Skocz do zawartości
IGNORED

Paradigm Monitor 7 v.5

Salata

Rekomendowane odpowiedzi

Ja, mam. Zeskanowac jednak bede mogl w poniedzialek. W sumie dzieki temu testowi przemyslalem zakup nowych 7 i okazalo sie, ze dobrze zrobilem. Paradigmy najgorzej wypadly ze wszystkich testowanych. Najlepiej wypadlu Ushery (to niespodzianka) i niemieckie Visioniki. Paradigm byl najtanszy ze wszystkich (w necie do kupienia za 1999).

Przypomnij mi w poniedzialek to Ci podesle jak do tej pory nie znajdziesz.

Ja sobie Paradigma odpuscilem i teraz gra u mnie Cabasse Tobago MT3. Rewelacja nie moge przestac sluchac. Lekko jasne, taka przeciwwaga dla mojej Yamaszki. Zaryzykowalbym nawet stwierdzenie, ze sa rownie dynamiczne jak 7v4, chociaz efektywnosc maja 'tylko' 88 dB Bas tam gdzie ma byc. Schodzi tam gdzie powinien i jest rewelacyjnie kontrolowany. Zadnego dudnienia, jak czasami sie zdazylo 7v4. Smuklejsze, zgrabniejsze, piekniejsze i zonie odpowiadaja. Jak poslucham jeszcze troche to skrobne opinie, ale to w ogole inna klasa glosnikow.

don111, 26 Sty 2007, 09:06

Podam za jakiś czas, cobym jakiejś gafy nie popełnił. (Wrócę tam jeszcze.) Wiem jak wyglądały, nazwą się nie interesowałem tylko, jak grają. (Jeszcze nie ten etap.)

Co do 2. części Twojego wpisu - niestety nie mogę rozwiać Twych obaw. Jest jak przypuszczasz i b. trafnie to ująłeś.

Niestety :( (Wolałbym brzmienie P. po staremu, choć...nie ma to jak podłączyć własne klocki, by mieć 100% pewności. /Licho wie jaki jest charakter elektroniki Anthem'a... Charaktery (nowy P. i Anthem'a) mogły się nałożyć, co zresztą podejrzewam./)

norwidos, 26 Sty 2007, 09:22

No właśnie. Też nie rozumiem tego zwrotu z brzmieniem u Paradigma. Byli jedyni, mieli własną, unikatową szkołę brzmienia, a teraz co ?... - Upospolicenie jakieś do przeciętności/bezpiecznego brzmienia/braku własnego , wyrazistego charakteru, równanie do nijakości i to ma być ta klasa ?!

PRZECIĘTNIAKI GINĄ W TŁUMIE takich samych... (Prawda powszechnie znana.)

*

Wygląd - jak ktoś je pokocha to obleci. Ale faktycznie - PORAŻKA. Jest tyle ładniejszych kolumn - zgadzam się.

Tak w temacie i troszkę obok.

Wcześniej już pisałem na temat 7v.4 i 7v.5.

Sam mam 7v.4 i od kupna zastanawiałem się czy już się wygrzały czy jeszcze zabrzmią inaczej?

Kombinowałem trochę z kablami(inter),i nie wiedziałem czy ten bas będzie jeszcze lepszy?

Wreszcie kable pobyły dłużej.

No i w sobotę przyszedł ten dzień.

Rodzinka wybyła a ja do swojej Yamaszki i jazda.

No i...spadły mi kapcie.

Chyba się wreszcie wszystko wygrzało łącznie z kabelkami jak należy.

Bas niziutko,głęboko,szeroko i szczegół.

Góra dźwięczna,szczególy ,wybrzmienia.Gdzieś tam w tle delikatne dzwoneczki,szarpnięcie struną.

No w ogóle nie te kolumny.

Do dzisiaj nie mogę się nasłuchać,i jak jest tylko okazja to odpalam.

Także jak ktoś ma wątpliwości co do wersji 4 to ja polecam.

Aha,tak w tych głośnikach krytykowana średnica też jest .Może rzeczywiście troszeczkę z tyłu,ale jest.

AX-900 ma regulację średnich więc można dopomóc sprzętowi.

Takie coś (otwórzcie PDF-y z recenzjami Hi-Fi i M oraz AV jeśli kto ciekawy) znalazłem:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaraz czegoś tu nie rozumiem ,to że M9v5 który odpowiada M7v4 ma lepszą góre i średnice , to znaczy że nie brzmi tak jak stary paradigm ???

Czyli że ceniliśmy Paradigma za brak szczegółówosci i wycofana średnicę ????

