Skocz do zawartości
IGNORED

Czy warto ładować kasę w tuner ?

raudio81

Rekomendowane odpowiedzi

Jak do Rotela to może cos w tym stylu:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Warto inwestować w dobry tuner bo nadal jest to najtańsze źródło dobrej muzyki i może naprawdę dobrze brzmieć. Jeśli słuchamy wybranych audycji autorskich, gdzie prezentowana jest muzyka z płyty CD to przy dobrym odbiorniku radiowym , a jest to cena ok.400-600zł mamy dźwięk na poziomie średniej klasy CD.

Płyta Cd kosztuje ok.60zł ;-)

Rafaell - cóż, trudno mi się z Tobą zgodzić. MD gra bajecznie, oczywiście możesz sobie zamówić programowanie stacji - niestety to jest opcja i dodatkowo płatna. dlatego napisałem, że to drogie i może trochę mało funkcjonalne radio, ale dźwięk jest chyba trudny do pobicia.

czy jednak jest to drogie? a ile kosztuje nowy tuner musicala, maca, naima, exposure, creeka czy primare? conajmniej tyle samo lub znacznie wiecej.

Powiem ci tak...wg mnie jak kupować używany tuner to do max 600zł bo do tej kwoty mozna mieć juz naprawde dobry tunerek.

I jak kupowac tuner to jak najprostrzy...bez RDSu, bez kupy swiecacych bajerów bo to wszystko połyka prąd i wprowadza niepotrzebne zakłucenia a i tak sie tego nie uzywa.

Co do nowych tunerów to moze i selektywnosc maja dobrą ale za to dźwiek kiepski...napakowali je elektroniką i procesorami dla poprawy jakosci odbioru słabych stacji ale za to pogorszyli dźwiek :)

Dziwne podejscie producentów no ale moze to marketing.

Dla mnie najlepsze tunery to końcówka lat 80-tych i pierwsza połowa 90-tych...i o wiele lepiej kupic jeden z najwyższych modeli z tamtych lat niz jakiegos średniaka albo chinczyka produkowanego po 2000 roku.

Yamaha ma ciepły i dynamiczny dźwięk.

Pioneer nieco jaśniejszy.

W sumie do tego zestawu i tego czego chcesz słuchać polecałbym ci z tych co sa na Allegro:

Pioneer F-91 (zdecydowanie za dużo chce za niego)

Pioneer F-701 (chyba najlepsza obecnie propozycja na Allegro)

Yamaha TX-680 RDS

Pioneer F-502 RDS

Marantz ST-59 RDS

Ciekawią mnie wrażenia posiadaczy MD, co do porównan z innymi tunerami, które posiadali, słuchali. Jakie to modele- czyli tzw. warunki brzegowe oceny.

Myslę że nie ma tu co czepiac sie jakosci, zarowno dzwiek z tunera, jak i z kaset magnetofonowych czy 16 bitowych starodawnych plyt CD to juz tylko zrodlo informacji. Jesli trafi sie jakas dobrze nagrana plyta CD ( a tych jak na lekarstwo), lub uda sie kupic i zamontowac dobra antene to fajnie, wiekszosc plyt CD i tak brzmi koszmarnie, wiec jaka tu roznica czy slucha sie bezposrednio z odtwarzacza czy z tunera. Do powaznych odsluchow pozostaje garstka dobrze nagranych plyt CD, albo przejscie na SACD i niebieskie nowinki.

parmenides, 20 Sty 2007, 19:40

na tzw. parametry techniczne i oceny w testach mój wypada lepiej ale nie o to chodzi kto ma piękniejszą broszkę.

