Skocz do zawartości
IGNORED

Modyfikacja CD pytanie

Eiver

Rekomendowane odpowiedzi

A tu 6. - model pośreni. Ja niestety mogę się "rzucić" najwyzej na 5:)

Pozdrawiam

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Lancaster popatrz jaki będziesz miał zysk miejsca z cd650( ten zakreskowany obaszar tniemy) ,ale CD o takim ułożeniu na płytce ma drugą płytkę.

Widać, różnicę pomiędzy Docet Lector 7 i 6- "Twój" 0.5 będzie miał napęd gorszy niż cd820.

Myślę że najrozsądniej wylutować niepotrzebne części, zrobić porządny interfejs na I2S(nadajnik i odbiornik) , a samego DACa dać poza CD.

Na razie idę od kompa.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

>>lancaster

nie rozumiem za bardzo czemu na siłę szukasz czegoś co rozwalisz na części pierwsze..? Masz te CD-47x? No to masz budę, elementów typu filtr cyfrowy, DAC, sterowania - chyba w każdym tego samego nie utrupiłeś? Z kilku da sie zrobić jeden... Jeśli zamierzasz wywalić z CD-ka bebechy to nie ważne co i w jakiej ilości tam ma, byle był wysoki i reszta wymiarów standardowych (niektóre modele Philipsa z niższej pólki mają niestandardowo małe wymiary pudła, np CD-160 wys x szer x głęb 9cm x 31cm x 27cm a np CD-47x - 8cm x 42cm x 27cm czyli szerszy AŻ o 11cm - pomyśl ile na tym elektroniki wejdzie) Napędy CDM2 i CDM4 siedzą w większości Philipsów, nawet tych najniższych modelach.

CDM2:

PHILIPS CD150 CDM2/29

PHILIPS CD151 CDM2/29

PHILIPS CD350 CDM2/29

PHILIPS CD371/47x CDM2/11

CDM4:

PHILIPS CD110 CDM4/19

PHILIPS CD115 CDM4

PHILIPS CD115 CDM4/19

PHILIPS CD130 CDM4/19

PHILIPS CD140 CDM4/19

PHILIPS CD160 CDM4/25

PHILIPS CD162 CDM4/19

PHILIPS CD164 CDM4/19

PHILIPS CD210 CDM4/19

PHILIPS CD230 CDM4/19

PHILIPS CD340 CDM4/19

PHILIPS CD360 CDM4/19

PHILIPS CD360 CDM4/25

PHILIPS CD371 CDM4/11

PHILIPS CD373AH00 CDM4/11

PHILIPS CD373AH01 CDM4/11

PHILIPS CD460 CDM4/25

PHILIPS CD471AH00 CDM4/11

PHILIPS CD471AH01 CDM4/11

PHILIPS CD472 CDM4/11

PHILIPS CD473 CDM4/11

PHILIPS CD480 CDM4/19

PHILIPS CD482 CDM4/19

PHILIPS CD500 CDM4/19

PHILIPS CD502 CDM4/19

PHILIPS CD560 CDM4/25

PHILIPS CD582 CDM4/19

PHILIPS CD583 CDM4/19

PHILIPS CD584 CDM4/19

PHILIPS CD586 CDM4/20

PHILIPS CD600 CDM4/19

PHILIPS CD604 CDM4/19

PHILIPS CD605 CDM4/19

PHILIPS CD608 CDM4/19

PHILIPS CD610 CDM4/19

PHILIPS CD614 CDM4/19

PHILIPS CD615 CDM4/19

PHILIPS CD618 CDM4/19

PHILIPS CD624 CDM4/19

PHILIPS CD634 CDM4/19

PHILIPS CD650 CDM4/25

PHILIPS CD660 CDM4/11

> lancaster

No to może jak chcesz tak od podstaw, to weź po prostu jakiś solidny (czyli starszy model) komputerowy napęd CD, procek który by odbierał od niego dane i DAC? Powinno wystarczyć, a jakby się postarać to może wyszłaby wersja total-jitter-free (z resztą gadaliśmy przecież o czymś takim kiedyś u rekina).

No a z gotowych CD weźmiesz obudowę.

Pozdrawiam

Amazarak, tyle, ze pierwszy eksperyment rekina nie był nic lepszy w roli napędu od standardowego CD(zdaje sie, ze tani CEC).

Kwestia sterowania pilotem i względnej(w sensie przynajmniej fabrycznej) estetyki urządzenia też jakos "gra":)

W kazdym razie spróbuję wyciać "co trzeba".

Poprzednie Philipsy raczej polegly totalnie(SAA7210), bo kręcą plytą jak zwariowane, niezależnie od tego czy jest zegar, kwarc itp.

Nie ma co kombinować, wole wziac jeszcze jeden CD i sie pobawic.

Powiedzcie mi tylko, czy CD z wylutowanym przetwornikiem i analogowką bedzie bezproblemowo widział plyty?

W sumie nie za madre pytanie, bo transporty "widzą":)

Dopiero brak kwarcu, lub uszkodzenie ukladu pod który jest podpięty powoduje kręcenie plytą i error.

