Skocz do zawartości
IGNORED

Wiarygodnosc recenzji w Hi-Fi i Muzyka

Mart2M

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Wczoraj przejrzalem w Empiku ostatni numer "Hi-Fi i Muzyka" (juz jakis czas temu doszedlem do wniosku, ze regularnie kupowac nie warto). Obiektem mojego zainteresowania byl test odtwarzaczy CD napisany przez naszego forumowego Kolege KoRnika. Jakiez bylo moje zdziwienie po przeczytaniu opisu brzmienia Denona 1500 AE. Mianowicie wg. KoRnika, mowiac najogolniej, Denon gra ocieplonym, malo dynamicznym dzwiekiem. Dosc dokladnie odsluchalem Denona, szczegolnie skonfrontowalem go z Usherem CD-1 i zupelnie nie moge zgodzic sie z opinia KorNika. Cecha Denona jest wlasnie niezla dynamika (na pewno w konfrontacji z wolniejszym Usherem) i pomimo niezlych barw, dosc slabe nasycenie i pewne rozjasnienie dzwieku. Na gorzej nagranych plytach, gora bywala wrecz ostra. Ja rozumiem, ze kazdy ma jakies wlasne preferencje, inna wrazliwosc sluchu, no ale chyba rozroznienie jasny/cieply, wolny/dynamiczny powinno byc dosc ewidentne i obiektywne...

W poprzednim numerze zjechany zostal kabel Audionova Quasarus, ktory cieszyl sie bardzo dobrymi opiniami na naszym forum. Quasarusa nie sluchalem, wiec sie nie wypowiadalem - byc moze gra tak wlasnie jak opisal go KoRnik. Z Denonem spedzilem jednak troche czasu i nie wydaje mi sie, bym mogl sie pomylic. Wiem wiem, trzeba zawsze brac sprzet na odsluch, samocdzielnie testowac, takie argumenty pwnie zaraz sie pojawia. Zgadzam sie calkowicie i tak wlasnie robie. Jednakze w jakims celu te gazetki audio istnieja i powinny jakas tam, przynajmniej przyblizona informacje zapewniac. Dlaczego dziwnym trafem recenzje z "AudioVideo" czy nawet "Audio" zwykle zbiegaja sie z moimi odczuciami po odsluchu, a z "Hi-Fi i Muzyki" nie? Czy macie podobne przemyslenia, czy tez powienienem udac sie do laryngologa celem sprawdzenia sluchu?

https://www.audiostereo.pl/topic/31035-wiarygodnosc-recenzji-w-hi-fi-i-muzyka/

gazetki są po to abyś przeczytał i... poleciał i kupił ;))

ja tak przeczytałem o Azurze 540C hehe i kupiłem... największy błąd w życiu, za te cene miałbym duuużo lepsze coś SH, także na te recenzje trzeba z przymrużeniem oka spoglądać.

Z "Audio" znowu jest tak, ze wszsytko wedlug nich jest dobre i fajne. Opisuje charakter, ale jak ognia unikaja jdnoznacznych ocen. W Audio nawet kompletny knot zostalby potraktowany z rezerwa...

>Ja natomist jestem prenumeratorem Audio-Video czasem kupuje inne magazyny .Ale tylko po to zeby powiedzmy byc na biezaco z nowymi ofertami oraz po prostu lubie poczytac ,poogladqac sprzety

>Natomiast nie wydaje mi sie zeby byly one do konca wiarygodne w opisach absolutnie wszystkich sprzetow

>Jak wszyscy wiemy taka gazeta musi sie utrzymywac z czegos czerpac dochody ,oprocz nakladu sprzedanych czasopism i reklam w nich zamieszczonych mysle ze oplacane recenzje sa ich dodatkowym dochodem powiedzmy bonusem.

>Jednak przyznam sczeze ze nawet wiedzac o tym specjalnie mnie to nie razi ,jesli chcem zasiegnac jakiejs opini na temat interesujacego mnie urzadzenia po prostu pytam na forum tutaj nikt nie dostaje grosza za swoja wypowiedz.

>A tak na maginesie jak slusznie zauwazyles kazdy ma inny gust,inne preferecje jednak sa fakty nie zaprzeczalnie jak to np. ze ww Denon napewno nie jest po stronie cieplych barw,a juz napewno jest dynamiczny

>Po prostu ocena sprzetu tak naprawde nigdy nie moze byc do kaca obiektywna bo nawet najbardziej dlugotrwli doswiadczeni testerzy sprzetow audio maja swoje preferecje i bede je faworyzowac!!!!

