Skocz do zawartości
IGNORED

jak polepszyc dzwiek w gramofonie???????

piterkorea

Rekomendowane odpowiedzi

tak jak w tytule jak polepszyc dzwiek w gramofonie zaowazylem pare chyba wad

1 jak slucham muzyki to bardzo glosniki sie ruszaja ale tylko jak glosniej slucha,

2 przy glosniejszym sluchaniu igla poprostu podskakuje i znieksztalca sie dzwiek

3 ramie sie nie podnosi jak konczy sie plyta i jak sie chpowie ramie to igla przelatuje po calej plycie czy jest to normalne zjawisko

https://www.audiostereo.pl/topic/30781-jak-polepszyc-dzwiek-w-gramofonie/

> 1 jak slucham muzyki to bardzo glosniki sie ruszaja ale tylko jak glosniej slucha,

Filtr infradźwiękowy w (przed)wzmacniaczu. Albo nie słuchaj tak głośno ;)

>2 przy glosniejszym sluchaniu igla poprostu podskakuje i znieksztalca sie dzwiek

Niewykluczone, że masz ustawiony zbyt mały nacisk igły. Ewentualnie możesz spróbować wyczyścić przeskakujące płyty. To nie powinno zależeć od głośności, z jaką słuchasz. Chyba że pokrywa gramofonu zaczyna rezonować, wtedy spróbuj ją zdjąć do odsłuchu.

>3 ramie sie nie podnosi jak konczy sie plyta i jak sie chpowie ramie to igla przelatuje po calej

>plycie czy jest to normalne zjawisko

Czujnik końca płyty jest najwidoczniej przesunięty. W gramofonie powinna być gdzieś regulacja jego położenia (np. jakaś śruba pod talerzem). Ja kiedyś naprawiałem u siebie takie zjawisko doginając blachy pod gramofonem, potem okazało się że jest zgrabna śruba która do tego służy, lol. Jakbyś podał typ gramofonu to można by powiedzieć coś więcej.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) to ten gramofon

a zaowarzylem z enie tylko ja glosno sie slucha te zjawisko tez jest jak sie cicho slucha a mam plyty winylowe w bardzo dobrym stanie lub idealnym

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Nie jestem do końca pewien, które zjawisko masz na myśli - jeśli o nadmierne wychylanie się głośników, to chyba nie ma rady - zakłócenia mogą pochodzić np. od mechanizmu gramofonu. Filtr infradźwiękowy (ang. subsonic filter) wydaje się być jedyną radą (w każdym razie ja innej nie znam). Obcina z dźwięku składowe np. poniżej 15Hz. Niektóre wzmacniacze (szczególnie takie z wbudowanym przedwzmacniaczem korekcyjnym do wkładki) są w taki filtr wyposażone, niektóre nie.

Jeśli miałeś na myśli skakanie igły - spróbuj zdemontować pokrywę, i / lub zwiększyć nacisk igły. Niektórzy uważają że słuchanie z pokrywą jest wręcz niedopuszczalne :-O

Pozdrawiam

Marek

Jeżeli po końcu odtwarzania igła szoruje przy powrocie po plycie .nalezy wyregulować winde . lub załozona jest nieoryginala mata (gumowa nakladka na talerz)Jest to gramofon Onkyo i raczej dobrej klasy. Jeśli przeskakuje to podejrzewam że ramię nie osiada na płycie do końca.wymaga regulacji mechanizm opuszczania.Stąd mogą i być problemy z podnoszeniem po odtwarzaniu.Przeskakiwać może jeśli igla zużyta

• Redaktorzy

1 jak slucham muzyki to bardzo glosniki sie ruszaja ale tylko jak glosniej slucha,

Być może efekt subsoniczny, widocznie gramofon sieje infradźwiękami, pomógłby pre gramofonowy z filtrem subsonicznym.

2 przy glosniejszym sluchaniu igla poprostu podskakuje i znieksztalca sie dzwiek

Dwie możliwe przyczyny, zapewne współdziałające - dużo za niski nacisk igły oraz położenie za blisko głośników - fale dźwiękowe powodują wstrząsy.

3 ramie sie nie podnosi jak konczy sie plyta i jak sie chpowie ramie to igla przelatuje po calej plycie czy jest to normalne zjawisko

Zepsute podnoszenie ramienia (a jakże!). Poza tym nie bardzo rozumiem to zdanie, zwłaszcza słowo "chpowie". Rozumiem, że mimo że ramię się nie podniosło, próbujesz przeciągnąć ramię ręcznie na pozycję startową. Czyli ramię nie tylko samo się nie podniosło, ale i nie pozwala się unieść ręcznie nawet na pół centymetra. Jeśli tak jest, to każda twoja płyta szybko uzyska ciekawy, łukowaty rysunek wykonany czubkiem igły, idący od miejsca zatrzymywania ramienia aż do krawędzi płyty. To przy jednym rozumieniu słowa "chpowie". Przy innym rozumieniu słowa "chpowie" wnioskuję, że ramię się nie podnosi, ale na końcu płyty wykonuje samorzutny powrót, rysując płytę. To niedobrze. I w trzecim tłumaczneniu słowa "chpowie" na polski sytuacja może być taka, że winda nie unosi ramienia, ramię samo nie wraca, tylko wykonuje nieskoordynowany ruch dośrodkowy lub odśrodkowy, rysując płytę. W takim wypadku oznaczłoby to, że zepsute jest (oczywiście) podnoszenie, a oprócz tego za mały lub za duży antiskating.

Ogólnie wygląda na to, że gramofon jest w kiepskim stanie.

piterkorea, 10 Sty 2007, 22:45

>1 jak slucham muzyki to bardzo glosniki sie ruszaja ale tylko jak glosniej slucha,

Też to mialem, efekt zmniejszal się wraz z poprawą klasy ramienia. Można przypuszczać, czy to jakieś luzy, lub rezonanse w ramieniu?

Poza tym basy z kolumn podlogowych mogą wprawiać w drgania podlogę, ta mebel, na podlodze, a ten gramofon, a ten z kolei znów membrany basów - wzbudzenie akustyczne. W takim przypadku gramofon na pólkę ścienną lub parapet. Gdyby taki przypadek zachodzil, to móglby być też przyczyną dolegliwości z punktu 2.

Less is more

Everything Should Be Made as Simple as Possible, But Not Simpler ...

> piterkorea

"pokrywy niema od poczatku zakupu tego gramofonu bo nie przetrwala przesylki nasza kochana poczta ja dobila:)"

Poczta jest zdolna, to prawda. Ale sprawą Sprzedającego jest dobrze zabezpieczyć przesyłkę przed działaniem Poczty Polskiej.

Ja też kiedyś sprzedałem gramofon na Allegro. Ale paczkę zapakowałem tak, że nawet Poczta nie zdołała go uszkodzić.

Janusz z Torunia

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.