Skocz do zawartości
IGNORED

jaka sieciówka do CD? albo: neel kontra?

adam-wwa

Rekomendowane odpowiedzi

Sztuka sama w sobie jest zrobienie sieciówki jak najtanszej a mającej jak najlepszy wpływ. Prawdą jest również, że sieciówki maja nieznaczny wpływ na wzmacniacze. Dzieje się tak dlatego, że te urządzenia mają dobrze zrobione wydajne zasilanie. Wpływ sieciówki wyraźnie słyszalny jest przy źródle i pre (choć) w wypadku przedwzmacniaczy często sieciówka czarująca u źródła okazuje się" be" przy preampie. Ja wskutek wielu odsłuchów pogrupowałem sieciówki. W grupie pierwszej prym wiedzie DHLabs, grupa druga- Bartek1, grupa trzecia to już więcej faworytów jak: Argentum Nokaut, Velum itd. . Potem już zaczyna się cała masa róznych kabli z uwagi na wyższe ceny i bez kompromisowe działanie. Dlatego sztuka jest zrobić nie coś dobrego gdzie koszta nie grają roli, a coś genialnego za niewielkie pieniądze by sie zmieścić w pewnym budżecie na ten cel. By sprawa była jasna dobranie sieciówki to postawienie kropki nad "i" czyli dopieszczenie całości. Jeśli sa więc osoby sądzące, że sieciówka odmieni lico ich systemów to są w błedzie. Działanie każdej sieciówki jest spójna całością danego systemu i w kazdym działa bez względu na jego klasę. Raz mniej raz więcej. Nieprawdą jest, że w systemie NAIMA nie działa- bo działa. Kolega, którego system przytaczał Frank równiez słyszał róznice i jego wybór padł na Groneberg Quatro Reference jako sieciowy. Dodatkowe filtry szkodziły jego systemowi z uwagi że posiadał "skrzynkę" zasilającą NAIMA (niepamietam nazwy), która jest czymś w rodzaju rozdzielni zasilania. Czy są tam jakies filtry? Podejrzewam, że tak, ale dobrane w sposób by nie ograniczać własnych urządzeń (znając budowę zasilaczy) własnych urządzeń. Ocena Franka jest trafna ale odnosi się do koncówki mocy które bez względu na markę są mało wrażliwe na rodzaj zaawansowanej sieciówki ale na przekrój. Natomiast źródła cd. Naima tak jak inne sa wrażliwe. Wystarczy zadać sobie trochę trudu i zrobić porównanie. Pewnie, że nie będzie to zmiana jaką przynosza zmiany klocków w systemie ale należy wybrać brzmienie, które nam bardziej odpowiada. Jesli zaczniemy w ten sposób traktowac kable sieciowe i SŁUCHAĆ, to wnioski będą takie a nie inne.

Dziś wieczór było u mnie trzech forumowiczów. Nie było mowy o wpływie, ale jak zmieniłem jedną tylko sieciówkę, to zagrało inaczej (czy lepiej?) nie ważne, wazne że zmiana coś wniosła. Dziwi mnie wię pisanina typu- sieciówka nie ma wpływu i wątpienie. Dlaczego zawsze jak trzeba wydać pieniądze to pojawiają się wątpliwości? Czy to musi być jyuż taką przypadłością? A może to zwykła złośliwość?

Do autora wątku!

Do 200zł radzę zakupić bzezkonkurencyjnego w swej cenie DHLabs'a- wrazie co odkupię- dający frajdę ze słuchania jak wielokrotność tej ceny.

Do 400zł radzę Bartka1- brednie piszą złośliwi o muleniu. Bartek jest dzwięczny i jasny na górnej średnicy oraz dodaje energii, rytmiki i drajwu.

Do 1000zł- Velum- niesamowita gładkość, Argentum Nokaut- przejrzystość, rytmika i bas

SDorry że o Zelumie nie piszę ale nie wypada.

Pozdr. dla wszystki i miłego słuchania.

Naim hicap oraz supecap to nie filtry , to zewnętrzne zasilacze.

To jest tzw, fabryczny tuning, zresztą niesamowicie skuteczny.

Natomiast postęp przez podpięcie sieciówki jest na granicy percepcji.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-803-100009157 1170310690_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Frank -->

Hi-cap to równowartość bardzo dobrej sieciówki (5000 PLN).

Jej pozytywny wpływ na system Naim'a jest wielokrotnie większy niż jakiegokolwiek kabla sieciowego.

O ile kablem sieciowym jak twierdzą niektórzy można dopieścić już posiadany system to dodanie do systemu Naima zewnętrznego zasilacza sprawia że system ten jest o klasę lepszy.