Charakter brzmienia pozostał ten sam , po wygrzaniu sa też miękko przyjemnie i z kopem i to jakim, więc o co chodzi ???

W dalszym ciągu będe obstawał za tym że Paradigm M9 v5 to w tej chwili jeden z najbardziej udanych głośników w tej klasie na rynku .

Powiedziałem !!!

Mam Monitory 9v5 od wczoraj, pograły dopiero ok 10h i na razie są niewygrzane a chyba dosyc długo to potrwa bo tak sztywnego zawieszenia membram w głośnikach przyznam że jeszcze nie wdziałem, minimalnie "drgneły" dopiero chyba po mocnym podkęceniu basu przy głośności imprezowej :P

Moje pierwsze wrażenia z Monitor 9v5 w porównaniu do 7v4:

- charakter brzmienia podobny, nadal jest bardzo dynamicznie, z wykopem i rozmachem, choc czuć nieco "twardsze" brzmienie w zakresie średnicy i wysokich ale prawdopodobnie to też kwestia niewygrzania (w 7v4 było podobnie na początku)

- średnica rzeczywiście o klase lepsza, już na swoim miejscu, w 7v4 niektóre wokale (głównie te delikatne, kobiece) brzmiały jak zza kotary, lekko przytłumione - teraz są wręcz krystalicznie czyste

- wysokie troche badziej szczegółowe, wyraźnie też słychać dłuższe wybrzmiewanie instrumentów, ogólnie kolumny grają też nieco bardziej przestrzennie (choc już 7v4 też pod tym względem były bdb)

- słychać większą efektywnośc 9v5 (96db) od 7v4 (91db) - grają znacznie głośniej przy takim samym ustawieniu potencjometru

- bas z racji twardego zawieszenia podejrzewam ulegnie największej poprawie po wygrzaniu - teraz jest i lepiej i gorzej z drugiej strony; na razie 9v5 wyraźnie nie schodzą tak nisko jak 7v4 - basy poniżej 40hz są niestety całkowicie ucięte (na płytce testowej po cichu zaczynały grac od 40hz, a 7v4 zmierzyłem 25hz !) i to słychac np w utworach "Nana - Lonely", "Bob Sinclair - World Hold On" brakowało tych niskich basowych "pomruków" ; z drugiej strony cały zakres wyższego basu jest znacznie lepszy - basik bardziej punktowy, szybszy, lepiej kontrolowany i absolutnie nie wcina się w wyższe pasmo, jest też minimalnie twardszy niż w 7v4 ale wciąż lekko "zaokrąglony" i raczej ma "miekki" charakter; ogólnie basu nie brakuje (oprócz tego najniższego co mam nadzieję że się zmieni), jest go mniej proporcjonalnie do reszty pasma w porównaniu do 7v4 ale to wg mnie dobrze, zawsze też można go podkręcic jak ktoś lubi - a z tym nie ma problemów bo 9v5 potrafią znacznie mocniej "przywalić" od 7v4 :)

- jest troche problemów z ustawieniem, jak wiadomo bass reflex (nawet dwa) powędrował na tył (jeden na dole nad zaciskami - przy okazji - są lepszej jakości, drugi na samej górze na wysokości wysokotonowca) i ustawienie ich na ok 40 cm od tylnej ściany (tak jak kiedyś stały 7v4) powodowało duże dudnienie i zalanie falą niskiej jakości basu, dopiero odstawienie kolumn na odległośc ok 70 cm dało poprawne efekty; inna sprawa że kolumny muszą byc skierowane (dogięte) dokładnie na słuchacza - inaczej dźwięk nieco rozmywa się, podczas gdy 7v4 u mnie grały lepiej skierowane bardziej na zewnątrz (tylko lekkie dogięcie do środka)

Na razie to wszystko. Mam nadzieję, że komuś się przyda to porównanie :)

Generalnie mimo sporych obaw jestem w 99,9% zadowolony ze zmiany kolumn, nowa seria jest wg mnie pod każdym względem lepsza od v4 (jeszcze tylko czekam żeby ten basik niżej zszedł i będzie 100% satysfakcji :))

>>>>>>z drugiej strony cały zakres wyższego basu jest

>znacznie lepszy - basik bardziej punktowy, szybszy, lepiej kontrolowany i absolutnie nie wcina się w

