Skocz do zawartości
IGNORED

Można czemuś takiemu zaufać ?

valis0

Rekomendowane odpowiedzi

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

od dłuższego czasu poszukuje jakiegoś niedrogiego ale fajnie grającego subwoofera (50/50 muzyka i KD) , jestem już prawie przekonany że ma to być konstrukcja zamknięta, te co mnie interesują kosztują około 2 tyś, więc tak sobie pomyślałem , może jest ktoś , kto zrobi mi w miare porządny subwoofer , nie firmowy , ale za to w lepszej cenie ?

nasunęło się więc pytanie , wierzyć w taki DIY z allegro ?

Ukryta Zawartość

witam.

w mojej ocenie samo zastosowanie stx (o którym sprzedający pisze w superlatywach) w zasadzie powinno skutecznie cie odstraszyć.

dodatkowo odradzam kupowanie sprzętu "handemade" od nieznanego konstruktora.

pozdrawiam.

Łukasz

no właśnie, komu teraz można zaufać :)

wchodzisz do sklepu , sprzedawca nie chce sprzedać ci dobrego sprzętu, tylko taki którego ma nadstan , chce się pozbyć bo konczy się produkcja, wie że cena spadnie , etc.

z drugiej strony im dłużej czytam to forum , tym bardziej głupieje :) , zauważyłem że dobre sprzęty to są grubo powyżej kilkuset tysięcy złotych :), kropka.

napisałem że interesują mnie suby w granicach 2000 zł, bo wiem że za takie pieniądze można kupić już coś w miare niezłego, a to że mnie nie stać, budżet by tego nie wytrzymał, szukam alternatywy, w granicahch 1000 zł, stąd moja myśl , że gdyby ktoś mi robił na zamówienie suba, być może zrobiłby mi go w klasie cenowej do 2000 zł, ale np. za 1000 zł (w końcu będzie to noname - DIY :))

valis0

Kup na allegro 2 suby (zamiast 1) w cenie 499zł za sztukę. Szybko bo mogą się skończyć lada moment w tej cenie. Mówię o Mirage Frx-S8. Dobry wybór, chyba nawet sam wzmacniacz w takim mirage jest wart więcej + dobry projekt powoduje że i BR gra jak należy. Z dwóch takich za tysiaka :))) w 25m2 będziesz mieć bas uniwersalny wysokiej klasy.

zgadzam sięz americano Mirage robi conajmniej dobre suby powinieneś zainteresować się firmą PARADIGM...jak byś doskrobał do funduszy jeszcze 500zł to polecam PARADIGM PS1200

heh, wiesz że obserwuje tą aukcje ? :)

sugerujesz że dwa , bo jeden łatwo bym zlokaliozwał ? :)

coś tak gdzieś właśnie wyczytałem ... te suby sprzedaje firma maxaudio, oni mają tego więcej jednak niż na allegro, mam ciężki orzech do zgryzienia , czy one są faktycznie tak dobre ?, obudowe zamkniętą mają , to raczej duży plus w subach zwłaszcza że muzykę lubie (koncerty) , tylko nie wiem jak to technicznie rozwiązać , bo tak, mam już "wpuszczony w ściane" kabel, pojedyńczy czincz, i w nowej generacji subach, jest wejście właśnie na jednego czincza, a w tymiragach właśnie nie wiem, ale raczejnie, to znaczy że by mnie czekało kucie ścian, co mi się nie uśmiecha :)

z drugiej strony kupie 1 sztuke , to mogę sie rozczarować ... bo będzie mi się bas z prawej strony tylko uwidazniał ...

zastanawiam sięjeszcze nad jedną sprawą , czy te dwa mirage , "zaspokoiły" by mi basy , w sensie tych moich przodów jamo e510 (są fatalne) ?, czy kupić np. TANNOY MERCURY M1 , LUB TANNOY MERCURY FUSSION 2 i do tych monitorów dopasować suba ??!!?