Poprawia się w szczególności swoboda brzmienia, kontrola niskich tonów oraz zmniejsza poziom szumu przedwzmacniacza przez co wydaje się jakby wzmacniacz miał więcej mocy ... może dziwnie to ująłem ale tak to slyszę ... jakby posiadanej koncówce mocy nagle dodać 20% mocy :) Coś jak chip-tunning w samochodzie ;)

Czy sieciówka sprawi coś takiego? .... wątpię ... może dlatego niewielu posiadaczy Naim'a kupuje drogie sieciówki. Wydając kilka tysięcy na minimalne zmiany (czasami na zmiany na pograniczu percepcji) warto się zastanowić i dokładnie przemyśleć wydatek. No chyba że pieniądze nie grają roli :)

zdezi

Poprawiacze cd : cdps & xps

Ukryta Zawartość

post-803-100009136 1170310723_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zdjęcia nie oddają realu, ale to są dość ciężkie urządzenia.

Skuteczność wielka, zresztą Czyrrusy stosują podobne rozwiązania PSX-R inteligentna siła

Niestety nie mam foto środka tego szlachetnego uzdatniacza:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Habakuka, 25 Sty 2007, 22:31

>Zydelek- czy masz na myśli ten

>kabel?http://www.voiceshop.pl/inshop/scripts/detail.asp?itemId=298&level=78&rnd=

Tak dokładnie ten.

Zydelek, 26 Sty 2007, 09:06

>Ciekawi mnie czy takiego hicapa mozna by podłączać i przy innych markach (urządzeniach) jak NAIM?

>Może ktoś coś wie?

Nie da rady :(

HI-cap ma jedynie wyjścia na DIN'ach i jest przeznaczony do zasilania kilku (nie wszystkich urządzeń Naim'a).

Zauważ że wszystkie Pre Naim'a nie mają własnego zasilania ....

Dlatego nie szukam sieciówki do pre ;)

Przedwzmacniacz zasilany jest wprost z końcówki mocy plus dodatkowych zasilaczy zewnętrznych.

zdezi

Chcesz miec porzadny kabel za nie duze pieniadze...prosze- mam takie juz 4 i jestem bardzo zadowolony - Diy robione na LappKabel

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Blady99, 26 Sty 2007, 09:18

>Chcesz miec porzadny kabel za nie duze pieniadze...prosze- mam takie juz 4 i jestem bardzo

>zadowolony - Diy robione na LappKabel

>

Ukryta Zawartość

Ciekawe

ÖLFLEX-FD® CLASSIC 810 CY - około 6 zł netto za metr (raczej nie do dostania w ilościach mniejszych niż 100m)

Wtyczka IP66 Katalog Elfa około 12 zł netto

Wtyk PCE katalog Elfa około 10 zł netto

Notka od producenta

Przewody te zostały we wszystkich elementach skonstruowane dla ciągłego ruchu – począwszy od bardzo cienkich drucików tworzących żyły, poprzez krótki splot żył, specjalny obwój, aż do materiałów powłoki zewnętrznej. Dzięki temu mogą one pracować w prowadnicach łańcuchowych przez ponad 5 milionów cykli. Wszystkie te przewody spełniają wymogi grupy napięciowej 300/500 V. W wykonaniu ÖLFLEX CLASSIC FD® 810 CY, przewody te posiadają dodatkowy miedziany oplot ekranujący o rezystancji sprzęgania max. 250 Ω/km przy 30 MHz.

Ukryta Zawartość

Zydelek, 25 Sty 2007, 20:57

>Dziwi mnie wię

>pisanina typu- sieciówka nie ma wpływu i wątpienie. Dlaczego zawsze jak trzeba wydać pieniądze to

>pojawiają się wątpliwości? Czy to musi być jyuż taką przypadłością? A może to zwykła złośliwość?

>

>Do autora wątku!

>Do 200zł radzę zakupić bzezkonkurencyjnego w swej cenie DHLabs'a- wrazie co odkupię- dający frajdę

>ze słuchania jak wielokrotność tej ceny.

>Do 400zł radzę Bartka1- brednie piszą złośliwi o muleniu. Bartek jest dzwięczny i jasny na górnej

>średnicy oraz dodaje energii, rytmiki i drajwu.

>Do 1000zł- Velum- niesamowita gładkość, Argentum Nokaut- przejrzystość, rytmika i bas

>SDorry że o Zelumie nie piszę ale nie wypada.

Skoro słyszysz tak wyraźne różnice to czemu nie poddasz się ślepemu testowi na audiovoodoo? Stałbyś się guru w skali światowej! Dla przypomnienia powiem że nikt jeszcze nie udowodnił wpływu kabla zasilającego na brzmienie. Będąc takim guru przewody które skręcasz schodziłyby jak ciepłe bułeczki! I to chyba nie tylko w Polsce ;-) Ostatecznie wykupiłbyś firmę Velum i pod nazwą Zelum sprzedawał ich produkty oczywiście odpowiednio zmodyfikowane dla jeszcze większej "dźwięczności w górnej średnicy" i "drajwu" ;-)

Co do mulenia kabli Bartka1 to czemu się dziwisz że inni mają inne odczucia? Każdemu tak "zagra" sieciówka jakie ma do niej nastawienie psychiczne. I tyle :) Wydasz tysiaka to gra wspaniale. Wydasz 300 to muli :) Proste. :)

Nie traktuje powaznie ludzi "slyszacych" brzmienie kabli USB...