>wyższe pasmo, jest też minimalnie twardszy niż w 7v4 ale wciąż lekko "zaokrąglony"

u mnie dalej intensywne wygrzewanie w toku :)

ogólnie niewiele się zmieniło, zawieszenie minimalnie zmiękło ale bas na razie chyba się nie poprawił (jeśli już to minimalnie), reszta pasma też bez większych zmian

za to już znaczącą poprawę basu (ale nie w kwestii niższego zejścia) osiągnąłem poprzez dociążenie kolumn

przez pare dni jeszcze będe miał u siebie Mini Monitory v4 i z ciekawości podpiąłem je zamiast 9v5, no i mam troche mieszane odczucie - jednak ta seria v4 miała w sobie to "coś" - niby nie grała jakoś super szczegółowo, średnica lekko przytłumiona ale za to brzmienie było samo w sobie przyjemne i wogóle nie męczące - tego ostatniego niestety nie mogę na razie powiedzieć o 9v5, niby wszystko lepiej brzmi (co opisałem w poprzednim poście, no może dalej oprócz tego basu - nadal bardziej mi się podoba ten z v4, nawet bas z Mini Monitorów v4 na razie był przyjemniejszy) ale jednak troche męczy po paru godzinach słuchania... nie wiem - może po prostu muszę się jeszcze przyzwyczaić do tego "jaśniejszego" brzmienia nowej serii, ale mam wrażenie że 9v5 grają jeszcze bardziej dynamicznie i czasami troche za ostro (przynajmniej dla mnie)

na razie za wcześnie jednak na ostateczne wnioski, trzeba jakiś czas poczekać bo na pewno brzmienie jeszcze ulegnie zmianie...

• 2 tygodnie później...

Od paru dni słyszę, że brzmienie w moich 9v5 znacząco się zmieniło na lepsze więc wygląda na to że kolumny potrzebują co najmniej 3 tygodni gry (u mnie grały codziennie co najmniej po 10-godzin) aby coś więcej pokazać

W skrócie słychać jakby kolumny nabrały ogłady - zniknęła większość wyostrzonych dźwięków które dosyć mocno narzucały się wcześniej, w zakresie szczegółowości dźwięku, przestrzeni, stereofonii - raczej niewiele się zmieniło (jest tak samo dobrze jak na początku) ale mam wrażenie że teraz wszystko brzmi znacznie bardziej melodyjnie, łagodniej a także że dźwięk jest nieco bardziej wyrównany w całym zakresie - na początku może troche średnica i wysokie wydawały mi się za bardzo krzykliwe (no chyba że to takie wrażenie po 7v4 gdzie średnica była troche cofnięta a góra znacznie mniej szczegółowa niż w 9v5)...

Co do basu - poprawił się i to znacznie, teraz jest jakby pełniejszy, nie jest już tak ucięty jak na początku - potrafi znacznie niżej zejść, ale charakterystyka jego pozostała niezmieniona - jest bardzo szybki, dynamiczny (z wykopem) i potrafi być zróżnicowany w zależności od utworu czyli jak potrzeba to twardy lub nieco bardziej miękki (ale tylko do pewnego momentu, nie potrafi być aż tak "miękki" ani tak nisko zejść jak w basikw serii Monitor v4)

Generalnie bas jest nadal dobry (na tle innych kolumn może i nawet bardzo dobry) ale jednak moim zdaniem mogło być ciut lepiej. W skrócie ujme to tak - o ile w Monitorach v4 brakowało czasami takiego wyższego twardszego basu , to w v5 cały górny zakres basu jest (już o tym pisałem) lepszy, bardziej dynamiczny i konturowy, natomiast czasami troche jednak brakuje tego najniższego basu, takiej miekkiej poduchy basowej jaką czasami zachwycały 7v4 (tak przy okazji, może znacie jakieś kolumny z charakterem basu podobnym do 7v4 ?).

Generalnie 9v5 w całym paśmie brzmią nieco "twardziej" i nieco mniej "ciepło" w stosunku do 7v4, nie tylko bas, również średnica i wysokie - co skutkuje znacznie lepszą szczegółowością i realizmem dźwięku, jak gra saksofon to słychać niemalże za uchem te wibracje powietrza :)

Ogólnie nastąpiły bardzo duże zmiany w stosunku do poprzednich wersji Monitorów, nowe moim zdaniem grają bdb i lepiej od poprzedników ale to nie do końca brzmienie jakiego ja oczekiwałem i teraz się zastanawiam czy nie poszukać może jednak czegoś innego (preferuje raczej nawet przesłodzoną, delikatną i niemęczącą górę i średnicę, ogólnie miękkie brzmienie a zmiany poszły przecież w przeciwnym kierunku)

