Skocz do zawartości
IGNORED

Zupelnie Swieza metoda pomiarowa.

lancaster

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Chcialbym zmierzyc kolumnę(faza/spl) tak by mikrofon ustawić w miejscu gdzie znajduje sie glowa sluchacza (np. 3-4m od zestawu)

Co o tym sadzicie i jak to można domowym sposobem wykonać ?

Co można odczytać z takiego pomiaru ?

Interesuje mnie faza i spl oczywiście.

Na ile to będzie doklądne ?

A może w jakichs specjalnych warunkach...szczerze mówiac wolalbym w domu, bo w końcu słuchamy wlaśnie Tu, a nie w np. komorze bezechowej, no ale....

Słyszalem, ze to możliwe - a klasyczna metodologia jest "bez sensu" ;)

Pozdrawiam

https://www.audiostereo.pl/topic/31192-zupelnie-swieza-metoda-pomiarowa/

...taka prośba: jeżeli ktoś dysponuje pomiarowka, moglby zrobic taki pomiar u siebie w domu i wkleić jego wynik ?

Dla porownania można tez wkleić wynik pomiarow wykonanych standardowo (1m)

Pozdrawiam

oj, pilocie! pilocie!

a takie systemy pomiarowe maja tanie kina domowe. Oczywiscie korekcji/pomiarowi podlegaja wszystkie odbicia w pokoju odsluchowym jak i korekcja samych kolumn. Pomiar bliski lub w bezechowej sluzy do obiektywnej oceny parametrow kolumny czy glosnika.

Wy się tu nabijacie, a ja mam info z pierwszej reki od kogoś takiego jak pisze yolaos i chcę je sprawdzić :)))

Ma ktos tą pomiarowke i zechcialby sie wypowiedzieć ?

seniczu, to ma być klasyczne stereo.

Interesuje mnie konkretnie, czy w pomiarze z 3-4m jest szansa na cos wiecej niz "ogólne" info, ze kolumna wogóle gra :)

Pozdrawiam

no oczywiscie. naloza sie na pomiar odbicia od scian lokalu ale sporo widac. Zreszta mozesz do glowy wsadzic dwa mikrofony. Ale do sztucznej glowy ze styropianu anie do tej z sexshop-u ta uzywaj do innych celow. Taki styrop. leb kosztuje 5zl mocujesz przez wydrazeniu kanalu w szyjce i mozgoczaszce komoru przebijasz do uszu i wklejasz mikrofony. natsepnie laczysz je odpowiednio aby zmieszac sygnaly lubna dwa kanaly np. w spektera i badasz. Mozesz juz wtedy bailym szumem bo i tak odbicia juz beda. I wyjdzie ci wykres/obwoiedmnia energii sygnalu w danym pokoju. Czasami mozna sie zalamac gdy boooom lokalu nalozy sie na booooom kolumn.

Seniczu, dopiero teraz mówisz, ze glowa do pomiarów miala być od manekina a nie z sexshopu ?!:)

Wszystko wiem, tylko na ile ten pomiar może być użyteczny w strojeniu kolumn ? I na ile widać faze głośników ?

Bo, że tym sposobem można podstroic niedrogie kino domowe to sie zgodze :)))

Do stereo są lepsze - aktywne systemy korekcji akustyki pomieszczenia :))

Pozdrawiam

W hiendowych systemach monitoringu zawsze stosuje sie linearyzacje cyfrowa polegajaca na wygenerowaniu filtru nearfield i far field (o ktory tu pytasz) i wymnozenia obydwu. Do tego mozna ustawiac czasowo kazdy z przetwornikow (oba z danego zakresu czestotliwosci musza byc na wspolnej lini). Mikrofon musi byc w tym przypadku koniecznie omni i jesli jest typu free field to ustawiony na 90 stopni. Takie filtry zostaly wygenerowane np. podczas pokazu w pokoju Mangera w Gelsenkirchen. Daniela Manger byla bardzo zadowolona z rezultatow. Ponizsze zdjecia zawieraja w kolejnosci: 1) pomiar z 3m kolor czerwony, zielony zaaplikowany filtr FDW; 2) Odpowiedz psychoakustyczna (czerwony), zielony po korekcji; 3) zielony po korekcji bez psychoakustyki (Austical Quality Test, Farina et al.)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-10804-100009129 1170310735_thumb.jpg

post-10804-100009130 1170310733_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Chcialbym jeszcze dodac ze z praktycznego punktu widzenia gdy dzwiekowi towarzyszy obraz korzysta sie filtrow minimalnofazowych natomiast gdy sam dzwiek wtedy preferowane sa liniowofazowe.

