Skocz do zawartości
IGNORED

jaknajmniejsze niskobudzetowe monitorki

dolphin123

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Kończe swoje podlogowki na SPH-176 + Seas 25TFF i juz mam ochote na zrobienie jaknajmniejszych monitorkow niskobudzetowych... Na razie chcialbym zbudowac je na arn-150-03/X + stx GDWK 10-200-X-PJ jednak zastanawia mnie gra arna w ok 5-6litrach... Wiem ze optymalna obudowa po odjeciu wszystkiego (br kosze wytlumienie wzmocnienia) to 8,5litra co daje ok 10litrow bez wspomianych wczesniej rzeczy... Jednak to dla mnie troche za duzo... Arn darzy sie dobra opinia jak na swoja cene co do zejscia dlatego wlasnie go wybralem, chodz razi mnie troche jego spl.. Zestaw ten nie ba byc porownywalny do SPH+seas bo nie bedzie to zestaw dla mnie... ;) jednak ma grac przyjemnie i duzo lepiej niz gotowe zestawy przy wiezach itd i tworzylo to w miare dobra stereofonie...

Zastanawia mnie tez arn-130 jaki jest zastpspwany w Eltax Nexus 2E jednak chcialbym zeby to jakis basik jednak mialo.. ;) ale spl 87dB do przyjecia...

podpieralem sie glownie tematem:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) jednak nie do konca mi pomogl...

Prosze o podpowiedz co do gry arna w 5-6litrach lub o wybor innego taniego przetwornika na dol (do 50zl z przesylka za szt).. (kopulki nie chce wymieniac bo ciekawi mnie jego gra...;) ).

Eltax Nexus 2E

post-14539-100000757 1170308277_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

www.audio.lutuje.se

Trójmiasto

Podpowiedż jest prosta, GDN 13/40/2 lub zaryzykowałbym bo jestem zainteresowany głośnikiem STX 15 100 8 AX chociażtu 6litrów hm... możę chociaż 8.No i ta charakterystyka... nic dodać nic ująć no i ta budowa to jest to...!

gdzie dostane tego tonsilka...? ten stx jest za drogi.. chcialby jaknajmniej wydac.. dlatego tez nie bede wstawial w zwrotnicy np kondow jantzena.. niskobudzetowe ma byc;)

www.audio.lutuje.se

Trójmiasto

patrze tu :

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) i tez widze za drogi... :/ a moze 14stxa lub 16... nie wiem.. dlatego zxalozylem post.. borysgo2 mial w swoich monitorkach tonsila od wharfedale tez mnie zastanawialo ale dostac go i ciekawe za jaka cene... i przede wszystkim bardzo mala buda..

Ukryta Zawartość

www.audio.lutuje.se

Trójmiasto

> lub zaryzykowałbym bo jestem zainteresowany głośnikiem STX 15

jak jestes zainteresowany to sam kombinuj a nie wpuszczaj innych w maliny kolego drogi ;-) Ten STX (poza tym ze drogi a wymagania byly w tym przypadku inne) z parametrow wskazuje na wlasciwa obudowe rzedu 15L. Wiec gdzie tu do 5-6 ...

Juz predzej arn150. W 5-6l bedzie mial nieco gorsze zejscie ale bez tragedii (f3 rzedu 60Hz zamiast 50). A ze ma marny spl - no coz, ten typ tak ma. Cudow w fizyce nie ma - pewnych zaleznosci zejscie/spl/wielkosc obudowy, juz o cenie nie wspominajac, sie nie przeskoczy

Ja już się bawiłem ARN-150-05/8 wersja 03 z tego co wiem gorzej sprawdza się w BR. Zresztą tu masz link:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) jest tam opisane co i jak z tymi moimi. Koszt 135zł/szt (miałem płyty) więc mocno budżetowa konstrukcja. Efekt całkiem całkiem ;)

Ukryta Zawartość

Masz rację,chociaż ja zrobiłem T.Mitte i skrzynki pod wymiar ale o ścianie gruboścci 26mm a więc miały ok.4l objętości zachowując wymiary zewnętrzne i grają b.dobrze niezłym basikem i b.dobrą średnicą,lepszym impulsem i jak widać można zrobić dobry dżwięk,Zrobiłem to jeszcze w 20 wieku!a więc ładnych parę lat przed wami tu na forum audiostereo.Mniejsza obudowa ma zalety szybkiej odpowiedzi impulsowej co daje świetne osiągi brzmieniowe i ta sztywność obudowy monolit,kloc,robiłem z drewna.GDN 13 mają napewno lepszą średnie niż ARN.Są nawet GDN 13/40/14 7Ohm polipropylen z niestety nakładką alu ale można to zamalować na czarno a cena tylko 44 zł coś z tego by zrobił w 5 litrach Mietki miały 5,6l.Myślę że w maliny nikogo nie chcę wpuszczać wiem co można osiągnąć na małych obudowach w końcu wszystko osiąga się na zasadzie kompromisu!Pozdrawiam

a co myslicie o stx gdn-14-50-8-SC w budzie 6litrow dla niego....? lepiej zagra niz arn 150? byloby taniej bo za jednym zamachem..;)

www.audio.lutuje.se

Trójmiasto

Nikt nie odpowiada to ja pozwolę sobie zauważyć ze STX ma SPL 81dB,natomiast ARN ma 86dB,to b.dużo,przemawia na korzyść ARN.Efektywność to rzecz nie do pogardzenia i nie tylko...Pozdrawiam Aha niestety nie miałem okazji odsłuchu tych rywali.

ted125, 30 Gru 2006, 22:00

>Nikt nie odpowiada to ja pozwolę sobie zauważyć ze STX ma SPL 81dB,natomiast ARN ma 86dB,

Chyba pomyliłeś głośniki, ARN150 ma ok. 83dB

Może byś zrobił na Tonsilach GDN 11/35, które są na Allegro po 44zł, lub wersja ekranowana po 46 zł (przednią ściankę mógłbyś zrobić ok. 12 cm szer.) lub GDN 10/30, choć ten wygląda konstrukcyjnie trochę gorzej i kosztuje 51 zł w Dexonie. Uczepiliście się tych ARNów jak rzep psiego ogona, jakby nie było innych głośników. Konstrukcji na ARNach jest pełno na różnych forach, aż do przesady. Czemu nie pójść w kierunku innowacyjności i zrobić coś, co nikt albo niewielu dotychczas zrobiło?

Przepraszam że sie wbiję w temat ............

Co sądzicie o takim zróżnicowaniu płaskich powierzchni we wnętrzu obudowy?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Tak ,,na oko" to te ząbki sa za małe w stosunku do długości fali jaka maja rozpraszać . Lepszy efekt da pochylenie całej tylnej lub frontowej ścianki . To mogłoby zadziałac na zakres pokrywany przez tweeter .

...there is no spoon...

gdn 11/35 8 om i gtc15/40 4 om

Ukryta Zawartość

post-12564-100000607 1170308503_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) :) link gdzie tematem jest kupno arnow lub czego innego.. te gdny sa fajne tylko cena ciekawe...

Ukryta Zawartość

www.audio.lutuje.se

Trójmiasto

• 2 miesiące później...

Witam. Czy moze mi powiedziec kto jest wykonawca tych malych monitorkow:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

www.audio.lutuje.se

Trójmiasto

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.