Sugeruję 2 bo dużo to daje akustycznie w pomieszczeniu a cena śmieszna. Jak usłyszałem to kupiłem sobie drugi ;)

Acha, nie jest to obudowa zamknięta, ale bass refleks (pisałem BR) - jednak naprawdę to nie przeszkadza w tym subie, szybka 8 calówka z dużym skokiem + prawdziwy wydajny wzmacniacz na mosfetach z mocą szczytową 400W. Za 499 zł ? :) W Polsce ? :) Dobry sub Made in Canada ? :) Zapomnij że zagra coś lepiej jak 2 takie za tysiaka. NIE MA TAKIEJ MOŻLIWOŚCI.

i o to mi chodziło :), dzięki za porade, właśnie udaje sięna allegro :)

tylko jeszcze wytłumacz mi jak mam je podłączyć skoro mam jednego czincza ? (poprowadzić drugi kabelek , czy jak?) i czy w takim układzie jest sens wymieniać moje przody jamo e510, czy te basy z dwóch subów , załatwią sprawe ?

Tak wygląda tył. Jak widać masz możliwość podłączenia również kablem głośnikowym, poza tym 1 chinch bez zwrotnicy (korzystasz z tej w amplitunerze) lub jeden ze zwrotnicą wewnętrzną (ustawiasz odcięcie w subie od 50Hz do 100Hz. Spokojnie się spasują z małymi Jamo, będzie bardzo dobrze. Sam używam małych Canton LE110 naściennych.

Ukryta Zawartość

post-5140-100000358 1170308873_thumb.JPG

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

mogę ze sobą np. podłączyć tak dwa subwoofery mirage ?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Nie podłączaj suba do wyjść głosnikowych !

Amplitunery KD a juz Pioneer w szczegolnosci maja bardzo słabą wydajność prądową, więc zamiast basu będziesz miał popierdywanie.

W systemie 5.1 masz wyjscie tylko na 1 suba podlaczanego wlasnie po cinchu i na nią jest kierowana specjalna ścieżka zawierająca tylko niskie tony. W stereo z reguły każdy amplituner kieruje również bas do subwoofera. Jeżeli suba przytniesz w miarę nisko ( okolo 80 Hz ) to lokalizacja nie ma znaczenia w budzetowych systemach.

Sub o konstrukcji zamnietej świetnie się sprawdzi w stereo (kontrola basu !) natomiast pewnie będzie brzmiał mniej spektakularnie w kinie domowym. Ten Mirage za te pieniadze to sensowna oferta. Paradigm gra raczej basem mocno kinowym i w małych pomieszczeniach może być ciężki do okiełznania.

Dlaczego niby bas miałby popierdywać skoro taki sub nie jest prawie żadnym obciążeniem dla wzmaciacza i bierze malutko prądu ? Jak nie pierdzi na dotychczasowych głośnikach to nie powinien się pogorszyć z subwooferem. To jest subwoofer aktywny i sygnał głośnikowy go tylko wysterowuje. A co nie można wmixować sygnału z subwoofera na np. front? Ale nie znam tego pioneera i nie wiem jakie ma wyjścia, opcje etc.... Ja lubię harmana a ten ma świetny bass management.

-> valis0

"mam już "wpuszczony w ściane" kabel, pojedyńczy czincz"

To spróbuj go połączyć (są specjalne łączniki do chinch) z kablem subwoofer'owym typu Y (czyli po prostu z rozgałęźnikiem na chinche, jak np. ten:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ).

Ukryta Zawartość

Once a CD or download is converted to FLAC, the only way you can achieve the superior sound of WAV files is to go back to the original CD or source for a new rip or WAV download. - "The Absolute Sound" - Charles Zeilig, Ph.D., and Jay Clawson

> valis0 <

Znam twój problem prawie jesteś pewien wyboru, wchodzisz na allegro najeżdżasz kursorkiem na ikonke KUP TERAZ i nagle się zastanawiasz... czy na pewno ?? i obcierasz czoło :] i mówisz sobie cholera nie wiem!!

