Skocz do zawartości
IGNORED

Listwa zasilajaca Sonus Oliva

bemol

Rekomendowane odpowiedzi

=> Grzesz

Miałeś na mysli pozytywny komentarz ? Taka listwa z lepszym kablem sieciowym z ferrytem po ulepszeniu w Sonusoliva kosztuje katalogowo 380 zł bez rabatu, który Pan Andrzej zawsze daje, tak więc zarabia grosze (ok. 100 zł) w kategoriach audiofilskich to tyle co nic !, taki PAL za taką listwę policzyłby sobie 799 zł leciutko :))))

Zyzio, tak detalicznie, to 189 za listwę (raczej 165 zł przy 10 szt.) , 3 za ferryt i 10 za lepszy kabel daje jednak większy zysk. Mój wpis nie był przeciwko SO, a bardziej po to by samemu sobie zrobić dobrze. Pan Andrzej i tak "zdziera" z audiofili w ludzki sposób i jego ceny są do przyjęcia w porównaniu i innymi naszymi producentami, a do tego jest OK w kontaktach.

Ja jestem raczej za tym, by taką listwę zasilającą zrobić sobie samemu lub kupić taniej taką samą (to tylko dla koblorealistów).

Pozdrawiam.

=> grzesz

10 za kabel ? - to cghyba za same wtyczki :) za ferryt też na pewno nie 3 zł - nie przesadzaj ;) Nie uwzględniasz też rabatu ;) Przykład zdzierstwa to PAL, Ansae, Pana Andrzeja zostawiłbym w spokoju - to płotka w porównaniu z zyskiem wymienionych firm :))))

Pan Andrzej w "droższej" wersji instaluje Suprę LoRad na sztywno, bez przejścia wtyk-gniazdo

a 10 zł za kabel wychodzi jak kupisz 100m, także nie zakładałbym takiej ceny,

chyba, że chcesz podzielić się kabelkiem z kolegami-forumowiczami ;))

moim zdaniem zdecydowanie lepsza jest Supra od tych "przemysłowych" kabelków

Zyzio, Jodel

Ferryt właśnie kupuję na Allegro za 1,50 - zerknij tam.

Producent raczej nie kupuje kabla na metry, prawda? :)

Powtarzam - info było dla tych, którzy nie lubią wyrzucać pieniędzy. Taka jest też rola forum, mylę się?

ferrytu na kabelek do listwy nie zakładałbym, to mimo wszystko jakieś tłumienie jeśli już to na poszczególnych kabelkach zasilających bez wejściem do klocka.

A najlepiej to kupić z 20 sztuk i oferrytować cały dom (lub mieszkanie) a listwę zostawić w spokoju i ja tak właśnie zrobiłem :)) ewentualnie można założyć na małej mocy odbiorach np. preamp-a lub radio, reszta bez ferrytów

Dlaczego polski zwyczaj to "wkładanie" ręki do nie swojej kieszeni i grzebanie w portfelu:)

Listwa Sonus Oliva bazuje!!! Na listwie przemysłowej, którą można kupić taniej. Sam A. Witek tego faktu nie ukrywa, mało tego wyraźnie zaznacza ten fakt na swej stronie. Listwa ta została "zaadoptowana" pod kątem przystosowania jej do pracy z urządzeniami audio. Nie jest więc to ta sama listwa.

Oczywiście że pewne rzeczy można zrobić samemu, ale własny czas również kosztuje, gdyż mozna go spozytkować na pracę zawodową i dać zarobić następnemu.

tomek7776, 28 Cze 2007, 20:52

>Grzesz

>1,5zl+5zl przesykla+2,5 wplata na konto

>9zl prosta arytmetyka.

Oj Tomek - przez Ciebie nabijam licznik:)

To dodawanie jest jeszcze prostsze: 1,50 zł + 14 zł przy 180 szt + 0.50 zł w mBank

Zakładam, że masz szcześliwie mniej lat - gratutuję trzeźwego pomyślunku:)

Pozdr.

Zydelek, 28 Cze 2007, 20:58

>Dlaczego polski zwyczaj to "wkładanie" ręki do nie swojej kieszeni i grzebanie w portfelu:)

Czytaj może ze zrozumieniem i wróć do moich postów - są naprawdę konkretne.

