Skocz do zawartości
IGNORED

Frezy pod kanciaste kosze- jak?

Piotreq23

Rekomendowane odpowiedzi

Rafaell wybieram Boscha z prostego powodu , mam bardzo dobry układ z ta firmą i kupuje elektronarzędzia bez marży i vatu.

Kupię POF (dla majsterkowiczów) bo to ma być narzedzie pomocnicze. Kluczowe frezowabnie jak już pisałem robie na CNC.

=>marko3T, 2 Sty 2007, 14:38

Nie podoba mi się Twoja wypowiedż ,pewnie daleko zajdziesz ale co zobaczysz jak się kiedyś obrócisz wstecz. Kolumny też robisz bez zwrotnic ?

Rafaell

>Rafaell wybieram Boscha z prostego powodu , mam bardzo dobry układ z ta firmą i kupuje

>elektronarzędzia bez marży i vatu.

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

Czy Ty Rafaell widzisz coś w tym złego ,że mogę nabywać elektronarzędzia bez marży i vatu , a w cenach powiedzmy producenta. Nie przesadzaj wstydziłbym się gdyby były kradzione , a nie kupowane oficjalnie.

Nie bardzo rozumie Twoje oburzenie. Każdy ma jakieś znajomości z których czasem korzysta i branża nie ma tutaj znaczenia.

marko3t - mam bosha GOF1300CE i wiem jedno - nigdy więcej "bosz" wszystkie inne maszyny mam makity - środkowe modele - i jest OK. ale ta frezarka jest ogólnie za słaba mechaniczie - po 2 latach użytkowania i wykonaniu około 20par paczek : pęknięty odlew stolika, wyrobiona blokada mimośrodowa, wyraźne luzy na osi.

nie polecam bosza jeżeli chodzi o frezarkę.

Od kilku dobrych lat pracuję jako stolarz i w pracy używam frezarek firmy festool (kilka modeli) ale dla domowych potrzeb to raczej zbyt kosztowny zakup.Z doświadczenia wiem że bardzo dobre frezarki robił kilka lat temu Holzherr,trudno dostępne(są niezawodne,dlatego nikt ich nie sprzedaje),kolejną "budzetową" firmą którą można polecić jest Makita.W miarę mocny i trwały sprzęt,dosyć duży dostęp do różnego rodzaju przystawek.Frezarki typu Bosch,Skill i itp,są ok.pod warunkiem że używamy ich niezbyt często oraz traktujemy je jak własne dzieci.Przy kupnie frezarki zwracajcie uwagę na moc,na obroty trzeba brać lekką poprawkę,oraz na dostępny (z reguły osobno do dokupienia ale przydatny)osprzęt typu:przystawki,prowadnice,listwy prowadzące.

Ktoś w tym czy innym poście zadał pytanie jakie kupować frezy,do drewna,metalu czy inne.Oczywiście że frezy do drewna!!!Obrabiając mdf frez i tak mnie się stępi niż przy obróbce drewna!!!Stosujcie frezy dostosowane do danego materiału!!!!!Te maszyny mają po 20000-30000 obrotów.Z tym już niema zabawy!!!!!!!!!

Brawo Ahead ja też mówiłem, że należy patrzeć na moc to mnie zjaechali. Moc podawana przez producenta to jak słusznie wskazano moc pobierana.Więc ciekawe ile zostaje z typowej wartośći ( 1kW ) jaką maja tanie frezarki.

No i ta "BUDżETOWA" Makita to mi zabiła ćwieka. He, He a festool to dla drobnych rzemieślników...

chłopaki ten wątek powoli zamienia się serwis techniczny branży obróbki skrawaniem... bardzo dobrze. Miło widzieć rzeczowe i profesjonalne porady. Ide sukać "taniej" frezarki...

Ian

Jak już pisałem kupię Boscha ze względu na atrakcyjną cene i ta frezarka ma mi służyć tylko sporadycznie.

Wiadomo ogólnie Bosch to już nie jest ta firma co kiedyś , maja fabryki rozrzucone po całym świecie i niestety jakość spadła.

Ale są też wyjątki od tej reguły , znam stolarza , który sporo używa POF 1100 ma ją ze dwa lata maszyna nadal działa idealnie i nie ma luzów.