Ewentualnie z innym wzmacniaczem możliwe że grałoby to wszystko lepiej (teoretycznie najlepiej jakimś ciemnym, z ciepło brzmiącą średnicą i górą - może jakiś HK byłby tutaj odpowiedniejszy ?). Albo może jakieś eksperymenty z kabelkami na początek zdałyby egzamin, aktualnie mam Xindak SC-01 (w stosunku do zwykłego kabelka OFC ma nieco bardziej szczegółowa górę i bas lepiej kontrolowany, w Monitorach 7v4 się sprawdził, w 9v5 niekoniecznie przecież musi) - może ktoś doradzi jakimi tanimi kabelkami (tak do 300-400zł) powinienem się zainteresować ?

pozdrawiam

podobny podejrzewam bas do serii 4 moga miec jbl l 880, melotron pisal ze schodza naprawde bardzo nisko, tylko gora chyba bardziej krzykliwa. trza by porownac. szkoda ze kolejna firma traci jaja. pozostaje w przypadku zakupu nowych pudeł paradigma szukac resztek z serii 4.

Blomin dlaczego uważasz, że firma traci jaja ? :D

odnosnie tej serii Studio JBLa to właśnie mam je w planie do odsłuchania i wybieram sie na odsluch w najblizszym czasie (na razie uziemiła mnie choroba), jakieś jeszcze propozycje kolumn do odsłuchu z wyjątkowo dobrym basikiem (i w miarę łagodną górą) ?

panowie a co z tymi kabelkami ? macie jakieś propozycje aby jeszcze maksymalnie złagodzić (zmiękczyć) całą górę pasma i wydobyć głębszy basik z tych moich Monitorów 9v5 ?

Don

być moze wyrazilem sie z tymi jajami zbyt dosadnie, ale sam przeciez Masz do nich lekki niesmaczek i ckni sie Tobie za brzmieniem starych 4-rek. chodzi o to że paradigm z opisu traci swoje charakterystyczne brzmienie miekkie i głebokie, coraz wiecej firm robi dla mnie zbyt neutralne sterylne szybkie analityczne kolumny z coraz mniejszą iloscia "duszy". za cos takiego trzeba dac od 5-6kpln wzwyz. za cos takiego jeszcze niedawno budzet wystarczal. sam bede zmienial moje kolumny a poniewaz nie jestem milosnikiem uzywek a i nie mam diety giertycha, to mam coraz wiekszy bol głowy. ciekaw jestem jak wypadną w porownaniu te l880. jak narazie biore tylko te dwie firmy pod uwage. pochwal sie spostrzezeniami jak Posluchasz tych jbl

a jeśli chodzi o kable to moze niekoniecznie glosnikowe tylko np. wysmiewany klotz la grande, u mnie gra i dól dosyc mocno nieaudiofilsko zmiekcza i podkesla?

• 2 tygodnie później...

cholera obdzwoniłem kilka salonów, nie ma gdzie odsłuchać JBL Studio w moim mieście :(

no ale może nie będzie to konieczne :P

okazało się, że mój wzmacniacz tj Marantz PM 80 po prostu nie zgrywa się z tymi kolumnami... podłączyłem najniższy i słaby mocowo model Denona PMA 260 (podobno 2x36W) i w tym zestawieniu kolumny zagrały znacznie, znacznie lepiej - zdecydowanie łagodniejsza góra, szersza scena, odezwało się potężne i pełniejsze basisko (więcej "mięsa" i bas taki dynamiczniejszy, wygląda na to że te Paradigmy wymagają wzmacniaczy z bardzo szybkim basem typu Denon), normalnie głębia basu prawie jak w 7v4 - szok :)

naprawdę byłem miło zaskoczony, o dziwo też Denon zagrał zdecydowanie cieplejszą barwą od Marantza :)

z wad - szersza scena w Denonie ale ucierpiała na tym jej głebia i szczegółowość, po prostu w Denonie miałem wrażenie że kolumny stoją znacznie szerzej niż są w rzeczywistości a przy podłączonym Marantzu cały środek między kolumnami był jakby bardziej wypełniony dźwiękami, bardziej szczegółowy, dodatkowo Marantz grał tak nawet przy cichym słuchaniu.... no ale jednak mimo wszystko wolę nieco mniej niuansów dźwiękowych ale za to cieplejsze, łagodne, nieco plastyczne brzmienie...

także daje tym kolumnom jeszcze drugą szansę :)

kupuję kilka używanych wzmaków (w tym na pewno Denona, może PMA 860, albo 1060 - duża różnica oprócz mocy jest między tymi modelami ?), może jakiegoś HK i sobie potestuję....

