Skocz do zawartości
IGNORED

BOXY wieloplytowe

ABs

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

premiera w Polsce 09.09.2009.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Pzdr.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Bartok 8 cd - typowy box, bez niespodzianek, ciekawe czy wyjdzie Strawiński?

Richter - 9 cd, które są identyczne z LP, zarówno jeśli chodzi o zawartość, czas trwania jak i kopertę. Całość "newly remastred".

Ukryta Zawartość

post-1328-100007287 1251451907_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Niedawno zdobyłem cudny box.Miodzio.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

45CD, ktoś zamówił ???

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Wygląda na to, ża Harmonii Mundi po ubiegłorocznych doświadczeniach spodobał się inboksowy recykling:

"Sacred Music: From The Middle Ages To The 20th Century" (HMX2908304/33 - 29 discs + PDF catalog)

Ukryta Zawartość

(link podaję z Presto, bo tam znalazłem box, ale pewnie warto poszukać tańszych miejsc do zakupu)

Ukryta Zawartość

miał być jeszcze obrazek:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

@Dong - Ten poprzedni box Harmonia Mundi, na 50-lecie, to jeśli o mnie chodzi chyba najlepszy box z jakim miałem przyjemność (jeśli ktoś ma jakiegoś swojego all time faworyta - niech się podzieli rekomendacją). Nietuzinkowo dobrane kompozycje, w znakomitym wykonaniu i nagraniu.

^Jakew

A ja z tego jubelowego wracam praktycznie do jednej płyty. Pozostałe przesłuchałem 1-2 razy i specjalnie mnie do nich nie ciągnie.

Nagrania i wykonania faktycznie są przeważnie niezłe (a niektóre nawet bardzo dobre), ale jak ktoś kiedyś przytomnie skomentował, cały zestaw przypomina gigantyczny sampler. A formuła wielkich boksów składankowych, jak się okazało w praktyce, osobiście mi po prostu nie odpowiada. Tego nowego sam też prawdopodobnie nie kupię, informację zamieściłem ze względu na liczne grono "boksofilów".

^Jakew

Faworyta z boksu HM? Motety izorytmiczne Dufaya w wykonaniu Huelgas Ensemble. :)

To jedna z nielicznych płytek w zestawie o programie w pełni zgodnym z samodzielnym wydaniem (czyli nie-składankowa).

A ponadto - w mojej kolekcji nie posiadam alternatywnej intepretacji, do której mógłbym sięgnąć. :)

^Jakew, 1 Wrz 2009, 14:22

>Dong, chodzi o podzielenie się z forumowiczami swoim fav boxem, rzuć swoją perłę...:)

A, o to Ci chodzi... to niestety rozczaruję Cię, bo jestem zdeklarowanym przeciwnikiem rankingów i w takich zabawach nie uczestniczę. :)

Jeśli przejrzysz cały wątek, to znajdziesz co najmniej kilka komplecików przeze mnie ongiś z różnych względów polecanych.

Czegoś takiego, jak "mój ulubiony box", nie potrafię wskazać, z kilku powodów; a być może najważniejszym z nich jest fakt, że od momentu zakupu traktuję boksy jako zestawy pojedynczych płyt, i to raczej te indywidualne płyty podlegają mojemu lubieniu lub nielubieniu.

Moim głównym (niemal wyłącznym) źródłem dźwięku jest JEDNOpłytowy odtwarzacz CD, i podstawową "jednostkę odsłuchową" stanowi dla mnie pojedynczy krążek. Nie słucham boksów ciurkiem płyta po płycie.