>Jak dla mnie jestem zdania ze jedyna i niepodwazalna opinia i w pelni subiektywna na temat brzmienia jakiegokolwiek urzadzenia audio jestem -JA SAM!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Prenumeruje Audio i cenie sobie testy głosników w wykonaniu Kisiela , bo często zawierają istotne wskazówki.

Co do testów elektroniki to może są za delikatni , ale między wierszami można wyczytać nieco krytycznych uwag.

Morven,

dynamika i ostry dziek to nie to samo. Mysle, ze mylisz te pojecia. Danon w wielu recenzjach gra z podkreslona gora i dolem pasma i lekko wycofana srednica. To jest o balansie tonalnym a nie o dynamice. Dynamiko to najprosciej roznicowanie natezenia dzwieku, glosnosci. Dynamiczny sprzet silnie rozroznia to co jest ciszej nagrano od tego co glosno. Slaba dyanmika ma np. transmisja radiowa (generalnie) ale wciaz jest masa radioodbiornikow, ktore rania uszy a nie sa dynamiczne (zupenie nie!). Np. wiekszosc sprzetu w samochodzie. Dynamiczny sprzet to taki, co potrafi przestraszyc bo jest cicho, cicho i nagle jak nie huknie ;-)

pzdrw

soso

Nie nie, wiem, co to jest dynamika. Denon, przynajmniej w bezposrednim porownaniu z Usherem, wykazywal sie niezla dynamika. Dynamike rozumiem jako specyficzne polaczenie ogolnej szybkosci i "energetycznosci" dzwieku oraz zdolnosci do oddawania wlasnie tych roznic glosnosci w sposob zdecydowany i bez kompresji.

>Ja dodam od siebie ze dynamika to tez szybkosc,rytmicznosc, bowiem sa sprzety ktore graja dzwiekiem po prostu wolnym ,wolniejszym tempem niz przewidzial to realizator nagrania !!

Morven - wszystkie opinie w gazetach audio są subiektywne. nie jesteśmy w stanie porównać naszego gustu do gustu recenzenta. stad pewnie zupełnie inne opinie. jednak jeśli znajdziesz recenzenta, którego gust w miarę Ci odpowiada, można traktować go jako pewną "wskazówkę" - niestety nic więcej. Ty masz swój gust, ty masz swoją muzykę i ty masz swoje pomieszczenie i resztę sprzętu.

Ja zarówno na forum, jak i w niektórych gazetach audio znalazłem ludzi, których gust w części mogę podzielać. jednak nigdy w 100%. sewrdeczne pozdrowienia

adam

Więc o co chodzi???

Już od jakiegos czasu nosiłem sie z zamiarem podjęcia tego tematu-WIARYGODNOŚĆ. Jeśli o mnie chodzi to wręcz mam już uraz do wszelkich opini wypisywanych we wszelkiego rodzaju magazynach czy to internetowych czy "papierowych". Pytam sie więc sam siebie o co chodzi??? Bo jesli gdzies sie pojawia jakas recka o urządzeniu X i podkresla dynamike i piekną scenę dzwiekową a za chwilę pojawia się recka w innym źródle i wszystko jest wręcz odwrotnie czyli brak dynamiki i fatalne scena, ect... To w takim wypadku jeden z redaktorów ma problemy ze sluchem albo... widzimy w danej gazecie wiecej reklam firmy Y. Nota bene rozmawialem o tym problemie ze sprzedawcą w jednym z Warszawskich sklepów: po wręcz fantastycznej recenzji sprowadził on produkt "Z: do siebie i... i wszystko jest wrecz na odwrót niz opisane w prasie. Dzwoniąc do redaktora, który "robił" ten materiał, z jakimi innymi klockami zestwaił właśnie "Z" że otrzymal takie wyniki, stwierdził że nie pamieta:))) Wiec aż sie człowiekowi słabo robi, jak czyta i słyszy niektóre opinie... Niestety z przykroscia musze stwierdzic ze rowniez na forum panuja pewne trendy badz tendencje. Zarejestrowany jestem stosunkowo od niedawna, ale juz od kilkunastu miesiecy sledze poczynania pewnych "wszystkowiedzacych" i wydaje mi sie ze panowie Ci maja monopol na racje i na slusznosc dzwieku:))) Pewnie sie narażam i moge zostac zablokowany albo usuniety ale co mi tam, nigdy nie powiem na czarne ze jest biale a na "NAPIS" na kawalku metalu ze brzmi lepiej od kawalka "METALU" ktory nie ma napisu, skoro tak nie jest...:))) Przy okazji nasuwa mi sie kolejne pytanie... Dlaczego w prasie brytyjskiej w wiekszosci wypakow zwyciezca testow jest sprzet brytjski, w niemieckiej niemiecki a w polskiej..? No wlasnie w Polskiej o polskich producentach prawie sie nie pisze. Nie moge powiedziec ze w ogóle, przeciez pojawilo sie parę recenzji, ale w porównaniu do zagranicznych produktów jest to dalej margines. Weźmy dla przykladu producentów kolumn. Jestem na etapie szukania kolumn dla siebie wiec... znalazlem kilkanascie Polskich firm produkujacych zespoły głośnikowe, spytacie i co? A to ze brzmia wcale nie gorzej a czesto nawet lepiej od kilkakrotnie droższych znanych "audiofilskich" marek. Xavian jest bardzo dobry dla Czechow, a co jest dla nas rodacy wystarczajaco dobre;)? Przpraszam ze sie tak rozpisalem, ale az czlowieka krew zalewa... Na szczescie mamy prawo wyboru, bo zyjemy w wolnej Polsce...wolnej?!?-ale to juz temat na inne forum:)))