Powyzsze pomiary dotycza Zeroboxa 109. Dodaje jeszcze step response przed i po korekcji jak i cale pasmo glosnika. Jak widac wysokie tony sa mocno absorbowane z tej odleglosci.

Ukryta Zawartość

post-10804-100009127 1170310738_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

nic nowego w tym pomysle nie widze. A zrobic to mozna prosto: ustawiamy kolumne i mikrofon jak chcemy i np. pomiar farfield w SW. Potem wyniki mozna lekko wygladzic. ale to juz szczegoly.

Roznica miedzy pomiarami 1m (domyslam sie ze robionymi standardowo w SW) bedzie zasadnicza. Oprocz tego ze zmieni sie chka samej kolumny dojdzie chka pomieszczenia.

Ogolnie pomysl jest jak najbardziej sluszny, w koncu zawsze sluchamy w okreslonym pomieszczeniu i chka w nim uzyskana jest jak najbardziej nas interesujaca. Zreszta w niektorych zastosowaniach pro wykonuje sie korekcje wlasnie bazujac na takich pomiarach.

może tak jak na estradzie ?? Ustawia siępomiarówke koło stanowiska realizatora FOH (najlepsze miejsce odsłuchowe) przed sceną, puszcza sięszum różowy albo swip i patrzy co pokazuje analizator widma. Tyle że trzebaby mieć korektor, potem jak jużsięszumem różowym zrobi za pomocą korektora kreske, widać na korektorze co i gdzie jest nie tak. Wg. mnie bardzo dobry pomysł Lancasterze, bo kolumn nie słucha się 1m od głosnika czy 3cm od mambrany.

wovo o tym mówie, a do tego jeszcze kompletnie nie "widać" jak co zestroić.

AleX , fajnie, a jak z pomiarem fazy akustycznej poszczególnych glośnikow w takim ustawieniu ?

Metoda jest tak jak pisalem wyżej świetna, ale jako częsć realizacji projektu w danym pomieszczeniu, ale nie zeby uzyskać dokladne pomiary kolumny :)))

Pozdrawiam

->Lancaster

Proponuję pomiar szumem różowym, szum wygenerowany z kompa programiki SpectraLab, SpectraRta lub nagrany na płytce CD co pozwoli na pomiar całego toru. Przy pomiarach w odległości 3-4 m zacznie "grać" pokój i nie wiem czy da się pomierzyć prawidłowo fazę.

Tak jak napisał AlexE przy pomiarze Farfield z tak dużej odległości dojdzie wpływ pomieszczenia, na całe szczęście pomiar szumem różowym i pomiary w SW co do wyników są podobne.

OK, dzieki Panowie.

No to jeszcze tylko kilka malych pytanek:

Czy mierzac 3-4m od kolumny można dostać wyniki mniej "bez sensu" niż mierzac 1m ?

Chodzi mi o samo strojenie zwrotnicy ?

Nie chodzi mi o adaptacje zestawu do pomieszczenia - bo to dla mnie jasne, ze jeżeli chce sie podstroić np. kino domowe to taka metoda jest OK. Ale co z samymi zestawami glosnikowymi, albo inaczej, kiedy system korekcji będzie mial faktycznie mniej do roboty:

czy jezeli kolumna mierzona(strojona) tą metoda(3-4m od głośnika) zagra w innym pomieszczeniu(najczęsciej), czy jeżeli zmierzymy i zrobimy zwrotkę w oparciu o metode "bez sensu" - czyli klasyczna(pomiar z 1m) ?

I która metoda rokuje na lepsze zestrojenie kolumny ?

Wiem, ze pytania są durne, ale muszę sie z nimi zmierzyc :)))

Pozdrawiam

> AleX , fajnie, a jak z pomiarem fazy akustycznej poszczególnych glośnikow w takim ustawieniu ?

prawde mowiac nie mam pojecia nawet w teorii. SW cos pokaze ale co to tak naprawde bedzie - ??