Dla mnie wyznacznikiem postepu jest poprawianie właściwości urządzenia w miarę produkcji, jeśli nad tym się nie pracuje urządzenie w stosunku do innych stoi lub zaczyna się cofać i mimo że nie pogardził bym takim n.p. M108 to mam wrażenie że kupuję całkiem możliwe że nowy samochód tylko dla czego jest zrobiony w.g planów z przed 10 lat. Te tunery które podałeś akurat im do MD trochę brakuje. Porównajmy go do najlepszych n.p.do Daysequerra M1 HD tutaj MD został w tyle.

pozdrawiam masz świetny tuner

Rafael

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Dobra Panowie - zgodnie z propozycjami Noru, które - jak widzę ;) - ze sprzeciwem się nie spotkały pytam :

który jest lepszy ? (jeżeli jakis wogóle jest ewidentnie lepszy ;)

czym sie różnią ? (brzmienie, jakieś uwagi do tego co napisał Noru?)

Mi sie podoba bardziej Yamaha ;) szkoda, że obiecałem kobitce, że nie będę kupował sprzętu, który jej sie nie spodoba (nie dotyczy wzmaka,cd i kolumn) ;) to taka niby nie wiążąca obietnica ale jaka Ona jest wdzięczna za Projecta, który jej sie spodobał ;)) ( niedługo dostanie przedwzmacniacz bo Jolida go nie ma :/)

także mam nadzieję, że nie skończy się na srebrnym rotelu... (aha - co do tej staroci rotela na allegro - nie znam sie na tym więc po co mi zepsuty sprzęt)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

aha - nie znam się na tych opcjach w tunerach i nie wiem co może byc na prawdę potrzebne...

napewno zależy mi na rds i przynajmniej 10 kanałach pamięci..

-> radek862, dartman

Przykro mi to napisać Panowie, ale - moim zdaniem - w obu przypadkach kasa wywalona w błoto... Ten Pioneer F-701 za 350 PLN to jeszcze dało by się przeżyć po utargowaniu czegoś... (chociaż już można mieć niezłą maszynę za te pieniądze, trzeba tylko dobrze poszukać tu i tam)... Ale 450 PLN za - w sumie - byle jaką Yamahę TX-680, to kosmicznie absurdalne nieporozumienie... Takie jest moje zdanie, powtarzam.

Od razu napisze, ze nie mam nic przeciwko starszym tunerom, zreszta w ogole nie mam nic przeciwko zadnym urzadzeniom, poniewaz ich obecnosc w jakimkolwiek systemie jest wynikiem indywidualnej decyzji danej osoby. Humorystycznie jednak, co do spekulacji co jest lepsze, co jest warte a co nie jest warte, etc, odwiedzil mnie wczoraj kolega forumowicz i komicznie zreasumowal pewne wypowiedzi w tym watku nastepujaco: "tak, DaySequerra jest lepszy od MD, (ale jest drozszy, zreszta i tak nie warto bo i tak nie sluchalem nigdy zadnego z nich, ale wiem ze jest lepszy bo wiem), wiec kupuje "jamaszke" na allegro" :-)

zobaczcie jaki klasyk :

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

a tak na poważnie -

Ukryta Zawartość

co o tym myślicie ? i tanio (przynajmniej narazie;) i pewny sprzedawca....i ładne to jest ;) pozdr.

Ukryta Zawartość

Nie słuchałem MD także nie wiem jak gra, ale miałem okazję (bo posiadałem i posiadam) posłuchać tunerów z pierwszych miejsc list rankingowych ( choćby Niemieckie Audio).

Pewnie kolega StefanB. ma bogatsze doświadczenia ;-) i są na forum koledzy ,którzy słuchali więcej.

Mówię o Accuphase T - 11 ( T - 108 ) T - 107, Kenwood KT 1100 i paru innych może nie tak chwalonych ,ale z najlepszych lat radia - przełomu 70/80 i ślicznie wyglądających.

Bardzo jestem ciekawy opini kogoś ,kto ma w uszach te najlepsze tunery i może porównać je do tańszych no i droższych modeli MD.

nie ukrywam, że sam chciałem skorzystać z wątku, bo to i w jakimś stopniu mój "problem".

Ale jak to zwykle bywa - padło kilka propozycji "super" tunerów, które zaraz potem zostały zjechane z błotem :D

Zdenerwuje się zaraz, wywale to wszystko w diabły i kupię iPoda ! ! !

