Skocz do zawartości
IGNORED

W poszukiwaniu ciepłego Cd

mlodylukas

Rekomendowane odpowiedzi

Nadal szukam ciepłego i w miarę szczegółowego odtawarzacza cd do mniej wiecej 1000 max 1200 naturalnie używanego pytanie brzmi czy warto interesować się AMC CD8B, który jest teoretycznie nowy, a może Arcam Alpha One czy sobie odpuścic i nadal szukać NAD 541 chociaz obawiam się jego awaryjności. Co sądzicie o odtwarzaczach Rotela np model 951 z HDCD ( strasznie mnie kusi ten cd oczywiście a nie HDCD ) lub 945 ( albo 975 niestety nie pamiętam stoi w poznańskim Audiomedia za 990 ).

Po raz kolejny dzięki za pomoc i pzdr.

https://www.audiostereo.pl/topic/3066-w-poszukiwaniu-ciep%C5%82ego-cd/

A może jakaś inna sugestia, co sądzicie o Rotelu 951 zaoszczędziłbym trochę. Wiem, że jestem upierdliwy ale staram się nie działać z zasadą mądry Polak po szkodzie i pytam mądrzejszych i bardziej doświadczonych zanim coś kupie.

Pozdr.

Rzeczywiscie jestes upierdliwy. Jak sie nie zmienisz to Cie stad wygonimy :o)

Wyglada na to, ze sluchasz CD z kompa i dzwiek pewnie jest ostry. Moze niepotrzebnie szukasz cieplego CD, gdyz sluchasz ostro brzmiacego kompa. Musisz sprobowc podlaczyc ( pozycz od kogos )normalny odtwarzacz i sprobowac jak Twoj system brzmi. Byc moze system nie potrzebuje cieplego CD.

Pozdrawiam,

Parsec

Chwilowo używam Technicsa 590 pożyczonego od kolegi i jest trochę lepiej ale to nadal nie jest to. Wolałbym dźwięk mimo wszystko cieplejszy no i bardziej szczegółowy, który by dużo bardziej łagodnie dozował wysoki tony a i bas mógłby schodzić niżej. Istnieje też możliwość kupna cd Thula niestety nie wiem jaki model ale stan jest idealny ale on już bardzo przekroczyłby mój budżet. Rotel wypada najkorzystniej finansowo i dlatego najbardziej mnie kusi a wygląda także nieprzeciętnie.

Będę prowadził odsłuchy co prawda nie dokładnie tych modeli jakie mam zamiar kupić tylko NAD 521 i Rotela 945 ale zawsze to jakaś namiastka no i także wspomnianego Thula posłuchamy zobaczymy. Jakbyście nadal mieli jakieś sugestie to proszę piszcie, będę wdzięczny.

Na Allegro jeden koles sprzedaje za 1200zł cd sony XA3ES po definitywnym upgreadzie..klocek znam szczegółowy i miodny polecam a upgread zrobił z tego co wynika z opisu solidnie.

Eeee to nie ja sprzedaje Xa-3ES jakis koles ale chyba go zdjął z allegro bo go nie moge odnalezc..

Facet jest chyba z Wrocka tak jak ja ale ja nawet go nie znam..zwrociłem na te aukcje uwage bo upgread był dosc solidny i zaawansowany.

Fakt sprzedawałem 505 ale to juz nie aktualne bo żona kategorycznie zabroniła mi sprzedazy groząc rozwodem i musiałem zakonczyc aukcje przed czasem:(:(.

555esd to bardzo juz starutenki model nawet nie wiem z kiedy chyba z 88 roku za to cdp-x555es to juz klocek bardzo godny polecenia znam go wysmienicie- mozesz go brac w ciemno 14 kilo, miedziowane chasis, drewniane boki, dwa trafa izolowana sekcja cyfrowa i analogowa na oddzielnych płytkach pcb, dwa(!) konwentery pulse ,filtr cyfrowy -105dB pasmie zaporowym, laser do dzis dostepny kss271a na silniku liniowym..solidne zasilanie,odstep s/n -116dB.

Pilot jak klawiatura pc mozliwosc wpisania 270 nazw płyt ..po wjechaniu do cd na wyswietlaczu pojawi sie napis np "dire straits"

Dzwiek....no cóz mimo upływu lat (klocek jest z 91-92) dzwiek nie zrobil az tak zawrotnej kariery..po pierwsze PEDANT SZCZEGÓLANT odkrywa wszystko kazdy szczegół niestety i kazdy bład realizatora dzwiek jest bardzo miły i lekko ocieplony scena dosc szeroka ale nie bardzo bardziej szeroka w głab niz wszerz wyraznie w nagraniach zaznaczona jest wieloplanowość..do tego klocka trzeba naprawde dobrego wzmaka moje typy pewniaki to marantze Pm78, 80 i pm17, 16 dalej Yamahy ax590,890,1090 Denony pma 1060,770, z nowych Genialnie sie z tym cd łaczy pma1500 razem niemalze stanowia idealna całosc..bass na organach bacha moze na zawsze zatrzymać rytm serca...wydarzenie niemalze monumentalne!Wspaniale jak ktos lubi muzyke typu Swing gra razem ze starutenkimi wzmakami Luxmana L530,l535,l410, l430, l210 wspaniale na tym wychodzi nawet orkiestra glena milera nagrana w mono(?)

kolumny które bym preferował do współpracy z tym cd to głównie monitory..choć swietnie daja rade podłogówki..

bass jest bardzo energetyczny ale i czysty nie ma jakiego kolwiek braku kontroli

Aaa w nieruszanym klocku mozliwy jest upgread normalnie stosowane sa op ampy ne5532 ze stajni teksasa idealnym up-greadem jest wstawienie op275gp ze stajni analoga devicesa inne wynalazki np ad825 o dziwo mimo ich cudnych parametrów zagraja źle..mozna tez wymienic dwa kondziolki na elne cerafinkę.

CDP-X555Es jest klockiem bardzo lubianym i cenionym w niemczech przez tamtejszych starych audiofili sa tacy którzy maja w swoim domu nawet po trzy takie odtwarzacze cd(!)

Co ciekawe mimo upływu lat nadal na e-bayu klocek osiaga niezłe ceny..ceniona jest jego solidnosc wykonania i niezawodność ..w razie czego mam jego fotki z srodka.

Klocek naprawde godny polecenia w ciemno czesci zamienne sa dostepne do dzis pezproblemowo w serwisie sony ostanio do niego moj kolega kupował (na zaśkę -nie z potrzeby wymiany) laser (340zł) oraz zawieszenie serwa (106zł)..mozna kupic wszystko od drewnianego boku po ostatnia srubke.

->broy

audience 82 - dla mnie SUPER; co prawda jak nabywałem rotelki to słuchałem ich na proac 125 i o nich cały czas myslałem, ale wiadomo jak to bywa wyszło inaczej; co do upgrejdu - to raczej nie zemną :))) nabyłem je już po, ....ale może KTOSIK kompetentny się wypowie :D

to tyle w skrócie, bo wątek nie ten.

A propo jeszcze 555es w sumie powinienem teraz zamiescic jego ops w naszych opiniach..

Co do 33es wiem tyle ze ma dwa trafa filtr cyfrowy CXD1244 czyli 18 bitowy i dwa przetworniki pulse 18 bitowe..laser kss271a i mechanike ta co w pozniejszym cdp-x222es w sumie 222 jest jakby jego kontynuacja tylko ma jedno trafo..

Technicznie ma niezłą budowe ale ja nigdy na uszy go nie słyszałem pozdr Piotrek

• 2 miesiące później...
  • Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.