Skocz do zawartości
IGNORED

Lampowa integra 3000-4000 zł co kupić ?

lipo1

Rekomendowane odpowiedzi

lipo1

Fajna strona,tylko czemu u nas wszystko drożej niż za miedzą :-((

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

No,ale zapach kawy poczułem od razu.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

>Zydelek OT

To dla mnie nie jest wiarygodne źródło :)

Zresztą wynika z tego tylko to, że lampy te nie były sparowane. To kwestia rzetelności sprzedającego.

A dlaczego padło Ci 11 na 12 lamp?

Papamek

>yolaos

NIGDY i NIGDZIE nie napisałem ani JEDNEGO słowa, choćby insynuującego, że brzmienie Lorelai jest be!

Wprost przeciwnie!

Bardzo Ciebie jeszcze raz proszę, jeśli czytasz, czytaj ze zrozumieniem.

Potem możesz równać mnie z błotem, masz do tego pełne prawo.

Wiedza i doświadczenie przychodzą z wiekiem, najczęściej z wiekiem trumny.

Trochę sensu poproszę.

lipo1, 14 Sty 2007, 17:42

>Pany !!!!

>a może zamiast EL34, jakieś zamienniki ????

Zamiennikiem dla EL34 jest KT77.

Z tego co wkleiłeś jedynie 6CA7 jest przyblizonym zamiennikiem dla EL34 (zwykle gra nieco żywiej i czasem chłodniej). Lampy 6L6 oraz KT66 nie są odpowiednikami EL34, mają one inną konstrukcję. Mogą jednak pracować zamiast EL34, lecz może to wymagać dostosowania we wzmacniaczu punktów pracy (biasy, nap. anodowe) do ich wymagań, a więc grzebania w bebechach i utraty gwarancji. Bezpiecznym krokiem będzie stosowanie wyłącznie EL34 dobrych producentów, lub odpowiedników tej lampy (a więc KT77 lub 6CA7). Wybór i tak jest bardzo duży, to chyba najpopularniejsze lampy na świecie wytwarzane przez bardzo wielu producentów. Ja ze swej strony polecę TAD, RFT lub Electroharmonix.

-> tadeo

Nie, nie z Voice, z RMC, z Katowic.

BTW, PrimaLuna ma autobias, więc teoretycznie w kwatety lamb dobierać nie trzeba, co nie znaczy, że nie kupiłem kwarteru:)

To nieprawda że jak wzmacniacz ma autobias to nie trzeba parować lamp. Niemniej do Prima Luny nie jest potrzebny dobrany kwartet, są potrzebne dwie pary.

• 2 miesiące później...

stereon, 11 Sty 2007, 23:57

>. Prosta lampa "single-ended" za 3600zł. Słucham takiego w 17m2. Moc

>2x5W lub 2x15W wystarczy.

Pisales, ze sluchales Antique Sound Lab MG SI 15 DT z Audio Analogue Paganini - jakie wrazenia?

pzdrw

soso

Nie najlepsze, choć wypożyczyłem go dla jego fantastycznej impedancji wyjściwej - 10ohm i okazyjnej ceny ok. 3 tys. zł. Dźwięk był niestety płaski i trochę za ciepły (nie napiszę "przymulony"). Niektórzy mogli by powiedzieć, że tak powinna brzmieć równowaga i neutralność ale dla mnie ten dźwięk był "cofnięty", bez wyrazu, dynamiki. Ja po prostu myślę, że to jest bardzo dobry CD do jasnych, wyrazistych wzmacniaczy - albo po prostu stworonego dla niego firmowego modelu. Lub po prostu mój wzmacniacz jest "za słaby" na taki dobry CD - bo wierzę w klasę Audio Analogue'a mkII:-))). Na koniec się okazało, że wybrałem Arcama Cd73, który pobił i Atolla CD 100, i Paganiniego, i wszelkie Creeki i Rotele. Co ciekawe Rotel RCd - 02 wydał mi sie bardzo podobny do AA, ale nawet on był bardziej "nasycony" i "dokładny". Od momentu odsłuchu Paganiniego uwierzyłem, przy wyborze źródła do lampy nalezy słuchać, słuchać i słuchać - podglądając dane techniczne. Pozdrawiam

>lipo1<

Jeśli jeszcze nie kupiłeś lampiaka i jeszcze jesteś zdecydowany taki sprzęt nabyć polecam Sparka 710.

Widzę, że jesteś z Łodzi, więc z odsłuchem nie będzie problemów. Może warto spróbować?

stereon, 21 Mar 2007, 11:30

>Nie najlepsze, choć wypożyczyłem go dla jego fantastycznej impedancji wyjściwej - 10ohm i okazyjnej

>ceny ok. 3 tys. zł. Dźwięk był ....

Jaka wersja AA Paganini to byla? Niestety, modele wystepuja pod jedna nazwa a roznia sie zdecydowanie.

Jezeli 24bity/192kHz z szuflada po lewej to jestem zaskoczony.

Stara wersja takze ma szuflade po lewej. Potem byla wersja 24/96 z szuflada posrodku i ostatnia ponownie z szuflada po lewej stronie. Ta ostatnia z napedem CD_ROM rozni sie zdecydowanie od poprzednich dynamika, rozdzielczoscia i otwartoscia dzwieku - wiem cos o tym bo przez rok mialem 24/96 i bylo to cos zupelnie innego. Jakis wlasciciel Wadii 830 stwierdzil nawet, ze AA Paga jest lepszy od jego CDP.

pzdrw

soso

• 10 miesięcy później...

Witam kolegów (i koleżanki o ile są tu takowe;-).

Jak pisałem w wątku o Pocachontas zamierzam skompletować zestaw do małego pomieszczenia za rozsądne pieniądze. Ponieważ będzie służył przeważnie do dość cichego słuchania muzyki wieczorami, postanowiłem oprzeć go na wzmacniaczu lampowym (będzie to mój pierwszy takowy). Zależy mi na ładnej barwie ale bez utraty szczegółowości przekazu. Zdaję sobie sprawę że na poziomach budżetowych z lampami może to nie być łatwe.

Brałem pod uwagę wzmacniacz EGOVOX który jest teraz sprzedawany w cenie ok. 2100 pln (stąd wątek Pocachontas) natomiast w międzyczasie znalazłem Amplifona WL60 za 2500. No i trzecia opcja, jest na sprzedaż kompletny zestaw Jolida 202 + Bc Acoustique Tibre + Sony SACD 940 QS + sieciówka XLO ER-10 za 4000 pln. Zestaw wydaje się sensownie dobrany, ale ma już swoje lata i wzmacniacz raczej na pewno wymaga wymiany lamp (tak na marginesie polecalibyście zrobienie tego w serwisie Adio Klanu czy jest jakiś lepszy sposób w Warszawie/Trójmieście?).

Co do wzmacniaczy solo i głośników do nich, to znalazłem promocję czy raczej wyprzedaż KEFów starej serii Q (Q5 i Q7), czy próbowanie ich z lampą ma sens (efektywność jest dobra 91 i 8 omów), znam brzmienie serii Q ale z tranzystorem i mam obawy czy nie zagrają zbyt ciepło jak na zestawienie z lampą.

Z racji mojej pracy nie jestem w stanie tego wszystkiego przesłuchać, tym bardziej że opisywany zestaw jest ponad 300 kilometrów ode mnie.

Będę wdzięczny za wasze opinie i sugestie. Pozdrawiam, Usel

P.S. dodatkowo cieszyłoby mnie gdyby był to zestaw w jak największym stopniu polskiej produkcji lub projektu, takie małe zboczenie czy też patriotyzm lokalny.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.