=>ahaed, 2 Sty 2007, 20:14

Holzher naprawdę miał bardzo trwałe narzedzia (nie do zaj...) niestety przeinwestował w budowę nowej fabryki (wytwarza też duże maszyny stacjonarne).Groziła plajta wykorzystała to firma Festo i podała "pomocną dłoń" kupując od Holzhera fabrykę elektronarzędzi (pozbyli się jedynego istotnego konkurenta) .Pierwsze co zrobiła to zmieniła nazwę na ostatnią literę w alfabecie omega.następnie wstrzymała całkowicie produkcję części zapasowych żeby holzherowi zrobić złą reklamę,nie można było nawet dokupić szczotek elektrycznych. Niekóre elektronarzedzia nieprodukowane przez siebie dopiero po pewnym czasie zaczeła wypuszczać na rynek jako swoje n.p. maszynę do obróbki alucobondu,frezarkę Conturo i parę jeszcze innych udanych konstrukcji.O ile pamiętam a nie zmienili polityki produktowej,lub chroni to patent? to nie wdrożyli u siebie najlepszej pilarki do obróbki płyt dwustronnie oklejanych ( podpowiem może komuś się przyda przy gładkim cięciu obustronnym) pilarka ta miała sprytne mechanizmy i dobrą przykładnicę (do 900,1400,3000 mm cięcia max-można je było łączyć) działało to następująco pilarkę z przykładnicą uruchamialiśmy na płycie ,zagłębiała się lekko na ustawioną głębokość ciągnąć do siebie nacinaliśmy materiał z góry następnie (wszystko sterowane jedną ręką) naciskaliśmy kciukiem dżwigienkę i pilarka obniżała się z piłą poniżej ciętego materiału, piła obracając się cieła materiał od spodu do góry tak nacięta z góry okleina nie była wyrywana.Dodatkowo przy liniale była dżwigienka przesuwająca pilarkę w poprzek osi cięcia umożliwiało to również gładkie cięcie pod kątem lub przy bardzo strzępiącym się materiale, powodowało to to, że przy cięciu wykańczającym piła była odsunięta o parę niewidzianych gołym okiem dziesiątek i nie porywała za sobą okleiny z góry płyty.

pozdr.

Rafaell

to ja pytałem się o frezy. jeśłi chodzi o frezy do materaiłów drewnopochodnych otrzymałem już odpowiedź. kolejnym było pytanie o frezy do aluminium. no i tutaj nadal czekam. teraz proszę o rady ślusarzy ;).

kłania się firma Hanita i ich przedstwiciel

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

pozdr

Rafaell

Ukryta Zawartość

o, dzięki!

dla uzupełnienia jeszcze polski przedstawiciel Hanity:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Panowie widze tu sporo madrych głów więc pozwoliłem podpiąć się do wątku. Mam pytanie nie tyle do frezów co co mocowania...ale blatów szklanych.

Zrobiłem stolik a własciwie jego ramę , wyfornirowałem i przyszła kolej na położenie blatu szklanego na wierzch.

W kilku miejscach widziałem coś na wzór "przyssawek" albo małych przeźroczystych kulek które są pomiędzy blatem a ramą. Są one jedynym miejscem styczności tych 2-óch części. Po nałożeniu blatu wyglądają jak zgnieciona piłeczka kauczukowa o przeźroczystym kolorze.

Czy wiecie co to jest?? Wiem że IKEA montuje tak blaty szklane - czysto, ładnie, estetycznie.

Będę Wam bardzo wdzięczny za pomoc...

Jak byłem z IKEI to na czymś takim trzymał się np blat 1m2 czy to te same podkładki - blat ani drgnął a dość mocno co próbowałem przesunąć - wychodzi na to że siła tego kleju jest olbrzymia ??

=>Placek, 3 Sty 2007, 12:12

możesz sobie solidnie przykleić przeżroczystym kitem dla szklarzy najlepiej dobrej firmy Soudala który jest dostępny w marketach w tubach do nakładania pistoletem.O tyle jest lepszy od taśm dwustronnie klejącyvh, że trzyma także powierzchnie porowate takie jak n.p.drewno.

pozdr

Rafaell

=>Rafaell

W obecnej chwili Festool posiada zagłębiarkę ( pilarkę) posiadającą zainstalowany podcinak .Tniesz odrazu na całą głębokość pilarki i nic nie jest powyrywane!Niestety są to narzędzia niedostępne dla przeciętnego użytkownika.Pilarka+listwa prowadząca 140 cm,listwa 240 cm,elementy łączace te listwy,ściski do pewnego zamocowania+stół roboczy(jest dosyć przydatny!!)+odkurzacz(pylica to okrutna rzecz)=koszt około 10000 pln.Masakra!!!!

=> Placek

Poszukaj jakiegoś szklarza.Oni często kleją takie rzeczy na UV.Pracowałem już z tym,smarujesz jedną stronę klejem utwardzalnym pod promieniami uv,dociskasz razem dwa elementy i naświetlasz lampą UV.Podabna do tej co się sprawdza banknity tylko dużo mocniejsza!

Pozdro.

