Skocz do zawartości
IGNORED

Notebook do ~2800zł PLN brutto

wovo

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Zacząłem się rozgladac za laptopami poniewaz chciałbym cośsobie sprawić. Budrzet jak widzicie nie za pokaźny, bo i wiecej wg. mnie na laptopa dawać się nie opłaca. Chciałbym zasięgnać waszej rady na pare tematów, gdyć na pewno jest tutaj wielu ludzi który na temat komputerów są bardziej na bierzące ode mnie.

I tak... przedewszystkim napicze czego szukam... a więc:

Procesor raczej Intelowski, Grafika raczej ATI, Dysk od 80 - 100GB, pamięć może być 512 ale jeszcze z jednym slotem wolnym,PCIMCiA raczej jedynka, ewentualnie I//II, Karta dzwiękowa z wejściem/wyjściem na osobnych jackach (tutaj krąg zawęża sie do Asusa i Acera),USB 2.0, wyjście S-Video. DVD-RW DL naturalnie, fajnie by też było gdyby na pokładzie był czytnik kart pamięci, bluetooth i kamerka.

I jeszcze pytanko... jako że jestem zwolennikiem Intela, to na AMD patrze spode łba, tym bardziej jeśli chodzi o laptopy, ale mogę się mylić. Co siądzicie o AMD w wersjach Mobile ??

Z góry dziękuje za każdą propozycje i uwage. Pozdrawiam, Błażej G.

https://www.audiostereo.pl/topic/31194-notebook-do-~2800z%C5%82-pln-brutto/

acera sobie daruj, asus ostatnio tez potrafi robic problemy... za ta kase to cudow nie ma...

„Tak samo jak ludzie, Funky, bez żadnej różnicy” | VITUPERATIO STULTORUM LAUS EST

Toshiba.

Nigdy nie miałem innego i nie proponowałem innych modeli.

Mi te maszynki się podobają. Nie są takie plastikowe jak Acery czy Asusy.

Proponuję do zorientowania się w temacie.

www.karen.pl

Druga ręka odpada. Nie rozumie tylko dlaczego Toshiba to niby nie plastik a Acer tak, miałem do czynienia tez z toshibą i wg. mnie to samo. Kasa może i wielka nie jest, ale nikt nie powie że nie da się lapa za to kupić.

Jakieś dalsze sugestie mile widziane :)

HP ok, tez się bawiłem, ok. Mnie nie chodzi o firme... poprostu o to aby miał wejście i wyjście osobno a wiem że Acery i Asusy to mają.

Z ofertą strony firmy Karen się zapoznałem... wszystko cacy, ale nie rozumie dlaczego wszędzie, nawet do modeli za ponad 3kzł ładują dyski 60GB i mniejsze... Podoba mi się oferta California Acces, ale te dyski ...:(

przed chwilą dowiedziałem się od znajomego który sprzedaje kompy że HP sięsypią strasznie, że wracają z powodów od jakiśawarii napędów po pady płyt głównych ... prawda ??

Ja mam Asusa, na AMD 64 bitowym (Turion, nie Sempron), już drugi rok, bardzo jestem zadowolona. Kupiłam żeby mieć normalny komputer jak wyjeżdżam za granicę. Zgadza się, jest normalny. Grałam na nim w TES IV Oblivion i działało na średniowysokich detalach, reszta gier chodzi na maksymalnych gładko (różne RPGi i skradanki). Jak na laptop to wypas.

Wąskie gardło to procesor, jest relatywnie najsłabszy w całym układzie. Niestety możliwości 64 bitów nie wykorzystuję, bo marnie ze sterownikami. Wziełam ten model z innych względów.

Od razu mówię, że za 2800 raczej go nie kupisz.

Pozdrawiam

Gdybym chciał komputer do gier nie kupowałbym laptopa a budrzet wynosiłby 4kzł. Potrzebuje szybki, pojemny i bardzo sunkcjonalny komputer który będe mógł brać ze sobą gdziekolwiek. Podróże, góry, szkoła.