Pozdrawiam wszystkich milosnikow dobrego brzmienia, a audiofili: no cóż USPIECHOW ZJEŁAJU:)))

Jarek P.

P.S. Tak tak jestem przygłuchy z racji wykonywanego zawodu:)

Cóż AudioVideo do niedawna było gazetą jednego redakatora/recenzenta tak więc trochę trudno mówić o wiarygodności. Od niedawna pojawił się drugi. Audio jest konkretne i ma swój styl, ale czegoś brakuje. Co do testów to samo urządzenie z tymi samymi kolumnami ale grające gdzie indziej będzie grało inaczej. To samo urządzenie w tym samym pomieszczeniu będzie inaczej ocenione przez Nowaka inaczej przez Kowalskiego. Normalne. Nie chyba nic bardziej subiektywnego i zmiennego niż ocena brzmienia.

Natomiast kupowanie na podstawie opinii/recenzji w gazecie, cóż należy się wówczas liczyć z faktem że zabrzmi inaczej niż w opisie.

A co do HiFi. Jak na razie chyba jedyna gazeta która nie testuje telewizorów i za to ją cenię!

>Morven

Po odsłuchach Denona 1500AE zgadzam się z Tobą: rozjaśniony na pewno i z całą pewnością dynamiczny. Recenzje sprzętu w "Hi-Fi i Muzyka" są, niestety, średnio wiarygodne. Ale tu pewnie magazyn nie różni się w sposób drastyczny od reszty. Za to bardziej mnie smucą recenzje płyt w tym piśmie. Przynajmniej drugi składnik oceny, czyli ocena brzmienia płyty, bywa moim zdaniem przyznawana przez autorów losowo. O ile ocena muzyki to rzecz skrajnie subiektywna, o tyle brzmienie ma swoje referencyjne nagrania i jeśli ktoś słuchał płyty z uwagą choćby na średniej klasy sprzęcie i zna kilka punktów odniesienia po prostu nie może się aż tak mylić!

O jakiej wiarygodności mówicie kiedy to w gazetkach wydawanych w Polsce ciągle, nachalnie i bez zadnej żenady "The Best" są B&W, Rotel i Marantz produkty utrzymujace przy zyciu i korycie sławetnego dystrybutora. Gazetki, które obecnie więcej sie przykładaja do testowania LCD, kina domowego i wciskania blue ray. Przegladając Po;skie gazetki mozna odnieść wrażenie że sprzęt stereo na swiecie kończy swój zywot i nie ma czego juz testować.

Znane są tysiące sposobów zabijania czasu, ale nikt nie wie, jak go wskrzesić.

Zauwazylem, ze wiekszosc audiofilskiej braci preferuje dzwiek leciutko ocieplony (ale nie zamulony). Byc moze recenzenci zauwazyli ten trend i przy wszsytkim pisza, ze cieple, nawet jesli gra jasno i ostro...

A co do testu Denona absolutnie zgadzam się z Morvenem i myśle, że gazetka musiała wyróżnić pięknego, świetnie zbudowanego i och ach Marantza. Przecież żaden inny nie mógł być lepszy. Może w teście zbrakło CECa 3300R akurat testowanego w AudioVideo. A tak na marginesie czy ktos z forumoficzów czytał test kompleciku CARy w AV i czy dowiedział się co kolwiek z tego testu jak brzmi CD ? Polecam, mistrzostwo świata w testach kompletu bez oceny brzmienia jednego z elementów.

Morven ta Opera jest bardziej wyostrzona na przełomie góry i srodka niż Denon. Wiem bo słuchałem, Ostro jest.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) - dystrybutorem CEC-a jest RCM w Katowicach na Matejki, 3,3 kzł.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Denon wcale nie jest wystrzony na górze, raczej ma lekkie podbicie na przełomie środka i góry. Góra jest akurat dość neutralna i w tej cenie dokładna.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.