A może wykazujesz zbiorową solidarność - beż powodu ?

Nic ze złośliwości. Doradzam jednak zamiast się "uczyć" i być może coś zepsuć dać zarobić S.O a czas który byś stracił na skopiowanie pomysłu S.O wykorzystać na swoją zawodową pracę.

Do czasu kiedy Polacy nie pojmą jak nakręca się gospodarkę zawsze będziemy w tyle.

Inne narody wracają po wydajnej pracy do domu po to by odpocząć. Polak wraca by kosić trawę, zamiatać podwórze itd. Inni w czasie pracy swojej zawodowej zlecają te usługi innym osobom dając im zarobić.

Tak więc zalecam dawać zarobić np. w tym wypadku S.O a samemu siedzieć, pić piwko i słuchać ciesząc się zyciem.

Pozdr.

>Zydelek

a to nie wiesz, że każdy Polak to "złota rączka" i wszystko potrafi sam zrobić,

tylko czasami kiepsko na tym wychodzi ;))

no ale jest jeszcze satysfakcja, że samemu coś się zrobiło (albo stworzyło jak kto woli)

albo jest satysfakcja, że ktoś nas nie zrobił w "trąbkę" i to co ktoś próbuje nam wcisnąć zrobiliśmy to sami i taniej

różnie do tego można podchodzić

Na ostatnim spotkaniu w Giżycku skorzystałem z okazji i nabyłem listwę SO. Jest to wersja z zamontowanym gniazdem. Zasilam to z osobnej linii zasilającej bezpośrednio spod licznika 3x2,5 mm kw. Sprzęt nie ma powiązania z domową instalacją. Zastosowanie listwy SO to lepsze wypełnienie w skali mikro - więcej powietrza przy cichym słuchaniu. A może to tylko autosugestia ? W każdym razie odpadł problem odpowiedniej polaryzacji w gniazdach. Odwraca się wtyczkę i już. Polecam !

Zydelek, 28 Cze 2007, 21:19

>Nic ze złośliwości. Doradzam jednak zamiast się "uczyć" i być może coś zepsuć dać zarobić S.O a

>czas który byś stracił na skopiowanie pomysłu S.O wykorzystać na swoją zawodową pracę.

>

>Do czasu kiedy Polacy nie pojmą jak nakręca się gospodarkę zawsze będziemy w tyle.

>Inne narody wracają po wydajnej pracy do domu po to by odpocząć. Polak wraca by kosić trawę,

>zamiatać podwórze itd. Inni w czasie pracy swojej zawodowej zlecają te usługi innym osobom dając im

>zarobić.

>Tak więc zalecam dawać zarobić np. w tym wypadku S.O a samemu siedzieć, pić piwko i słuchać ciesząc

>się zyciem.

>Pozdr.

No, Zydelek! Jeszcze nie krzyżowaliśmy własnych mieczy (pse bez domysłów) ale mimo to właśnie Cię wyczułem!

Toż Ty tu konkretnie i bez zapoznania się z sensem problemu radzisz, żeby bezmyślnie wydawać własne pieniądze i wzbogacać innych:

"Doradzam jednak zamiast się "uczyć" i być może coś zepsuć dać zarobić S.O a czas który byś stracił na skopiowanie pomysłu S.O wykorzystać na swoją zawodową pracę."

Co masz na myśli "uczy się" i "zepsuć"? Kupić to samo 200 zł taniej to zepsuć?

Co to znaczy "skopiowanie pomysłu S.O"? Kupienie tego samego jw i zamiana elementów za kilkanaście zł?

Poniosło Cię, rozumiem solidarność zawodową. Zgadzam się co sposobu spędzania wolnego czasu... bez piwka, ale na słuchaniu muzyki.

Napewno zależy kto ile czasu potrzebuje by zarobić te 200zł:):) Sąsiadki na mojej ulicy (staruszki) potrafią przejechać pół miasta za warzywami które kupią 50dr. taniej.

Pozdr.

Zydelek, to też nie to! Nie idzie o oszczędzanie konkretnych złotówek, jeśli stać cię na dużo droższe fanaberie. To może charakter, a może takie hobby, żeby coś samemu zrobić - zwłaszcza, że nic to nie kosztuje.