Dobrze kombinuje na początek?

Pozdrawiam

lancaster- w tak skomplikowanej sprawie to myślę, że należałoby się poradzić senicza ....

"Jakkolwiek będzie - będzie inaczej, aniżeli sobie wyobrażamy - ponieważ między Dobrem a Złem znajdujemy się w życiu i w świecie

wielowymiarowym,w którym dokumentnie pomieszane jest Przypadkowe z Nieuchronnym."(S. Lem 1999)

Rambo, kurde dzieki.

Człowiek wyważa otwarte drzwi, a tu senicz pod ręką!

Seniczu, bardzo proszę kilka zdań rozwiewajacych wszelkie wątpliwości...

Nie kupię dvd, bo mi tam trafo i lampy nie wejdą !:)

Pozdrawiam

A jakiego typu problemy widzicie z projektem plytki pod przetwornik i analogówkę?

To w koncu 1, lub 2 scalaki (przetwornik) i analogowka wraz z dedykowanym zasilaniem na zintegrowanej plytce...

Masa w gwiazde i powinno śmigać aż miło.

Pozdrawiam

Ja widzę jedyny taki problem widze że na jednostronnej trudno przeprowadzić optymalne odprzęganie i masę (chyba że dodatkowo wykorzystamy jakieś folię/baszki miedziane, dodatkowo jezeli uwzględnić budowę wewnętrzną TDA1541( podaną Henk ten Patricka i Gudio Tenta) to się sprawa komplikuję(tj nie wiadomo czy to prawda), bo sygnał z wyjścia nie krąży pomiędzy Iout i AGND tylko droga jest (np w przypadku konwersji I/V na rezystorze) Iout->rezystor->GND->kondenator odsprzęgający +5V-> pin +5V

morris, można to zrobic na PCM, albo jakims CS.

Nie jeden TDA1541 na świecie;)

Postawilbym na jakis dynamicznie bzmiacy DAC o niezlej gladkosci brzmienia.

Co obstawiacie?

Pozdrawiam

z PCM można spróbować coś zrobić na PCM56P, jest całkiem całkiem. Gdyby skusić się jeszcze po 1 na kanał efekt mógłby być nie najgorszy. Tylko gdzie znaleźć jakąś sensowną aplikację takiego DACa? nt TDA1541A jest mnóstwo info z kolei

saczek, do czego Ty mnie namawiasz?;)

TECHNICS SL-P770 2x PCM56P + 2x PCM56P-J

TECHNICS SL-P990 4x PCM56P-J

TECHNICS SL-P999 4x PCM56P-J

Może serwisówkę skombinować do któregoś z tych modeli na początek.

Pozdrawiam

Gdzie jest senicz? Własnie wtedy kiedy potrzebny to go nie ma :)))

co do PCM ..... rozczytac sie ciezko ale schemat jest

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

ja tam nie wiem, technicsa nie miałem, ale dobrych opinii o nim nie ma ;-) - więc chyba przykłądu aplikacji z serwisówek Technicsa nie warto brać ;)

Ten DAC był m.in w:

Denon DCD820

Denon DCD1400

Denon DCD3300 !! (tak chwalony)

NAD5100

Sony CDP222ES

Yamaha CDX-1100

Ktoś kiedyś wspominał że ma serwis do Denona DCD-3300, wysłałem info z prośbą o przesłanie na maila ale niestety nic nie dotarło.. ;( Taka szkoda, teraz byłby jak znalazł!

morris, OK. W takim razie 1545. Jeszcze go nie maiłem, aMonica dAC na ktorego swego czasu mialem chrapkę jest oparty własnie o niego i nie slyszałem krytycznych komentarzy;)

Mamy już ustalony DAC, teraz musze ustalic jaki stopień analogowy zastosowac.

Ten Thorstena jest bdb, ale nie wiem czy będzie "rozmawiał" z 1545?

Wiem, ze na 1545 mogę zrobić wyjście bez stopnia wyjściowego, ale na wszelki wypadek jakis prosty out na lampie bym wykonał.

Pozdrawiam

Kurde, teraz dokładnie popatrzyłem tak bezpośrednio też nie zagada tda1545 z saa7310 itp, chyba że istnieje wersja tda15445 bez a

(i ta literka oznacza to samo co w przypadku tda1543) , ale wszędzie widzę tda1545A.

No to dupa, a tak pięnie miało być:)

Macie moze jakieś inne typy(poza 1543 i 1541) na NOS DACa i wspólpracę z SAA7210, 7310?

A moze zamiast SAA zastosować coś innego, tak, zeby jednak tego 1545, czy PCMa upchnąc?

Chcialbym zrobić coś innego niż 1541, lub 43. One są OK, tylko sami wiecie...czar nowości i ta ciekawość "a jak zabrzmi?"

Pozdrawiam

Ja bym zrobił coś oversampling.

Tylko mam pytanie: ktoś ma rozeznanie w filtrach cyfrowych tj. który jest bardzo dobry i w miarę dostępny(myślałem o PMDx00, ale dowiedziałem się że cud musiałby się zdarzyć żebym go kupił).

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.