Skocz do zawartości
IGNORED

przedwzmacniacz z regulacja jakosci

dolphin123

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Na dniach chcialbym zbudowac wzmacniacz na kocowkach SYMASYM. Chcialbym tez dobry PRZEDWZMACNIACZ Z REGULACJA BARWY gdyz lubie troszke podbarwiony dzwiek.. Czy ktos moglby mi polecic bardzo dobry przedwzmacniacz do symasyma? wiem ze lepiej byloby wstawic potencjometr np Alpsa ale zalezy mi na regulacji barwy.. Chcialbym najlepiej gotowy juz przedwzmacniacz + najlepiej tez sterowanie pilotem nim... Czy ktos moze mi pomoc..?

znalazlem cos takiego:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

www.audio.lutuje.se

Trójmiasto

https://www.audiostereo.pl/topic/31152-przedwzmacniacz-z-regulacja-jakosci/

jeszcze takie cos:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

nie znam sie na parametrach przedwzmacniacza za bardzo dlatego prosze Was o pomoc..

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

www.audio.lutuje.se

Trójmiasto

Raczej wszytkie przekombinowane lub nie o parametrach jakie powinny mieć.

Lepiej dać układ Braxandalla z potencjometrem i buforem za nim, ew. jeszcze bufor na samym wejsciu.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

chcialbym jednak cos gotowego... i ze sterowaniem pilotem.. na razie mam technicsa SH-AV500 wiec napewno jak wymienie na ktorys z powyzszych przedwzmacniaczy + symasym bedzie lepiej... tak sadze..

www.audio.lutuje.se

Trójmiasto

popytaj się ludzi w tym temacie:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Jak z pilotem to pewnie to będzie ok :

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Molibden : jakiej wartości potencjometry w tym układzie i jaki będzie zakres regulacji w dB ?

Znacie jakieś darmowe oprogramowanie, w którym możnaby przesymulować działanie takiego filtra ?

R7=100k lin., R9=250k lin., na schemacie brakuje kropki przy R10 u góry. R6 po prawej stronie powinien mieć też chyba 11k. Zakres regulacji to kilkanaście dB (ok. 15dB). Jeśli chesz mieć mniej np. 10-12 dB to zamień 100k na 47lub 50k a 250k na 100k.

a czy ten ma regulacje barwy bo doczytac nie moge...:/

Ukryta Zawartość

zalezy mi na regulacji barwy..

znalazlem tez takie cos:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

co myslicie...?

ten mi sie podoba pierwszy

Ukryta Zawartość

ale potrzebuje regulacje barwy...

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

www.audio.lutuje.se

Trójmiasto

>dolphin123, 7 Lut 2007, 18:54

>a czy ten ma regulacje barwy bo doczytac nie moge...:/

>

Ukryta Zawartość

>zalezy mi na regulacji barwy..

ten nie ma regulacji barwy. za to doskonale sprawdza się u mnie ;).

Ukryta Zawartość

mój wpis dotyczył oczywiście tego wątku:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

a czy jest mozliwosc zaaplikowania takowego pre na pelne dual mono na dwoch trafach????

tez potrzebuje pre gdyz na moim symku nam dominujacy sredni hehe..przydal by sie wiekszy delikatnie bas i wiecej sopranu....

Molibden skontaktuj sie ze mna prosze.....w sprawei pre

Można, chociaz wtedy regulacja będzie dla każdego kanału osobno jeśli będą np. w osobnych obudowach ze wzmacniaczem. Potrzebne są małe transformatory np. TS6/16 i zasilazc stabilizowany. Ale wystarczy jeden zasilacz i podwójne potencjometry, wtedy można zrobić dual mono w jednej obudowie.

czy mozesz naszkicowac prosty schemat na podwojnych potkach ...

mam prlnr dual mono na dwoch trafach i potrzebuje pre wlasnie do tego ale ze wwspolna regulacja barwy - jeden potek na dwa kanaly

aha czy taka konfiguracja to na dwoch pojedynczych opach np 2*opa134 czy na jednym podwojnym np 1*opa 2134?????

jakbys mogl poswiecic chwile czasu to bylbym wdzieczny....

zastanawiam sie bo mam pcb pod pre veterana ale on jest bez regulacji - czy mozna go tak przerobic zeby dolozyc do niego regulacje??? napisz..

prosilbym tez o kompletny schemat jesli to mozliwe... i jesli mozliwe to pcb z uwzglednieniem szerokosci sciezek.. chcialbym po prostu miec cos gotowego na czym nie moge sie potknac..

www.audio.lutuje.se

Trójmiasto

Proponuję wykonać układ na dwóch płytkach i na OPA134, osobno dla obu kanałów lub 2x to samo na jednym druku z możliwością rozcięcia płytki po śeodku na dwie, jeali układ ma być dual mono. Jeśli zdecydujesz się na podwójny wzmacniacz operacyjny wtedy płytka musi być w wersji stereo. Układ może być podłączony pod wejscie innego pre, podłączanie go pod wyjście to gorsze rozwiązanie ze wzgl. na szumy - ten układ powinien pracować z pełnym sygnałem, jeszcze przed reg. głośności.