Jestem (chyba???) tak jak Ty kablorealistą - czy chcesz mnie, co tam!, nas tu wszystkich przekonać, że wymiana tylko kabla sieciowego 3G1,5 na inny 3G1,5 w rozgałęziaczu jakim jest listwa SO może zmienić brzmienie sprzętu???????? OK, dodajemy jeszcze ferryt za 1,50 - sami!

Podpiszesz się pod tym?

>Grzesz

Nie ekscytuj się tak wpisami Zydelka ! Myślę, że ma dobre intencje i mając dużą wiedzę teoretyczną i praktyczną nt sprzętu stara się innym pomóc. A to, że promuje się polskie firmy to nie grzech. Jest taniej i lepiej ! Czy jest w tym coś złego ?

Prezes & Zydelek, nie ma nic złego w promowaniu polskich firm. Słowo!

Chodzi mi tylko o przyziemne fakty: z tej listwy nie ma co wyrzucać - jeśli ma to być wytłumaczenie wkładu przy jej udoskonalaniu. Dajcie spokój koledzy.

Pomaganie kolegom, wg mnie, polega raczej na pokazywaniu nagiej prawdy - naszej prawdy, tzn. naszej, nie "waszej" Ci "wasi" poradzą sobie doskonale mimo moich podpowiedzi.

Właśnie kupiłem 1 metr kabla Supry za 90 zł + gniazdo Fi-11G + dwa gniazda FI-E30G, rozdzielnicę z przepięciówką Dehn klasy D i po zmontowaniu całości bez litości zedrę niniejszym z 1000+ zł z rodzimych dobrodziejów naszego rynku audiofilskiego. Tzn. z jednego leszcza tyle mniej zarobią. Macie czego żałować?

Czy twierdzisz ze wersja fabryczna nie ma szeregu filtrów (jak wszystkie listwy RTV) ?

Czy jesteś całkowicie pewien, że listwa w wersji S.O to ta sama a różniąca się wyłącznie wymienionym kablem sieciowym i dodanym ferytem?

Wg. mojej wiedzy wszelkie filtry zostają usunięte a do wewnątrz zamontowany kondensator. Przy takiej czynności mało sprawna manualnie osoba może wyrządzić "krzywdę" listwie a domowników porazić prądem:)

Natomiast zapewne miłym doświadczeniem jest zrobić coś sobie samemu- ten argument do mnie przemawia.

Tu się zgodzę, że cena komponentów jest niewspólmiernie niska do ceny detalicznej. Jednak listwa SO nie kosztuje 1kzł. a też trzeba było w niej pogrzebać. Poza tym jest jeszcze aspekkt - prowadzenie własnej działalności gospodraczej : podatek dochodoowy, VAT 22% , oraz złodziejski ZUS. Spróbuj podziałać w dziedzinie audio na na własny rachunek i przy tak niewielkim rynku konsumentów. Z wrażeniami podziel się ze wszystkimi !:) pozdrowienia z Giżycka. Tylko się nie obrażaj !

I "odkryć" drzemiące możliwości w listwie w celu adaptacji jej do systemów audio:)

Kolega ma więc już wskazówki gotowe i nie musi szukać a więc...... młotek wkrętak, lutownica i czekamy na opis wrażeń brzmieniowych.

Jw, Prezez & Zydelek -sri, ale czas goni

Nie obrażam się (chyba nie umiem) zwłaszcza, że nie ma - jeszcze - o co :)

W tej listwie nie ma żadnych filtrów i innych flaczków - Zydelek, daj spokój!!! Młotek niepotrzebny, z lutownicą się urodziłem (prawie ona dla mnie jak smoczek), a wrażenia zapodam niedługo. Niestety, nie słyszę zmiany w plastyczności tonów średnich po zmianie śrubki we wtyku...

Idę lulu, bo coś mnie odciąga...

Zyzio - W SO I W ORYGINALE LISTWY BACHMANN BIE MA ŻADNYCH FILTRÓW, FERRYTÓW - ZERO! TYLKO GNIAZDKA!

W LISTWIE PAL JEST PROSTY FILTR PRZEPIĘCIOWY I PRZECIWZAKŁÓCENIOWY I DOBRE GNIAZDKA.

Wylatuję, ewentualnie do wieczora,

Pozdrawiam

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.