ja się tak bawiłem przez 3 miesiące czytałem czytałem i też głupiałem...wbrałem sięna e-bay UK i zakupiłem suba firmy REL model QUAKE maleństwo w obudowie zamkniętej jestem prze zadowolony, mógł bym Ci go szczerze polecić lecz wiąże sięto z przesyłką właśnie z Anglii. Niestety będzemy się z tym problemem borykać długo zanim na polski rynek nie wejdą firmy SUNFIRE, REL, VELODYNE i zapuszczą tu korzenie

Jeśli masz jakieś wątpliwości jak podłączyć woofer prponuje uważnie przeczytać

Ukryta Zawartość

bardziej soczyście się tego chyba nie da opisać :]

Ukryta Zawartość

ech, już prawe byłem zdecydowany :) , pomyśle jeszcze o tym rozgałęzieniu czincza, mam nadzieje że to nie jest przy okazji strata sygnału ?

co do subów z anglii to w sumie troche znajomych tam mam , pewnie jak większośćz nas :) , być może jest opcja sprowadzenia takiego sprzętu o którym wspominasz, wcale nie za jakieś kolosalne pieniądze , muszę popytać , jeśli możesz podaj mi konkretny model, który posiadasz i oceń go jakoś w swojej skali ... wezmę tą opcje pod uwage :)

z Anglii ... to tutaj mają bardzo dobre niedrogie suby

Ukryta Zawartość

np. Gemini albo XLS200 mkII (ten drugi chciałem kupić ale wybrałem mirage do mojego pokoiku HT).

Ukryta Zawartość

>poza tym 1 chinch bez zwrotnicy (korzystasz z tej w amplitunerze) lub jeden ze zwrotnicą wewnętrzną

obydwa cinche (bialy i czerwony czyli L+R) doprowadztaja sygnal przez filtr/zwrotnice

>Nie podłączaj suba do wyjść głosnikowych ! Amplitunery KD a juz Pioneer w szczegolnosci maja bardzo słabą wydajność prądową, więc zamiast basu będziesz miał popierdywanie.

to bzdury!!! aktywny sub uzywa high-level sygnal (glosnikowy) do zasilania wewnetrznej koncowki mocy -> pobor mocy z amplitunera jest praktycznie zerowy!!!

czy ktoś z fachowców, mógłby się jeszcze wypowiedzieć ?, bo dostałem kotła do głowy :)))

czyli jakie alternatywy podpięcia zostają do tych dwóch mirage ?

1) korzystam z czincza, który mam już wprowadzony w ściane - dokupić rozdzielacz.

2) puszczam nowy kabel , zwykły głośnikowy.

3) jakieś inne pomysły ?

co do tych subów z anglii, ktoś którykolwiek słyszał ?, ja wogóle tych firm nie znam !

a możesz cyknąć zdjęcie tego swojego pioneera 915 z tyłu i wkleić albo znaleźć w necie ? Barni coś namieszał o jakimś 5.1 myślałem, że to zabytkowy pioneer, a tu sprawdzam w necie, że to 7.1 i nie taki stary. Moje doświadczenie jest takie, że subwoofery grają wręcz wspaniale na wejściu hi-level. Poza tym wydaje się dziwne, aby ampli 7.1 miał możliwość podłączenia tylko 1 subwoofera na chinchu (nie mówię o rozgałęzianiu ale o wyjściu multi-sub).

XLS200 mkII to najlepszy subwoofer

>czyli jakie alternatywy podpięcia zostają do tych dwóch mirage ?

>1) korzystam z czincza, który mam już wprowadzony w ściane - dokupić rozdzielacz.

jep -> w tym ukladzie mozesz sterowac poziom glosnosci i odciecie suba zarowno przez (amplituner jak i na subach)

to jest rozwiazanie dobre dla KD

2) puszczam nowy kabel , zwykły głośnikowy.

nie tak -> stawiasz suby obok glownych glosnikow (parami) i pobierasz sygnal hig-Level bezposrednio z terminali glosnikow -> w tym ukladzie mozesz sterowac poziom glosnosci i odciecie suba tylko przez sub

to jest rozwiazanie dobre dla stereo

BDW. Mozesz stosowac obydwa rozwiazania rownoczesnie!!! Moj REL "wisi" zarowno na cinchu Amplitunera jak i na glosnikach

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.