=>ahaed, 3 Sty 2007, 17:11

Dużo tańsze jest kupienie samej piły do pilarki z zębem łukowym GŁ ok 300-400 zł piła patrząc od strony obwodu ma ząb wklęsły z płaszczyzny natarcia U a patrząc z płaszczyzny przyłożenia jeden ząb jest prosty - a drugi^ Piła bardzo gładko tnie i nie wyrywa okleiny z żadnej strony-wadą jest to że ze względów konstrukcyjnych ma 25% mniej zębów a co za tym idzie krótszą o ok 30% żywotność między ostrzeniem taka n.p. piła D160 ma 34 zęby i sobie nieżle radzi (D300 60 zębów) .Bardzo udany składany stół roboczy miał Holzher, także świetne podciśnieniowe mocowanie drobnych obrabianych mechanicznie elementów meblowych.Zamiast firmowych przykładnic można stosować aluminiowe łaty budowlane (od 2-5m długości) i zwykłe ściski-polecam z żeliwnymi łapami są trwalsze od stalowych.Odkurzacz zapobiega nie tylko pylicy i rakowi płuc (dąb buk i grab zawiera garbniki- pył kancerogenny) ale przedewszystkim zmniejsza stępienie narzędzi zarówno w pilarkach,wyrzynarkach jak i frezarkach.Dla chcących kupić orginalny odkurzacz do frezarek Festo informuje że taki sam odkurzacz tylko 30% taniej można kupić u faktycznego producenta-firmie ALTO dawniej (WAP) niestety rury są dość drogie o średnicach 27 30,40,50mm ( od300 zł) a to dla tego że mają specjalnie wykonany przekrój(trudna technologicznie forma)-w środku rura jest gładka i odkurzacz nie traci 70% siły ssania co ma w domowych odkurzaczach.Odkurzacz ALTO z tymi rurami faktycznie ciągną jak smoki i to nie tylko dla tego że mają podwójną turbinę-przy okresowej wymianie filtra głownego pracują lata (w pewnej fabryce turbinę załatwiono po trzech latach pracy na 2 zmiany -nie wymieniano filtru i mimo układu By-Pas dali radę-naprawa-wymiana turbiny kosztowała 350 zł także serwis jest niedrogi nowy odkurzacz ok 1900zł)

Co do kleju UV to chyba firma 3M ma takowe-napewno plomby! lampa musi być mocna bo szkło trochę pochłania to promieniowanie.Jak ktoś ma w domu kwarcówkę do opalania to powinno wystarczyć do utwardzenia

pozdr

Rafaell

Fajny wątek!

Rzeczowy.

Ja też mam pytanko do specjalistów, jako że dopiero zaczynam walkę z frezowaniem MDF chciałbym żeby mi ktoś łaskawie wyjaśnił jak to w końcu jest z tymi frezami...

Czy taki dostarczany razem z frezarką Einschela do czegoś się nada czy lepiej kupić jakiś firmowy => mam troche frezowania...

Czy leprzy ze stali HSS czy węgliki...

Obroty raczej na MAX czy lepiej trochę zwolnić

Rafaell

>>"możesz sobie solidnie przykleić przeżroczystym kitem dla szklarzy "

tylko że kit będzie widać, może nie tyle kolor ale jogo rozłozenie po "rozgnieceniu" blatem szklanym który będzie ze zwykłego szkła

ahead

UV sprawdza się tylko u szklarza , sam nie mam lapy, a z tego co widziałem w ikei i kilku sklepach to takie małe punktowe przyssawki świetnie się sprawdzały nawt przy stołach do jadalni ....

=>Sds12, 3 Sty 2007, 20:28

>Czy taki dostarczany razem z frezarką Einschela do czegoś się nada czy lepiej kupić jakiś firmowy

oczywiście że się nada tylko przypuszczalnie będzie się trochę szybciej tępił

>Czy leprzy ze stali HSS czy węgliki...

Oczywiście węglik (oznaczają go HM lub mówią widia-z niemieckiego znaczy "jak diament" co jest oczywiście przesadą węglik ma do 2400HV a diament ok 8000HV co jest oczywiście niemierzalne, bardziej odpowiednia dla diamentu jest skala twardości Mohsa w której diament ma twardość 10 a n.p.kwarc chyba 5 nie chce mi się sprawdzać

>Obroty raczej na MAX czy lepiej trochę zwolnić

Zawsze lepiej trochę zmniejszyć obroty gdyż najbardziej tępi freza za mały posów gdyż się przyciera płaszczyzną przyłożenia powinien normalnie wynośić 0,08 do 0,2 mm na ząb NIE WOLNO ZATRZYMYWAĆ POSUWU W MATERIALE wtedy frez lub piła tępi się najszybciej ,warto podpiąć odkurzacz,mniej się frez tępi i widać co robimy

pozdr

Rafaell

>>Rafaell, 4 Sty 2007, 02:34

>Zawsze lepiej trochę zmniejszyć obroty gdyż najbardziej tępi freza za mały posów gdyż się przyciera

>płaszczyzną przyłożenia powinien normalnie wynośić 0,08 do 0,2 mm na ząb NIE WOLNO ZATRZYMYWAĆ

>POSUWU W MATERIALE wtedy frez lub piła tępi się najszybciej ,warto podpiąć odkurzacz,mniej się frez

>tępi i widać co robimy

właśnie tutaj zaczynają się schody - im większa prędkość obrotowa narzędzia i mniejszy posuw tym większa dokładność wykonania, mniej postrzępione brzegi. Tak jak pisze Rafaell - nie ma sensu stosować prędkości maksymalnych. MDF dosyć dobrze sie obrabia więc nie nie ma co za dużo kombinować, ale najlepiej powpróbować sobie na jakimś odpadku jak to wychodzi

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.