Chodzi Ci o kulturę brzmienia mojego sprzętu? ;-) Może masz rację tylko która sieciówka poprawia kulturę? Hmmmm.... ;-)

Misfit -->

"Skoro słyszysz tak wyraźne różnice to czemu nie poddasz się ślepemu testowi na audiovoodoo?"

Odpowiedź na to pytanie jest banalne .... jeszcze by wyszło że jeden z drugim jest głuchy jak pień :)

A tak przynajniej z nudów można trochę "pobrylować" na Forum :)

zdezi

No dokładnie :)

A jak było z gościem który skręca te magiczne Velumy? Zarzekał się że weźmie udział w teście, mówił że bez problemu rozróżni przewody zasilające. Już się prawie umówili i... kontakt się urwał :) Sprawa jest bardzo prosta. Gość przekonany że wygra, najprawdopodobniej chciał poćwiczyć przed testem i zrobił sobie z kimś ślepy test u siebie i wyszło że nie jest w stanie odróżnić swojego topowego modelu od kabla komputerowego. To było chyba dla niego traumatyczne przeżycie bo jakoś przestał się odzywać na tym forum ;-) chyba mu trochę wstyd ;-) Jeśli zrezygnował, to dla mnie jest dowód że nie jest w stanie rozróżnić tych kabli.

Mam pytanie.

Czy w sieciówkach i listwach zasilających stosuje się aktywne filtry.

Na elektrotechnice miałem kilka zajęć popartych laboratorium i ćwiczeniami z aktywnych filtrów wykorzystywanych do eliminacji harmonicznych. Komputerowy model działał rewelacyjnie. Przebieg prądu zmiennego był idealny.

Filtracja była realizowana poprzez wyliczaniem modelu przebiegu "zaszumionego" napięcia z użyciem przekształceń Fouriera.

Ciekaw jestem jak taki destylowany "prąd" miał wpływ na doznania odsłuchowe.

Z waszych postów wynika,że przewody te zmieniają doznania odsłuchowe, czyli każdy może sobie wybrać taki kabelek jaki go "muzycznie" interesuje. A lepszy czy gorszy to po prostu nieporozumienie.

Misfit, 26 Sty 2007, 12:50

>No dokładnie :)

>

>A jak było z gościem który skręca te magiczne Velumy? Zarzekał się że weźmie udział w teście, mówił

>że bez problemu rozróżni przewody zasilające. Już się prawie umówili i... kontakt się urwał :)

>Sprawa jest bardzo prosta. Gość przekonany że wygra, najprawdopodobniej chciał poćwiczyć przed

>testem i zrobił sobie z kimś ślepy test u siebie i wyszło że nie jest w stanie odróżnić swojego

>topowego modelu od kabla komputerowego. To było chyba dla niego traumatyczne przeżycie bo jakoś

>przestał się odzywać na tym forum ;-) chyba mu trochę wstyd ;-) Jeśli zrezygnował, to dla mnie jest

>dowód że nie jest w stanie rozróżnić tych kabli.

No przecież jakby publicznie wyszło że nic nie slyszy to by położył całą firmę :)

CD Naima jest czułe na sieciówki. Opis w o mnie:)

Bardzo dobra sieciówka to koszt do 2500 pln a zewnętrzne zasilanie w postaci XPS "second hand" to min. 6000 pln. Co jest bardziej ekonomiczne i porządane zależy od wybierającego:)

" Bardzo dobra sieciówka to koszt do 2500 pln "

Trzeba o tym pamiętać, bowiem sieciówka za 2499.99 pln może się okazać najzwyklejszym bublem.

Sorki ,wymcknęło mi się :-))))

• 1 miesiąc później...

kacpero_1, 25 Sty 2007, 11:35

>oczywiście sam kabel sieciowy nie wystarczy...

>jest taką istotną rzeczą dla odtwarzaczy cd , jak inne elementy (kable IC, głośnikowe) , ale metodą

>prób i błedów , szukając właściwych dla siebie rozwiązań można uzyskać dobry rezultat (oczywiście

>dla słuchacza i właściciela systemu)

Czy jednym ze sposobów na dobre kable jest KRADZIEŻ???

Zamówiłes kable w Sonus Oliva powołując się na starego (Z.....) i jak do tej pory nie zapłaciłeś?

DŁUG wobec Sonus Oliva!!! Inaczej będziesz ZŁODZIEJEM!!!

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.