Skocz do zawartości
IGNORED

Dobór obudowy do subwoofera.

abuq1

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Mam pytanie dotyczące doboru obudowy do subwoofera, którego bedę składać.

Sprawa wygląda następująco. Mam głośnik infinity kappa perfect 10, który ostał mi się z auta i wzmak do niego od kolegi z forum DIYaudio.pl "irek 300w".

Moje pytanie dotyczy czy wybrać obudowę zamkniętą czy b-r.

Przy b-r przy poj 38l obudowa strojona na 27hz schodzi przt spadku 3db do 27hz lecz GroupDelay wynosi aż 29ms. Lepszy GD jest przy poj.28l i stojeniu na 30 hz przy 3db spadku schodzi do 32hz a GD wynosi 22ms. Jednak pojawia się problem bo b-r o śr. 7cm(10 cm nie wchodzi w grę ze względu na wymaganą jego dł) musi mieć dł. 40cm i ciężko go będzie zmieścić i czy wogóle to 7 cm śr. jest wystarczające bo głośnik ma Xmax. 14,6 mm.

Mam jeszcze pytanie o GD. Jego maks. wartość jest przy ok 25hz ale przy 35hz wynosi zaledwie 12ms a przy 40hz 9ms czy więc w takim wypaku mułowaty będzie tylko bas w granicach 25 hz a powyżej bedzie już ok?

Drugą opcją jest obudowa zamknięta w której nie ma problemu dł i śr. b-r oraz wielkości GD ale pojawia się problem zejścia, bowiem przy poj 25l przy spadku 6db schodzi tylko do 40hz. Gdybym jako kolumny miał nieduże monitorki to bym wybrał właśnie ten typ obudowy i po problemie. Ale mam Jamo D570 a więc spore 3 drożne podłogówki z 16,5cm basem skierowanym ku podłodze, wykorzystującym prawie całość objętości kolumny. Według danych schodzą do 40 hz przy spadku 6db, i nie wiem czy jest sens do nich dołączać sub z podobnym zejściem.

Ten przetwornik raczej żadko spotykany więc może przybliżę jego dane

Sam głośnik bardzo solidny,membrana aluminiowa, lany kosz, ogromny układ magnetyczny, wybitnie żadko spotykane Xmax 14,15mm moc RMS 350W FS 28,3hz , Qts 0,42 , Vas 32,13. Stosowany raczej w car audio.

Jego photo

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Producent proponuje obdowę zamkniętą 17l lub b-r poj.28l strojoną na 35hz(taką miałem w aucie), lecz są to obudów propozycje do auta a tam wiadomo akustyka troszkę inna niż w domku.

Proszę o wasze opinie na ten temat.

Pokój 25m^ sub ma być do kina i do muzy.

Pozdrawiam.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
https://www.audiostereo.pl/topic/30735-dob%C3%B3r-obudowy-do-subwoofera/

W group delay nie liczy się maksymalna wartość tylko gładkość krzywej, brak wyraźnie zaznaczonych kolan itd. W ogóle group delay jest niezbyt przydatne do określania zachowania głośnika w stanach nieustalonych. Lepsze są symulacje w dziedzinie czasu, a konkretnie odpowiedź na skok napięcia.

Co do Twojego głośnika - przy takim Xmax oraz Fs, Vas i Qts trudno będzie sensownie dostroić bassreflex. Membrana bierna albo dwa głośniki w obudowie zamkniętej i podbicie w preampie wydają się rozwiązaniem znacznei bardziej sensownym. Inaczej dostaniesz strojenie typu EBS (Vb porównywalne z albo nawet większe niż Vas i strojenie w okolice Fs albo wyżej). Takie coś będzie dzwonić jak diabli w odpowiedzi na skok jednostkowy.

PS. Takie rzeczy jak mułowatość czy szybkość basu to IMHO głównie profil zniekształceń nieliniowych, ew. silne rezonanse powodowane falami stojącymi (a także czasem autosugestia). Tak więc jeżeli upierasz się przy BR, to ja wybrałbym strojenie 38dm3 27Hz.

• 7 miesięcy później...

Mam bardzo ważne pytanie ;

kupiłem woofer do auta na allegro w obudowie BRef. na głośniku JBL .

Jednak bas jest zbyt buczący brakuje mu dobrego krótkiego kontrolowanego "dup" !!!

chciałbym przerzucić głośnik do obudowy zamkniętej .... proszę o pomoc w sprawie wymiarów obudowy -jakie byłyby najodpowiedniejsze ???

Srednica gł. 30 cm , 300 w rms , wzmacniacz infinity 130 w rms

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.