Od pewnego czasu, jeżeli w ogóle kupuję komplety, to najczęściej niewielkie (najchętniej od 3 do 5 płyt) i dobrane według klucza dopasowania do moich bieżących potrzeb poznawczych. I tak z tegoroczynych nabytków jestem np. bardzo zadowolony z kompletu sonat Beethovena w wykonaniu Kempffa (starsze nagrania, set mono, 8CD DG) oraz z również kompletu triów fortepianowych Haydna (Beaux Arts Trio, 9CD Philips). Ale na przykład symfonii lub kwartetów Haydna nie kupię nigdy jako komplet, bo to już dla mnie klasyczny zakup na metry. Wolę sukcesywnie uzupełniać braki pojedynczymi nagraniami lub zestawami kilkupłytowymi.

dobry box dla mnie:

1. max dobrych płyt, wtedy zmniejsza się ich cena.

2. płyty nie do zdobycia występują w onym wydaniu, wtedy ewentualnie można sobie zostawić najlepsze, resztę sprzedać np. na allegro.

A ja zastanawiam się do jakiego odbiorcy-klienta, Harmonia Mundi kieruje ten wymieniony dziś przez Donga box.

?

Zawiera on bowiem wielkie szlagiery tej wytwórni i ja z pewnością go nie kupię z tej prostej przyczyny, iż wiele płyt z tego pudełka już posiadam. No ale może ten box znajdzie swojego odbiorcę w postaci klienta początkującego w temacie klasyki w przekroju. Ciekawe, czy nakład rozejdzie się równie szybko, jak w przypadku boxu jubileuszowego.

Ł.A. Woman

@Negra - otóż to, dlatego cenię sobie box przepięknie eksplorujący mniej zinterpretowane rejony; stanowi notabene nieocenioną okazję odświeżenia sobie zmysłu w przerwie między 50. i 51. odsłuchem ulubionych wydawnictw wybranych indywidualnie (ulubione z reguły najpierw ma się indywidualnie, nie w boxie, Dong:)

Na kilkanaście lub więcej dużych boksów (od 20CD w górę liczę już jako duży boks), które mam przyjemność mieć (co nie znaczy, że je przesłuchałem ;-) ) boks HM jawi mi się jako all time best buy - co ciekawe bardzo często (jak na boks) do niego wracam, słucham poszczególnych płyt, polecam zatem wszystkim. Drugi to boks DHM z muzyką barokową. A nowy boks HM oczywiście jako maniak płyt ....natychmiast kupię ;-)

pzdr boksofilów ;-)

Od 1 września dostępne są cztery boksy BIS z zestawem lubianych również tu na forum interpretacji kantat Bacha w wykonaniu Bach Collegium Japan pod kierunkiem Masaaki Suzuki. Każdy po 10 płyt, łącznie ok. 140 kantat (nie jest to jeszcze komplet).

Najtaniej chyba w MDT, ale uwzględniając również koszt wysyłki szala przechyla się na korzyść Presto (łącznie 33,75 GBP za każdy boks):

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ciekawe ile będą kosztować w Polsce.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Rocznicowy box Chandosa (30 płyt) - wszystko troszkę gorzej niż w prawda wzorcowej kolekcji francuskiej Harmonia Mundi: przestrzenność nagrywanego dźwięku, artyzm plastyków:), no a przede wszystkim ładunek emocjonalny zawarty w przedstawionych bardzo interesujących dziełach - jest po mrocznej stronie:(. Myślę że warto nabyć w celach poznawczych, lecz z powracaniem może być różnie.

Sygnalizowany już przez kolegę donga boks niedługo na rynku - proszę o info gdzie najtaniej ;-)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Czy ktoś wie co to jest, co zawiera, gdzie dostać i czy warto?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Gość papageno

(Konto usunięte)

Mr. G

W ubiegłym roku wspominał mi o tym wydawnictwie Pan Marek Koszur z ccd.pl. Mówił, że wspaniały wybór i cudowna jakość nagrań. Ale gdy wymienił cenę (kilka tys. euro, o ile pamiętam) od razu mi przeszło i zamówiłem boxy Karajana z EMI.

Skontaktuj się z ccd.pl - będą wiedzieć więcej.

Pozdrawiam.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.