Potencjometr najlepiej podłączyć do płytki przewodami. Obie sekcje są tak samo rozplanowane, jedna nad drugą. Nie wiem jakie jest przewidywane rozmieszczenie i montarz mechaniczny układu. Dla 2ch kanałów całośc to powyższy schemat x2, plus kondensatory odsprzęgające zasilanie przy układach scalonych.

Płytka - nie wiem jakie mają być wymiary, poza tym ja projektuję gł. na papierze. W ostatecznosci można to zmontować na płytce uniwersalnej bo nie ma tu wielu elementów.

wiec prosze cie drogi kolego zaprojektuj na papierze wlasnie taki pre na dual mono - wlacznie z zasilaniem, itd... welkosc niewazna gdyz bedzie to w oddzielnej obudowie niz koncowka...

mam symasyma na pelnym dual mono i troszke brakuje mi regulacji dzwieku bass sopran oraz troszke mogly miec zapas mocy....

na regulowanym wyjsciu cd ciagne go do -5 db i troszke mi sie wydaje ze za cicho mam ...hehe

molibden poratuj nawet odrecznym schematem na dual mono na dwoch opa 134 ewentualnie na opa 604... pozdrawiam i czekam

OK, narysuję coś w MS Paint, natomiast qszystkie wzmacniacze operacyjne (i częściowo komparatory) mają standaryzowany, powtarzalny i niezmienny rozkład wyprowadzeń, zarówno pojedyńcze, podwójne jak poczwórne więc dla 134/604 lub 2134/2604 byłoby tak samo. Narysuję 1 kanał dla wersji dual mono, drugi będzie oczywiście taki sam, można powielić na tej samej pytce przez translację lub wykonać 2 identyczne, wtedy można obie razem złożyć ze sobą i rozwiercić obie na raz przy ich wykonywaniu. Cierpliwości.

moglby to ktos od razu schemat pcb lub cos zrobic...? nie bardzo wiem o czym dokladnie mowicie ale prawie lutowac umiem:P chcialbym jednak aby wszystko bylo dopracowane do konca zebym nie musial juz zmieniac takowego preampa.. chyba ze nikt sie nie podejmie to bede musial jakis kit kupic.. :/

www.audio.lutuje.se

Trójmiasto

Co do powyższego schematu to jest jeszcze jedna rzecz : na kilku podobnych znalezionych w sieci i w literaturze sygnał wchodzi na odwracające wejście wzmacniacza, a masa jest na niedwracającym czyli na odwrót niż na schemacie Molibdena. Gdzie tkwi błąd ?

Zróbcie ten układ z obrazków poniżej. W porównaniu do klasycznych mostków to niebo. Pierwszy obrazek to oryginał z Revoxa-B251, drugi to modyfikacja ze scalonym operacyjnym.

Ukryta Zawartość

post-6361-100008201 1171557520_thumb.gif

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Megadeth - A House Divided  🤘SENJUTSU🤘  α  Ω  β  λ  μ  ∅  ½  ²  €  $  π  Ⅵ Ⅵ Ⅵ  TWOYASTARA OF DEATH; TURBO - Blizny [2025]

Trzeba tylko pamiętać o niskiej impedancji wyj. źródła i wysokiej imp. wejściowej następnego członu (wtórniki). Bez tego popsuje się cały efekt i regulator nie będzie dobrze działał.

Megadeth - A House Divided  🤘SENJUTSU🤘  α  Ω  β  λ  μ  ∅  ½  ²  €  $  π  Ⅵ Ⅵ Ⅵ  TWOYASTARA OF DEATH; TURBO - Blizny [2025]

czy ten drugi - poprawiony schemat na stereofoniczna regulacje to wystarczy wykonac dwie takie plytki i uzyc podwojnych potencjometrow i polaczyc ich na przewodach...tak ??? dobrze mysle????

jaki scalak mozna uzyc do tego pre???

Na wejściu można dać dyskretny wtórnik, jak na obrazku, za nim regulator ( ten z wpisu powyżej), za regulatorem drugi wtórnik (może być na op-ampie), po tym potencjometr głośności (np. ALPS 2x50k D) i ewentualnie balansu, no i na końcu Symasym. Gra taki zestaw wyśmienicie. OP-amp np. OPA134 lub jakikolwiek inny.

.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.