obawiam się że to nie ta półka cenowa, wątpie żebym miał okazję odsłuchać gdzieś takiego cacka, a w ciemno przecież kupować nie będę

zresztą nie wierze że nie można kupić normalnego wzmacniacza ocieplającego brzmienie.... ale trzeba czegoś posłuchac zamiast siedziec z założonymi rękami, więc testuje wzmacniacze i liczę że któryś przypasuje do moich preferencji.... w sumie może i takiego znalazłem już - od wczoraj mam bowiem w domu HK 6500 i bardzo ładnie sie zgrał z kolumnami, zestaw gra teraz zdecydowanie bliżej moim oczekiwaniom (może nie do końca ale i tak jestem na razie zadowolony), brzmienie już nie jest aż takie "twarde" jak wcześniej i gra całkiem melodyjnie, góra też w miarę łagodna ale i szczegółowa, średnica nie wysunięta tak bardzo jak wcześniej, no i bas świetny ale tutaj niespodzianki nie mogło być, w końcu to Harman :)

jeszcze próbuje dorwać 2 wyższe modele Denona i Pioneera, jak się uda to zobacze jak zagrają z tymi Paradigmami...

no i mam nadzieję że uda mi się coś dobrze dopasować, bo ja nie mam zamiaru non stop coś zmieniać w systemie tylko chce kupić raz i mieć spokój na lata, do tego ma to brzmieć tak jak mi odpowiada i kropka :)

same kolumny mimo że są bardzo dobre to jednak od moich preferencji brzmieniowych nieco odbiegają - przede wszystkim nie grają zbyt ciepło ani łagodnie, ich zalety które cenię na tle konkurencji to wyjątkowa dynamika, bardzo dobry bas, przestrzeń i stereofonia no i można system rozbudować do 5.1 czy wyżej na lepszych głośnikach efektowych (bardzo fajne dipole) niż u konkurencji w tej cenie (< 5 tys)

generalnie ja nie mam dużych wymagań i prawdę mówiąc dla mnie prawie idealne byłyby już takie 7v4 (z których się przesiadłem) tylko z lepszą średnicą (i to akurat poprawione w nowej wersji, szkoda tylko że brzmienie jest przy okazji twardsze i dlatego teraz kombinuje z tymi różnymi wzmacniaczami)

• 2 tygodnie później...

Do Dona

Jeśli szukasz wzmaka z używanych to polecam Ci posłuchać Yamahy A-1000.

Jak porównasz sobie budowę A-1000 np. z Densenem to zobaczysz że to prawie to samo,a jaka różnica w cenie,ha.

Dla mnie ta Yamaha brzmi świetnie z moimi 7v.4 mimo , ze jeszcze nie zrobiłem prawdziwego porządku z pokojem w którym słucham.Jak to zrobię to pewnie będzie jeszcze lepiej,a już teraz wymiękam jak mi np.Cohen poleci takim gęstym, miodowym basem po całym pokoju.Poprostu mnie to otula, i przytula.

Naprawdę spróbuj sobie załatwić gdzieś taki wzmak do odsłuchu.

Zreszta poczytaj opinie o nim na forum.

Sądzę że z Twoimi 9v.5 będzie to poprostu miodzio.

Co do interconectów, to ktoś wcześniej napisał że Klotz LaGrange.

Miałem i się pozbyłem,bo tańszy mikrofonowy,tez Klotz'a zagrał lepiej-znacznie.

LaGrange jest kablem instrumentalnym,a mikrofonowy...wiadomo.

Większa kultura wegług mnie.

Powodzenia.

Papaja dzięki za info - tylko 7v4 i nowe 9v5 to różne kolumny, 7v4 grają troche ocieplonym brzmieniem, "miękkim" i nieco przyciemnionym jak się to mówi i można bez problemu podpiąc do nich jaśniejszy wzmak, bo zdaje się takie są z reguły Yamahy.. no chyba że ta Y-1000 gra inaczej ?

9v5 grają natomiast nieco rozjaśnionym brzmieniem i raczej trzeba uważac żeby nie było za ostro... Ja na razie jestem dalej w fazie testów :P

Mam w domu HK6500 i Denona 900v (kawał taniego i dobrego sprzętu, zaskoczył mnie) i jest całkiem fajnie (wg mnie jest lepiej niż wcześniej z 7v4) choc do pełni szczęścia jeszcze trochę brakuje i przydałoby się aby ten dźwięk poszedł jeszcze w stronę "miękkości" brzmnienia starszych Paradigmów.

W najbliższych dniach dojdzie mi jeszcze jakiś wyższy model Pioneera i może jeszcze Denon z serii x60. Oprócz tego kupiłem kabelki Van Den Hul CS 122 ale jeszcze ich nie przetestowałem (dopiero wczoraj przyszły). Więc będę miał troche zabawy :)

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.