Skocz do zawartości
IGNORED

Modyfikacja CD pytanie

Eiver

Rekomendowane odpowiedzi

morris, nie jestem w stanie tuningować CD bez info na jego temat.

A co tu dużo mówić wszyscy dookola rzucają sie na NOS daki.

Zresztą kupiłem, sprzedałem, do interesu nie dokladałem.

Pozdrawiam

na stronie

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) "stany magazynowe" jest CXD1125 którego możnaby było połączyć z PCM56P. Ciekawe tylko jaka cena i min zamówienie..

Tutaj też jest dostępny

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) w cenie 9,18zł. Ponadto są CXD1130 (15zł) i CXD1135 (19,99zł) a z tego co pisał Moibden dałoby się je połączyć z PCM56P. Problem rozwiązany? ;-)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Jeżeli masz tego daca w odzielnej budowie to sugerował bym dobudowanie czegoś takiego w odtwarzaczu

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

morris, dzięki, w takim razie zrobię na osobnej płytce TDA1541+zasilanie i sprzęgnę to z analogówką.

Obadamy.

ale pomysl pozbycia sie zbednych częsci plytki z CD mnie nie opuścił;)

Pozdrawiam

może dałoby radę coś zrobić z tym CXD

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Funkcjonalnie jest to tak jak SAA7310 demodulator EFM i musi tam być, na wyjściu są analogiczne sygnały tylko w formacie "japońskim" - bez problemu da się podłączyć tam przetwornik(i) AD lub BB, a jeśli trzeba to filtr oversamplingowy między nimi. Układ można też przełączyć na format Philipsa (pin 58-H) na wyjściach zdekodowanego sygnału.

>>Molibden, 30 Gru 2006, 21:46

już nic nie kapuję ;)) a wydawało mi się że choć trochę chwytam! Chcesz powiedzieć że da się pogodzić SAA z PCM56P? Jak tak to jak..?

SAA tylko z TDA.

PCM56 tylko z Sony itp.

Układy typu CXD1125/35, 2550 mają możliwość przełączania formatów na wyjściu i współpracy z tymi dwoma rodzajami filtrów i DACów więc są bardziej uniwersalne niż SAA.

morris, 30 Gru 2006, 10:57

>Chyba Piotrek608 tunninguje DACi Stelmacha (kondensatory).

Moze warto by napisac ktore i na jakie wymienia te kondziorki - bo przeciez P. Stelmach moze od razu podciagnac swojego DACa ... wlasciwie i tak sa budowane pod yamawiajacego (mam nadyieje niedlugo wlozyc tegoz DACa do mojego nowego CD)

Ten clock co go Pan Stelmach poleca (i podmienia) to jest najlepsze za te kaske (ok 170 czy jakos), czy mozna cos lepszego a niewiele drozszego dac ?

Już od dłuższego czasu (rok około) Piotrek608 nie ma co wymieniać - daję Panasonic FC w zasilaniu analogówki (czasem FM zaraz po stabilizatorach na +/-12V) - 5V analog też.

Jak wygląda DAC - zdjęcie poprzedniej wersji jest na mojej stronie:

Ukryta Zawartość

obecna różni się tylko w cyfrówce musiałem dodać 2 kości żeby uniknąć problemów jakie miałem wczxeśniej, gra tak samo jak "współczesna".

Zegary daję Roberta Nadrowskiego - "USHA" na forum - naprawdę dobre (słyszałem a jak mi mówili w testach bardzo stabilne).

Ukryta Zawartość

Jeszcze korekta - DACe nie są robione "pod zamawiającego" - wszystkie sa takie same, ja zrobiłem sobie tylko zworki do dopasowania się do formatów danych w CD ("japoński" lub i2s) i do poziomów logicznych sygnałów wyciszania i deemfazy a konstrukcja i elementy i brzmienie każdego egzemplarza jest takie samo (pomijam wpływ jakości zegara w danym CD - ale z tym samym zegarem np. USHA będą grały jednakowo w każdym CDku). I naprawdę ilość blach wpływa tylko na obciążenie stolika pod sprzęt i na opłaty przy wywyłce na poczcie - na dźwięk nie ma to wpływu (jak i typ lasera czy kolor wyświetlacza).

Moja propozycja DAC'a na układach PCM. Zamiennie można zamiast 63 bardzo łatwo zaaplikować 56. (schemat)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.