaną górną częścią pasma. Mnie to drażni, ale jak lubisz taki dźwięk posłuchaj CA.

p. deep

No i jeszcze coś. Większość wzmaków o których wspomniałem ma JEDNĄ gałę tzn. nie ma regulacji wysokich/niskich tonów. Jak lubisz kręcić gałami to może Denon z serii 1500. Na allegro można załapać w dużo niższej cenie. Tego nie słuchałem, nie się wypowiedzą Ci co mają.

Ja skończyłem kolej na innych. ;)

p. deep

Witaj,

Ja odnosnie kolumn:

w jednym z warszawskich sklepów (nie mam z nim nic wspólnego ale żeby nie być posądzonym o reklamę info o sklepie wyślę na mail'a - mój adres to [email protected]) jest promocja na Tannoy f4 - idą po 1500 / parę. Co do celestionów f38 mogę dać namiar na sklep, w którym mozna utargować do 1900 / parę z transportem. Celestionów nie słuchałem, podobno góra wyeksponowana czego się przestraszyłem - mogą grać zbyt agresywnie. Polecam tannoy'ki - jestem po downgrade'ie sprzętu - wymieniłem avance signature 8 mkII na tannoy i... oczywiście to inny świat ale żyję i nawet tak bardzo nie cierpię, co może znaczyć, że jestem głuchy albo że tannoy gra całkiem przyzwoicie (wierze w to drugie ;-) )

A teraz najważniejsze - 36mkw + 3 metry w górę to przerąbane żeby nagłośnić takie pomieszczenie. Moim zdaniem zarówno tannoy jak i celestion zginą. zeby bas nie zginął potrzeba by wielkich kolumn ale takie zaczynają się od sumy, która została przeznaczona na cały sprzęt. Mam nadzieję, że zaraz zostanę zjechany przez kompetentnych tubylców, którzy stwerdzą, że to g prawda i zebym spadał. Życzę Tobie, żeby to oni mieli rację ;-)

Pozdrawiam!

• 2 tygodnie później...

witam po długiej przerwie.

wszystkiego najlepszego w nowym roku.

mam propozycję takiego zestawu:

wzmak: JOLIDA JD 1501 S (2850 PROMOCJA) lub JOLIDA 1501 RC (2100 - BARDZIEJ TA ZE WZGLĘDU NA CENĘ)

CD: ?????? no właśnie tego nie wiem ?????

kolumny: AVANCE DANA 670 AV lub Audio Academy – Hyperion III (2000 - używki)

co myślicie o takim zestawie?? wzmak do tego pomieszczenia i do takiej muzy jakiej słucham będzie chyba ok??

CD - zastanawiałem się czy CA 640C będzie dobrze brzmiało w tym zestawie lub coś z tej samej linii CD Jolida JD100S (teraz też promocja 2200)

Cały zestaw kosztowłby jakieś 6300 - 6500 bez kabli, czyli przekroczyłbym budżet o jakieś 500 (chyba), ale można przeżyć.

Chyba, że coś innego mi zaproponujecie??

pozdr.

a zastanawiałeś się nad używanymi paradigmami(jakieś podłogowe) lub JBL e 100 lub mniejsze

Kolumn tych nie słyszałem, ale na pewno nagłośnią duużże pomieszczenie.

Ja osobiście mogę Ci powiedzieć, że sam kupuję sprzęt(niestetu już rok czasu:) ) i powien tak :

wiem że na pewno kupię kolumny diy, mam już 2 opcje i niedługo z jednej skorzystam, w końcu!!

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.