;)

mi sie md podobaja, mialem stycznosc na zywo, piekne urzadzenie i dobrze gra. czegoz wiecej chciec. dodam, ze tak jak i z reszta hi-fi, nie wpadam w trans i nie nasluchuje szelestu wykrochmalonej koszuli czy wasow drugiego od lewej skrzypka w orkiestrze, slucham muzki po prostu, na porzadnym hi-fi. takze wszelkie listy rankingowe biore po duwage w niewielkim stopniu, nie jest to dla mnie jakas biblia jak dla niektorych, niby niegazetowych audiofili lol (Gutek, to wcale nie do Ciebie bylo, bo zaraz sie obruszsz znowu :))

doswiadczenie sluchowo-organoleptyczne z md tlumaczy ich cene.

Nie wiem jak Wy, ale ja lubię w sprzęcie słyszeć dokładnie to samo na wyjściu co było na wejściu i nic poza tym

pozdrawiam

Rafaell

pitdog

Jeśli nie zrobi tego muzyk, realizator i nie spieprzą przy masteringu tłoczeniu i.t.p. to po co korygować sprzętem nie rozumiem

pozdrawiam

Rafaell

faktycznie jest niezrozumenie, ja nie pisze o korekcji, pisze o efekciarstwie, sztucznym wysuwaniu na pierwszy plan np. hiperdetalicznosci, ktorej w naturze nie odbieramy. to raczej uwazam za edycje, to efekciarstwo, pseudoaudiofilskie imho. no ale co kto lubi. mialem juz stycznosc z systemami, ktore mozna skrotowo nazwac "wiwisekcja".

zastrzegam, ze nie pisze tego w obronie taniego audio w rejonach paru kzl, tu nie zawsze mamy do czynienia z hi-fi nawet. pisze o solidnym hifi.

no ale robi sie dygresja w watku o tunerach, sorry.

pitdog

I tu się z Tobą zgadzam przychodza panowie od marketingu i mówią ten dżwięk trzeba zmienić-ma być piękny lub ma się wyróżniać w tłumie, ekonomia sprzedaży przede wszystkim, ile solidnych uczciwie robiących sprzęt firm już nie ma, ile świetnych modeli się nie produkuje bo nie potrafili być nieuczciwi w stosunku do melomana i nie robili wysokich lotów gniotów .Może dla tego czasem wolałbym posiadać sprzęt tzw studyjny-tańszy ale użyteczny jako narzedzie do przekazywania dżwieku a nie "żródło nowego dżwięku"

pozdrawiam

Rafaell

widzisz, nie przypadkiem wlasnie ja juz poszedlem w strone sprzetu o rodowodzie studyjnym, ale to wyszlo z odsluchu, nie z pustego hasla o "studyjnosci" klockow. zreszta tu to nie haslo reklamowe, a rzeczywistosc, w przypadku innych firm wstawienie kolumn do paru znanych studiow jest rozdmuchiwane do granic mozliwosci.

wiele firm chce sie na sile wyrozniac czyms, wiele chce klienta chwycic za ucho w sklepie, ale potem trzeba z tym zyc.... no i oczywiscie sa rozne gusta, kazda potwora znajdzie swego amatora ;)

pozdrawiam

warto czy nie warto to kazdy musi sobie odpowiedziec sam co dla niego jest wazne.

czy warto pakowac kase w drogie kable,cdki,itp? kazdy ma jakis do tego stosunek.

z tunerem md sprawa jest prosta,jesli sie go nie mialo to nie wiadomo co jest wart,ja pozyczylem go kiedys od kolegi parmenidesa i pozniej nie moglem juz sluchac innych,to jest tak jak z dobrymi klockami,kiedy je oddajemy to dopiero zdajemy sobie sprawe ze nie ma juz powrotu do gorszego dzwieku.

jestem szczesliwym posiadaczem md-90 od wczoraj.

tuner przylecial do mnie o 22 i skonczylo sie tak ze dopiero wstalem:)

jakosc dzwieku jest nieporownywalna do tunerow ktore mialem wczesniej(sansui,yamaha),pieknie brzmi glos ludzki,az sie nie chce przestac sluchac.

pozdr.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.