> Metoda jest tak jak pisalem wyżej świetna, ale jako częsć realizacji projektu w danym pomieszczeniu, ale nie

> zeby uzyskać dokladne pomiary kolumny :)))

otoz to

>Czy mierzac 3-4m od kolumny można dostać wyniki mniej "bez sensu" niż mierzac 1m ?

>Chodzi mi o samo strojenie zwrotnicy ?

Rozumiem ze chodzi o pomiar ta sama metoda (MLS). Pytanie jest zle postawione. Nie mozna jednoznacznie stwierdzic ze 3-4m jest lepiej lub gorzej niz 1m. Moim zdaniem wlasciwe zestrojenie jest takie jakie bedzie wykorzystanie kolumny. Czyli dla monitorka bliskiego pola sensowne jest 1m a 3-4 nie, a dla kolumn uzywanych w domu 3-4m jest wlasciwsze niz 1m.

najswiezsza metoda to strojenie na sluch. Na prostej zwrotnicy ustalasz fazy glosnikow zaczynasz od pary wys/sred i do niej dobierasz faze basowego. teraz to juz tylko dobrac elementy. Oczywiscie jest chec do idealnego wyrownania pasma ale dodawanie wszelkich elementow lc powoduje psucie dzwieku. W koncu wszystko to pracuje na rezonansach jak kazdy filtr lc. Pilocie, prostota w filtrze jest najlepsza. jesli budujesz dla siebie kolumny to po co ci takie rozbudowane filtry np. na srednicy? fabryka robi dla debili ktorzy beda szalec to musi dac ostre ciecie ale ty sam sobie chyba nie zaszkodzisz? i mozesz uzyc 6db na srednicy?

Do strojenia na słuch pomocne są takie zwrotnice

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

filtry mogą być sobie jakie chcą, byle gralo dobrze :)

Taki Harbeth sie nie pieści i zwrotka wyglada jak wzmak, a gra chyba niexle ?

albo Thiel - niby 1 rząd , a zwrotki czasami napchane kompensacjami na maxa.

Pozdrawiam

ja jeszcze proponuje poprawe dla takiej zwrotnicy w postaci dodania melego konda rown. do basowca. Dobieranego na sluch konda. Chodzi o to aby wyciac czesc pasma powyzej podzialu gdyz stozek basowca dziala jak tyba i powoduje wybzykiwanie tego pasma ktorego ma juz teoretycznie nie byc a jednak jakims cudem jest i bzyczy. No i warto dodac filtr na rezonans wysokotonowca. Najlepeij rownolegly uklad w szereg z sygnalem z ew. rezystorem tlumiacym dobroc tego filtra. Sredniak musi se niestety radzic z jednym C. Wiec dobrze wybrac taka srednice z samoistnym opadaniem pasma od np. 6k.

te rozbudowany filtry to po toaby odstraszyc diy do kopiowania rozwiazania. No i na pomiarach jest rowno. Mysle jednak ze male to ma znaczenie dla calosci dzwieku. raczej pogorszy. Filtr lc maja tendencje do przeciagania impulsow a wiec i maskowania mikrodetali gdyz te nie moga sie przebic przez te oscylacje. A mikrodetale to przestrzen i brzmienie.

A ja bym stwierdził coś takiego - w metodzie MLS aplikowanej do zestrojenia podziału średnie - wysokie najlepiej jest mierzyć z 0.5 - 1m, ponieważ wtedy różnica czasów dolotu dźwięku bezpośredniego i pierwszego odbicia jest większa niż dla większej odległości (prosta geometria, tw. Pitagorasa) a jednocześnie nie ma problemów z zaburzonymi relacjami odległościowymi mikrofonu od różnych punktów membran jakby to było przy nearfield (1m jest już trudne do odróżnienia od 3m).

Natomiast rzeczy takie jak wpływ odbić na charakterystykę w zakresie basu czy też tłumienia wysokich w powietrzu (jak wiadomo tłumienie jest z grubsza stałe na długość fali więc 20kHz jest tłumione mocniej niż 2kHz jako że na danym odcinku mamy 10 razy więcej pełnych długości fal) można już mierzyć szumem jako że informacja o fazie jest nam zupełnie niepotrzebna. Na podstawie takich pomiarów można np. dobrać właściwy stopień kompensacji baffle step czy też podbić najwyższe tony wrzucając cewkę do L-pad'a.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.