Dlaczego AMD jest najsłabszym ogniwem ?? AMD wg. Ciebie nie sprawdza sięw laptopach ??

wovo, 26 Sty 2007, 11:52,

Ależ ja nie mówię, że się nie sprawdza. Po prostu jest najsłabszy z całej konfiguracji: ma 1.60 GHz, w komputerze na którym grasz to mało. Nie narzekam zresztą na niego, dość cichy, na bateriach wytrzymuje ok. 2.5 godziny. Jest to kiepski wynik, ale mi nie zależy: używam tego komputera jako desktopa przy wyjazdach służbowych, pracuję i gram na nim, więc jest najczęściej podłączony do prądu.

Wybrałam Asusa i AMD bo miał najwięcej różnych ciekawych konfiguracji, można było wybierać wśród różnych kart graficznych, MD, etc. Kiedy kupowałam i miałam do wyboru laptopy na Intelu z tech. Centrino, to wszystkie miały wewnątrz praktycznie to samo, wybór był jedynie mdzy firmą A lub B, a nie zawartością.

Nie mówię, że masz podnieść budżet, po prostu pytałeś kto ma laptop na AMD i pytałeś o Asusy. Ja mam jedno i drugie, więc Ci odpowiadam.

Pozdrawiam

"jesli kupisz acera lub asusa to prosto ze sklepu jedz z nim do serwisu i tam zostaw na okres gwarancji...zaoszczedzisz nerwow i czasu."

o własnie,takie opinie mozesz raczej traktowac z lekkim dystansem.Mam acera użytkuje go dosc długo,i zero,podkreslam,zero awari!.Nagrywam duzo płyt,wszystko chodzi idealnie i sprawnie.Podpowiem,ze toshiby sie psuja,dell-e sie pala,wiec róznie bywa,wybierz ten co Ci sie podoba i ma dobry stosunek ceny do jakosci,tyle.

"jesli kupisz acera lub asusa to prosto ze sklepu jedz z nim do serwisu i tam zostaw na okres gwarancji...zaoszczedzisz nerwow i czasu."

no wybaczcie ale takie mam doswiadczenia z Acerkami i nie bede sciemnial ze sa cacy...

wovo,z tego co słyszałem,to AMD procki do laptopów to nie za dobre rozwiazanie,podobno mocniej sie grzeja przy tych samych parametrach taktowania,i wystepuja problemy.Oczywiscie w przypadku stoacjonarnych komputerów to nie dotyczy,miałem AMD w stacjonarnym i było ok.

elfan., 26 Sty 2007, 13:20,

A z tego co ja "słyszę" swój procek (lol) to nie mogę powiedzieć, żeby się grzał nadmiernie, czy WYSTĘPOWAŁY PROBLEMY (co to znaczy?) Krótko trzyma na bateriach (2.5 h, już pisałam), ale wyobraźcie sobie, ani go nie używam jadąc na rowerze, ani idąc po bułki, więc gniazdko zawsze jest.

Jak wybierałam laptop, to trzymałam się jak najdalej od Centrino, że tak powiem, same założenia mi nie odpowiadały, bo miał być jak najbardziej zbliżony do zwykłego desktopa.

A tak w ogóle, to za taką kasę (IMHO), cokolwiek kupisz, to będziesz niekoniecznie zadowolony.

