Skocz do zawartości
IGNORED

Pionieer VSX-916 i odzyskiwanie dynamiki

lbear

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Chciałbym się podzielić uwagami na temat użytkowania amplitunera KD Pioneer VSX-916.

Bardzo dobrą recenzje Pioneer'a VSX-816 znalazłem na stronach :

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Jest to lepsza wersja VSX-916 z XM®-HD ready input (wejście, czy dekoder wielokanałowego radia satelitarnego, jeśli dobrze zrozumiałem) i zwiększoną mocą ze 100 W do 110 W na kanał.

Według mnie największą rewelacją Pioneer'a jest wyposażenie serii jego nowych amplitunerów w funkcje "SOUND RETRIVER". Modele w nią wyposażone to : VSX-516, VSX-916, VSX-1016, VSX-2016 oraz VSX-816.

W instrukcji napisano, że przeznaczona jest ona do przywrócenia dynamiki dźwięku i jego brzmienia ze skompresowanych źródeł, takich jak pliki mp3, wma, a także tunera FM, TV i innych, do jakości i dynamiki płyt CD.

Sprawdzałem tą funkcję słuchając z tych źródeł i poprawa dynamiki jest zauważalna, ale według moich oczekiwań, nie wystarczająca.

Dopiero odsłuch przy włączonej funkcji "S. RETRIVER" ze źródeł dźwięku o trochę większej dynamice niż mp3, takich jak płyty CD, daję zaskakujący wzrost dynamiki. Dźwięk z płyt CD nabrał naturalnej i żywej dynamiczności, stał się bardziej obecny, nagrania odzyskały dynamikę utraconą w czasie produkcji płyt CD przez kompresowanie materiału muzycznego. Wydając pieniądze na ten amplituner zyskałem tak jakbym kupił wszystkie moje płyty CD w wydaniach zremasterowanych.

Efektywność funkcji zwiększa się wraz ze wzrostem dynamiki źródła.

Jednak by jakość dźwięku była zadowalająca materiał źródłowy powinien być nagrany w dobrej jakości, ponieważ dynamika rośnie, ale wraz z szumami. Ale w końcu słucha się muzyki a nie ciszy.

Zmierzyłem za pomocą miernika wysterowania w TAPE DECK'u, jaki jest przyrost dynamiki po włączeniu funkcji "SOUND RETRIVER" w AV Receiver Pioneer VSX-916.

Płyta na której dokonywałem pomiaru to remasterowany cyfrowo album Michael'a Jackson'a "Thriller" wydany w 2001 roku na CD. Do testu wybrałem utwór "Billie Jean" z najdynamiczniejszymi uderzeniami perkusji, jakie kiedykolwiek słyszałem z płyty CD.

Wpierw sprawdziłem czy "S. RETRIVER" zwiększa głośność dla sygnału sinusoidalnego o stałym poziomie - nie zwiększa.

Następnie sprawdziłem na muzyce. Puściłem początek utworu "Billie Jean".

Szczytowe peak'i uderzeń perkusji wzrosły o +3 dB.

Pomiaru dokonywałem na gniazdku słuchawkowym, ponieważ na wyjściu LINE OUT sygnał nie zmienia się.

Yamaha również zastosowała podobną funkcję w swoich receiver'ach pod nazwą " Yamaha Compresed Music Enhancer ". Obie firmy wykorzystują w swoich konstrukcjach mikroprocesory DSP firmy Motorola.

Amplituner VSX-916 według mnie i autora recenzji (link powyżej), wzmacniacz jest za słaby mocowo i odczuwa się, że bas jest czasami zbyt zrównoważony. Dlatego najlepiej sprawdzi się z w miarę dużym subwoofer'em. Ja używam go z 200 W subwoofer'em w pokoju o wymiarach 5 m szerokości (rozstaw kolumn to 3 m) na 3,5 m głębokości (w tym 0,5 m mebli)-więc praktycznie kwadrat, pokój jest dość dobrze wytłumiony i dość głośno wypełniony dźwiękiem. Nadmienię, że lubię głośno słuchać muzyki, no i efektów KD. Acz, przygodę z Kinem Domowym dopiero rozpocząłem.

Dodam jeszcze, że receiver'y A/V Pioneera, modele VSX-816, VSX-916, VSX-1016 - VSX-2016 mają na wyposażeniu inteligentnie zaprojektowanego pilota, z funkcją uczenia się kodów z innych pilotów. Wszystkie piloty od reszty urządzeń można schować do szuflady.

W sumie jestem z PIONEER'a VSX-916 bardzo zadowolony, wcześniej używałem wzmacniacz Technics'a SU-V550 o mocy 2 x 60 W przy obciązeniu 8 Ohm i 2 x 100 W przy 4 Ohm na kanał. Teraz wykorzystuję go do wysterowania pasywnego subwoofera.

