Skocz do zawartości
IGNORED

pre i końcówki gitarowe do hi fi?

zildjian

Rekomendowane odpowiedzi

Czy istnieje jakaś przeszkoda,która uniemożliwia zastosowanie ich do słuchania muzy na kolumnach kompaktowych ? Czy sygnał z cedeka będzie prawidłwo sterowany?

Albo wstawienie lampowego pre gitarowego z końcówką tranzystorową hifi. Np. stereo Marshall czy Mesa Boogie. Pomijam fakt dużych jack'ów w tych piecach(chyba pomijalne), mam na myśli efekt soniczny.

na upartego to mozna ale w efekt watpie. Te urzadzenia sa raczej projektowane tak aby w okreslony sposob znieksztalcaly sygnal (nawet na kanale "clean") - stad bierze sie "magia" ich brzmienia

Dawno,dawno temu jako muzykant na rozgrzewkę podgrywałem akustycznie (perkusja) do muzyki puszczanej z taśmy poprzez małe lampowe combo gitarowe bodaj Fendera. Nie grało to żle i overdrive nie był słyszalny. Może sprawdzić Marshalla 100+100 ? Przed śmierćią Mr Kondo współpracował z nimi. Pod bokiem mam dystrybutora obu pieców i trochę mnie kusi. Czy istnieje przejśćiówka duży jack - cinch ?

Dodam przy okazji ,że tzw "zemsta Ulbrichta" czyli Regent 30 (oczywiście bez włączonego pogłosu) poczynał sobie w tej (jak i gitarowej roli )zupełnie nieżle - zwłąszcza gdy głośniki RFT zamieniono na Celestion czy Fane (nie pamiętam).

zildjian - mesa miała kiedyś coś takiego:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

teraz mają już tylko tak wyglądające:

Ukryta Zawartość

a to całkiem ciekawie gra (zwłaszcza jak się wenttylator wyłączy)!

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

A potem dmuchamy?

Najbardziej to podoba mi się to forum z "o mnie".

Wiedza i doświadczenie przychodzą z wiekiem, najczęściej z wiekiem trumny.

Trochę sensu poproszę.

-->zildjian, przejściówka duży jack(mono) - rca, jest jedną z najprostszych i najprzyjemniejszych do wykonania (inna sprawa że lepiej wykonać kabelek jack - rca).

A jeżeli chodzi Ci o te gotowe plastikowo-blaszane szkaradziejstwa (niby przejściówki), to jeszcze się z taką nie spotkałem (wszelkie mały jack - rca, i owszem).

>Lt_Bri nie szkoda na to czasu?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Trochę sensu poproszę.

gagacek, 26 Sty 2007, 11:28

>Nie przeskoczysz trafa, ono predestynowane jest do innej roli:(

Mógłbyś choć ciut więcej naświetlić sprawę? Czy dotyczy to zarówno końcówek jak i pre ? Mnie bardziej interesuje sam pre.

Wzmacniacz gitarowy z definicji wzmacnia zniekształcony dźwięk. Nie zachodzi tutaj potrzeba stosowania traf z takim zapasem na przesycanie rdzenia. Od razu dodaję że zrobienie DOBREGO piecyka to jest sztuka.

Przedwzmacniacz mozna jak najbardziej użyć, tylko trzeba poznać układ i zmienić punkty pracy. Za dużo niewiadomych, więc odpowiedź musi być nie teges. Przepraszam:(

Trochę sensu poproszę.

Jeśli chodzi o pre znacznie łatwiej podejdziesz do tematu przerabiając coś takiego:

~Bellari RP 503

Behringer Tube Ultragain T1952, 53

Bardzo fajna firma, wyjątkowo kiepski dystrybutor.

Trochę sensu poproszę.

Nic nie będę przerabiał !

A propos Behringera - niedawno czytałem recenzję pieca w HiFi World za 200 funtów. Panowie rozłożyli go na łopatki. I potrafię to sobie wyobrazić - kiedys wciśnięto mi studyjną końcówkę Samson. 1sza acz niejedyna moja wtopa.

Piszesz o końcówce, ja o pre. Poza tym każda firma ma lepsze i gorsze dzieła. Wiele tego "prymitywnego" sprzętu studyjnego po przeróbkach pokazuje co potrafi. Nijak ma się stosunek jakości do ceny, maketingu, uzytych itd. Pewnie tu na forum znajdziesz dość duzo tego przykładów, ja nie szukam, a Ty zdaje się lubisz dużo wydawać i płakać. Pytałeś, odpowiedziałem. Każdy ma to to lubi.

Trochę sensu poproszę.

Jak nie chcesz przerabiać, no cóż, wtykaj jacka do dziury i słuchaj po clean..

Trochę sensu poproszę.

Behringer w stanie surowym to niestety tylko półprodukt o fajnym stosunku jakości do ceny, wymaga na wstępie "interwencji". Ale wiesz, jeśli dysponowałbyś czasem, spróbuj. Wiesz czego chcesz, mógłbyś dać znać jakie to be. Piszę absolutnie poważnie!

Trochę sensu poproszę.

Ja i przeróbki ?! Ja sam nie odkręcę gniazdka od sztrumu ! Wczoraj dopiero kompetentny elektryk zabezpieczył mnie przed porażeniem. Co ja miałem w ścianach ! Ja pier.... Ale wydrukowałem sobie pełen info o wskazanym UT. Pamiętam,że bodajże kolega Oles z Forum przerabiał jakiegoś dac'a Behr.

O ile pamiętam 2496. Bardzo fajna maszynka, ale pokazuje co potrafi też dopiero po tuningu. Księgowy wie co robi:)

Pozdrawiam

Trochę sensu poproszę.

Koledzy ze studia kiedyś ULTRATUBE mieli,ale mało go pamiętają,nie mówiąc o zastosowaniu w domowym audio.

Nie wiem czy można zrobić połączenie UT balanced> końcówka unbalanced. Cena za UT nader kusząca, więcej niedawno wydałem na próby z czyimś DIY. A mógłbyś podpowiedzieć co tam trzeba zrobic? Czy fachura jak mu to przytargam będzie od razu wiedział?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.