Należy zwrócić uwagę na otwory wentylacyjne. W modelu HP NX6110 i pewnie wielu innych wlot powietrza jest na spodzie obudowy - niejednokrotnie widziałem osoby trzymające laptopa na kolanach, a w ten sposób łatwo spowodować przegrzanie procesora czy inne uszkodzenia...

lcicle,słyszałem i czytałem z wiarygodnych zródeł.Co do wystepowania problemów,to miałem na mysli,zacinanie sie progamów,niestabilna praca,zawieszenie do tego stopnia ze trzeba wyjmowac baterie,itd itp.Ja tez nie uzywam laptopa jada na rowerze do sklepu......... %-)

Wovo, jeśli szukasz wszechstronnego laptopa w tej cenie to sie niestety zawiedziesz. Nie ma niestety produktu do 3kzl który spełniałby twoje wymagania. Jeśli komputer ma być przenośny, to skoncentruj sie na poszukiwaniach modelu, w którym bateria zapewnia mu tak długą prace na jaką liczysz; nie bierz pod uwagę wodotrysków w postaci czytnika kart czy wbudowanej kamerki a skup sie na energochłonności podzespołów; typ procesora i możliwości obliczeniowe przesun na dalszy plan (laptopy nie służa do obrubki graficznej i pakowania w nie multum filmów, są raczej mobilnym biurem). Awaryjność tesz jest bardzo subiektywnym czynnikiem, jeden użytkownik będzie eksploatował swojego Acerka przez 5 lat i nawet baterii nie wymieni a inny swoją wypasioną Toshibę będzie w serwisie trzymał przez pół jej żywota. Zapytaj sprzedającego przed zakupem jakie są warunki gwarancji, ile w razie czego będziesz czekał na ewentualną naprawę sprzetu i po ilu serwisowaniach laptop zostanie wymieniony na nowy(średnio po trzech wizytach w serwisie). Zwróć uwage na sposób serwisowania i gwarantowania(zwwnętrzna w tym wypadku bedzie nmiej dogodnym wyborem, lepsza jest gwarancja sklepowa, jesli sklep oczywiście będzie z renomą). I jeszcze jedno - o wszystkie zapewnienia sprzedającego poproś na piśmie z podpisem czytelnym i pieczątką placówki handlowej, bo często jest tak ze co innego sie mówi klientowi a co innego" życie", jak sklep bedzie rzetelny to nie będziesz miał problemów z uzyskaniem takiego świadectwa.

Do wszystkich krytykujących taki sposób kupowania laptopa: zajmuje sie dystrybucją tego typu sprzetu(laptop,palmtop,GPS) i mam pewne doświadczenie zawodowe co do tej gałęzi przemysłu.

Rok temu kupiłem Acera, chodzi po 10 godzin dziennie, nawet dziecko do niego dupuszczam, i wszystko hula. Dodam, że nabyłem go na raty bez procentów. Stówka miesięcznie jest zupełnie nieodczuwalna, więc praktycznie jakbym go miał za darmo. Kosztował właśnie postulowaną kwotę. Polecam.

zwolennik łagodności

Adunaphel ma rację, za tę cenę trudno poszukiwać wszechstronności, a w przypadku laptopów w obudowach ze zwykłego plastiku nie ma też co robić sobie nadziei na dużą niezawodność. Więcej zależy od konkretnego egzemplarza niż firmy. Jednym HP chodzą latami i jest dobrze, u mnie w firmie trzy na trzy zepsuły się w pierwszym kwartale używania. Toshiba uchodzi za niezłą firmę, a moja kupiona w zeszłym roku za 4k, z głośnikami Harmana, grafiką Ati i dobrą matrycą przeżyła niecały rok - zwyczajnie strzelił zasilacz i załatwił płytę główną razem z baterią. Już drugi miesiąc w serwisie. Następne będzie chyba Sony Vaio, bo serwisują je już w Polsce. Moja dziewczyna ma FS series od prawie roku i nadal skubany wygląda jakby właśnie wyjechał ze sklepu, a moja toshiba, skądinąd ładna, przy nim wygląda jak ubogi krewny. Obudowa z kompozytu, piękny design i wykonanie, najlepsza matryca jaką kiedykolwiek widziałem w laptopie. Głośniki wprawdzie do kitu, ale nie wymagajmy - za to niezłe audio i bateria długo trzyma. Teraz w Actionie sprzedają starsze modele FS bodajże od 2700 netto z dwuletnią gwarancją - warte rozważenia.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.