Pozdrawiam Wszystkich.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

>Amplituner VSX-916 według mnie i autora recenzji (link powyżej), wzmacniacz jest za słaby mocowo i

>odczuwa się, że bas jest czasami zbyt zrównoważony. Dlatego najlepiej sprawdzi się z w miarę dużym

>subwoofer'em

nie przejmuj się, to już bolączka znacznej większości amplitunerów KD :)

a do kina sub (najlepiej mocny) owszem - jest konieczny, ale do poprawy basu w muzyce "duży subwoofer" nie jest jednak dobrym rozwiązaniem :)

Fronty mam własnej konstrukcji, dwudrożne, zwrotnica o nachyleniu 6 dB,

-głośnik nisko-średniotonowy MONACOR SPH-135KE, o średnicy 13 cm=5 cali, z membraną kewlarową, mocy 80 W max, podobny do oferowanego na Allegro :

Ukryta Zawartość

-wysokotonowy : kopułka z folii tytanowej, nieznanej firmy, wybierana z kilku głośników według brzmienia, mam zamiar ją zmienić na jedwabną, bo z amplitunerem Pioneer'a trochę za ostro gra.

Pod amplituner podłączyłem siedem kolumn, czyli wykorzystałem wszystkie 7 kanałów (na dźwięku wielokanałowym mi bardziej zależało niż na lepszym stereo), tak więc na bi-ampling zabrakło już kanałów, nawet nie próbowałem podłączać w bi-ampl frontów, choć zwrotnicę mam przy amplitunerze, a ze zwrotnicy do każdego głośnika sygnał doprowadzony jest osobnym przewodem. Poza tym uważam że bi-ampling ma większe znaczenie przy podziale wysterowania pomiędzy głośnikami niskotonowym, a średniotonowym wraz z wysokotonowym. Ale tego nie sprawdziłem w praktyce i mogę się mylić.

Głośniki Sorround'y i mniejszej mocy Back Sorround'y tuż za głową mam powieszone na ścianie.

Ukryta Zawartość

A co powiesz o zainstalowanym wiatraku - jak bardzo jest słyszalny , z jakiej odległości , przy jakiej głośności ( na słuch dla Ciebie ) startuje w stereo a przy jakiej w kinie?

• 3 tygodnie później...

Witam po mojej nieobecności na forum.

Włączanie wiatraka przetestowałem na płycie SACD oraz CD : Michaela Jacksona 'Thriller' i utworze "Billie Jean".

Zakres regulatora we wzmacniaczu jest w przedziale -94 dB do 0 dB (pełne wysterowanie).

Na kolumnach przeważnie słucham na poziomie [dB] :

-75 do -65 = w łóżku do snu,

-65 do -55 = ciche słuchanie, nocą,

-55 do -45 = ciche słuchanie w dzień,

-45 do -35 = normalne słuchanie, nie przeszkadza domownikom,

-35 do -25 = fajne słuchanie, muszę zamykać drzwi do pokoju, aby domownicy mogli oglądać w drugim pokoju TV,

-25 do -15 = głośne słuchanie, sąsiedzi mogą pukać w kaloryfer,

-15 do 0 = słucham dla testów, krótko z obawy przed nadwyrężeniem głośników i na nie przejrzystość dźwięku.

Na słuchawkach o dobrej efektywności słucham od :

-50 dB do -25 dB, w zależności od nastroju.

Wiatrak włącza się przy normalnym poziomie sygnału źródłowego i ustawieniu regulatora od -30 dB na płycie CD oraz od -25 dB na SACD. Przy braku sygnału wiatrak nie włącza się.

Sygnał źródłowy z płyty SACD jest na poziomie niższym niż z płyty CD, mniej więcej o 2-3 dB (ze względu na większy zakres dynamiki).

Na płytach SACD regulator głośności można ustawiać na poziomie -9 dB do 0 dB bez obawy przesterowania wzmacniacza.

Trochę mnie zastanawia, że wiatrak włącza się przy tym samym ustawieniu regulatora i poziomu sygnału wyjściowego, niezależnie czy słucham na kolumnach czy na słuchawkach.

Gdy słucham powyżej -30 dB muzyka zagłusza wiatrak.

Jednak wiatrak jest słyszalny gdy muzyka nagle umilknie (np. włączenie pauzy).

Słychać go wtedy wyraźnie przez 1 sekundę, aż się wyłączy.

Ma nieprzyjemne brzmienie (takie jakby niskie brzęczenie/buczenie), słyszalne nawet słuchawkach budowy otwartej w odległości 2,5 metra.

W porównaniu do wiatraków w zasilaczach komputerowych należy raczej do glośniejszych.

Gdy skończy się gwarancją postanowiłem wymienić ten wiatrak na jakiś cichszy.

• 2 tygodnie później...

Pod poniższym linkiem można znaleźć pliki z próbkami dźwiękowymi, pokazujące w praktyce działanie w amplitunerach Pioneer & Yamaha tzw poprawiaczy jakości dźwięku ze skompresowanych źródeł typu mp3 .

Ukryta Zawartość

Jeszcze tak dla porównania ,pliki pokazujące działanie podobnego do tych z amplitunerów systemu "CRYSTALIZER" znanego z kart muzycznych Creative X-FI.

Ukryta Zawartość

Linki przepuściłem przez translator więc tłumaczenie z Japońskiego nie jest idealne.

A co do działania tych systemów poprawiania dźwięku z mp3 to według mnie znacznie przyjemniej działają te w amplitunerach.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.